Jdi na obsah Jdi na menu
 


JÍDLA Z MOUKY

Příspěvky

LANGOŠE

12. 2. 2023

250g hladké mouky, 1 kostka droždí (42g), špetka soli, 1 lžička cukru, necelé 200 ml mléka.
+ marmeláda, ovoce a moučkový cukr nebo česnek, strouhaný sýr, kečup
-----
Z 1 dl vlažného mléka, cukru a lžíce mouky rozmícháme kvásek a necháme vzejít. Vzešlý kvásek přilijeme k ostatním surovinám a dobře hněteme těsto, až dělá bubliny. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Po hodině těsto znovu prohněteme a necháme znovu vykynout. Lžící namočenou v mouce odkrajujeme kousky těsta (asi 10 ks), uděláme z každého kulatý bochánek, obalíme v mouce, dáme na pomoučený vál, přikryjeme utěrkou a necháme asi 20 minut kynout. Pak před smažením každý bochánek rukama vytáhneme na placku a smažíme na pánvi nebo ve friťáku (bez koše).
Podáváme nasladko -potřeme marmeládou, lehce poprášíme moučkovým cukrem a obložíme ovocem.
Podáváme naslano-potřeme česnekem (česnek prolisujeme, osolíme a smícháme s trochou vody, aby se dobře roztíral) a posypeme nahrubo strouhaným sýrem nebo podáváme s kečupem apod

 

SMAŽENÉ PALAČINKY S BROKOLIC. NÁPLNÍ

12. 2. 2023

Těsto: 2 vejce, 300g hladké mouky, 1 stroužek prolis. česneku, 1 lžíce nasekané petrželky nebo pažitky, 150ml sodovky, 400-450ml mléka, 1 lžička grilovacího koření, pepř, sůl.
Náplň: 250g brokolice, 300g uzeného masa nebo uzeniny, 200g strouhaného sýra.
+ hladká mouka, vejce, strouhanka na obalení a olej na smažení.
-----
Brokolici a maso uvaříme, necháme vychladnout a nasekáme nadrobno. Sýr nastrouháme.
Ze surovin vyšleháme těsto a necháme chvilku stát. Pak na pánvi vymazané olejem usmažíme palačinky - z tohoto množství bude cca 9-10 palačinek..
Na každou palačinku dáme brokolici, maso a posypeme sýrem. Přehneme trochu strany a zamotáme jako palačinku - vznikne nám závitek, ze kterého se nebude po stranách sypat náplň. Spíchneme párátkem, obalíme v mouce, rozšl. vejci a strouhance jako řízek a usmažíme na oleji z obou stran dozlatova.
Podáváme teplé s bramborem....nebo studené s chlebem či pečivem a čerstvou zeleninou

 

SÝROVÉ LÍVANEČKY

12. 2. 2023

2 vejce (žloutky+sníh), 250ml zakysané smetany,  asi 10 lžic hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, nasekaná pažitka nebo petrželka, sůl, olej.
+ 200g strouhaného sýra
-----
Žloutky smícháme se smetanou, přidáme mouku s práškem do pečiva, pažitku, osolíme, promícháme a nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
Na lívanečníku smažíme na oleji lívanečky, vyndaváme na papírovou utěrku a hned obalujeme z obou stran ve strouhaném sýru.
Podáváme se špenátem.

 

TVAROHOVÉ TAŠTIČKY SE ŠPENÁTEM A ŠUNKOU

12. 2. 2023

250g tvarohu, 200g hrubé mouky, 1 vejce.
Směs: listový špenát (pokud máme zmrazený-necháme rozmrazit a vymačkáme vodu), 200g šunky nebo uzeného masa, 1 cibule, pepř, sůl, olej.
+ cibule, sádlo (nebo máslo) na osmažení
-----
Na vále zpracujeme těsto-pokud je řidší, přidáme mouku, vyválíme, vykrájíme kolečka, poklademe vychladlou směsí, přeložíme a stiskneme vidličkou k  sobě okraje. Taštičky vložíme do osolené vroucí vody a vaříme asi 2-3 minuty, až vyplavou. Po vyndání na okamžik cedník přelijeme studenou vodou a podáváme s osmaženou cibulkou.
Náplň: nakrájíme nadrobno cibuli, maso nebo šunku, nasekáme špenát a orestujeme na oleji.

 

VALAŠSKÉ TAŠTIČKY

12. 2. 2023

Těsto: 600g polohrubé mouky, 4 vejce, 2 lžíce oleje, 8-10 lžic studené vody, sůl.
Náplň: 250g ovčího sýra, 150g slaniny (anglická, gazdovská nebo oravská).
Na dokončení: 1 zakysaná smetana, 150g slaniny - anglické, gazdovské nebo oravské slaniny, nasekaná petrželka nebo pažitka.
+ hladká mouka na vál
-----
Vypracujeme těsto a dáme v mikrot. sáčku do lednice na 30 minut odpočinout.
Sýr nastrouháme a smícháme s nadrobno nakrájenou slaninou.
Pak na pomoučeném vále vyválíme, nakrájíme na čtverečky, dáme náplň, okraje potřeme bílkem a taštičky dobře uzavřeme.
Zavařujeme do vroucí osolené vody, vaříme asi 5-6 minut, scedíme.
Nadrobno nakrájenou slaninu orestujeme, rozdělíme na talíře s taštičkami, lehce posypeme pažitkou a zdobíme zakysanou smetanou.

 

ZELENINOVÉ LÍVANEČKY

12. 2. 2023

1 sáček mražené zeleniny. 150g hladké mouky, 2 lžíce sušených hub, 200ml mléka, 2 vejce, na špičku nože prášku do pečiva, sůl, pepř, olej.
-----
Houby si přes noc namočíme do studené vody. Druhý den přidáme zeleninu, vše podusíme doměkka, scedíme - necháme vychladnout a pokud je potřeba, trochu nakrájíme. Pak přimícháme ostatní suroviny, smažíme lívanečky a podáváme s tatarkou.

 

ZELNÉ PLACKY

12. 2. 2023

500g kysaného zelí, 600g hladké mouky, 2 vejce, 1 cibule, 250g slaniny nebo anglické slaniny, drcený kmín, pepř, sůl.
+ mouka na vál a olej nebo sádlo na vymazání
-----
Slaninu a cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme na pánvi a necháme vychladnout.
Zapneme si troubu na 180-190°C.
Zelí vymačkáme, nasekáme a dáme do mísy. Přidáme ostatní suroviny, vychladlou slaninu s cibulí (i s vypečeným tukem) a zpracujeme těsto. Pak vyklopíme na pomoučený vál, zpracujeme ještě rukama, uděláme váleček, nakrájíme na kousky, děláme placky a dáváme na plech vyložený papírem na pečený a vymazaný olejem.
Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.