JÍDLA Z BRAMBOR
Příspěvky
BRAMBORÁK
11. 2. 2023
1 kg brambor, 200g hladké mouky, 2 vejce, 2 dl mléka, 4 lžičky majoránky, 3-5 stroužků česneku (podle velikosti, síly a také podle chuti), 150g uzeného masa nebo uzeniny, sůl, pepř, sádlo nebo olej na smažení.
-----
Brambory oloupeme, najemno nastrouháme a hned zasypeme moukou, aby neztmavly. Maso nadrobno nakrájíme, česnek prolisujeme, přidáme ostatní suroviny, promícháme a zkusíme jeden menší bramborák usmažit a ochutnat. Podle potřeby dochutíme a smažíme tenké bramboráky. Pokládáme na ubrousek nebo papírovou utěrku, aby se vysál přebytečný tuk.
BRAMBORÁK CELEROVÝ
11. 2. 2023
800g syrových brambor, 200g syrového celeru, 4 vejce, 1/4 l mléka, 100g hladké mouky, sůl, pepř, česnek, olej.
-----
Brambory a celer nastrouháme, přidáme ostatní suroviny a vymícháme těsto a smažíme na oleji. Zkusíme usmažit nejprve menší placičku, když se přichytává, přidáme trochu mouky.
BRAMBORÁK KYNUTÝ
11. 2. 2023
8 velkých brambor, 1 l mléka, majoránka, pepř, sůl, česnek, 2 vejce, 1 kg polohrubé mouky, 250g sádla, 1 kostka droždí (42g), salám nebo anglická slanina.
-----
Z trochy vlažného mléka a droždí smícháme kvásek a necháme vzejít. Brambory oloupeme, nastrouháme najemno, slijeme přebytečnou vodu, přidáme vroucí zbylé mléko, koření, sůl, pepř, vejce, nadrobno nakrájený salám nebo slaninu (množství podle chuti), prolisovaný česnek, sádlo, kvásek, promícháme a těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáče. Pečeme v troubě dozlatova.
BRAMBORÁK V TROUBĚ SE ZELÍM A UZ. MASEM
11. 2. 2023
500g vařeného uzeného masa.
Zelí: 500g kysaného zelí, 1 oloupané jablko, 1 cibule, lžíce oleje, cukr podle chuti.
Těsto: 1300g brambor, 3 vejce, 2-3 stroužky česneku, asi 200g hladké mouky, špetka majoránky, sůl.
+ sádlo nebo tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání pekáče.
-----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, dáme překrájené zelí, podusíme a podle chuti přisladíme. Maso nakrájíme na kostičky, jablko nahrubo nastrouháme, smícháme se zelím a necháme zchladnout.
Zapneme si troubu na 250°C.
Syrové brambory oloupeme a najemno nastrouháme -jako na bramborák. Do mísy přidáme vejce, prolisovaný česnek, mouku, majoránku, sůl a promícháme. Těsto by mělo být trochu hustší než na bramborák smažený na pánvi. Pokud jsou větší vejce nebo vodnatější brambory, trochu mouky přidáme.
Do vymazaného a vysypaného pekáče dáme polovinu bramborákového těsta, dáme náplň ze zelí a masa a přikryjeme druhou polovinou těsta. Uhladíme a upečeme v předehřáté troubě (cca 45 minut).
BRAMBORÁKY ZELNÉ
11. 2. 2023
Brambory, kysané zelí, sůl, kmín, česnek, majoránka, vejce, polohrubá mouka.
-----
Nastrouhané brambory smícháme se stejným množstvím pokrájeného kysaného zelí, osolíme, přidáme kmín, majoránku, prolisovaný česnek, 1-2 vejce a zahustíme moukou na těsto husté jako na bramborák. Smažíme a podáváme se zeleninovým salátem.
BRAMBOROVÁ BAŠTA
11. 2. 2023
Množství podle počtu strávníků
Brambory, sůl, pepř. ocet nebo citr. štˇáva, cibule, česnek, pažitka, slanina.
-----
Slaninu nakrájíme nadrobno a vyškvaříme na pánvi.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, nakrájíme na kolečka nebo na kostičky, osolíme a opepříme. Lehce pokapeme citronem nebo octem, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, nasekanou pažitku a lehce promícháme. Na talíři polijeme škvarečky slaniny s tukem.
