Jdi na obsah Jdi na menu
 


POHOŠTĚNÍ-OSTATNÍ

Příspěvky

BAGETA S KUŘETEM

18. 2. 2023

1 bageta, 1 kuřecí prsíčko, 2 lžíce tatarky, 2 listy ledového salátu, 1 rajče, 2 plátky sýra, olej. grilovací koření, sůl, pepř..
-----
Kuřecí prsíčko rozkrájíme na kousky, naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme grilovacím kořením. Orestujeme na oleji z obou stran a necháme vychladnout.
Bagetu podélně rozkrojíme nebo jen nařízneme - jak máme rádi.
Na spodní díl rozložíme salát, poklademe kousky masa, na maso dáme tatarku, poklademe plátky rajčete, přikryjeme sýrem a přiklopíme.

 

HERMELÍN NALOŽENÝ 1

18. 2. 2023

3 hermelíny, cibule (na průsvitné půlkroužky), česnek (tenké plátky), slovenská paprika (průsvitné kroužky), olej, celý pepř, grilovací koření, chilli, sladká paprika, kari.
-----
Hermelíny podélně překrojíme a kolečka ještě na poloviny. Takže máme 4 půlkolečka z každého hermelínu.Na řezné ploše posypeme každý kousek: špetkou grilovacího koření,chilli,sladké papriky a malinkou špetkou kari.
Do sklenice-
1) cibule, paprika, česnek, 2 kuličky celého pepře,
2) 2 půlkolečka hermelínu plísní dolů
3) cibule, paprika, česnek, 2 kuličky pepře
4) 2 půlkolečka hermelínu-křížem než jsou ta první ...
vrstvy střídáme,když je sklenice plná,zalijeme olejem, dobře uzavřeme a necháme týden uležet v chladu

 

HERMELÍN NALOŽENÝ 2

18. 2. 2023

4 hermelíny, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 1 lžička vegety, 400ml oleje, chilli papričky.
Pasta: 8 utřených stroužků česneku, 1 lžička vegety, 1 lžička mleté papriky, špetka chilli.
-----
Hermelíny podélně rozřízneme, namažeme pastou a přiklopíme. Dáme do sklenice, prokládáme kořením, papričkami, můžeme i cibulí a celými stroužky česneku, zalijeme olejem, uzavřeme a necháme v chladu rozležet alespoň 3 dny.

 

HERMELÍN OŘECHOVÝ

18. 2. 2023

Hermelín, mleté ořechy tatarská omáčka - množství podle počtu strávníků a podle chuti
-----
Hermelín rozkrojíme na osm dílků (jako dort). Každý napíchneme na párátko, obalíme v tatarce a pak v mletých ořechách. Můžeme zdobit kapary, kouskem feferonky papriky apod.

 

HERMELÍN PLNĚNÝ

18. 2. 2023

3 hermelíny, 2 lučiny, 1-2 stroužky česneku, 50g mletých ořechů, sůl, pepř.
+ mleté ořechy na ozdobu
-----
Hermelíny podélně rozřízneme, a vydlabeme vnitřek. Do mísy dáme vydlabané vnitřky z hermelínů, lučiny, prolisovaný česnek, mleté ořechy, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
Hmotou naplníme vydlabané hermelíny, slepíme je k sobě a obalíme v mletých oříškách. Zabalíme do alobalu a necháme v lednici proležet do druhého dne.
Krájíme na dílky jako dortík a párátkem připíchneme kuličku hroznového vína.

 

HOVĚZÍ NA STUDENO

18. 2. 2023

Hovězí vařené maso, hovězí vývar, cibule, ocet, cukr, sůl.
+ zakysanou smetanu nebo tatarku, strouhaný křen, zelenou petrželku nebo pažitku.
-----
Vychlazené vařené maso nakrájíme na tenoučké plátky. Zalijeme ochuceným hovězím vývarem s cibulí a necháme uležet do druhého dne.
Podáváme na talířku přelité zakys. smetanou nebo tatarkou, posypeme strouhaným křenem a pažitkou nebo petrželkou.

 

KUŘE JAKO PŘEDKRM

18. 2. 2023

1 kuře, sůl, ocet.
Zálivka: 250g majolky, 1 zakysaná smetana, 1 lžička francouzské hořčice, šťáva z 1/2 citronu, worcester, pepř, sůl.
-----
Kuře uvaříme v osolené vodě s trochou octa. Vykostíme, stáhneme kůži a necháme ve vývaru 2 hodiny marinovat. Pak naskládáme na mísu, vychladlé zalijeme zálivkou a necháme další 2 hodiny uležet. Podáváme s pečivem.
Zálivka: vše vmícháme do majolky, pak lehce vmícháme zakysanou smetanu, můžeme přisladit.

