Jdi na obsah Jdi na menu
 


CUKROVÍ NEPEČ.-ostatní

Příspěvky

ČOKOLÁDOVÉ DUKÁTKY

8. 2. 2023

300g mletých máslových sušenek. 100g rozehřáté čokolády na vaření, 150g másla, 150g moučkového cukru, 2-3 lžíce kakaa, 2 lžíce griotky.
+ čokoládová poleva
-----
Vše smícháme, prohněteme na tužší hmotu, uděláme váleček a necháme v alobalu ztuhnout v lednici do druhého dne. Pak krájíme na asi 1 cm plátky, máčíme v čokoládě a dozdobíme.

 

KOKOSOVÉ BRAMBŮRKY

8. 2. 2023

250g piškotů
Krém: 100g másla, 2 lžíce kokosu, 1 lžíce kakaa, 2 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce rumu
+ rum smíchaný s džusem nebo kávou, čokoládová poleva  a kokos
-----
Piškoty slepíme krémem a necháme ztuhnout. Pak namočíme v rumu, máčíme v čokoládě  (pokládáme na alobalem vyložený plech) a sypeme kokosem.
Čokoládová poleva: na 100g čokolády na vaření dávám 50-70g Omegy a rozpustím za občasného zamíchání ve vodní lázni.

 

KOKOSOVÉ SUKY

8. 2. 2023

250g kokosu, 100g sušeného polotučného mléka, 1 Salko, kakao, růžové potrav. barvivo.
+ kokos na obalení
-----
Z kokosu, sušeného mléka a Salka umícháme v míse hmotu. Rozdělíme na 3 části - bílou (nechávám trošku větší), jednu obarvíme kakaem a poslední růžovým barvivem.
Hmoty si rozdělíme na 4 díly, aby se s válečky lépe pracovalo. Podle potřeby, když se hmota lepí, si vál posypeme kokosem.
Z každé barvy vyválíme váleček, všechny 3 barevné válečky spleteme, rukou zmáčkneme k sobě a vyválíme v kokosu barevný váleček. Pokládáme na tác, dáme ztuhnout do lednice a krájíme na dílky.

 

KOKOSOVÝ BAREVNÝ SUK

8. 2. 2023

100g moučkového cukru, asi 200g kokosu-podle potřeby, 60g cukru krupice, 50g sušeného mléka, 12,5g medu, asi 3 lžíce rumu, 4dl vody, 1 vanilkový cukr.
+ 3 různé potravinářské barvy-nebo červená barva a kakao
-----
Cukr svaříme s medem a vodou. Přidáme ostatní suroviny, uděláme těsto a rozdělíme na 3 části. Obarvíme každou jinou barvou, uděláme válečky, spojíme k sobě a vyválíme váleček, který obalíme v kokosu. Zabalíme do alobalu a dáme ztuhnout do lednice.
Pokud nechceme moc barevný suk, necháme jednu část bílou, jednu obarvíme na červeno a do poslední dáme trošku rumu a kakao.

 

MANDLOVÉ ČTVEREČKY

8. 2. 2023

150g másla, 70g moučkového cukru, 200g bílé čokolády, 300g mletých piškotů, 100g strouhaných loup. mandlí, asi 3 lžíce rumu.
+ čokoládová a bílá poleva.
-----
Máslo utřeme s cukrem, přidáme rozpuštěnou čokoládu a ostatní suroviny, nakonec rum. Necháme asi 30 minut ztuhnout v lednici, pak vyválíme asi 1,5 cm vysoký plát, nakrájíme na čtverečky a necháme na tácu ztuhnout v lednici. Nejlépe vyválíme mezi mikrotenem nebo pečícím papírem. Máčíme v čokoládě, po zaschnutí zdobíme proužky bílé polevy a můžeme ještě ozdobit mandlovým lupínkem nebo nasekanými mandlemi.