BRAMBOROVÉ KROKETY S PÁRKEM
11. 2. 2023
1 bramborové knedlíky v prášku, 10 nožiček párků (svlékací v igelitu) nebo 10 špekáčků, olej.
+ vejce, sůl, trochu mléka nebo vody a strouhanka na obalení
-----
Párky nebo špekáčky oloupeme a rozpůlíme (špekáčky podélně). Bramborové těsto připravíme podle návodu na sáčku, rozdělíme na 20 kousků a do každého zabalíme uzeninu. Namočíme v rozšlehaných vejcích, obalíme ve strouhance a smažíme ze všech stran na oleji.
BRAMBOROVÉ PLACKY S CIBULÍ
11. 2. 2023
1 kg brambor, 3-4 lžíce hrubé mouky, 2 vejce, 1 lžička soli, 1 velká cibule-nastrouhat, olej nebo sádlo.
-----
Brambory oloupeme a nastrouháme. Vymáčkneme z nich přebytečnou vodu, přidáme ostatní suroviny (mouku nejdříve 3 lžíce, pokud bude potřeba, tak přidáme-záleží na velikosti vajec) a promícháme těsto.
Na pánvi na oleji smažíme menší placky.
Podáváme se zeleninovým nebo zelným salátem.
BRAMBOROVÉ ŠKVARKOVÉ PLACKY
11. 2. 2023
300g syrových oloupaných brambor, 160g škvarků, 120g hrubé mouky, 8 žloutků, sůl, pepř.
+ sádlo na smažení
-----
Než se nám uvaří brambory, nasekáme nadrobno škvarky a zahřejeme je.
Brambory nakrájíme na kousky, uvaříme v osolené vodě, pak vodu slijeme, k bramborám přidáme škvarky, osolíme, opepříme a rozšťoucháme jako na kaši. Zasypeme moukou, přikryjeme pokličkou a necháme propařit.
Pak přidáme žloutky, vařečkou umícháme těsto, děláme placičky a smažíme na sádle.
BRAMBOROVO-SÝROVÉ PLACIČKY
11. 2. 2023
5 větších syrových brambor, 200g tvrdého sýra, 2 stroužky česneku, 1 vejce, sůl, pepř, asi 3 lžíce dětské krupičky (podle potřeby), olej.
-----
Sýr nastrouháme najemno. Brambory oloupeme, nastrouháme najemno a smícháme s ostatními surovinami. Na oleji z obou stran smažíme placičky dozlatova. Krupičku dáváme podle potřeby- pokud by se placičky špatně smažily, trochu krupičky přidáme.
Podáváme se zeleninovým salátem.
BRAMBOROVO-TVAROHOVÉ PLACKY
11. 2. 2023
750g syrových brambor, 250g měkkého tvarohu, 2 vejce, asi 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce solamylu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, 1-2 lžičky drceného kmínu.
+ olej nebo sádlo
-----
Brambory oloupeme, najemno nastrouháme, vymáčkneme vodu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a ostatní suroviny. Mouku přidáváme podle potřeby - záleží, jak jsou velká vejce a vodnaté brambory. Vymícháme těsto a lžící dáváme na rozpálený olej nebo sádlo a smažíme placičky z obou stran dozlatova.
BRAMBOROVO-TVAROHOVÉ PLACKY 2
11. 2. 2023
6 velkých vařených brambor, 250g měkkého tvarohu, 1 dl polohrubé mouky, 1 dl hladké mouky, 1 vejce, špetka soli.
+ máslo, sůl, mouka na vál
-----
Zapneme si troubu na 180°C.
Studené brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme vejce, tvaroh, mouky, špetku soli a vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále vyválí na asi 1 cm silnou placku, vykrájíme hrnkem kolečka, dáváme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v předehřáté troubě. Během pečení placky otočíme. Jsou upečené, když se na nich dělají "bubliny".
Placky podélně rozřízneme, potřeme rozpuštěným máslem a posolíme.
BRAMBORY NA LOUPAČKU S POMAZÁNKOU BUDAPEŠŤ
11. 2. 2023
Brambory, tvarohová pomazánka Budapešť, sůl, případně máslo.
-----
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a podáváme s pomazánkou, kdo chce - dá si i máslo.
Výborné je k tomu studené mléko.
ČESNEKOVÉ BRAMBORY S PAPRIKOU
11. 2. 2023
Brambory, máslo, olej nebo sádlo na vymazání plechu.
