Jdi na obsah Jdi na menu
 


MASO HOVĚZÍ

Příspěvky

DOUDLEBSKÝ ZÁVITEK

13. 2. 2023

750g zadního hovězího masa-plátky, sůl, pepř, hořčice (použijeme jakou máme rádi), hladká mouka, 100g slaniny, 1 cibule, 4 dl vývaru.
Směs: 300g uvařených brambor, 2 vařená vejce, pažitka nebo kousek pórku, 1 syrové vejce, sůl, pepř, 1 špekáček nebo kousek libové anglické slaniny.
-----
Směs: smícháme na kostičky nakrájené brambory, vařená vejce, nadrobno nakrájenou slaninu nebo uzeninu, nasekanou pažitku s vejcem, osolíme a opepříme.
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, doprostřed dáme směs, svineme a sepneme jehlou nebo omotáme nití. Rozškvaříme na malé kostičky nakrájenou slaninu, pak orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme závitky obalené v mouce, ze všech stran orestujeme a podlijeme vývarem. Občas obrátíme, podle potřeby podlijeme a dusíme doměkka.
Příloha: rýže, brambory

 

FRANKFURTSKÁ ROLÁDA

13. 2. 2023

500g zadního hovězího-plát na roládu, sůl, pepř, sladká paprika, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, olej.
Náplň: 200g mletého masa, 2 lžíce smetany nebo mléka, 1 nadrobno nakrájená cibule, sůl, pepř + párek, 100g anglické slaniny-plátky.
-----
Zapneme si troubu na 250°C.
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, poklademe anglickou slaninou, rozetřeme ochucené mleté maso, položíme podélně nožičky párku, roládu sbalíme a omotáme nití nebo přírodním provázkem.
V nádobě, ve které budeme péct (v troubě) roládu - na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, pak na ní ze všech stran opečeme roládu, přidáme sladkou papriku a podlijeme. Přikryjeme poklicí a pekáček (nebo kastrol) přendáme do trouby a přikryté pečeme - hlídáme, pokud je potřeba, trochu podlijeme. Když je roláda skoro měkká, poklici odkryjeme, přimícháme mouku rozmíchanou s trochou vody a odkryté dopečeme.
Příloha: rýže, brambory, bramb. kaše, bramborové knedlíky+špenát...

 

GULÁŠ

13. 2. 2023

asi 1,20kg hovězího masa předního (nejlépe kližky), dávám přibližně 2:1 cibule = asi 600g cibule, olej nebo sádlo, sůl, 2 kostičky masoxu, 3 lžíce grilovacího koření, 4 lžíce sladké papriky, 2 lžičky koření-gulášová směs, 3 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžička drceného kmínu, hladká mouka, celkem asi 2 l vody.
-----
Maso nakrájíme na kostky. Na oleji nebo sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso a za občasného zamíchání maso na cibuli orestujeme-nejlépe pod pokličkou. Pustí šťávu. Pak přidáme grilovací koření, gulášovou směs a sladkou papriku a krátce osmahneme s masem, promícháme a hned trochu podlijeme vodou, aby paprika nezhořkla. Přidáme masox, kmín, česnek a vody tolik, aby se maso dusilo a bylo jen lehce ponořené. Během dušení masa vodu průběžně doléváme. Když je maso měkké, dolijeme vařící vodu, přivedeme k varu -  a zahustíme moukou rozkvedlanou ve studené vodě- podle toho, jak chceme guláš hustý, povaříme a dochutíme.
Příloha: chléb, houskové knedlíky, těstoviny....

