Jdi na obsah Jdi na menu
 


SLADKÁ JÍDLA

Příspěvky

BRAMBOROVÉ PLACKY

21. 2. 2023

Placky: 400g brambor, 500g měkkého tvarohu, 4 lžíce polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 2 vejce, 50g rozinek namočených v rumu, 70g moučkového cukru, 2 lžíce solamylu, špetka soli.
Kompot: 2 jablka, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce cukru, 1 hřebíček, 1 švestkový kompot, případně trochu citr. šťávy.
+ olej na smažení, skořicový cukr na obalení
-----
Den předem si uvaříme ve slupce brambory. Druhý den je oloupeme a brambory najemno nastrouháme. Pak ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, vyválíme na pomoučeném válu asi 1 cm silnou placku a skleničkou vykrajujeme kolečka. Smažíme na oleji, dáme na ubrousek okapat a obalíme ve skořicovém cukru. Podáváme s vychlazeným kompotem.
Kompot: Jablka oloupeme, nakrájíme na kostky a podusíme ve šťávě ze švestkového kompotu s cukrem, hřebíčkem a můžeme dát trochu citr. šťávy. Do vlažných jablek přidáme vypeckované švestky a dobře vychladíme.

 

FRANCOUZSKÉ TOUSTY

21. 2. 2023

Toustový chléb nebo veku, zavařeninu, vejce, mléko, cukr, skořici, máslo.
+ ovoce na ozdobu.
-----
Plátky toustového chleba spojíme zavařeninou, namočíme v rozšlehaných vejcích (s trochou mléka,cukru a skořice) a osmažíme na másle.
Pocukrujeme a podáváme obložené čerstvým ovocem.

 

JABLEČNÉ BRAMBORÁKY

21. 2. 2023

1 kg oloupaných jablek, 4 dl bílého vína, 300g polohrubé mouky, 3 celá vejce, trochu mleté skořice, špetka soli, olej.
+ šlehačka a moučkový cukr.
-----
Jablka nastrouháme nahrubo, smícháme s ostatními surovinami a umícháme těsto. Na pánvi na oleji smažíme placky, jako když děláme bramboráky. Vlažné pocukrujeme, ozdobíme šlehačkou a podáváme.

 

KNEDLÍČKY ROZINKOVÉ

21. 2. 2023

500g polohrubé mouky, 250g měkkého tvarohu, 100g rozinek, 1 lžička změklého másla, 1 vejce.
+ máslo, moučkový cukr, skořicový cukr, granko, kompot, apod.
-----
Z těsta děláme kuličky a dáváme do vroucí, trošku osolené vody. Když vyplavou, jsou hotové. Na talíři pokapeme rozpuštěným máslem posypeme moučkovým cukrem (nebo grankem, můžeme přelít jogurtem nebo přidáme kompot apod.).

 

KNEDLÍKY TVAROHOVÉ OVOCNÉ

21. 2. 2023

Těsto: 500g měkkého tvarohu, 2 vejce, cca 12 lžic hrubé mouky, 5 lžic strouhanky, 1/2 lžičky prášku do pečiva.
Náplň: přibližně 1 kg meruněk nebo švestek
+ máslo, tvaroh a moučkový cukr na posypání
-----
Množství mouky záleží na velikosti vajec a konzistenci tvarohu.Pokud máme řidší tvaroh ve vaničce, dáme jen 1 vejce + 1 žloutek a mouku podle potřeby.
Všechny suroviny nejdříve zpracujeme v míse, pak vyklopíme na pomoučněný vál (polohr. moukou) a rukama vypracujeme těsto - nemělo by se lepit na ruce a má být pružné. Z těsta uděláme váleček, odkrajujeme stejné kousky a zabalíme do něj ovoce. Když mám ovoce kyselejší, dám si na těsto 1/2 lžičky cukru, pak ovoce a teprve knedlík zabalím.
Knedlíky zavařujeme do vroucí osolené vody, opatrně vařečkou promíchneme a vaříme přibližně 8-10 minut. Jeden na zkoušku vyndáme a rozkrojíme.

 

LÍVANCE - BABIČČINY LÍVANEČKY

21. 2. 2023

300ml mléka, 100g ovesných vloček, 2-3 lžíce hladké mouky, 1/4 kostičky droždí (10g), lžička cukru, 1 vejce, špetka soli.
+ olej, skořicový cukr-nebo marmeláda, tvaroh....
-----
Ovesné vločky namočíme nejméně na hodinu do studeného mléka.
Z droždí, cukru a trošky vlažného mléka rozmícháme kvásek a necháme vzejít. K namočeným vločkám přidáme ostatní suroviny, pak přidáme kvásek a vymícháme těsto. Lívančník vymažeme olejem a smažíme lívanečky po obou stranách dozlatova. Obalujeme ve skořicovém cukru nebo zdobíme marmeládou, ovocem, tvarohem, šlehačkou apod.