Ochucené máslo: máslo, sůl, pepř, česnek, sladká paprika.
-----
Vymazaný plech poklademe těsně vedle sebe plátky brambor nakrájených na 0,5 cm kolečka a pečeme v troubě. Když mají hnědé "bublinky", na každý plátek dáme kousek ochuceného másla a ještě chvíli zapečeme.
Podáváme jako přílohu k masům nebo jako samostatné jídlo nebo chuťovku k televizi.
ČESNEKOVÉ BRAMBŮRKY
11. 2. 2023
Na 1 osobu asi 4 brambory, česnek, sůl, máslo, kmín.
-----
Brambory i se slupkou dobře omyjeme a nakrájíme na 0,5 cm plátky. Pokmínujeme, dáme na plech, pečeme zprudka, když se nafouknou, otočíme je. Do mísy připravíme máslo s česnekem (můžeme i bylinky), vsypeme upečené brambory a promícháme.
Podáváme se studeným mlékem.
CHUĎASOVY BRAMBORY
11. 2. 2023
200g sádla, 200g škvarků, 400g hrubé krupice, 2 kg vařených brambor, sůl, pepř, 1 l vody, pažitka nebo petrželka.
-----
Brambory uvaříme ve slupce, necháme zchladnout a oloupeme.
Na polovinu rozpuštěného sádla dáme krupici a opražíme. Pak zalijeme postupně vodou a vzniklou kaši chvíli povaříme. Přidáme škvarky a druhou polovinu sádla (také můžeme na druhé polovině sádla osmažit velkou cibuli a přidat ji se sádlem), brambory, sůl, pepř a rozšťoucháme a mícháme tak- aby z brambor zůstaly ještě kousky- ne úplně na kaši. Na talíři hustě posypeme nasekanou pažitkou nebo petrželkou.
Podáváme s kyselou okurkou nebo naloženou červenou řepou.
ČUNÍK V KABÁTĚ
11. 2. 2023
Počet brambor podle jedlíků
Větší brambory - kolik brambor, tolik nožiček párku a plátků anglické slaniny, sůl, pepř.
+ máslo a strouhaný sýr
-----
Brambory ve slupce si předvaříme do poloměkka, scedíme a necháme vychladnout.
Zapneme si troubu na cca 200°C, plech vyložíme papírem na pečení a vymažeme máslem.
Do brambory podélně uděláme uprostřed otvor, protáhneme párek a na krajích konce párku nařízneme do kříže.
Brambory osolíme, opepříme, každou obalíme do plátku slaniny. a naskládáme na připravený plech.
Pečeme v předehřáté troubě a když jsou brambory měkké, posypeme strouhaným sýrem a ještě zapečeme, až se sýr roztaví.
Podáváme s tatarkou nebo tvarohovým dipem a obložíme čerstvou zeleninou.
HALUŠKY BRYNZOVÉ
11. 2. 2023
750g syrových brambor, 350g hrubé mouky, 150g slaniny, sůl, 250g brynzy, pažitka.
-----
Brambory najemno nastrouháme, přidáme sůl, mouku a vymícháme těsto. Uděláme šišku, dáme na mokré prkénko a odkrajujeme do vroucí osolené vody malé nočky. Jakmile vyplavou, scedíme je a smícháme s vyškvařenou slaninou, přidáme brynzu, zamícháme a posypeme pažitkou.
HALUŠKY FORMANSKÉ
11. 2. 2023
1 kg brambor, 250g hrubé mouky, 130g hladké mouky, 50g sádla, 200g strouhaného uzeného sýra oštěpok, 250ml smetany, sůl.
-----
Brambory oloupeme, nastrouháme najemno, ustátou vodu scedíme, přidáme mouku, sůl a vypracujeme těsto. Malou lžičkou vykrajujeme nočky nebo těsto protlačujeme struhadlem s velkými oky (nebo na halušky) do vařící slané vody. Vaříme zvolna asi 5-6 minut, vyndáme z vody cedníkem, necháme okapat a promícháme se sádlem, aby se halušky neslepily. Přidáme strouhaný sýr a před podáváním přelijeme několika lžícemi smetany.
HALUŠKY S HOUBAMI
11. 2. 2023
750g brambor, 300g hrubé mouky, 3 hrsti sušených hub (může být i víc), 250g másla, pepř, sůl, cibule.
