Jdi na obsah Jdi na menu
 


GRILOVÁNÍ

Příspěvky

BANÁNY

11. 2. 2023

Banány podle počtu a chuti strávníků.
Rozinky, rum, čokoláda, případně oříšky nebo griliáš na posypání.
+ zmrzlina a šlehačka, máslo, alobal
-----
Rozinky si nejlépe den předen namočíme v rumu. čokoládu nakrájíme na hoblinky.
Banány oloupeme a podélně rozkrojíme. Na řeznou plochu naskládáme co nejvíc čokolády a přiklopíme.
Čtverec alobalu uprostřed dobře vymažeme máslem, doprostřed dáme plátek másla, položíme banán naplněný čokoládou, přidáme rumové rozinky a dobře zabalíme - každý banán zvlášť.
Balíčky grilujeme cca 8 minut po každé straně - záleží na žáru grilu.
Pak banány rozbalíme a podáváme se zmrzlinou a šlehačkou a můžeme posypat oříšky nebo griliášem.

 

HŘÍBKY NA TOPINKÁCH

11. 2. 2023

600 g menších klobouků hříbků, 100 g másla, sůl, pepř, petrželka, 3 stroužky česneku.
-----
Česnek oloupeme a nakrájíme  na nudličky. Houby očistíme, do klobouků napícháme česnek a naskládáme je do pekáčku. Přelijeme je rozpuštěným máslem a necháme asi 2 hodiny stát. Poté houby upečeme na grilu, osolíme, opepříme, posypeme petrželkou a podáváme na topinkách.

 

KEBAB

11. 2. 2023

600g mletého hovězího masa, 1 lžička sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, sůl.
-----
Maso okořeníme a dáváme na špejle-tvoříme podlouhlé válečky po délce špejle, takže obalíme špejli masem. Válečky by měly mít průměr asi 2 cm, grilujeme asi 10 minut a přitom otáčíme.

 

KUŘECÍ KŘÍDLA

11. 2. 2023

Kuřecí křídla-podle počtu strávníků.
Marináda: 2 dl medu, 2 dl sojové omáčky, 2 lžíce bílého vína, lžička hořčice, sůl podle chuti.
-----
Naložíme do druhého dne. Během grilování otáčíme a potíráme marinádou.

 

MAKRELY

11. 2. 2023

Rozmrazené vykuchané makrely osolíme, okořeníme grilovacím kořením a  necháme 1 hodinu odležet. Vymastíme grilovací misky nebo vytvarujeme  alobal a grilujeme makrelu (každou zvlášť v misce) a během grilování  otočíme.

 

MARINOVANÉ HOUBY S ČESNEKEM

11. 2. 2023

12 velkých žampionů, 300g hlívy ústřičné, 2 červené papriky.
Marináda: 2 stroužky česneku, 125ml oleje, 2 lžíce sojové omáčky, pepř, sůl.
-----
Pokrájené houby a papriky naložíme do marinády, necháme v lednici chvíli proležet a grilujeme na grilovacím tácku nebo mističkách z alobalu.

 

OPILÝ ŠPÍZ

11. 2. 2023

2 paprikové klobásy, 2 ostravské klobásy, 6-8 menších brambor, sladká paprika, 2 cibule, 2 barevné papriky, 100ml piva, sůl.
-----
Vše napícháme střídavě na jehlu, osolíme a posypeme sladkou paprikou. Pokapeme pivem, pevně zabalíme do alobalu a propícháme. Grilujeme ze všech stran, celkem asi 20 minut.

 

PLNĚNÉ PAPRIKY NA GRILU

11. 2. 2023

Salám,libová anglická nebo špekáčky, rohlík nebo kousek veky, cibule, tvrdý sýr, sůl, grilovací koření, papriky.
-----
Na trošce oleje orestujeme cibuli, salám a do vychladlého zamícháme na kostičky rohlík a strouhaný sýr. Z paprik odkrojíme vršek, vydlabeme a naplníme. Přiklopíme zpátky vršek, ze dvou stran vpíchneme vedle stopky špejli, aby vršek držel, papriku lehce potřeme olejem s grilovacím kořením a grilujeme ze všech stran.

