Jdi na obsah Jdi na menu
 


MASO VNITŘNOSTI

Příspěvky

DRŮBEŽÍ JÁTRA PIKANTNÍ

16. 2. 2023

500g krůtích (nebo kuřecích) jater, 4-5 stroužků česneku, 3 lžíce kremžské hořčice, sůl, olej.
+ hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení
-----
Česnek prolisujeme, smícháme s hořčicí a osolíme.
Játra omyjeme a z obou stran potřeme směsí. Pak obalíme klasicky v trojobalu - mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažíme na oleji z obou stran dozlatova.
Příloha: brambory, bramborová kaše + tatarka a zeleninový salát
Na obrázku krůtí játra s bramborami - vařenými ve slupce v páře

 

DRŮBEŽÍ JÁTRA PŘÍRODNÍ

16. 2. 2023

na cca 3 porce

500g kuřecích nebo krůtích jater, olej, plnotučná hořčice, kečup, grilovací koření, sůl.
-----
Na pánev na rozpálený olej poskládáme játra, trochu osolíme a posypeme grilovacím (obojího špetka) a každý kousek potřeme hořčicí a kečupem. Játra otočíme a postup zopakujeme. Když jsou po jedné straně játra hotová,  obrátíme je a dopečeme i po druhé straně.
Příloha: brambory, bramborová kaše, hranolky...

 

DRŮBEŽÍ JÁTRA S RÝŽÍ

16. 2. 2023

500g krůtích nebo kuřecích jater, 1 velká cibule, asi 30g slaniny (nejlépe gazdovské), 2 lžíce grilovacího koření, 2 lžíce gulášového koření, 1 lžička sladké papriky, hladká mouka, sůl, trochu oleje.
-----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli, přidáme nakrájená játra, orestujeme, až se zatáhnou (zšednou), přidáme koření, promíchneme a podlijeme vodou tak, aby se játra dusila. Za chvilku jsou játra měkká, přidáme vroucí vodu, ve studené vodě rozmícháme hladkou mouku a zahustíme omáčku. Chvilku povaříme, dochutíme a odstavíme.
Příloha: rýže

 

DRŮBEŽÍ JÁTRA SE ŽAMPIONY

16. 2. 2023

500g kuřecích jater, 1 větší cibule, 200g žampionů, asi 3 lžíce hladké mouky, olej, špetka majoránky, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 lžíce grilovacího koření, 1 lžička chilli, sůl, pepř.
-----
Na oleji orestujeme plátky žampionů a nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme nakrájená játra a orestujeme. Podlijeme asi 0,5 dl vody, přidáme koření, osolíme, po chvilce zahustíme moukou rozmíchanou s vodou (asi 100ml) a povaříme. Dochutíme a odstavíme.
Příloha: brambory, rýže, chléb (na obrázku s vařenými bramborami ve slupce)

 

JÁTROVÁ SMĚS S KŘENEM

16. 2. 2023

750g vepřových nebo drůbežích jater, olej, 2 cibule, 2 papriky, 1 rajče, 2 lžíce kečupu, sůl, pepř, drcený kmín, 50g másla.
+ strouhaný křen
-----
Játra nakrájíme na nudličky (drůbeží jen překrojíme) a zprudka je opečeme na oleji.  Přidáme na tenké půlměsíčky nakrájenou cibuli, na nudličky papriku a na kousky oloupané rajče, kečup, sůl, pepř, kmín a vše orestujeme. Nakonec směs zjemníme kouskem másla. Na talíři posypeme strouhaným křenem.
Příloha: brambory, hranolky

 

JÁTROVÉ PALAČINKY

16. 2. 2023

Těsto: 2 vejce, 500ml mléka, 200g hladké mouky, špetka soli.
Náplň: 3 velké cibule, 2 papriky, 600g drůbežích jater, olej, 1 lžička solamylu, drcený kmín, sůl, pepř.
+ olej na smažení, vejce, hladká mouka a strouhanka na obalení
-----
Nejdříve si připravíme náplň: Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nakrájenou papriku a pokrájená játra a orestujeme, Osolíme, opepříme, přidáme kmín, trošku podlijeme a podusíme doměkka. Pak zahustíme solamylem, abychom měli hustší kaši a necháme vychladnout.
Ze surovin na těsto vyšleháme hladké těsto a usmažíme palačinky. Palačinky si můžeme usmažit předem. Na palačinky rozdělíme náplň, srolujeme, spíchneme na koncích párátkem, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance jako řízek a smažíme po obou stranách na oleji. Vyndáme párátka a podáváme se zeleninovým salátem

 

JIHOČESKÝ JÁTŘINEC

16. 2. 2023

600g vepřových jater, 120g žampionů, olej, 2 cibule, 1,5 dl smetany, pepř. majoránka, kmín, sůl.
-----
Játra nakrájíme na silnější nudličky. Na oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme játra, osmahneme okořeníme, zalijeme smetanou a přidáme očistěné, na plátky nakrájené žampiony. Když jsou játra měkká, teprve osolíme a podáváme.
Příloha: hranolky, chléb nebo pečivo, rýže

 

VEPŘOVÁ JÁTRA PO MEXICKU

16. 2. 2023

750g vepřových jater, olej
Směs: 250g zelených paprik, 250g cibule, 3 feferonky, 5 stroužků česneku, 1/2 lžičky mleté papriky, 1/2 lžičky zázvoru, pepř, mletý kmín, sůl, 1 lžíce octa, 1 lžíce citronové šťávy.
-----
Játra nakrájíme na plátky, mírně naklepeme, potřeme směsí a necháme přes noc v lednici uležet. Pak na opečeme na oleji po obou stranách.
Směs: papriku, cibuli, feferonky a česnek umeleme na masovém mlýnku a smícháme s ostatními surovinami.
Příloha: hranolky, opečené brambory, šťouchané brambory, bramborová kaše

 

ŽALUDKY - OBALOVANÉ ŽALUDKY

16. 2. 2023

Kuřecí nebo krůtí žaludky (ty můžeme překrojit na polovinu) uvaříme v osolené vodě doměkka. Vychladlé obalíme v trojobalu jako řízek a smažíme dozlatova.
Příloha: brambory nebo bramborová kaše

 

ŽALUDKY - PERKELT Z KUŘECÍCH ŽALUDKŮ

16. 2. 2023

300-400g kuřecích žaludků, 200g žampionů, 40g sádla nebo olej, 1 cibule, sladká paprika, sůl, pepř, hladká mouka.
-----
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme na plátky nakrájené žaludky, osolíme, opepříme,zaprášíme paprikou, podlijeme a dusíme. Když jsou měkké, přidáme na plátky nakrájené žampiony. Když je vše měkké, lehce zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě,necháme chvilku povařit a dochutíme.
Příloha: rýže, těstoviny