-----
Houby den předem namočíme a pak doměkka uvaříme ve vodě. Scedíme a scezenou vodu si schováme.Pak na polovině másla orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nasekané houby, přidáme malou špetku pepře a chvíli podusíme.
Syrové brambory nastrouháme najemno, osolíme, přidáme mouku a těsto protlačíme přes cedník do vroucí osolené vody z hub (pokud je jí málo, dolijeme předem vodou). Když vyplavou, jsou hotové. Halušky scedíme, přidáme k podušeným houbám, vmícháme druhou polovinu másla a podle chuti ještě dosolíme.
HALUŠKY S UZENÝM SÝREM
11. 2. 2023
400g syrových brambor, 180g hladké mouky, 180g hrubé mouky, 1 vejce, sůl.
+ 150g uzeného sýra, 150g anglické slaniny, 1 zakysaná smetana.
-----
Dáme si do hrnce vařit vodu.
Brambory najemno nastrouháme, přidáme ostatní suroviny a vymícháme těsto. Z mokrého prkénka odkrajujeme do vroucí osolené vody jemné nudličky těsta, když vyplavou, necháme ještě přejít chvilku varem a cedníkem vyndaváme.
Na talíři přelijeme vyškvařenou slaninou (slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme, až pustí tuk), posypeme strouhaným sýrem a dáme kopeček zakysané smetany.
HERMELÍNOVÉ BRAMBOROVÉ ČTVEREČKY
11. 2. 2023
1 kg brambor, , sůl, pepř, muškátový oříšek, 125ml mléka, máslo.
Směs: 2 Hermelíny, 3 lžíce másla, 3 cibule, kmín.
+ 2 lžíce strouhanky, 100g uzené slaniny (např. Gazdovské) a petrželka nebo pažitka.
-----
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Zapneme si troubu na 200°C.
Brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme mléko, sůl, trošku mušk. oříšku a promícháme těsto. Plech vymažeme máslem a vyložíme bramborovým těstem a trochu zapečeme. Pak vyndáme, potřeme směsí, na hermelínovou směs poházíme na kostičky nakrájenou slaninu, poprášíme strouhankou a dopečeme.
Krájíme na čtverečky, na talíři posypeme nasekanou petrželkou nebo pažitkou a podáváme se zeleninovým salátem nebo jako přílohu k masu-minutkám.
Směs: na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme vychladnout. Hermelíny rozmačkáme vidličkou, přidáme kmín, orestovanou cibuli i s máslem a dobře promícháme a utřeme.
KOČIČINA
11. 2. 2023
asi 800g oloupaných brambor, 100g trhaných krupek, 40g sádla, 400g kysaného zelí, 1 cibule, sůl, pepř.
+ 1 velká cibule, 50g sádla se škvarky nebo 100g slaniny
-----
Krupky uvaříme v osolené vodě hodně doměkka a scedíme.
Brambory zvlášť uvaříme v osolené vodě doměkka, slijeme a rozmačkáme na kaši.
Zelí propláchneme vodou (aby nebylo tak kyselé) a překrájíme. Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zelí a podusíme doměkka.
Mezitím rozpustíme sádlo nebo drobně nakrájenou slaninu a když pustí tuk, orestujeme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli.
K zelí přidáme rozmačkané brambory, uvařené krupky, osolíme a opepříme podle chuti a dobře promícháme.
Na talíři omastíme usmaženou cibulkou a podáváme samotné nebo s opečenou klobásou.
KRAMFLEKY
11. 2. 2023
800g syrových brambor, cca 120g hrubé mouky, 1 vejce, 20g slaniny, 100g vařeného uzeného masa, 60g škvarků (nadrobno nasekat), 2 lžíce mléka, 2-3 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka, olej nebo sádlo.
-----
Slaninu a maso nakrájíme nadrobno.
Brambory oloupeme, nastrouháme do mísy a vymáčkneme z nich přebytečnou vodu. Přidáme ostatní suroviny, zamícháme těsto, na rozpálený olej dáme lžící těsto, trochu zmáčneme a smažíme po obou stranách vyšší placičky - kramfleky. Vyndaváme na ubrousek nebo papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk.
