Jdi na obsah Jdi na menu
 


DOMÁCÍ PEKÁRNA-SLADKÉ

Příspěvky

BUCHTIČKY S KRÉMEM

11. 2. 2023

1 vejce, 80g rozpuštěné Hery, špetka soli, 400ml vlažného mléka, 660g polohrubé mouky, 80g cukru, 2 malé odměrky sušeného droždí (odměrka k pekárně).
Krém: 0,75 l mléka, 1  vanilkový pudink, cukr podle chuti, rum
-----
Do nádoby pekárny dáme suroviny v pořadí, jak jsou napsány a spustíme program těsto. Po ukončení programu vyklopíme těsto na pomoučený vál, uděláme cca 20 válečků.
Olejem vymažeme plech, válečky skládáme na plech a mezi potíráme olejem, aby se neslepily, pak je napříč "překrájíme" buď obracečkou namočenou v oleji, nebo třeba kolečkem na pizzu. Chvilku necháme nakynout a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.
Krém: klasicky uvaříme řidší pudink a můžeme ochutit troškou rumu.



 

HŘEBENY

11. 2. 2023

250ml vlažného mléka, 125g másla, špetka soli, 1 vejce, 500g polohrubé mouky, 100g cukru, 1,5 malé odměrky sušeného droždí (odměrka k pekárně).
Náplň: 2 tvarohy, cukr podle chuti, 1 žloutek (bílek si schováme), 1 lžička vanilkového pudinkového prášku, rozinky.
NEBO maková, povidla, marmeláda-smíchaná také s pudinkovým práškem (na 2 lžíce marmelády asi 1 lžička pudinkového prášku)
-----
Máslo jsem dala ohřát společně s mlékem a když bylo mléko vlažné, nalila jsem do pekárny i s máslem (nebylo úplně rozpuštěné).

Do nádoby pekárny dáme suroviny v pořadí, jak jsou napsány a zapneme program Těsto.
Po skončení programu vyklopíme těsto na pomoučený vál, rozdělíme na 2 díly, vyválíme plát a rozdělíme na obdélníky.
Bílek si rozšleháme vidličkou se lžičkou vody.
Na každý obdélník dáme náplň, mašlovačkou potřeme okraje bílkem, těsto přehneme, prsty přitlačíme-spojíme k sobě a po delší spojené straně nastříháme nůžkami.
Dáváme na plech vyložený papírem na pečení a necháme pod utěrkou kynout asi 30 minut-mezitím si zapneme troubu na 180°C.
Pak potřeme rozšlehaným bílkem a v předehřáté troubě upečeme.
Náplň: Do mísy dáme tvarohy, osladíme podle chuti, pak přidáme pudinkový prášek, žloutek (bílek si schováme na spojení a potření), rozinky a zamícháme.

 

KOLÁČ S DROBENKOU-HRNKOVÝ

11. 2. 2023

špetka soli, 1 hrnek vlažného mléka, 1 vejce, 5 lžic Hery(rozpustit), 3 hrnky polohrubé mouky, citr. kůra, 5 lžic cukru, 1 malá odměrka sušeného droždí (odměrka k pekárně).
+ ovoce, tvaroh apod. + drobenka
-----
Do nádoby pekárny dáme suroviny v pořadí, jak jsou napsány a spustíme program Těsto.
Po skončení programu nejdříve vyklopíme těsto na pomoučený vál a pak rukama nebo válečkem upravíme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut kynout.
Poklademe ovocem nebo dáme podle chuti jinou náplň, posypeme drobenkou a upečeme v předehřáté troubě na 180°C.

komp.švestky, tvaroh, drobenka


 

KOLÁČ ŠVESTKOVÝ

11. 2. 2023

Těsto: 170ml vlažného mléka, 85g hodně změklé Hery, 1 žloutek, špetka soli, 200g hladké mouky, 200g hrubé mouky, 100g cukru, 1,5 malé odměrky sušeného droždí.
Náplň: 1-1,5 kg švestek (jak kdo má rád), cukr
+ drobenka nebo mletý mák s cukrem na posypání
máslo na vymazání plechu
-----
Do nádoby pekárny dáme suroviny v pořadí, jak jsou napsány a spustíme program Těsto.
Po skončení programu těsto rukama nebo válečkem upravíme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme cca 10 minut kynout.
Mezitím si zapneme troubu na 180°C a rozpůlíme švestky.
Těsto poklademe půlkami švestek (řeznou stranou nahoru), pokud jsou kyselejší, lehce je posypeme cukrem (můžeme i skořicovým).
Koláč posypeme drobenkou nebo mletým mákem smíchaným s cukrem a upečeme v předehřáté troubě.

