Světlé těsto: 4 vejce (žloutky a sníh), 150g ovocného cukru (Fruktóza, Fruktopur), 6 lžic teplé vody,100g oleje, 260g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva.
Tmavé těsto: 4 vejce (žloutky a sníh), 150g ovocného cukru, 8 lžic teplé vody,100g oleje, 260g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, kakao.
Krém: 1/2 l mléka, 2 žloutky, 5 pecek sladidla, 6 lžic hrubé mouky, 500g másla, 160 g ovocného cukru.
Poleva: 2 dia hořké čokolády, 150g Omegy
+ rum a kokos na ozdobu.
-----
Zapneme si troubu. Na pečící papír si obkreslíme tvar formy, vystřihneme, vložíme do formy a pak celou formu i s papírem na dně vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Utřeme žloutky s ovocným cukrem, přidáme ostatní a nakonec lehce vmícháme sníh. Těsto vlijeme do připravené formy, trochu shrneme do krajů a pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Upečený korpus vyklopíme na mřížku, sloupneme pečící papír a necháme vychladnout.
Stejným spůsobem upečeme i druhé těsto. Je lepší, když si korpusy upečeme den předem.
Pak oba vychladlé korpusy podélně rozřízneme, spodní plát pokropíme rumem (nebo rum trochu zředíme převařenou vodou), namažeme krémem, přiklopíme druhý plát a opakujeme, Celý dort lehce pomázneme krémem, necháme trochu ztuhnout a polijeme čokoládovou polevou. Boky můžeme ozdobit kokosem. Čokoládu necháme ztuhnout a dozdobíme krémem. Dort necháme nejlépe do druhého dne proležet v lednici.
Krém: utřeme máslo s ovocným cukrem, z ostatního uvaříme kaši a vychladlou po částech zašleháme do utřeného másla. Pokud je potřeba, krém přisladíme. Krém si rozdělíme cca na 4 díly- na naplnění, potření dortu a necháme si na dozdobení.
Tato forma je hodně velká - na normální kulatý dort by měla stačit poloviční dávka.
Pokud se dort celý nesní - kousky zabalíme dobře do alobalu a dáme v dóze s víčkem do mrazáku. Vyndáme, necháme při pokojové teplotě rozmrznout a je jako čerstvý.