 

KUŘECÍ JÁTRA JAKO HUSÍ 1

18. 2. 2023

2 hrnky drobně nakrájeného syrového vepřového sádla, 2 hrnky kuřecích jater, 4 hřebíčky, malá cibule.
-----
Sádlo rozpustíme na mírném ohni. Když jsou škvarečky zlaté, vyjmeme je a do sádla dáme opraná a osušená celá nepokrájená játra. Přidáme cibuli, do které zapíchneme hřebíčky a dusíme pod poklicí na sporáku nebo v troubě tak, až jsou játra měkká a tekutina z nich vydušená. Vyhodíme cibuli, játra vybereme, nakrájíme na větší plátky, složíme je do menší porcelánové nebo skleněné misky, přidáme  škvarečky a zalijeme sádlem tak, aby byla zatopena.
Studená "husí játra" mažeme i se sádlem na chleba, osolíme, opepříme a posypeme cibulí.

 

KUŘECÍ JÁTRA JAKO HUSÍ 2

18. 2. 2023

250g syrového vepřového sádla, 500g kuřecích jater, 2 velké cibule, sůl, pepř.
-----
Sádlo nakrájíme na kostičky a vyškvaříme. Hned z vařícího sádla vyndáme škvarky, trochu odebereme a do vařícího sádla dáme nakrájená játra a vypneme sporák. Játra se v sádle dodělají sama.
Na odebraném sádle dozlatova orestujeme nadrobno nakrájené cibule, přidáme k játrům, osolíme, opepříme a necháme vychladnout.
Mažeme na chleba.

 

KUŘECÍ NUGETY

18. 2. 2023

8 kuřecích řízků, 1/2 hrnku rozehřátého másla.
Směs: 1/2 hrnku strouhanky, 1/4 hrnku strouhaného sýra, 1 lžička bazalky, 1 lžička tymiánu, 1/2 lžičky soli-vše smícháme.
-----
Maso nakrájíme na kousky asi 3x3cm nebo na nudličky, namočíme do másla, obalíme ve směsi a pokládáme na plech vyložený papírem na pečení nebo alobalem.
Pečeme dozlatova v troubě asi 15 minut, během pečení obrátíme. Podáváme na míse s miskou kečupu, tatarky nebo jiné omáčky k namáčení.

 

KUŘECÍ NUGETY 2

18. 2. 2023

600g kuřecích prsíček, olej.
Na obalení: vejce, hladká mouka, 2 hrnky drcených kukuřičných lupínků (smíchat se 3 lžícemi sezamových semínek).
-----
Prsíčka podélně rozkrojíme a šikmo nakrájíme na plátky. Osolíme, obalíme v mouce, vejcích a směsi kukuřičných lupínků, přitlačíme a usmažíme.
Podáváme obložené čerstvou zeleninou

 

KUŘECÍ PRSA V LISTOVÉM TĚSTĚ

18. 2. 2023

500g kuřecích prsíček, grilovací koření, olej, sůl, plátky anglické slaniny, plátkový sýr, 1 balíček listového těsta..
Směs: 200g žampionů, 2 stroužky česneku, 1 cibule, sůl, pepř, olej.
-----
Maso osolíme, posypeme grilovacím kořením, silně potřeme olejem a ve folii nebo alobalu necháme do druhého dne odležet v lednici.
Na oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli, plátky žampionů a prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a chvíli podusíme.
Listové těsto vyválíme na plát, poklademe anglickou, sýrem, vychladlou směsí, položíme maso a zabalíme. Potřeme vejcem, můžeme posypat semínky, kmínem nebo drcenými mandlemi a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.

 

KUŘECÍ ŘÍZEČKY

18. 2. 2023

Kuřecí prsa nakrájíme (nafilírujeme) seshora šikmo na malé plátky. Naklepeme, osolíme, můžeme potřít hořčicí nebo česnekem a obalíme v trojobalu. Smažíme a rovnou dáváme na kousky chleba-velké přesně podle velikosti řízečků.
Podáváme na míse obložené zeleninou nebo kyselými okurkami.