 

KOLÁČE

11. 2. 2023

Těsto: 1 vejce, 125g teplé rozpuštěné Hery, 200ml kefíru, špetka soli, 500g polohrubé mouky, 3 lžíce cukru, 1,5 malé odměrky sušeného droždí (odměrka k pekárně).
Náplň: marmeláda, 2 tvarohy ve vaničce, cukr podle chuti, ovoce
Drobenka: cca - 30g másla, 75g hrubé mouky, 35g cukru krupice - vše v míse promneme prsty, až se spojí.
-----
Suroviny dáme do nádoby pekárny v pořadí, jak jsou napsány. a zapneme program Těsto.
Po skončení programu těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na stejné kousky po 60g. Z každého kousku uděláme bochánek a dáváme na vymazaný plech (nebo vyložíme papírem na pečení) kousek od sebe.
Na plechu do bochánků uděláme důlek (např. dnem hrnku, namočeným v mouce) a necháme chvilku pod utěrkou kynout.
Mezitím si zapneme troubu na 180°C, uděláme drobenku a rozmícháme tvaroh s cukrem (sladíme podle toho, jak máme kyselé ovoce.
Do koláčků uděláme znovu důlek, dáme lžičku marmelády, uzavřeme jí tvarohem, v tvarohu uděláme uprostřed důlek, vložíme ovoce a posypeme drobenkou. Chvilku necháme na plechu nakynout a v předehřáté troubě pečeme dozlatova.

 

MAKOVKY

11. 2. 2023

2 žloutky, 125g změklého másla nebo Hery, špetka soli, 250ml vlažného mléka, 660g polohrubé mouky, citronová kůra, 150g cukru, 1,5 malé odměrky droždí (odměrka k pekárně).
+ vejce na potření a mák na posypání
-----
Do nádoby pekárny dáme suroviny v pořadí, jak jsou napsány a spustíme program Těsto.
Po skončení programu těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na stejné kousky, děláme houstičky a dáváme na plech (vyložený papírem na pečení). Přikryjeme utěrkou a necháme na plechu asi 30 minut kynout.
Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C.
Houstičky potřeme rozšlehaným vejcem (se lžící mléka), posypeme mákem a upečeme v předehřáté troubě.

 

MAKOVÝ ZÁVIN

11. 2. 2023

Těsto: 400ml kefíru, 1 vejce, špetka soli, 125g rozpuštěné Hery, 600g polohrubé mouky, 200g cukru, 2 malé odměrky droždí (odměrka k pekárně).
Náplň: 500ml mléka, 200g mletého máku, 1 lžíce povidel, cukr podle chuti (cca 3 lžíce), 1-2 lžíce hrubé mouky
+ hladká mouka na vál a vejce na potření
-----
Do nádoby pekárny dáme suroviny v pořadí, jak jsou napsány - protože kefír je studený, dávám Heru hodně teplou. Zapneme program Těsto.
Po skončení programu těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, rozdělíme na 2 díly a z každého vyválíme plát. Potřeme polovinou vychladlé náplně, boční kratší strany kousek přehneme dovnitř na náplň (aby byl uzavřený okraj závinu), okraj za náplní potřeme rozšlehaným vejcem (s troškou mléka) a stočíme závin. Dáme spojem dolů na plech vyložený papírem na pečení a necháme kynout pod utěrkou cca 30 minut. Mezitím si rozehřejeme troubu na 180°C, záviny potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme dozlatova.
Náplň: v mléce povaříme mák cca 10 minut, ke konci přidáme povidla, cukr, pak zahustíme moukou a chvilku mícháme, až náplň zhoustne.

 

MAZANEČKY

11. 2. 2023

2 žloutky, špetka soli, 250 ml vlažného mléka, 120 g rozpuštěného másla, 630 g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, 150 g cukru, 3 hrsti rozinek, 2 malé odměrky sušeného droždí (odměrka k pekárně)
+ bílek na potření a mandlové lupínky
-----
Do nádoby pekárny dáme suroviny v pořadí, jak jsou napsány. Rozinky se můžou dát při druhém hnětení, já je dávám hned - a spustíme program Těsto.
Po skončení programu těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na díly, z každého uděláme bochánek a přendáme na plech (vyložený papírem na pečení). Na plechu ještě upravíme, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout na plechu.
Tak asi po dvaceti minutách si zapneme troubu na 180°C.
Po vykynutí mazanečky nahoře nastřihneme do kříže, potřeme rozšlehaným bílkem s trochu vody, posypeme mandlovými lupínky a upečeme v předehřáté troubě

 

