Jdi na obsah Jdi na menu
 


JÍDLA Z LUŠTĚNIN

Příspěvky

ČOČKA NA KYSELO

12. 2. 2023

1 hrnek čočky, 3 hrnky studené vody, 1 malá cibule, 1 lžíce másla, 1 lžička hladké mouky, špetka mletého kmínu, 2-3 lžíce octa, sůl.
-----
Čočku namočíme do 3 hrnků studené vody přes noc.
Druhý den v té samé vodě dáme s kmínem vařit. Pokud je potřeba, trochu během vaření podlijeme.
Když je čočka měkká, přidáme cibulovou jíšku, ocet a sůl podle chuti a necháme chvilku povařit.
Cibulová jíška: na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme mouku a za stálého míchání uděláme světlou jíšku. Z tohoto množství cca 2-3 porce.

 

FAZOLÁK

12. 2. 2023

400g vepřové plece, 250g barevných fazolí, 1 velká cibule, 2 rajčata, 1 zelená paprika, mletá sladká paprika, olej, sůl, pepř, tymián.
-----
Fazole den předem namočíme a uvaříme v osolené vodě se špetkou tymiánu. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso, osolíme, opepříme, společně orestujeme, podlijeme a dusíme doměkka. Pak přidáme uvařené fazole, nakrájená oloupaná rajčata a nudličky nakrájenou papriku a krátce povaříme.
Příloha: chléb nebo rýže

 

FAZOLE KOVBOJSKÉ

12. 2. 2023

1 konzerva sterilovaných fazolí, 100g anglické slaniny, 1 velká cibule, kečup, pepř, sůl, lžička oleje.
-----
Na oleji rozškvaříme nadrobno nakrájenou slaninu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme. Vmícháme fazole a kečup, osolíme, opepříme a pokud máme rádi, můžeme přidat i trochu česneku.
Podáváme s chlebem.

 

FAZOLE S UZENÝM MASEM

12. 2. 2023

200g barevných fazolí, 1 uzené koleno, 1 cibule, 4 zrnka celého pepře, 3 zrnka nového koření, 2 bobkové listy, sůl, 1-2 stroužky česneku, asi 3 dl mléka, 1-2 lžíce hladké mouky, ocet a cukr podle chuti.
-----
Fazole namočíme den předem do studené vody.
Do tlakového hrnce dáme scezené fazole, koleno, na půlku překrojenou cibuli, koření, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Pak vyndáme maso, koření a cibuli.
Než se nám uvaří maso a fazole, převaříme si trochu octa.
Přidáme prolisovaný česnek, mouku rozkvedlanou v mléce a povaříme. Pokud je potřeba osolíme a nakonec dochutíme octem a cukrem. Maso vykostíme, nakrájíme na plátky, dáváme k fazolím až na talíři a podáváme s chlebem.

 

FAZOLE S VEPŘOVÝM MASEM

12. 2. 2023

600g vepřové plece, 2 cibule, 300g bílých fazolí, 1 lžíce octa, 1 masox, asi 6 lžic kečupu, olej nebo sádlo, 2 lžíce sladké papriky, sůl, pepř.
-----
Fazole namočíme přes noc do studené vody, druhý den je v této vodě uvaříme doměkka a scedíme.. Pokud je potřeba, během vaření vodu přidáme.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a orestujeme, až maso zšedne a pustí šťávu.
Přidáme sladkou papriku, jen promíchneme (aby paprika nezhořkla) a podlijeme vodou tak, aby maso bylo lehce ponořené a dusilo se. Přidáme ocet, masox, trochu osolíme, opepříme a za občasného podlití dusíme doměkka.
Když je maso měkké, přidáme kečup a fazole, podle potřeby trochu vody, dochutíme,  necháme přejít varem a odstavíme.
Podáváme s chlebem.

 

FAZOLOVÝ FORMANSKÝ GULÁŠ

12. 2. 2023

300g fazolí, 2 cibule, olej, 1-2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, 1 kostička masoxu, sladká paprika, sůl, pepř.
+ asi 300g uzeniny-špekáčky,klobásy, párky, točený nebo jiný měkký salám
-----
Fazole namočíme přes noc do studené vody a druhý den uvaříme doměkka.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme papriku, mouku, promíchneme, zalijeme vodou a rozšleháme dohladka  omáčku. Přidáme pepř, masox a povaříme, nakonec přidáme měkké fazole, dochutíme.
Na tefolonové pánvi nasucho opečeme nakrájenou uzeninu a přidáme do omáčky.
Podáváme s chlebem.

 

HRACHOVÁ KAŠE MIXOVANÁ

12. 2. 2023

400g hrachu, 250 ml mléka, 2 lžíce másla nebo oleje, 1 cibule, 1 stroužek česneku, majoránka, sůl.
-----
Hrách přes noc namočíme a druhý den uvaříme doměkka. Scedíme a ponorným mixérem rozmixujeme.
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku, česnek, sůl, postupně přidáváme mléko a za stálého míchání chvilku povaříme. Nakonec vmícháme umixovaný hrách, majoránku a dochutíme.
Podáváme s vařeným uzeným masem nebo opečenou uzeninou, kyselou okurkou

 

HRACHOVÉ KARBANÁTKY

12. 2. 2023

200g hrachu, sůl, pepř, 2 brambory, olej, 1 cibule, 1 lžíce majoránky, 1 vejce, 1-2 stroužky česneku, strouhanka.
-----
Přebraný hrách propláchneme a přes noc namočíme do studené vody. Pak ho ve stejné vodě uvaříme, před dovařením přidáme oloupané na kostičky nakrájené brambory, osolíme, opepříme a uvaříme doměkka.
Scedíme, necháme vychladnout a rozmixujeme. Přidáme na oleji osmaženou nadrobno nakrájenou cibuli, pepř, sůl, prolisovaný česnek, majoránku, vejce a tolik strouhanky, aby hmota byla dostatečně hustá.
Lžící nabíráme kousky těsta, v ruce děláme placičky, obalíme ve strouhance a smažíme na oleji dozlatova.
Příloha: bramborová kaše + zeleninový salát.