 

KUŘECÍ ROLÁDKY V LISTOVÉM TĚSTĚ

18. 2. 2023

Kuřecí prsa, sůl, listové těsto.
1.Náplň: anglická slanina, žampiony, pórek, strouhanka,t vrdý sýr.
2.Náplň: čabajka, strouhaný sýr, pažitka.
+ vejce na potření,semínka nebo kmín na posypání.
-----
1. náplň: slaninu, žampiony a pórek pokrájíme nadrobno a orestujeme.Pokud je potřeba, zahustíme troškou strouhanky. Necháme vychladnout a vmícháme nastrouhaný sýr.
2. náplň: čabajku nakrájíme nadrobno nebo nastrouháme a smícháme se sýrem a pažitkou.
Listové těsto vyválíme a nakrájíme na pruhy trochu širší než na kremrole.
Kuřecí prsa tence rozklepeme v mikrotenu. Osolíme, dáme 1. nebo druhou náplň, pevně zabalíme a omotáme jako kremroli pruhem listového těsta. Špičky  dobře uzavřeme, potřeme rozšlehaným vajíčkem posypeme a pečeme cca při 190-200°C ... já peču 45 minut-záleží na troubě.
Studené krájíme na plátky a podáváme na míse obložené zeleninou.

 

KUŘECÍ-OBALENÉ TAJEMSTVÍ

18. 2. 2023

8 kuřecích řízků, 8 větších plátků slaniny, 8 větších plátků sýra, 8 nožiček párků.
+ sůl, pepř, strouhanka, mouka, vejce, olej, párátka.
-----
Řízky dotenka naklepeme (nejlépe mezi folií), osolíme, opepříme. Přes celý řízek dáme slaninu, sýr, vložíme párek a pevně zabalíme do roládky. Rolku propícháme skrz párátky asi po 1.5cm a mezi párátky nakrájíme na kolečka tak, že máme každé kolečko propíchnuté párátkem.
Obalíme jako řízek a pomalu usmažíme. Bohatě obložíme zeleninou

 

kuřecí-SULC Z KUŘETE

18. 2. 2023

1 kuře, 4-5 nožiček (měla jsem 5 menších), kořenová zelenina - cca 220g mrkve, 170g celeru a 90g petržele (vše váženo očištěné), 2 cibule,  2 bobkové listy, 3 zrnka celého pepře, 2 zrnka nového koření, cca 80ml octa, sůl.
-----
Nožičky dobře očistíme (kůži mezi prsty vyřezávám),  vydrbeme kartáčem, dáme do hrnce, zalijeme vařící vodou, necháme hodinku vypařit a znovu dobře vydrbeme a omyjeme. Kuře rozdělíme na čtvrtky.
Do tlakového hrnce dáme nožičky, porce kuřete, zalijeme 1 l vody, osolíme a vaříme od bodu varu 1 hodinu.
Cibuli oloupeme, zeleninu očistíme a jen překrojíme na větší kusy.
Po hodině varu vyndáme kuře, k nožičkám přidáme koření, celé cibule,  zeleninu, uzavřeme a vaříme ještě půl hodiny.
Obereme maso z kuřete, nakrájíme a necháme stranou.
Pak vyndáme nožičky, cibuli a zeleninu a vývar přecedíme do jiného hrnce.
Hned obereme teplé nožičky, nadrobno nasekáme a zeleninu rozmačkáme vidličkou - nebo můžeme vše umlít na masovém strojku.
Vložíme do přecezeného vývaru, přidáme pokrájené kuřecí maso, nakrájenou cibuli, osolíme podle chuti a podle chuti přidáme ocet. Promícháme a přendáme do mísy nebo formy. Necháme zchladnout a dáme do lednice ztuhnout.

 

MASOVÉ JEDNOHUBKY

18. 2. 2023

500g mletého masa, 100g strouhaného sýra, 1 vejce, 1 hrnek strouhanky, cibule, česnek, 1 lžíce směsi na mleté maso, sůl.
Dále: chleba, salát. nebo kyselou okurku, hořčici, papriku, cibuli.
-----
Uděláme maso jako na karbanátky, lžičkou odebíráme malé nočky a smažíme ve friťáku nebo vyšší vrstvě oleje na pánvi. Krajíce chleba krájíme na čtverečky podle velikosti masa, potřeme hořčicí, dáme plátek okurky, maso, ozdobíme paprikou a cibulí a spíchneme párátkem.

 

ovoce-BROSKVE SE SALÁTEM

19. 2. 2023

Broskvový kompot, 100g šunky a sterilovaná nebo čerstvá kapie na ozdobu.
Salát: 100g šunky, 1 lžíce kečupu, 2 sterilované okurky, 1 vařené vejce, 3 lžíce bílého jogurtu, 100g majonézy, 1 lžička hořčice, worcester, pepř, ocet, cukr a sůl podle chuti.
-----
Salát: šunku, okurky a vejce nadrobno nakrájíme. Přidáme kečup, majonézu, jogurt, hořčici, zastříkneme worcestrem a dochutíme ostatním. Necháme v lednici vychladit.
Okapané půlky broskví naplníme salátem a zdobíme šunkou a kapií.