 

MANDLOVÉ ŘEZY

8. 2. 2023

Těsto: 200g mletých loup. mandlí, 300g moučkového cukru (trochu si necháme na vál), trochu vody nebo rumu.
Náplň: 100g změklé čokolády, 100g másla, 40g moučkového cukru, 50g mletých piškotů, 2 lžíce rumu.
+ čokoládová poleva
-----
Uhněteme mandlové těsto a rozdělíme na 2 díly. Na moučkovým cukrem posypaném válu vyválíme 2 placky. První dáme na menší plech nebo zapékací mísu vyloženou alobalem. Uhladíme, potřeme náplní, na náplň položíme druhou placku, uhladíme a necháme v lednici přes noc ztuhnout.
Druhý den vyklopíme, nakrájíme na obdélníčky a na koso do poloviny máčíme v čokoládě.

 

MARCIPÁNOVÉ BRAMBŮRKY

8. 2. 2023

MANDLOVOU HMOTU NA OBALOVÁNÍ SI PŘIPRAVUJEME DEN PŘEDEM

asi 250g piškotů
Krém: 150g másla, 15g kakaa, 20g moučkového cukru, 2 lžíce rumu.
Mandlová hmota: 375g moučkového cukru, 375g dětské krupičky, 150g másla, 6 lžic vody, 2 lžičky mandlové tresti.
Na obalení: asi 4 lžíce kaka + 2 lžíce moučkového cukru
+ rum na pokropení
-----
Ze surovin vypracujeme na vále rukama mandlovou hmotu a v mikrotenovém sáčku uložíme do druhé dne do lednice.
Piškoty slepíme krémem a necháme ztuhnout. Mezitím si vyndáme mandlovou hmotu a necháme ji při pokojové teplotě trochu povolit.
Z části mandlové hmoty vyválíme plát - pokud je potřeba, lehce podsypeme moučkovým cukrem. Vykrájíme kolečka nebo čtverečky.
Zatuhlé slepené piškoty pokropíme rumem, obalíme hmotou, dobře uzavřeme (jako když děláme ovocné knedlíky) a obalíme ve směsi kakaa s cukrem.

 

MEDOVÉ ŠPIČKY

8. 2. 2023

1 pomeranč-kůra i šťáva, 300g mletých piškotů, 100g moučkového cukru, 150g medu, 50g kakaa, 150g mletých ořechů, 300g másla, 250g vanilkového pudinkového prášku, 60g nasekaných rozinek, rum.
+ upečená linecká kolečka, marmeláda, čokoládová poleva, mleté ořechy
-----
Při pečení lineckého cukroví si upečeme kolečka, jako spodky pod špičky.
Z uvedených surovin prohněteme hmotu, uděláme tvar kužele, průměr velký jako linecká kolečka a vytvarujeme do špiček.
Kolečko z lineckého těsta tence potřeme marmeládou, přilepíme špičku a necháme trochu zatuhnout. Pak polijeme čokoládou a posypeme špetkou mletých ořechů.

 

MERUŇKOVO-KOKOSOVÁ KOLEČKA

8. 2. 2023

200g sušených meruněk, 200-250g moučkového cukru, 200g kokosu, 2 lžíce mletých mandlí, 2 lžíce pomerančové šťávy.
+ kokos na obalení
-----
Meruňky namočíme do vroucí vody, aby nabobtnaly. Přebytečkou vodu vymačkáme a meruňky rozemeleme na kaši. Přidáme ostatní suroviny, uděláme váleček, necháme v lednici ztuhnout, nakrájíme na kolečka a celá kolečka obalíme v kokosu.

 

OVOCNÝ SALÁM

8. 2. 2023

1 balíček dětských piškotů, 1 tatranka, 2 vejce (místo syrových vajec do nepečeného cukroví dávám Vajahit-podle návodu), 200g moučkového cukru, 250g 100% tuku (Omega, Ceres apod), 2 lžíce kakaa, 50g čokolády, 1 kandovaný chlebíček, 100g ořechů, 100g rozinek, 100g mandlí.
+ kokos na obalení
-----
Vše nakrájíme nadrobno, tuk rozpustíme ve vodní lázni a přidáme všechny suroviny. Promícháme, až se spojí, necháme trochu ztuhnout, pak uděláme válečky, obalíme v kokosu a dáme v alobalu ztuhnout do lednice. Před podáváním krájíme na kolečka.