 

GULÁŠ CHILLI

13. 2. 2023

1 kg hovězího předního masa (nejlépe kližky), 1/2 kg cibule, 3 papriky, 1 chilli paprička, 2-3 rajčata, 2 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce mleté papriky, 1 lžička chilli koření, sůl, sádlo nebo olej.
-----
Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a opékáme, až maso zšedne a pustí šťávu. Pak přidáme nadrobno nasekanou chilli papričku, sladkou papriku a chilli koření, sůl, promíchneme a podlijeme trochu vodou - tak aby maso bylo lehce ponořené a dusilo se.
Když je maso skoro měkké, přidáme prolisovaný česnek,  nakrájená rajčata na kostičky a papriky na nudličky. Když je maso měkké, guláš zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, chvíli povaříme, dochutíme a odstavíme.
Podáváme s chlebem a na talíři posypeme tenkými kolečky cibule.

 

GULÁŠ DRÁTENICKÝ

13. 2. 2023

400g hovězího masa, 4 cibule, sádlo nebo olej, 200g klobásy, 200g brambory, masox nebo bujón, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce sladké papriky, majoránka, sůl, pepř.
-----
Na sádle nebo oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso, orestujeme, až se maso zatáhne (zšedne) a pustí šťávu, pak vmícháme papriku a podlijeme vodou. Přidáme sůl, pepř, masox a dusíme do poloměkka. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, na kostičky nakrájené oloupané brambory, rajčatový protlak a dusíme doměkka. Zahustíme moukou, přidáme špetku majoránky, chvíli povaříme, dochutíme a odstavíme.
Podáváme s chlebem nebo pečivem.

 

GULÁŠ MIX

13. 2. 2023

350g zadního hovězího masa, 350g vepřové plece, 2 velké cibule, 2 stroužky česneku, masox, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 feferonka, 150g debrecínských párků, 1-2 lžíce hladké mouky, olej nebo sádlo, 2 lžíce sladké papriky, špetka majoránky, 1/2 lžičky kmínu, pepř, sůl.
-----
Obě masa nakrájíme na menší kostky. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso a restujeme, až zšedne a pustí šťávu. Zaprášíme sladkou paprikou, promíchneme a podlijeme vodou tak, aby maso bylo lehce ponořené a dusilo se. Přidáme protlak, masox, nasekanou feferonku,  prolisovaný česnek, koření a dusíme doměkka. Dolijeme vařící vodou na požadované množství, přidáme na kolečka nakrájené párky, zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, dochutíme, chvíli povaříme a odstavíme.
Příloha: brambory, těstoviny, houskové nebo bramborové knedlíky,chléb,,,,

 

GULÁŠ PAŠERÁCKÝ

13. 2. 2023

750g předního hovězího masa nebo kližky, olej, 2 velké cibule, 2 lžíce mleté papriky, sůl, pepř, kmín, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rajčatového protlaku, majoránka, hladká mouka, 150g žampionů+kousek másla, 250g jemných párků, 250g sterilovaného paprikového salátu.
-----
Žampiony oloupeme, nakrájíme na plátky a podusíme na kousku másla.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostky, osmahneme, posypeme paprikou, krátce orestujeme, aby paprika nezhořkla a zalijeme trochu vodou. Přidáme sůl, pepř, kmín, prolisovaný česnek, protlak, majoránku a dusíme doměkka. Necháme vodu úplně vysmahnout, zaprášíme moukou, krátce orestujeme a znovu podlijeme vodou. Přidáme žampiony, na kolečka nakrájené párky a překrájený okapaný paprikový salát. Krátce povaříme a podáváme.
Příloha: houskový knedlík

 

GULÁŠ S ČERNÝM PIVEM

13. 2. 2023

1/2kg zadního hovězího, 2 cibule, 1 papriková klobása, brambory, olej, sůl, pepř, sladká paprika, česnek, 1 černé pivo, hladká mouka.
-----
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nakrájené maso, orestujeme, osolíme, opepříme, posypeme sladkou paprikou a zalijeme pivem. Pokud je potřeba, během dušení přilijeme trochu vody. Když je maso skoro měkké, přidáme klobásu na kolečka, česnek a zahustíme nastrouhanými bramborami.
Příloha: chleba, knedlíky

