Jdi na obsah Jdi na menu
 


CUKROVÍ PEČENÉ-perníčky apod.

Příspěvky

MANDLOVÉ PERNÍČKY

8. 2. 2023

200g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 150g medu, 50g cukru písek, 50g hery, 1 vejce, 100g mletých mandlí.
+ půlky mandlí na ozdobu
-----
Ve vodní lázni umícháme do hladka med, cukr a heru. Necháme trochu zchladnout, pak s ostatními surovinami na vále zpacujeme těsto a necháme v mikrot. sáčku v lednici nejméně do druhého dne odležet. Vyválíme, vykrájíme tvary, dáme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech, potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme půlkou mandle a pečeme v předehřáté troubě na 175°C.

 

PERNÍČKY

8. 2. 2023

500g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 2 lžíce perníkového koření, 4 lžíce rozehřátého medu, 3 vejce, 4x na špičku nože jedlé sody.
-----
Na vále zpracujeme těsto a dáme v mikrot. sáčku do lednice nejméně do druhého dne. Pak vyválíme, vykrájíme tvary a na vymazaném plechu pečeme v předehřáté troubě na 175-180°C.

 

PERNÍČKY 2

8. 2. 2023

600g hladké mouky, 250g moučkového cukru, 50g másla nebo hery, 100g medu, 4 vejce, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička skořice, špetka tlučeného hřebíčku, špetka tlučeného anýzu, špetka tlučeného nového koření.
Poleva: 1 bílek, 150-200g moučkového cukru, citr. šťáva
-----
V míse promícháme cukr, vejce, koření, rozpuštěné máslo a med. Přidáme 150g mouky s jedlou sodou, dobře promícháme a nakonec zapracujeme na vále zbytek mouky. V mikrotenovém sáčku dáme do lednice odležet- nejméně na 3 dny, ale můžeme ho v lednici nechat i 10 dnů.
Pak necháme chvíli povolit , vyválíme na 3 mm silnou placku, vykrajujeme tvary a pečeme v poředehřáté troubě na 160-170°C. Plech vymažeme olejem a vysypeme hladkou moukou.
Zdobení: suroviny na polevu třeme tak dlouho, až je poleva hladká a lesklá. Dáme do mikroten. sáčku, odstřihneme růžek a kreslíme z malé vzdálenosti-jako když držíme tužku-ne kolmo, jako při zdobení dortu.

 

PERNÍČKY 3

8. 2. 2023

200g medu, 100g hery, 300g moučkového cukru, 3 žloutky, 3 celá vejce,
1 kg hladké mouky, 20g jedlé sody, 1 lžička skořice, 1-1,5 lžíce perníkového koření.
-----
Med, heru, cukr, žloutky a vejce šleháme asi 5 minut ve vodní lázni do zhoustnutí a necháme zchladnout.
Přidáme mouku, smíchanou s jedlou sodou, skořici a perníkové koření. Na vále dobře vypracujeme těsto a dáme v mikrot. sáčku nejméně na 2 dny do lednice.
Pak necháme chvlku povolit, vyválíme, vykrájíme tvary, dáme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 175°C.

 

PERNÍČKY 4

8. 2. 2023

1 kg hladké mouky, 300g moučkového cukru, 200g medu, 100g hery, 1,5 lžičky jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření, 5 vajec.
+ čokoládová nebo citronová poleva na ozdobu
-----
Na vál dáme cukr a 750g mouky. Přidáme koření a jedlou sodu. Do důlku dáme med, rozpuštěnou heru a vejce. Vše zpracujeme na těsto a postupně přidáváme ze zbytku mouky tak, aby těsto bylo hladké a nelepilo se. Dáme v mikr. sáčku odležet do lednice, pak vyválíme na 4 mm a vykrajujeme tvary. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Zdobíme čokoládovou nebo citronovou polevou.

 

PERNÍČKY OD MAJKY

8. 2. 2023

150g medu, 200g moučkového cukru, 2 celá vejce, 500g hladké mouky, 5g jedlé sody, 1 prášek do perníku, 80g másla  nebo Hery.
-----
Med a tuk rozpustíme a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme ostatní ingredience do mísy, přidáme studený rozpuštěný tuk s medem, vypracujeme těsto, zabalíme do potravinářské folie nebo mikrot. sáčku a dáme  nejméně na 24 hodin do lednice odpočinout. Těsto může být připravené i několik dní dopředu, koření se v něm lépe rozleží.
Potom  vyválíme placku asi 3 - 5mm silnou, vykrajujeme tvary a pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě na cca 180°C.
Ke konzumaci jsou asi tak za 14 dní.

 

PERNÍČKY OD MILUŠKY

8. 2. 2023

Těsto: 100g hery, 2 lžíce medu, 370g cukru, 4 lžíce mléka, 1 vejce,
             2x230g hladké mouky = celkem 460g, 1/2 lžičky jedlé sody, 1 prášek do perníku.
Náplň: 125g másla, 1/2 balíčku mletých piškotů, 1 hrnek uvařené kávy i s logrem, marmeláda, mleté ořechy, rum, vanilkový cukr.
Poleva: pokud slepujeme náplní-čokoládová+mandle nebo ořechy na ozdobu
              pokud nebudeme perníčky slepovat-zdobíme cukrovou polevou: 1 bílek, 150g moučkového cukru, 3 kapky octa.
-----
Heru, med, cukr, mléko a vejce rozpustíme za stálého míchání  ve vodní lázni. Necháme trochu zchladnout a přidáme 230g hladké mouky, jedlou sodu a prášek do perníku. Zamícháme.
Na vál si dáme druhých 230g hladké mouky, přidáme zamíchanou směs a rukama vypracujeme hladké těsto. Necháme odležet v lednici-do druhého dne nebo i dva,tři dny.
Pak vyndáme z lednice, necháme trochu povolit a vyválíme na pomoučeném vále placku silnou asi 1 cm. Vykrajujeme tvary, dáme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech a pečeme v předehřáté troubě na asi 180°C.
Vychladlé slepíme nápní, máčíme v čokoládě a zdobíme ořechy nebo plátky mandlí apod. Nebo neslepujeme a zdobíme bílou polevou.