MOTÁNKY

11. 2. 2023

250ml vlažného mléka, 50g změklého másla nebo Hery, 2 žloutky, špetka soli, 2 lžíce rumu, 500g polohrubé mouky, 70g cukru a 1,5 malé odměrky sušeného droždí (odměrka k pekárně).
+ mouka na vál a moučkový cukr na posypání
-----
Do nádoby domácí pekárny dáme suroviny v pořadí, jak jsou napsány a spustíme program Těsto.
Po skončení programu těsto vyndáme na pomoučený vál, rozdělíme na stejné kousky, z každého uděláme váleček a smotáme do copánku, Smažíme ve friťáku (na 160°C) nebo ve vyšší vrstvě oleje v kastrolu. Vyndáváme na papírovou utěrku nebo ubrousek, aby se vysál přebytečný tuk. Vychladlé pocukrujeme.

 

OVOCNÉ KNEDLÍKY

11. 2. 2023

220ml vlažného mléka, 50g rozpuštěného rostlinného másla nebo Hery, špetka soli, 1 vejce, 500g polohrubé mouky, 2 lžíce cukru, 1,5 malé odměrky sušeného droždí.
-----
Suroviny dáme do nádoby pekárny v pořadí, jak jsou napsány a spustíme program Těsto.
Po skončení programu těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na kousky a naplníme ovocem. Dobře uzavřeme, zakulatíme a necháme pod utěrkou 20 minut kynout.
Knedlíky vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme  cca 12 minut, v polovině vaření otočíme. Vyndaváme a hned špejlí několikrát propíchneme, aby vyšla pára a nesrazily se.
Doba varu záleží na velikosti knedlíků - z tohoto množství bylo 25 knedlíků a vařila jsem 12 minut.
Jahodové - jak to mají u nás rádi: moučkový cukr + rozpuštěné máslo + tvaroh smíchaný se zakysanou + rozmačkané jahody



 

ROHLÍČKY BEZ KYNUTÍ

11. 2. 2023

špetka soli, 1 vejce, 125 ml vlažného mléka, 250 g změklé Hery, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 1 kostka čerstvého nebo 3,5 malé odměrky sušeného droždí (odměrka k pekárně).
náplň: nutella, povidla, marmeláda, náplň ořechová, tvarohová, maková nebo cokoliv jiného
-----
Suroviny dáme do pekárny v pořadí, jak jsou napsány, spustíme program těsto a po druhém hnětení ( před kynutím) vyndáme na vál.
Hned rozdělíme na 5 bochánků, z každého vyválíme kulatu placku, rozdělíme na 8 trojúhelníků, na každý dáme náplň a stočíme na rohlíček. Dáme na plech vyložený papírem na pečení, necháme kynout pod utěrkou 35 minut, potřeme vejcem s trochou mléka a cukru a upečeme v předehřáté troubě na 180°C.

na obrázku část plněná povidly, část nutellou a část tvarohovou náplní s rozinkami

 

VÁNOČKA

11. 2. 2023

2 žloutky, 125g změklého másla, špetka soli, 250ml vlažného mléka, 660g polohrubé mouky, citronová kůra, 150g cukru, 1,5 malé odměrky droždí (odměrka k pekárně), 2 hrsti rozinek.
+ vejce nebo bílek a lžíce mléka na potření a mandlové lupínky na posypání
-----
Do nádoby pekárny dáme suroviny v pořadí, jak jsou napsány. Rozinky se můžou dát při druhém hnětení, já je dávám hned - a spustíme program Těsto.
Po skončení programu těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na polovinu. Z jedné poloviny uděláme 3 silnější válečky. Druhou polovinu rozdělíme na 5 dílů a uděláme válečky. Ze silnějších válečků spleteme cop a dáme na plech vyložený papírem na pečení.
Hřbetem ruky podélně uprostřed prohloubíme-uděláme důlek pro další patro a potřeme bílkem.
Ze slabších 3 válečků spleteme další cop a položíme na 1. patro vánočky. Opět hřbetem ruky prohloubíme uprostřed důlek a potřeme bílkem.
Smotáme zbylé dva válečky (ale nedoplétáme až do konce - konce necháme volné) a položíme na 2. patro vánočky a nespletené konce opatrně vsuneme z každé strany pod špičku vánočky.
Vánočku děláme úzkou a vyšší. Přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny kynout na plechu. Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C.
Pak vánočku potřeme rozšlehaným vejcem nebo bílkem s mlékem, rozdělíme si špejle na třetiny a zapícháme je na prostředek a po stranách-ne do mezer mezi prameny, ale do těsta. Posypeme mandlovými lupínky a dáme do předehřáté trouby.
Každá trouba jinak peče- peču vánočku na 180°C (moje trouba asi 45 minut) na plech dávám pečící papír, který lehce pomáznu Omegou.
Do trouby dám na nejspodnější příčku plech (takže dávám plech navíc) , plech s vánočkou dávám na druhou příčku odspodu a asi 7-8 minut před koncem pečení vypínám spodek. Během pečení vánočku nepřendavám ani nezakrývám vršek alobalem.