 

GULÁŠ S PIVEM

13. 2. 2023

500g hovězího předního masa, 30g slaniny, 2 cibule, 1 čerstvá paprika, 2 rajčata, 2 stroužky česneku, 2-3 lžíce kečupu, 100ml piva, 2 lžíce hladké mouky, sádlo nebo olej, gulášová paprika, sůl, pepř.
-----
Na trošce sádla nebo oleje orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli. Pak přidáme na kostky nakrájené maso a orestujeme, až maso zšedne a pustí šťávu. Zaprášíme gulášovou paprikou, promíchneme, zalijeme asi 1 l vody, přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájená rajčata a na nudličky nakrájenou papriku (oboje se stejně rozvaří - je to pro chuť omáčky), osolíme a opepříme.
Dusíme doměkka, když je maso měkké, zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, přidáme kečup, pivo, dochutíme a chvilku povaříme.
Příloha: houskové knedlíky, noky nebo chléb

 

GULÁŠOVÝ HRNEC

13. 2. 2023

800g hovězího předního masa (nejlépe kližky), 2 velké cibule (250g), 3 nožičky klobásy (300g), 600g syrových oloupaných brambor, 1 sklenice zavařeného leča nebo asi 4 papriky a 3 rajčata, asi 3-4 lžíce hladké mouky, 3 lžíce sladké papriky, 1 lžíce gulášového koření, sůl, olej. Celkem cca 2 l vody.
-----
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a pod pokličkou restujeme, občas zamícháme - až maso zšedne a pustí šťávu.
Pak přidáme sladkou papriku a gulášové koření, promíchneme a podlijeme asi 1/2 l vody. Promícháme, osolíme a dusíme za občasného míchání a podlití, až je maso skoro měkké. Přidáme na kostky nakrájené brambory, na půlkolečka nakrájenou klobásu a pokud nedáváme hotové lečo, přidáme i nakrájené papriky a rajčata a dusíme, až je maso měkké.
Pak přimícháme lečo (pokud už jsme nedávali papriky a rajčata) a zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě. Chvíli povaříme, dochutíme a odstavíme. Mouky dáme tolik,  jak chceme hustý hrnec mít a kolik jsme přidávali během dušení vody.
Příloha: chléb
Z tohoto množství je asi 6-7 porcí.

 

HAŠE Z HOVĚZÍHO MASA

13. 2. 2023

500g vařeného hovězího masa, 50g másla, 1-2 lžíce hladké mouky, 1-2 stroužky česneku, sůl, pepř, hovězí vývar.
-----
Studené maso umeleme na masovém mlýnku nebo usekáme v robotu.
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku-než začne zlátnout. Za stálého míchání přidáváme vývar, až máme řidší kaši, přidáme prolisovaný česnek, umleté maso, osolíme, opepříme, mícháme a pokud je potřeba, ještě podlijeme vývarem. Necháme chvíli povařit a stále mícháme.
Příloha: brambory, chléb + zeleninový salát

 

HOVĚZÍ DEBRECÍNSKÁ

13. 2. 2023

500g zadního hovězího masa (z kýty), 1 debrecínský párek, 1 cibule, 2 dl zakysané smetany, 1-2 lžíce hladké mouky, olej, sůl, pepř, sladká paprika.
-----
Do omytého špalíčku masa uděláme po vláknu otvory a vtlačíme do nich párek (já si párek nechávám chvíli v mrazáku ztuhnout). Maso osolíme, opepříme, vložíme na rozpálený olej a ze všech stran orestujeme, až se maso zatáhne (zšedne). Pak maso vyndáme, přidáme na olej cibuli a orestujeme, přidáme trochu sladké papriky, promíchneme a hned podlijeme vodou, aby nezhořkla. Vložíme zpět maso, přikryjeme pokličkou a dusíme (maso otáčíme) doměkka.
Měkké maso vyndáme, přidáme smetanu rozmíchanou s moukou, chvíli povaříme a dochutíme. Maso ostrým nožem nakrájíme na plátky a vložíme do omáčky.
Příloha: houskový knedlík, noky...