 

PLNĚNÉ PERNÍČKY - NA PLECH

8. 2. 2023

Těsto: 250g hladké mouky, 1/2 prášku do perníku, 1 plná lžička perníkového koření, kůra z 1/2 citronu, 100g tekutého medu, 50g moučkového cukru, 1 vejce.
Náplň: 200g povidel, rozinky, ořechy, sušené ovoce, rum, med.
-----
Na vále zpracujeme těsto a necháme v chladu odležet do druhého dne. Z poloviny těsta vyválíme plát, přendáme na vymazaný plech, potřeme náplní, přiklopíme druhým plátem vyváleného těsta a pečeme v předehřáté troubě na 190°C. Ještě teplé krájíme na malé kousky jako cukroví.
Náplň: povidla promícháme s pokrájenými surovinami a podle chuti přidáme rum a med.

 

ŘÍMOVŠTÍ HADI

8. 2. 2023

750g hladké mouky, 4 vejce, 500g vanilkového cukru (NEBO 450g cukru písek+ 50g vanilkového cukru), citronová kůra, 2-3 lžíce medu, 200g másla, 3 lžíce kakaa. 1/2 lžičky cukrářského amonia, špetka mletého hřebíčku, 1 lžička skořice, 200-300 lískových oříšků.
-----
Oříšky necháme vcelku nebo nahrubo nasekáme.
Vejce, cukr, vanilkový cukr a citr. kůru třeme 10 minut. Pak na vále zpracujeme těsto a necháme v mikrot. sáčku v lednici odležet nejméně do druhého dne. Z těsta pak děláme válečky, položíme na vál a prsty zatáčíme-uděláme tvar vlnících se hadů.
Pečeme na vymazaném nebo pečícím papírem vyloženém plechu na 180-200°C podle trouby. Při pečení se nesmí vysušit.
NECHÁME NEJMÉNĚ 3 TÝDNY ROZLEŽET.

 

z...NÁPLNĚ DO PERNÍČKŮ

8. 2. 2023

OŘECHOVÁ
Část ořechů nastrouháme, část umeleme. Přidáme nastrouhaný perník nebo mleté piškoty, rybízovou nebo malinovou marmeládu, med, spařené rozinky, kandované ovoce, pomerančovou kůru (nesmí chybět) a rum.

KOKOSOVÁ
Salko (slazené kondenz. mléko), kokos, mleté piškoty, citr. kůra a rum.

KÁVOVÁ
125g másla, 1/2 balíčku mletých piškotů, 1 hrnek uvařené kávy i s logrem, marmeláda, mleté ořechy, rum, vanilkový cukr.

POMERANČOVÁ
1 sáček mletých piškotů, mleté ořechy, kůra a šťáva z 1 pomeranče, 4 lžíce marmelády, asi 8 lžiček vařící vody, asi 2 lžičky rumu.

 

z...POLEVY NA PERNÍČKY

8. 2. 2023

POLEVA NA PERNÍČKY
140g 2x prosátého moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžíce citronové šťávy-citronek z lahvičky (ne vymačkaná z citronu).
-----
vše třeme vařečkou, až poleva zhoustne a je hladká a bílá. Např. na obrázku u perníčků od majky.

POLEVA NA PERNÍČKY-ZDOBENÍ
1 bílek z lednice (hodně vychlazený), 5 hodně plných lžic moučkového cukru, 1 lžička solamylu.
-----
Šleháme 5 minut elektr. šlehačem, až je cestička po metlách. Zdobíme kornoutkem.

POLEVA NA PERNÍČKY-ZDOBENÍ
1 bílek, 150g moučkového cukru, 3 kapky octa
-----
Vše třeme tak dlouho, až je poleva hladká a lesklá. Zdobíme kornoutkem

POLEVA NA PERNÍČKY-ZDOBENÍ
1 bílek, prosátý moučkový cukr-co bílek přijme.
-----
Stále třeme a přidáváme cukr, když je hmota hustá, třeme, až je poleva hladká a lesklá jako těsto. Zdobíme kornoutkem.

CELÁ POLEVA NA PERNÍČKY
200g moučkového cukru, 3-4 lžíce vařící vody, 1 lžička rumu (nebo citr. šťávy, silné kávy apod.)
-----
Vše třeme tak dlouho, až je poleva hladká a lesklá. Potíráme celou plochu-jako čokoládou.

 

z..TVRDÉ PERNÍČKY?

8. 2. 2023

TRIK NA ROZLEŽENÍ PERNÍČKŮ
potřebujeme: rum, pařák, hrnec s poklicí
-----
Pokud jsou perníčky stále tvrdé, dáme na dno hrnce trochu rumu, vložíme do hrnce pařák(na ohřívání knedlíků), na pařák naskládáme perníčky, uzavřeme pokličkou a necháme pár dní rozležet.
Perníčky nasáknou vlhkost i vůni rumu.