PLACKY Z BRAMBOROVÉ KAŠE
11. 2. 2023
Pokud zbyde od oběda bramborová kaše:
200g bramborové kaše (od minulého dne ztuhlá z lednice), 100g salámu, 3 lžíce pažitky, 1 lžička soli, 300g polohrubé mouky, 1 vejce.-záleží na hustotě kaše, možná bude potřeba více mouky nebo malinko mléka.
-----
Uděláme těsto, lžící vykrajujeme kousky, dáme do misky s polohrubou moukou, obalíme a rukou vytvarujeme placičky a smažíme na oleji dozlatova. Vyndáme na ubrousky nebo papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk a podáváme se špenátem, zeleninou nebo zeleninovým salátem. Z tohoto množství bylo 14 placiček.
VALAŠSKÉ BRAMBORY
11. 2. 2023
1 kg vařených brambor, 100g sádla se škvarky, 2 velké cibule, nasekaná pažitka, sůl, pepř.
-----
Brambory uvaříme ve slupce, necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky.
Na sádle i se škvarky orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme brambory, osolíme, opepříme a za občasného míchání opečeme. Nakonec vmícháme nadrobno nasekanou pažitku.
VALAŠSKÉ PEČEŇÁKY
11. 2. 2023
Syrové oloupané brambory rozkrojíme podélně na poloviny a položíme řeznou plochou na sádlem silně vymazaný plech. Osolíme, okmínujeme a pečeme v troubě, až začnou červenat. Pak je hustě posypeme nakrájeným česnekem a už jen krátce zapečeme, až česnek zrůžoví.
Jí se horké, křupavé a zapíjíme podmáslím nebo mlékem.
ZAPEČENÉ BRAMBORY
11. 2. 2023
2 kg syrových brambor (váženo-neloupané), 300g vepřové ho masa (na brambory si dávám vždy na mrazák odřezky-měla jsem plec), 2 špekáčky, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 paprika, 100g sýra (tvrdý, plátkový nebo tavený), 1 balení mraženého hrášku (400g), 1 šlehačka, sůl, pepř.
+ olej na vymazání pekáče
-----
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Zapneme si troubu na 220°C, vymažeme pekáč.
Cibuli, nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, maso, papriku a oloupané špekáčky nakrájíme na kostičky.
Do pekáče dáme polovinu brambor, osolíme, opepříme, dáme nakrájené suroviny (mimo sýra a hrášku) a prolisovaný česnek, nahoru druhou polovinu brambor, osolíme, opepříme a pečeme asi půl hodiny. Pak přidáme hrášek a nakrájený sýr, promícháme a pečeme skoro doměkka - občas promícháme. Když jsou brambory skoro měkké, dochutíme, zalijeme šlehačkou, promícháme a dopečeme.
ZAPEČENÉ BRAMBORY S BRYNZOU
11. 2. 2023
7-8 brambor, 250g brynzy, 100g másla, sůl, kmín.
-----
Zapneme si troubu na 230-250°C.
Pekáček nebo zapékací mísu vymažeme změklým máslem a zbytek másla rozpustíme.
Brambory uvaříme ve slupce, necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky- množství brambor si rozdělíme na 3 díly.
Dno pekáčku vyložíme plátky brambor, lehce osolíme (brynza je slaná), rozdrobíme polovinu brynzy, posypeme lehce kmínem, pokapeme rozpustěnám máslem a dáme další vrstvu brambor. Osolíme, dáme zbylou brynzu, kmín, pokapeme máslem a dáme poslední vrstvu brambor. Pokapeme máslem, lehce osolíme, omínujeme a zapečeme v troubě.
ZAPEČENÉ BRAMBORY S VEPŘOVÝM MASEM
11. 2. 2023
Asi 1,5 kg syrových oloupaných brambor, 1 větší cibule, 200g mraženého hrášku, 800g vepřového masa-plec, asi 3-4 lžičky soli, 3 lžičky grilovacího koření, špetka pepře, 1 kondenzované nelazené mléko (plechovka 410g), máslo na vymazání pekáče.
-----
Zapneme si troubu, brambory nakrájíme na kousky, maso nakrájíme na menší kostičky a cibuli nadrobno. Vše smícháme a vložíme do hodně vymazaného pekáče-já měla zbytek výpeček od kuřete. Když je vše skoro měkké, zalijeme kondenz. mlékem, promícháme a můžeme posypat sýrem. Pečeme v předehřáté troubě na 250°C asi 1 a 1/4 hodiny.