 

ovoce-MELOUN PO ŘECKU

19. 2. 2023

1 meloun, balkánský sýr-množství podle velikosti melouna a počtu osob (čím víc, tím lépe).
-----
Meloun vychladíme, dužinu nakrájíme na kostky, zbavíme jadérek a dáme do mísy. Nastrouháme větší množství balkánského sýra a dáme do mísy nebo rozdělíme do misek a každý dostane svou misku nastrouhaného sýra. Meloun napichujeme vidličkou a obalujeme v nastrouhaném sýru.

 

PAŠTIKA JÁTROVÁ

18. 2. 2023

400g kuřecích jater, sádlo, sůl, paštikové koření.
-----
Játra orestujeme na sádle a pečeme na pánvi doměkka. Rozmixujeme, osolíme, okořeníme podle chuti a necháme vychladnout.
Mažeme na chleba a zdobíme kyselou okurkou.

 

PAŠTIKA KUŘECÍ (KRŮTÍ)

18. 2. 2023

400g pečeného masa i s trochou výpeček, 1 větší cibuli, 2 vařená vejce, 100g slaniny, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce smetany, 1/2 lžičky paštikového koření.
-----
Orestujeme slaninu a cibuli a po vychladnutí vše umixujeme. Nakonec vmícháme koření a podle chuti osolíme.

 

PIVNÍ DRAK

18. 2. 2023

chleba, feferonková pomazánka, 200g olomouckých tvarůžků, cibule, sůl, pepř, sladká nebo pálivá paprika.
Pomazánka: 50g změklého másla, 100g taveného sýra, 2 feferonky, sůl.
-----
Krajíčky chleba potřeme pomazánkou, poklademe plátky olomouckých syrečků, posypeme pepřem, paprikou a natenko nakrájenou cibulí. Výborné k pivu.
Pomazánka: máslo vyšleháme se sýrem, vmícháme nadrobounko nasekané feferonky a osolíme podle chuti.

 

ryby-KAPR JAKO PEČENÁČE

18. 2. 2023

500g porcí kapra, sůl, kmín, hladká mouka, olej.
Lák: 2 velké cibule, 3 stroužky česneku, celý pepř, nové koření, bobkový list, sůl, cukr, ocet, olej, rybí vývar (voda).
-----
Kapra nasolíme a necháme odležet. Pak obalíme v mouce a zprudka orestujeme na oleji-nejdříve kůží dolů.
Naskládáme vedle sebe do kastrolu, přelijeme lákem a necháme přejít varem. Pak opatrně přendáme vedle sebe do zapékací formy nebo dózy s víkem, přelijeme lákem a po vychladnutí dáme na 3 dny do lednice.
Lák: na oleji orestujeme půlkolečka cibule, česnek a  koření, podlijeme vývarem, dochutíme solí, cukrem a octem.

 

ryby-KAPR MARINOVANÝ

18. 2. 2023

600g kapra, 3 bílky, 80g hladké mouky, sádlo nebo olej, sůl.
Marináda: 1/2 l vody, mrkev, petržel, 1/2 celeru, celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, mletý pepř, 2 cibule, citron, 1/4 l octa, 2 dl červeného vína, 1/2 dl oleje.
-----
Kapra nakrájíme na porce, osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaných bílkách a znovu v mouce. Na sádle nebo oleji opečeme dozlatova necháme vychladnout. Pak rybu vložíme do porcelánové nebo kameninové nádoby a zalijeme vychladlou marinádou. V chladu necháme nejméně 48 hodin proležet.
Marináda: ve vodě povaříme zeleninu, koření a cibuli, po chvíli přidáme ostatní-mimo oleje. Ještě chvíli povaříme, necháme vychladnout a pak přidáme olej.

 

ryby-KAPR NA KYSELO

18. 2. 2023

Kapr, sůl.
Nálev: voda, ocet, bobkový list, pepř, sůl, cibule na kolečka, nové koření, cukr.
-----
Porce kapra uvaříme v osolené vodě, dáme do sklenice a zalijeme teplým nálevem. Po zchladnutí dáme do lednice a necháme 5 dní uležet.