 

HOVĚZÍ MASO NA ZELENINĚ

13. 2. 2023

Maso (nejlépe loupanou plec) prošpikujeme, osolíme a v pekáči nebo kastrolu,ve kterém budeme péct orestujeme na cibuli. Maso vyndáme a orestujeme nastrouhanou kořenovou zeleninu.
Vložíme zpět maso, podlijeme a pečeme pod pokličkou v troubě. Po změknutí masa sundáme poklici a chvíli pečeme odkryté, aby maso chytilo barvu.
-----
Příloha: vařené brambory, tatarka

 

HOVĚZÍ MASO V KAPUSTĚ

13. 2. 2023

400g předního hovězího masa, 20g slaniny, 60g sádla nebo olej, 1 velká cibule, 400g kapusty, 1 lžíce mouky, 1-2 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 kostička masoxu nebo vývar.
-----
Na polovině sádla orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli, pak přidáme na menší kostky nakrájené maso a orestujeme, až se zatáhne (zšedne).
Trochu osolíme, opepříme, pokud je potřeba podlijeme vodou nebo vývarem a podléváme během dušení tak, aby se maso dusilo a bylo jen lehce ponořené. Pokud jsme nepodlili vývarem, přidáme masox a když je maso skoro měkké, na nudličky nakrájenou kapustu a prolisovaný česnek. Promícháme a dusíme doměkka.
Rozpustíme na pánvi druhou polovinu sádla, přidáme mouku,  za stálého míchání uděláme zlatavou jíšku a přidáme k masu a kapustě.
Příloha: brambory, chléb

 

HOVĚZÍ NA DIVOKO

13. 2. 2023

500g kližky, bobkový list, celý pepř, nové koření, 125g másla, sůl.
Směs: 1 vanička majolky, 1 zakysaná smetana, 2 lžíce steril. hrášku, 1 nakrájená kyselá okurka, 1/2 lžíce hořčice.
-----
Nakrájené maso orestujeme na másle, přidáme koření, sůl, podlijeme a dusíme skoro doměkka. Pak přidáme smíchanou směs.
Příloha: bramborové knedlíky

 

HOVĚZÍ NA ZPŮSOB ZVĚŘINY

13. 2. 2023

700g kližky, olej, 60g slaniny, 2 velké cibule, 1 mrkev + střední celer (oboje jemně nastrouhat), masox, sůl, pepř.
Směs: 1 lžička kremžské hořčice, 1 lžíce rybízové marmelády, 1 dl červeného vína, 4 lžíce zakysané smetany.
-----
Na slanině a cibuli orestujeme nakrájené maso, zeleninu, podlijeme, přidáme masox, sůl, pepř a dusíme doměkka. Pak přidáme rozmíchanou směs a chvilku necháme přejít

 

HOVĚZÍ NUDLIČKY S KAPIÍ

13. 2. 2023

600g roštěnek nebo zadního hovězího na plátky, 200g sterilované červené kapie, 3 stroužky česneku, 1 lžička solamylu, olej, worcester, kari koření, sůl, pepř.
-----
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, poprášíme solamylem, promícháme a zprudka orestujeme na oleji. Přidáme jemně nasekaný česnek, trochu kari, promíchneme a podlijeme trochu vodou. Pak přidáme nakrájené kapie, necháme přejít varem, dochutíme worcestrem a solí a odstavíme.
Příloha: hranolky, krokety, opečené brambory, chléb...