 

PSTRUZI

11. 2. 2023

Pstruhy po délce rozpůlíme, osolíme a dáme na tukem pomazaný  gril kůží dolů. Polijeme rozpuštěným máslem, posypeme kmínem a grilujeme asi 3 minuty. Pak opatrně obrátíme, polijeme rozpuštěným máslem, posypeme kmínem a opět 3 minuty grilujeme.
Podáváme s opečenými brambory a zel. salátem.

 

PSTRUZI S MANDLOVOU NÁDIVKOU

11. 2. 2023

4 vykuchaní pstruzi, sůl, olej, pár mandl. lupínků.
Nádivka: 200g strouhanky, 4 lžíce mléka, 2 lžíce másla, 1 malá cibule, čerstvý libeček a petrželka, 100g mandlí, pepř, sůl.
-----
Mandle spaříme, oloupeme a umeleme, cibuli,libeček a petrželku nasekáme nadrobno a smícháme s ostatním na nádivku. Pstruhy naplníme, zabalíme do vymazaného a pár plátky mandlí posypaného alobalu a grilujeme 10 minut po každé straně.

 

RAŽNIČI S UZENINOU

11. 2. 2023

Vařené brambory, sýr, rajčata, cibule, špekáčky nebo klobásy, slanina, papriky.
-----
Brambory nakrájíme na kolečka, potřeme olejem a s ostatními surovinami střídavě napichujeme na jehly.

 

ŠPEKÁČKOVÝ ŠPÍZ

11. 2. 2023

4 špekáčky, 2 cibule, 4 rajčata, 1 malá cuketa, 4 krajíčky bílého toustového chleba.
-----
Vše nakrájíme a střídavě napichujeme na špejle tak, aby čtverečky chleba vždy sousedily s kolečkem špekáčku. Grilujeme 10 minut.

 

ŠPÍZ S TRESKY

11. 2. 2023

400g filetů z tresky, 100g anglické slaniny, 200g cherry rajčátek, citronový nebo barevný pepř, sůl, olej.
-----
Z rozmrazených filetů nakrájíme proužky, solíme, okořeníme a s plátky slaniny stočíme. Roládky napichujeme střídavě s rajčaty na jehlu nebo na špejli a grilujeme ze všech stran. Během grilování potřeme olejem, který můžeme ochutit kořením.

 

VEPŘOVÁ KRKOVICE 1

11. 2. 2023

750g krkovice, 1/2 l šlehačky, 1/4 l piva, 2-3 cibule, sůl, pepř.
-----
Maso nakrájíme na silnější plátky, osolíme opepříme, skládáme do mísy a prokládáme drobně nakrájenou cibulí. Pak zalijeme šlehačkou s pivem a necháme do druhého dne uležet v lednici. Grilujeme asi 20 minut a během grilování otáčíme a potíráme šťávou.

 

VEPŘOVÁ KRKOVICE 2

11. 2. 2023

8 plátků krkovice
Marináda: 2 lžíce tatarky, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce kremžské hořčice, 4 lžíce oleje, 1-2 stroužky prolisovaného česneku, 2 lžíce grilovacího koření, sůl (dala jsem 1/2 lžičky, ale záleží, jak je slané grilovací koření), větší špetka pepře a chilli - vše smícháme
-----
Plátky masa naklepeme. Dno nádoby (ve které budeme ukládat maso do lednice) potřeme marinádou, položíme vrstvu masa, lžící potřeme marinádou, dáme další vrstvu masa...opakujeme a nahoře je marináda. Uzavřeme a necháme do druhého dne rozležet v lednici.

 

VEPŘOVÁ KRKOVICE V MEDOVÉ MARINÁDĚ

11. 2. 2023

8 plátků vepřové krkovičky
Marináda: 3 lžíce medu (vytřeme až poslední lžíci), 3 lžíce kremžské hořčice, 7 lžic sojové omáčky, 18 lžic oleje, 1 prolisovaný stroužek česneku, chilli, pepř, sůl podle chuti - dala jsem od každého necelou polovinu lžičky.
-----
Maso naklepeme z obou stran potřeme marinádou a naskládáme do mísy. Uzavřeme a necháme do druhého dne v lednici proležet - ale stačí si naložit na večerní grilování i ráno. Pokud si vzpomeneme, mísou občas zatřepeme, aby marináda byla stejnoměrně na celém mase.