Jdi na obsah Jdi na menu
 


SLADKÉ-SMAŽENÉ

Příspěvky

BOŽÍ MILOSTI

23. 2. 2023

250g hladké mouky, 3 žloutky, 60g másla,3 lžíce rumu, 3 lžíce sladké smetany, špetka soli.
+ olej, moučkový+vanilkový cukr na obalení
-----
Na vále zpracujeme těsto, dáme v mikrot. sáčku do lednice odležet. Těsto rozdělíme na dva díly, z každého dílu vyválíme tenkou placku, nakrájíme na obdélníčky a uprostřed je 2x nařízneme.
Obdélníčky smažíme ve vyšší vrstvě oleje, vyndaváme na papírovou utěrku a obalujeme v cukru.

 

JIHOČESKÉ ŽULÍKY od Milušky

23. 2. 2023

600g hrubé mouky, 130g měkkého tvarohu, 40g rozpuštěného másla, 1/2 kostky droždí (21g), 1 vejce, 1 hrnek vlažného mléka, 1 lžíce cukru, špetka soli.
+ olej na smažení
+ cukr a kakao na obalení
-----
Na kvásek smícháme droždí s cukrem, přidáme lžíci mouky a polovinu mléka, rozmícháme a necháme na teplém místě vzejít.
Do mísy dáme mouku, vmícháme do ní sůl, přidáme ostatní suroviny, kvásek a dobře vymícháme těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, odkrajujeme kousky a děláme válečky-šišky velké asi 3 cm. Necháme na vále přikryté utěrkou chvíli vykynout, pak smažíme ve vyšší vrstvě oleje (nebo ve friťáku) dozlatova.
Vyndaváme na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk a obalujeme v cukru smíchaném s kakaem.

 

PIROHY "CELETNÁ"

23. 2. 2023

Těsto: 500g polohrubé mouky, 30g droždí, 80g změklého másla, 70g cukru, 1/4 l mléka, 2 žloutky, špetka soli, lžíce rumu.
Náplň: 2 měkké tvarohy, cukr podle chuti, 1 vejce, asi hrst rozinek, asi hrst sekaných ořechů.
-----
Z droždí, vlažného mléka, lžičky mouky a lžíce cukru smícháme kvásek a necháme vzejít. Máslo utřeme s cukrem a žloutky, přidáme ostatní suroviny, vzešlý kvásek a zpracujeme těsto. Necháme vykynout. Pak vyválíme, nakrájíme na obdélníčky, dáme náplň a vytvarujeme placatý váleček.-jako menší bagetka. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje jako koblihy nebo ve friťáku na 160°C, vyndáme na ubrousek a před podáváním můžeme pocukrovat. Tvary se mi moc nepovedly - měly by být delší a užší,jako bývaly pirohy v Celetné.
Těsto lze i udělat v domácí pekárně (místo čerstvého droždí - 1,5 malé odměrky sušeného).

 

RUMOVÉ POLŠTÁŘKY

23. 2. 2023

200g hladké mouky, 200g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 3 lžíce cukru, 2 vejce, 75g změklého másla, 3 lžíce zakysané smetany, 4 lžíce rumu, citr. kůra, olej.
+ moučkový cukr a hl. mouka na vál
-----
Na vále z uvedených surovin rukama zpracujeme těsto a v mikrot. sáčku dáme do lednice asi na 45 minut odležet.
Pak na pomoučeném vále vyválíme asi 1 cm silnou placku, nakrájíme na čtverce (asi 4x4 cm) a smažíme ve friťáku (na170-180°C) nebo vyšší vrstvě oleje na pánvi-jako koblihy po obou stranách.
Vyndaváme na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk, ještě teplé pocukrujeme a podáváme.

 

RYCHLÉ JOGURTOVÉ KOBLÍŽKY

23. 2. 2023

150g polohrubé mouky, 1 vejce, 2 dl bílého jogurtu, 50g cukru, 1 prášek do pečiva.
-----
Vyšleháme těsto, necháme chvíli odpočinout, pak lžící vykrajujeme bochánky (před prvním použitím namočíme lžíci ve vodě), vkládáme do horkého oleje a smažíme dozlatova. Pokládáme na ubrousek a pak pocukrujeme.

 

RYCHLÉ TVAROHOVÉ KOBLÍŽKY

23. 2. 2023

250g netučného tvarohu, 2 vejce, 1 žloutek, 250g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr.
-----
Dobře vymícháme těsto, lžící vykrajujeme koblížky a smažíme ve vyšší rozpáleného oleje (nejlépe ve friťáku). Hodně nabudou na objemu. Pokládáme na ubrousek, aby vysál přebytečný tuk a pocukrujeme.