 

HOVĚZÍ NUDLIČKY S PAPRIKAMI

13. 2. 2023

4 plátky hovězího masa (roštěnky nebo zadní), 1 cibule, 100g slovenských paprik, 100g sterilovaných okurek, 1-2 feferonky. worcester, 1-2 lžíce kečupu, olej, sůl, pepř.
-----
Maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme a nakrájíme na nudličky. Pokapeme olejem přidáme pár kapek worcesteru, promícháme a necháme chvíli odležet.
Mezitím si nakrájíme papriky na nudličky, cibuli na tenké půlkroužky, okurky na tenké nudličky a feferonku nasekáme nadrobno.
Na oleji orestujeme cibuli, přidáme maso a zprudka orestujeme, až maso zšedne. Přidáme feferonku, trošku podlijeme a dusíme téměř doměkka. Přidáme ostatní suroviny a když je maso měkké, dochutíme a odstavíme.
Příloha: hranolky nebo pečivo

 

HOVĚZÍ PERKELT S FAZOLEMI

13. 2. 2023

400g hovězí kližky nebo plece, 150g uzeného masa, 2-3 cibule, 1 rajče, 2 lžíce sádla nebo oleje, mletá sladká paprika, petrželka, 1 zelená paprika, 200g bílých fazolí, 1 bobkový list, 1 stroužek česneku, sůl.
------
Fazole přes noc namočíme do studené vody, pak je scedíme, zalijeme novou vodou, přidáme uzené maso, bobkový list, česnek a vaříme (nejlépe v tlakovém hrnci), až fazole i maso změknou. Ke konci varu osolíme.
Na sádle nebo oleji zpěníme nadrobno nakrájené cibule, přidáme na kostky nakrájené hovězí maso, pak posypeme mletou paprikou, krátce orestujeme, podlijeme vodou, osolíme a dusíme. Po chvilce přidáme nakrájené oloupané rajče, na nudličky nakrájenou zelenou papriku a dusíme, až maso změkne. Přidáme okapané fazole a na kostičky nakrájené uzené maso, dochutíme a krátce podusíme. Podáváme s chlebem.

 

HOVĚZÍ PLÁTKY NA MAJONÉZE

13. 2. 2023

4 roštěnky nebo plátky zadního hovězího, 3 větší cibule, 150g majonézy, máslo, sůl, pepř.
+ 100g strouhaného sýra
-----
Zapneme si troubu na 180-190°C, máslem vymažeme zapékací misku nebo pekáček.
Cibuli nakrájíme na tenká kolečka.
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a orestujeme z obou stran na másle. Plátky masa přendáme do zapékací misky a v tuku orestujeme nakrájenou cibuli.
Orestovanou cibulí překryjeme maso, rovnoměrně rozdělíme majonézu a pečeme v troubě skoro doměkka. Pak posypeme strouhaným sýrem a dopečeme.
Příloha: brambory, bramborová kaše, hranolky ... + zeleninový salát nebo obloha

 

HOVĚZÍ S MORAVANKOU

13. 2. 2023

1 kg hovězí kližky, 1 sklenička Moravanky (naložená zelenina), 2 velké cibule, sůl, pepř, kmín, lžička sladké papriky nebo gulášového koření, masox, hladká mouka, olej.
-----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostky a orestujeme, až se maso zatáhne (zšedne) a pustí šťávu. Podlijeme tak, aby maso bylo lehce ponořené a dusilo se, přidáme koření, masox a za občasného zamíchání a podlití dusíme pod pokličkou doměkka. Přidáme nasekanou Moravanku (bez nálevu), necháme 5 minut povařit, zahustíme hladkou moukou (rozmíchanou ve vodě), dochutíme a chvíli povaříme.
Příloha: houskové nebo bramborové knedlíky, noky ...