 

PERNÍKOVÉ HRUDKY

8. 2. 2023

250g rumových perníčků, 2 lžíce rumu, 1 lžíce citr. šťávy, 100g čokolády na vaření, 2 lžíce nakrájeného kand. ovoce.
-----
Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu.
Perníčky nakrájíme na kostičky, pokapeme rumem a citr. šťávou, smícháme s ovocem a rozehřátou čokoládou a lžičkou děláme na alobal malé hrudky. Necháme ztuhnout.

 

PERNÍKOVÝ SALÁM

8. 2. 2023

300g perníku na strouhání (domácích perníčků, rumových perníčků apod.), 150g čokolády na vaření, 150g másla, 100g moučkového cukru (pokud dáme sladké perníčky, ubereme podle chuti), 1 dl griotky (nebo rumu).
+ mleté nebo strouhané ořechy (nebo mandle)
-----
Perník nakrájíme na malé kostičky, zalijeme griotkou a necháme nasáknout. Ve vodní lázni rozpustíme máslo, cukr a čokoládu, přidáme k perníku, promícháme a necháme trochu zatuhnout. Pak děláme váleček, obalíme v oříškách nebo mandlích, zabalíme do alobalu, necháme v lednici ztuhnout a před podáváním krájíme na kolečka.

 

PIŠKOTOVÁ TLAČENKA

8. 2. 2023

250g 100% tuku (Omega, ceres), 150g cukru, 50g kakaa, 70g ořechů (polovinu umeleme, polovinu nasekáme), 2 lžíce rumu, 2 celá vejce (já místo syrových vajec do nepečeného cukroví dávám Vajahit-podle návodu), hrst rozinek+rum, 300g piškotů.
+ kokos na obalení
-----
Piškoty nakrájíme na kostičky. Rozinky si den předen namočíme v rumu a pak nadrobno nakrájíme.
Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme všechny suroviny a dobře promícháme. Necháme trochu ztuhnout, uděláme válečky a obalíme v kokosu. Zabalené v alobalu dáme ztuhnout do lednice, před podáváním krájíme na šikmé řezy.

 

PLNĚNÉ SUŠENÉ ŠVESTKY V ČOKOLÁDĚ

8. 2. 2023

Sušené švestky bez pecek
náplň: mandle, bílá čokoládová poleva + kokos.
+ čokoládová poleva a kokos na obalení
-----
Mandle spaříme ve vroucí vodě a vyloupneme ze slupky.
Do sušené švestky místo pecky vložíme oloupanou mandli, švestku napíchneme na špejli nebo vidličku, namočíme v čokoládě a obalíme v kokosu. Dáváme na plech vyložený alobalem a necháme ztuhnout.
Další varianta: do mírně zahřáté bílé čokolády vmícháme hodně kokosu a uděláme tvárnou kokosovou hmotu. Do švestky vložíme kousek náplně, uzavřeme, namočíme v čokoládě a obalíme v kokosu.

 

ROLÁDA DVOUBAREVNÁ

8. 2. 2023

Hnědé těsto: 2 balíčky mletých piškotů,100g moučkového cukru, 50g kakaa, 3 lžíce rumu, trochu mléka na vypracování těsta.
Bílá náplň: 250g másla,100g moučkového cukru, 70g kokosu, rum.
-----
Uděláme hnědé těsto-mléka přidáme tolik, aby se suroviny propojily na hladké těsto. Vyválíme asi 1-1,5 cm silný plát, na něj rovnoměrně rozetřeme náplň, zavineme opatrně do rolády, zabalíme do alobalu a necháme v lednici ztuhnout.

