Jdi na obsah Jdi na menu
 


SLANÉ-CHLÉB, PEČIVO

Příspěvky

chléb - CHLEBA PODLE KVĚTY FIALOVÉ

28. 2. 2023

1 kg polohrubé mouky, 4 brambory, 1 kostka droždí (42g), sůl, kmín, trochu cukru na kvásek, vlažná voda.
+ kmín a hrubá sůl na posypání
-----
Do mísy dáme trochu teplé vody, rozdrobíme droždí, smícháme s cukrem a necháme vzejít kvásek. Pak přisypeme mouku, syrové nahrubo nastrouhané brambory, sůl, kmín a dobře vymícháme těsto. Necháme asi hodinu kynout, pak uděláme bochánky ve velikosti menšího bochníku, dáme na vysypaný plech, necháme pod utěrkou chvíli kynout, potřeme vlažnou vodou, posypeme hrubou solí a posypeme kmínem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C.

 

pečivo - BANKETKY

28. 2. 2023

600g hladké mouky, 30g droždí, asi 1/2 l vlažného mléka, 80g Hery nebo másla, 1 žloutek, 1 lžička soli, špetka cukru.
+ bílek na potření, hrubá sůl, kmín nebo mák na posypání
-----
Z droždí, cukru, trochy mléka a lžičky mouky rozmícháme kvásek a necháme vzejít.
Do mísy dáme polovinu mouky smíchanou se solí, rozpuštěnou Heru, vzešlý kvásek, vlažné mléko a mícháme těsto, mouku postupně přidáváme. Dobře těsto zpracujeme, lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Pak vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na malé stejné díly, z každého uděláme malý rohlík a dáváme na plech vyložený papírem na pečení.
Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na plechu, než se rozehřeje trouba.
Zapneme si troubu na 180°C.
Rohlíčky potřeme rozšlehaným bílkem (se lžící mléka nebo vody), posypeme a upečeme v předehřáté troubě.
Pokud budeme rohlíčky sypat hrubou solí, dáme méně soli do těsta.

 

pečivo - ROHLÍKY, HOUSKY, PLETENKY

28. 2. 2023

1 kg hladké mouky, 1 kostka droždí (42g), 2 lžíce oleje, 100g 100% tuku (Omega, Ceres...), 250ml vlažného mléka, špetka cukru, 1 lžička soli.
+ trochu mouky na vál, vejce na potření a mák,kmín...na posypání
-----
Z droždí, trochu mléka, cukru a lžičky mouky smícháme kvásek a necháme vzejít.
Tuk rozpustíme a necháme trochu zchladnout, mouku smícháme se solí. Všechny suroviny dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek a dobře vypracujeme hladké těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme nejméně hodinu vykynout na teplém místě.
Těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na stejné kousky a umotáme rohlíky, housky nebo jiné pečivo. Dáváme na vymazaný (nebo papírem na pečení vyložený) plech, necháme asi 20 minut kynout pod utěrkou.
Mezitím si zapneme troubu na 180°C.
Pak potřeme rozšlehaným vejce (se lžící mléka) posypeme kmínem, semínky nebo mákem a upečeme v předehřáté troubě.

 

pečivo - SÝROVÉ ROHLÍČKY

28. 2. 2023

500g hladké mouky, 250g změklé Hery, 1 vejce, 180g taveného sýra, 1 lžička soli, 1 kostka droždí (42g), 1 dl mléka, špetka moučkového cukru.
+ 2 vejce na potření a 100g strouhaného sýra na posypání
-----
Z vlažného mléka, cukru a rozdrobeného droždí rozmícháme kvásek a necháme na teplém místě vzejít.
Na vál dáme ostatní suroviny (Heru nakrájíme na malé kousky), pak přidáme kvásek a rukama zpracujeme těsto-nenecháme těsto kynout. Rozdělíme na 8 stejných bochánků, každý vyválíme na kulatou placku a rozdělíme na 6-8 trojúhelníků podle toho, jak rohlíčky chceme velké.
Trojúhelníky svineme od širší strany ke špičce do tvaru rohlíku, dáme na plech vyložený papírem na pečení a necháme pod utěrkou kynout na plechu asi 30 minut. Mezitím si zapneme troubu. Rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme strouhaným sýrem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.