 

LÍVANCE BORŮVKOVÉ

21. 2. 2023

2 vejce (žloutky+sníh), 80g cukru, 1/2 l mléka, 300g polohrubé mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 2 hrnky borůvek, olej.
+ moučkový cukr a zakysaná smetana
-----
Z bílků vyšleháme elektrickým šlehačem sníh a necháme stranou.
Ze žloutků a cukru vyšleháme hustou světlou pěnu, přidáme mléko, mouku smíchanou s práškem a vyšleháme těsto. Vařečkou lehce vmícháme ušlehaný sníh a nakonec lehce vmícháme borůvky.
Na oleji smažíme po obou stranách lívanečky. Podáváme pocukrované moučkovým cukrem a zdobíme zakysanou smetanou.

 

LÍVANCE CUKETOVÉ

21. 2. 2023

120g hladké mouky, 120g mléka, 200g strouhané cukety, 2 vejce, 20g cukru, 8g droždí.
-----
Neděláme kvásek. Droždí utřeme s cukrem, přimícháme ostatní a necháme vykynout. Cuketu přidáme až po vykynutí těsta.

 

LÍVANCE KEFÍROVÉ

21. 2. 2023

1 kefír, trochu cukru, špetka soli, 1 vejce, 200g polohrubé mouky, 1 lžička jedlé sody

 

LÍVANCE KYNUTÉ

21. 2. 2023

600g hladké mouky, 1/2 kostky droždí (21g), 1 vanilkový cukr, 3 vejce, lžička skořice.
-----
Neděláme kvásek. Droždí rozetřeme s cukrem na kašičku, smícháme s ostatním a těsto necháme vykynout.

 

LÍVANCE KYNUTÉ Z PODMÁSLÍ

21. 2. 2023

3/8 l podmáslí, 250g polohrubé mouky, 20g droždí, 3 lžíce moučkového cukru, 50g rozpuštěného másla, 2 celá vejce.
----
Trochu mléka, lžíce cukru a droždí - uděláme kvásek.
Po vykynutí kvásku vše smícháme v míse a necháme vykynout.

 

LÍVANCE MEDOVÉ

21. 2. 2023

3 vejce, 100g medu, 300ml mléka, 500g hladké mouky, 1/2 kostky droždí (21g), olej.
+ moučkový nebo skořicový cukr, ovoce,případně med apod. na ozdobu
-----
V mléce rozmícháme a rozpustíme med a droždí, přimícháme rozšlehaná vejce a směs postupně přiléváme do mouky a vymícháme hladké těsto. Bez kynutí hned smažíme na oleji lívanečky.

 

LÍVANCE MRKVOVÉ

21. 2. 2023

2 vejce (žloutky+sníh), 1 lžíce cukru, 130-150g hladké mouky, 3 lžíce jemně strouhané mrkve, asi 300ml kyselé smetany nebo kefíru, olej, špetka soli.
+ marmeláda a tvaroh nebo skořicový cukr
-----
Z bílků vyšleháme elektrickým šlehačem sníh a necháme stranou.
Žloutky vyšleháme s cukrem do husté světlé pěny, přidáme ostatní suroviny a vyšleháme těsto. Nakonec lehce vařečkou vmícháme sníh. Mouky dáme nejdříve méně a podle hustoty těsta přidáme. Nebo jeden lívaneček na zkoušku usmažíme - záleží, jak jsou velká vejce, jak je hustý kefír a jak je šťavnatá mrkev - takže je množství mouky přibližné.
Na oleji smažíme lívanečky, potřeme zavařeninou a ozdobíme tvarohem nebo jen obalíme ve skořicovém cukru.

 

LÍVANCE OŘECHOVÉ

21. 2. 2023

300g hladké mouky, 1/4 kostičky droždí (15g), 1/2 l vlažného mléka, 1 lžíce cukru, 2 žloutky, špetka soli.
Na obalení: 60g mletých ořechů, 3 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr.
+ rozpuštěné máslo s trochou rumu na potření
-----
Droždí rozmícháme se lžičkou cukru, mouky a půl hrnkem vlažného mléka na kvásek a necháme vzejít.
Pak dáme do mísy mouku, vmícháme do ní špetku soli, přidáme žloutky, kvásek a pomalu přiléváme vlažné zbylé mléko a umícháme těsto. Necháme vykynout, pak na vymazaném lívanečníku pečeme lívanečky, ještě horké potřeme rozpuštěným máslem a obalíme ve směsi ořechů a cukru.

 

LÍVANCE OVESNÉ S KEFÍREM

21. 2. 2023

z této dávky bylo cca 40 lívanečků

3 vejce, 5-6 lžic cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek ovesných vloček, špetka soli, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 hrnky kefíru (měla jsem hustý domácí), 2 hrnky mléka, případně trochu vody.
+ marmeláda, povidla, ovoce, šlehačka, tvaroh, skořicový cukr apod.
-----
Vejce rozšleháme s cukrem, přidáme všechny suroviny (prášek do pečiva zamícháme do mouky) a dobře promícháme. Těsto necháme 30minut odstát, aby se dobře nasákly vločky. Pokud se nám pak zdá hodně husté (záleží na vejcích a kefíru), přidáme trošku vody.
Na oleji smažíme lívanečky a zdobíme podle chuti nebo jen obalíme ve skořicovém cukru.