 

VÁNOČKA Z KEFÍRU

11. 2. 2023

2 žloutky, špetka soli, 300ml kefíru, 170g rozpuštěné Hery, 400g polohrubé mouky, 100g rozinek, 200g hladké mouky, 150g cukru, 2,5 malé odměrky sušeného droždí (odměrka k pekárně).
+ mandlové lupínky a případně 1-2 lžíce polohrubé mouky na dosypání
-----
Do nádoby dáme suroviny v pořadí, jak jsou napsány a spustíme program Těsto. Při hnětení se podíváme, zda těsto utvořilo hladkou kouli a nelepí se na stěny nádoby- záleží na vejcích a kefíru. Pokud je potřeba, přisypeme 1-2 lžíce polohrubé mouky.
Po skončení programu těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na šest pramenů, upleteme vánočku a necháme na plechu pod utěrkou kynout 30 minut. Mezitím si předehřejeme troubu na cca 175-180°C.
Pak potřeme rozšlehaným bílkem s trochou vody, posypeme mandl. lupínky a upečeme v předehřáté troubě (moje trouba 40 minut).

Na obrázku vánočka pletená ze šesti pramenů.

videopostup na pletení vánočky

 

VDOLKY

11. 2. 2023

200 g vlažného mléka, 1 vejce, 1 lžička soli, 60 g rozpuštěného másla, 550 g polohrubé mouky, 65 g cukru, citronová kůra z 1 citronu, 3/4 malé odměrky sušeného droždí (odměrka k pekárně).
+olej na smažení
-----
Ingredience vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program Těsto.
Po ukončení programu z těsta vyválíme plát silný cca 1,5 cm. Sklenicí vykrajujeme kolečka - vdolky, které pokládáme na pomouč. vál a necháme znova pod utěrkou nakynout. Do nakynutých uděláme uprostřed prsty důlek a důlkem klademe do rozpáleného oleje, pak obrátíme a smažíme pěkně do zlatova. Usmažené vdolky vyndaváme na papírovou utěrku, do důlku dáme marmeládu nebo povidla, sypeme tvarohem, můžeme dozdobit také šlehačkou - nebo jen  s moučkovým nebo skořicovým cukrem.

 

VELIKONOČNÍ VĚNEC 1

11. 2. 2023

2 žloutky, 125g změklého másla, špetka soli, 250ml vlažného mléka, 660g polohrubé mouky, citronová kůra, 150g cukru, 1,5 malé odměrky droždí (odměrka k pekárně), 2 hrsti rozinek.
-----
Do nádoby pekárny dáme suroviny v pořadí, jak jsou napsány. Rozinky se můžou dát při druhém hnětení, já je dávám hned - a spustíme program Těsto.
Po skončení programu těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na tři díly, z každého vyválíme váleček, spleteme cop, spojíme do věnce a přendáme na plech (vyložený papírem na pečení). Na plechu ještě upravíme, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout na plechu.
Tak asi po dvaceti minutách si zapneme troubu na 180°C.
Po vykynutí věnec potřeme rozšlehaným bílkem s trochu vody, posypeme mandlovými lupínky a upečeme v předehřáté troubě.

 

VELIKONOČNÍ VĚNEC 2

11. 2. 2023

DEN PŘEDEM SI NAMOČÍME ROZINKY V RUMU

2 vejce, špetka soli, 100g změklé Hery, 150ml vlažného mléka, 600g hladké mouky, 4 lžíce mletých ořechů, 2 hrsti rozinek, 100g kandovaného ovoce, citronová kůra z 1 citronu, 100g cukru, 1 skořicový cukr, 2 malé odměrky droždí (odměrka k pekárně)
+ vejce na potření a mandlové lupínky
-----
Do nádoby pekárny dáme suroviny v pořadí, jak jsou napsány. Rozinky se můžou dát při druhém hnětení, já je dávám hned - a spustíme program Těsto.
Po skončení programu těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na tři díly, z každého vyválíme váleček, spleteme cop, spojíme do věnce a přendáme na plech (vyložený papírem na pečení). Na plechu ještě upravíme, přikryjeme utěrkou a necháme 40 minut kynout na plechu.
Tak asi po dvaceti minutách si zapneme troubu na 160-170°C.
Po vykynutí věnec potřeme rozšlehaným vejcem s trochu vody, posypeme mandlovými lupínky a upečeme v předehřáté troubě.