 

HOVĚZÍ S MORAVANKOU 2

13. 2. 2023

500g zadního hovězího masa (např. plece), 1 sklenice Moravanky, 10 větších brambor, 150g másla, 250 ml šlehačky, 1 cibule, sůl, pepř, olej.
-----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostičky, osolíme, opepříme a chvíli restujeme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pekáč vyložíme alobalem, poklademe polovinou másla na plátky, dáme 1/2 brambor, osolíme a opepříme. Dáme orestované maso, na maso zeleninu bez nálevu (větší kousky pokrájíme), na zeleninu zbylé brambory, osolíme, poklademe druhou polovinou plátků másla, přikryjeme alobalem a pečeme v troubě, nejméně 25 minut, až jsou brambory měkké. Odkryjeme alobal, zalijeme šlehačkou a dopečeme. Můžeme posypat strouhaným sýrem.

 

HOVĚZÍ ZÁVITEK S KŘENEM

13. 2. 2023

750g zadního hovězího masa - plátky, 1 cibule, 1 kostička masoxu, asi 1-2 lžičky hladké mouky, 1 šlehačka nebo smetana, citronová šťáva, olej, sůl, pepř.
Náplň: 75g strouhaného křenu, 50g strouhanky, 3 žloutky, sůl, pepř - vše smícháme.
-----
Plátky masa na okrajích nařízneme (aby se nekroutily), po obou stranách naklepeme, osolíme a  opepříme.
Na každý plátek dáme náplň, stočíme a spíchneme párátky.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme závitky a z obou stran je orestujeme. Pak podlijeme asi hrnkem vody, přidáme masox a dusíme doměkka. Během dušení maso otáčíme a podle potřeby podlijeme. Když je maso měkké, přidáme šlehačku s moukou, necháme přejít varem a dochutíme solí,  pepřem a citr. šťávou.
Příloha: houskové knedlíky, noky, těstoviny ..

 

HOVĚZÍ ZÁVITEK S OMELETKOU A SLANINOU

13. 2. 2023

4 roštěnky, 4 vejce, 4 lžičky polohrubé mouky, 4 lžičky mléka, hladká mouka, 200g libové anglické slaniny vcelku, 1 větší cibule, plnotučná hořčice, olej, sůl, pepř.
-----
Uděláme si 4 omeletky - z každého vejce zvlášť. Vejce našleháme se lžičkou mouky, špetkou soli a lžičkou mléka a upečeme na pánvi omeletku trochu menší, než je plátek masa.
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, z jedné strany potřeme hořčicí, položíme vychladlou omeletu, hranolek anglické slaniny, zatočíme do závitku, spíchneme jehlou nebo ovážeme nití a obalíme v hladké mouce.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme závitky a ze všech stran opečeme. Podlijeme vodou a dusíme do měkka. Během dušení podle potřeby trochu podlijeme a občas promíchneme, aby se mouka nepřipalovala na dno kastrolu.
Příloha: brambory

 

HOVĚZÍ ZÁVITEK S PÁRKEM

13. 2. 2023

4 hovězí plátky, 50g slaniny, 2 nožičky párku, 40g sádla, 1 cibule, hladká mouka, česnek, pepř, sůl.
-----
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme česnekem, poklademe hranolky slaniny a párkem, stočíme, spíchneme jehlou a obalíme v mouce. Na sádle orestujeme cibuli, opečeme závitky, podlijeme a dusíme doměkka. Během dušení občas obrátíme a podle potřeby podlijeme.
Příloha: rýže, brambory, občas podávám se špenátem a bramborovým knedlíkem.

 

