Jdi na obsah Jdi na menu
 


JÍDLA Z RÝŽE

Příspěvky

MÁMINO "MATLAVÉ" RIZOTO

12. 2. 2023

1 slepice nebo menší kuře, 1 cibule, 1 slovenská paprika (nemusí být), olej, 3-4 sáčky rýže, 1 konzerva steril. hrášku (400g), sůl, grilovací koření, pepř.
-----
Kuře uvaříme v mírně osolené vodě v papiňáku doměkka, necháme zchladnout, maso obereme a pokrájíme. Vývar si schováme na později.
Uvaříme si v osolené vodě rýži a dáme do mísy.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a papriku, přidáme maso, orestujeme, přidáme cca 1-2 lžičky grilovacího koření, opepříme, promíchneme a podlijeme sběračkou vývaru z kuřete.
Pak střídavě přidáváme sběračku vývaru, sběračku rýže a mícháme a prováříme, až rýže vývar vsákne. Znovu přidáme vývar a rýži ...
Nakonec lehce vmícháme scezený steril. hrášek a už jen prohřejeme, rizoto dochutíme a odstavíme.

 

MASOVO-HOUBOVÉ RIZOTO

12. 2. 2023

4 sáčky rýže
Směs: 1 cibule, 300g mletého masa, cca 1/2 talíře čerstvých hub, 50g slaniny, 1 kostka masoxu nebo bujónu, 1 lžíce oleje, 1 lžička sladké papriky, sůl, pepř.
-----
Rýži uvaříme podle návodu nebo si uvaříme  "nesáčkovou" rýži, jak jsme zvyklí.
Na lžíci oleje orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu, když začne pouštět tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, houby a maso. Orestujeme, zaprášíme paprikou a podlijeme vodou. Osolíme, opepříme, přidáme masox a asi 1/2 hodiny podusíme.
Pak do směsi postupně přimícháváme rýži, pokud je potřeba přidáme trochu vroucí vody a dochutíme.
Podáváme se zeleninovým salátem.

 

RIZOTO SE ZELENINOU A MASEM VE VL. ŠŤÁVĚ

12. 2. 2023

RIZOTO V TROUBĚ DĚLÁM HLAVNĚ, KDYŽ MI ZBYDE V PEKÁČI VÝPEK Z KUŘETE.

1 balíček mražené zeleninové směsi (měla jsem 350g-mrkev, hrášek,kukuřice), 1 SKLENICE DOM. ZAVAŘENÉHO MASA, 2 plné hrnky rýže (velké na čaj-cca 0,3 l), 1 velká cibule, 2 lžíce grilovacího koření, 6 hrnků vody+ 2 bujony..
-----
Zapneme si už troubu. Rýži propláchneme, cibuli nakrájíme nadrobno, vše dáme do pekáče, promícháme a pečeme na 250°C v troubě. Během pečení občas promícháme. Ze začátku můžeme dát méně vody a podle potřeby podlijeme, záleží na rýži.Já dala 4 hrnky a ještě jsem přidávala. Když je rýže skoro měkká, ochutnáme a podle potřeby přisolíme.

 

RIZOTO V TROUBĚ-ZE ZBYLÉHO KUŘETE

12. 2. 2023

Výpek po pečeném kuřeti-pekáč nemyjeme a v pekáči necháme omastek od pečeného kuřete
Dále potřebujeme: 1/4 až 1/2 zbylého pečeného kuřete nebo 2 syrová stehna, sůl, 2 hrnky syrové rýže, 1 balení mraženého hrášku (400g), 1 velká cibule, trochu oleje nebo kousek másla (sádla), grilovací koření, drůbeží bujón, trochu mléka nebo šlehačky.
-----
Stehna uvaříme v osolené vodě, maso obereme a nakrájíme na kousky.Nebo obereme a nakrájíme zbylé pečené kuře.
Zapneme si troubu na 250°C, maso dáme do pekáče a přidáme propláchnutou rýži, nadrobno nakrájenou cibuli, hrášek, bujón, grilovací koření, trochu soli (podle slanosti výpeku a vývaru), cca 6 hrnků vývaru.  Pokud děláme z pečeného kuřete, uděláme si drůbeží bujon s horkou vodou.
Vše promícháme a pečeme v troubě  na 250°C za občasného zamíchání (pokud je potřeba-i podlití) asi hodinu, až je rýže měkká.
Ke konci zjemníme trochou mléka, já měla zbytek šlehačky-asi 3-4 lžíce.

 

ŽAMPIONOVÉ RIZOTO S VEJCI

12. 2. 2023

3 sáčky rýže, 250g žampionů, 2 cibule, 2-3 vejce, máslo nebo olej, drcený nebo mletý kmín, pepř, sůl, pažitka.
-----
Rýži uvaříme podle návodu a necháme zchladnout.
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené žampiony, orestujeme až pustí šťávu a chvíli podusíme. Pak přidáme rýži, koření, osolíme, promícháme a odstavíme. Vedle si na pánvi uděláme míchaná vajíčka.
Na talířích na rizoto rozdělíme rozdělíme míchaná vejce, posypeme nasekanou pažitkou a podáváme se zeleninovým salátem.