 

ROLÁDA S MEDEM

8. 2. 2023

Těsto: 250g kakaových mletých sušenek,150g moučkového cukru,100g medu, 30g kakaa, 1-2 lžíce silné černé kávy.
Náplň: 150g másla, 100g kokosové moučky, 50g medu .
+ kokos na obalení.
-----
Uděláme těsto, rozdělíme na poloviny a obě části vyválíme na půl centimetru. Na každý plát natřeme polovinu náplně a srolujeme. Roládky trochu navlhčíme rumem nebo vodou a obalíme v kokosu. Zabalíme do alobalu, dáme do lednice a ztuhlé krájíme na plátky.

 

ROZINKOVÉ

8. 2. 2023

100g mletých piškotů, 100g mletých ořechů, 100g mandlí, 50g rozinek, 50g kokosu, 50g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce medu, 80g 100% ztuženého tuku (Omega).
+ mleté ořechy a cca 40 loup. mandlí na ozdobu
-----
Mandle nadrobno nasekáme, rozinky namočíme přes noc v rumu a nadrobno nakrájíme. Tuk rozpustíme, přidáme všechny suroviny a smícháme těsto. Necháme ztuhnout v lednici, pak mezi pečícím papírem vyválíme na asi 1,5 cm vysokou placku. Formičkou vykrájíme slzičky (nebo oválky, kolečka apod.), obalíme v oříškách, vtiskneme mandli a necháme ztuhnout.

 

STUDENTSKÁ POCHOUTKA

8. 2. 2023

125g másla, 1 lžíce medu, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce kakaa, 60g kandovaného ovoce, 60g ořechů, 60g piškotů.
+ čokoládová poleva
-----
Kand. ovoce, piškoty a ořechy nasekáme nadrobno. Změklé máslo utřeme s tekutým medem, cukrem a kakaem, přidáme ostatní suroviny, promícháme a rozetřeme do nádoby vyložené alobalem. Potřeme čokoládou a necháme ztuhnout. Pak vyklopíme a krájíme na kostičky.

 

VLOČKOVÉ VÁLEČKY

8. 2. 2023

250g másla, 500g ovesných vloček, 250g 100% tuku (Omega, Ceres), 100g mletých ořechů, 100g kakaa holandského typu, 150g moučkového cukru, 2 vanilkové cukry, 200g plnotučného sušeného mléka (lze nahradit suš. smetanou do kávy).
+ kokos na obalení
-----
Vločky opražíme na části másla (ale lze i nasucho)  na tefl. pánvi nebo na plechu v troubě-občas promícháme. Necháme je vychladnout a umeleme na masovém strojku. Ve vodní lázni rozpustíme 100% tuk, odstavíme a vmícháme všechny přísady, uděláme hmotu a necháme v chladu ztuhnout. Znovu prohněteme, uděláme válečky, nakrájíme na stejně dlouhé kousky a obalíme v kokosu.

 

VOSÍ HNÍZDA

8. 2. 2023

Těsto: 160g mletých piškotů, 60g másla, 50g moučkového cukru, 1 žloutek (místo syrových vajec do nepečeného cukroví dávám Vajahit-podle návodu), 2 lžíce kakaa, 2 lžíce mléka nebo vody, asi 2-3 lžíce rumu.
Náplň: 2 vařené žloutky, kousek másla (asi 20g), slazené kondenz. mléko (Salko nebo Piknik), rum.
+ piškoty na spodky a čokoládová poleva (nemusí být)
-----
Uděláme těsto, formičku na vosí hnízda vysypeme moučkovým cukrem a vyklepneme (aby tam nezůstalo moc cukru). Naplníme těstem, koncem vařečky uděláme důlek, lžičkou dáme náplň, přilepíme piškot a vosí hnízdo vyklepneme z formičky.
Když máme všechna hotová,necháme zatuhnout pár hodin a  polijeme čokoládou - většinou potírám mašlovačkou, dáme na alobal a necháme do druhého dne polevu ztuhnout.
Náplň: máslo utřeme se žloutky, třeme a postupně přidáváme Salko a rum, až uděláme řídší krém.