KOPROVÁ OMÁČKA

13. 2. 2023

Asi 700g hovězího předního
Omáčka: cca 1,2 l mléka, 3 lžíce (vrchovaté) sekaného kopru, cukr, ocet, sůl, 2 vejce, hladká mouka, kousek másla.
-----
Maso uvaříme v osolené vodě v papiňáku doměkka. Vývar pak použijeme třeba na polévku - já vařím tak 1 kg masa, z vývaru udělám hovězí polévku s nudlemi a část masa dám do polévky.
Omáčka: v kastrůlku si necháme přejít varem trochu octa (asi 1/3 hrnku). Dáme vařit 1 l mléka, vsypeme čerstvý nebo mražený kopr, osolíme, trochu osladíme. Pokud máme kopr v octovém nálevu, přidáme ho až po zahuštění moukou a nedáváme ocet. Mezitím si ve 2-3 dl mléka rozmícháme mouku (asi 3 lžíce) a když se mléko vaří, vlijeme mléko s moukou, rozšlehaná vejce a zamícháme. Chvíli povaříme, vlijeme část převařeného octa (raději dáváme postupně, abychom nedali moc), podle chuti dochutíme solí, cukrem, případně octem a odstavíme. Pro zjemnění někdy dávám do hotové omáčky lžičku másla.Pokud nemáme nebo nechceme maso, podáváme s vařeným vejcem.
Příloha: brambory, houskový knedlík

 

MORAVSKÝ ZÁVITEK NA PIVĚ

13. 2. 2023

4 hovězí plátky, 200g moravské klobásy, 100g kysaného zelí, hladká mouka, 3 dl piva, olej, 1 cibule, pepř, sůl.
-----
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, rozdělíme zelí a klobásu. Srolujeme, spíchneme jehlou a obalíme v mouce. Zpěníme cibuli, orestujeme maso, podlijeme pivem a dusíme doměkka.
Příloha: bramborový knedlík

 

NÁMOŘNICKÉ RAGÚ

13. 2. 2023

500g nízkého roštěnce, olej, 1 cibule, 4 lžíce kečupu, 4 lžíce červeného vína, sůl, mletý pepř, petrželka, 2 vařená vejce.
-----
Maso odblaníme, nakrájíme na plátky, jemně naklepeme a nakrájíme na nudličky. Promícháme s trochou oleje a necháme v lednici nejméně hodinu odležet. Pak na oleji maso zprudka orestujeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a s masem chvíli smažíme, až je maso měkké. Osolíme, opepříme, přidáme kečup, víno, nasekanou petrželku, podlijeme asi 1 dl vody a krátce prohřejeme. Na talíři zdobíme plátky vařeného vejce.
Příloha: rýže

 

PLZEŇSKÉ RAGÚ

13. 2. 2023

500g zadního hovězího, 100g turistického salámu, 100g oleje, 2 zelené papriky, 100g cibule, 100g rajčat, 40g mandlí, pažitka, pepř, worcester, chilli.
+ 50g strouhaného sýra.
-----
Maso nakrájíme na nudličky, salám na kostičky, rajčata oloupat a s paprikami a cibulí na nudličky.
Na oleji orestujeme maso, okořeníme solí, pepřem, chilli, přidáme cibuli, zeleninu, překrájené mandle a podusíme do měkka.
Přendáme do zapékací misky, zastříkneme worcestrem, posypeme sýrem a zapečeme, až se sýr rozpustí. Na talíři sypeme pažitkou nebo petrželkou.
Příloha: rýže, hranolky, restované brambory.

 

RAJSKÁ OMÁČKA z protlaku

13. 2. 2023

1 kg hovězího masa (přední)
1 cibule, 40g másla, 3 lžíce hladké mouky, 4 rajské protlaky (Otma 115g), 3 velké bobkové listy, 4 kuličky nového koření, cukr, sůl.
-----
Maso uvaříme v tlakovém hrnci v mírně osolené vodě doměkka. Vyndáme z vývaru a přikryté dáme stranou.
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a koření, pak přidáme mouku a umícháme cibulovou jíšku. Přidáme protlaky, promíchneme a zalijeme vývarem z masa. Přidáme asi 3 lžíce cukru (některé protlaky jsou slazené), mícháme a necháme chvilku povařit. Pak omáčku přecedíme a dochutíme cukrem a pokud je potřeba, přisolíme. Do hotové omáčky vložíme nakrájené maso.
Příloha: houskové knedlíky nebo těstoviny
5 porcí