 

ryby-KAPR SILVESTROVSKÝ

18. 2. 2023

Porce studeného (např. zbylé od štědrovečerní večeře) obaleného a usmaženého kapra.
Nálev: 3/4 l vody, 2 kuličky nového koření, 2 celé pepře, 1 lžička hořčičného semínka (nemusí být), 1 bobkový list, 3 dkg soli, 10 tabletek cukerínu (nebo cukr), 1/4 l octa.
+ mrkev, cibule.
-----
Svaříme nálev a necháme vychladnout. Na dno sklenice dáme kolečka mrkve a cibule, vložíme porce kapra, občas mezi rybu dáme kolečka cibule a zalijeme nálevem. Necháme rozležet asi 4-5 dní. Malé kostičky se rozpustí a zbydou jen ty velké.
Chutná podobně jako pečenáče.Dáváme do sklenic volněji nebo do nádoby se širším dnem a lepší jsou menší porce - drží víc vcelku. Když jsem je dělala poprvé, nandala jsem je do sklenice asi moc těsně vedle sebe a po rozležení, se mi při vyndavání zlomily,

 

ryby-KRABÍ POHOŠTĚNÍ

18. 2. 2023

Krabí tyčinky, hladká mouka, vejce, strouhanka, sůl, olej.
-----
Zmrzlé krabí tyčinky vybalíme z obalů, osolíme a obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích (s trochou mléka a soli) a strouhance jako řízek. Obalíme je 2x, lépe drží kůrčička.
Smažíme dozlatova - nejlépe ve friťáku.
Podáváme jako teplé nebo vlažné pohoštění s omáčkou, tatarkou, dipem...

 

ryby-LOSOS MARINOVANÝ

18. 2. 2023

1 kg filetu z lososa bez kůže, sekaný čerstvý kopr, citron
Směs: 650g soli, 650g cukru, 10 zrnek pepře-rozemlít.
-----
Polovinu směsi nasypeme do pekáčku,  filet z lososa z obou stran lehce pokapeme citronovou šťávou, položíme na plocho do nádoby nebo pekáčku, zasypeme směsí, rukou uhladíme, trochu vetřeme do masa a posypeme koprem (asi jako když sypeme pažitku na brambory)-nedáváme vrstvu kopru. Necháme hodinu při pokojové teplotě a za hodinu dáme do lednice na 48 hodin. Rybu nejméně 3x za den obrátíme.
Před podáváním šťávu, kterou losos pustil slijeme a maso osušíme. Krájíme na tenoučké průsvitné plátky a ozdobně aranžujeme na mísu nebo na talířky-spíš čechráme do vějířků-nedáváme naplocho. Zdobíme citronem.

 

ryby-NALOŽENÁ UZENÁ RYBA

18. 2. 2023

Uzená ryba (makrela, kapr nebo halibut), cibule, naložená kapie, okurky, citron, olej.
Nálev: 2 dl vody, 1 dl octa, 25g cukru, celý pepř.
-----
Uzenou rybu vykostíme, zbavíme kůže a nakrájíme na plátky.
Skládáme do sklenice a prokládáme kolečky cibule a okurek, proužky kapií a malými kostičkami citronu (oloupeme). Průběžně zaléváme olejem a vychladlým nálevem. Necháme v chladu proležet.

 

ryby-RYBA V MARINÁDĚ

18. 2. 2023

4 porce ryby, 1 cibule, divoké koření (3 zrnka pepře, 1 zrnko nového koření, 1 bobkový list), kořenová zelenina (kousek mrkve, celeru a petržele). 1-2 lžíce octa, sůl.
Marináda: 3 lžíce majonézy, 1-2 lžíce bílého vína nebo pár kapek citr. šťávy, 2 lžíce bílého jogurtu, 100ml šlehačky, 1 cibule, 2 lžíce mraženého hrášku, kousek červené papriky nebo steril. kapie, 1/2 sterilované okurky, mrkev a celer z vývaru, pepř, sůl.
-----
Do asi 1 l vařící vody dáme vařit zeleninu a koření, osolíme a přidáme ocet. Asi 10 minut povaříme, pak vložíme porce ryby a na mírném ohni uvaříme doměkka. Rybu a zeleninu vyndáme a necháme vychladnout. Rybu vykostíme, vložíme do nádoby s víkem, přelijeme marinádou, uzavřeme a necháme v lednici proležet do druhého dne.
Marináda: cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a  s hráškem spaříme =  dáme na cedník a pomalu proléváme vařící vodou z varné konvice). Necháme vychladnout. Zeleninu z vývaru, papriku a okurku nakrájíme nadrobno. Majonézu smícháme se šlehačkou a jogurtem, osolíme, opepříme a vmícháme nakrájenou vychladlou zeleninu