 

LÍVANCE TŘENÉ

21. 2. 2023

1/2 l mléka, 300g polohrubé mouky, 2 vejce (žloutky+sníh), 50g moučkového cukru, špetka soli, 1 lžíce změklého másla nebo Hery.
+ skořicový cukr, olej
-----
Máslo s cukrem a žloutky ušleháme do pěny. Za stálého šlehání pomalu přiléváme mléko a přidáváme mouku, do které jsme vmíchali špetku soli. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Smažíme na vymazaném lívanečníku a hotové lívanečky posypeme skořicovým cukrem.

 

LÍVANCE TVAROHOVÉ

21. 2. 2023

250g měkkého tvarohu, 500g hladké mouky, 4 lžíce vlažného mléka, špetka soli, 1/2 kostky droždí (21g), 100g rozpuštěné Hery, 2 žloutky, 1 lžíce cukru.
+ olej na smažení, mouka na vál
+ skořicový cukr, marmeláda, povidla apod.
-----
Z mléka, droždí a cukru rozmícháme kvásek a necháme vzejít.
Všechny ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek, vypracujeme těsto a necháme vykynout. Pak těsto na pomoučeném vále vyválíme, vykrajujeme kolečka a smažíme po obou stranách na oleji.
Hotové vyndaváme na ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk a obalujeme ve skořicovnéím cukru nebo zdobíme podle chuti marmeládou, povidly a tvarohem nebo zakysanou smetanou apod.

 

LÍVANCE TVAROHOVO-JABLEČNÉ

21. 2. 2023

200-250g polohrubé mouky, 240g měkkého tvarohu, 80g rozpuštěného másla (Hery apod.), 1 vejce, 150g oloupaných jablek, 100ml mléka, olej.
+ skořicový cukr na obalení
-----
Jablka nastrouháme nahrubo, přidáme ostatní suroviny a umícháme těsto. Na vymazaném lívanečníku smažíme lívanečky a teplé obalujeme ve skořicovém cukru.

 

LÍVANCE Z KYSELÉHO MLÉKA 1

21. 2. 2023

2 hrnky kyselého mléka, 1 a 1/2 hrnku hrubé mouky, 2 žloutky, sníh ze 2 bílků, 2 lžičky cukru, špetka soli.

 

LÍVANCE Z KYSELÉHO MLÉKA 2

21. 2. 2023

1/2 l kyselého mléka, 1/2 l polohrubé mouky, 2 celá vejce, 1 lžíce cukru, 1 prášek do pečiva.

 

LÍVANCE Z RÝŽE

21. 2. 2023

Zbyla mi klasicky vařená rýže od oběda.
2 vejce (žloutky+sníh), 280g vařené rýže, 1 větší jablko, 2 lžíce cukru, 1 lžička skořice, 3 lžíce mléka, 200g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva.
+ skořicový cukr nebo marmeláda, ovoce, povidla, zakysaná smetana, šlehačka, tvaroh apod.
-----
Jablko oloupeme a nahrubo nastrouháme, smícháme s ostatním, nakonec lehce vmícháme sníh. Smažíme na olejem vymazaném lívanečníku a zdobíme podle chuti nebo jen obalíme ve skořicovém cukru. My tentokrát měli s ovocným jogurtem. Namazáno ovocnou náplní z jogurtu a nahoře bílá část jogurtu. Z tohoto množství bylo 22 lívanečků.

 

NÁKYP MERUŇKOVÝ KRUPICOVÝ

22. 2. 2023

Těsto: 4 vejce (žloutky+sníh), 750ml mléka, 175g krupice, 150g moučkového cukru,1 vanilkový cukr, 50g másla, citronová kůra, špetka soli.
Náplň: 1 kg meruněk
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání
-----
Mléko se špetkou soli přivedeme k varu a z misky pomalu přisypáváme krupici, za stálého míchání uvaříme hustou krupicovou kaši a necháme vychladnout.
Připravíme si meruňky: vyndáme pecky a necháme na půlky.
Zapneme si troubu na 180°C, vymažeme a vysypeme zapékací mísu nebo pekáček.
Do vychladlé kaše přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, citr. kůru, moučkový cukr a vymícháme dohladka. Nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh.
Do připraveného pekáčku na dno rozložíme polovinu meruněk, posypeme polovinou vanilkového cukru, zalijeme těstem,poklademe zbylými meruňkami a posypeme druhou polovinou vanilkového cukru. Upečeme v předehřáté troubě.

 

NÁKYP POVIDLOVO-OŘECHOVÝ NUDLOVÝ

22. 2. 2023

500g širokých nudlí, sůl, 40g másla.
Povidla: švestková povidla, citr. šťáva, trochu vody, skořice.
Ořechová směs: 120g mletých vlašských ořechů, 80g moučkového cukru, 75g rozinek.
+ 100g másla na vymazání a pokapání.
-----
Nudle uvaříme v osolené vodě podle návodu, scedíme a promícháme s máslem.
Zapneme si troubu na 220-230°C
Pekáček vymažeme polovinou másla, vložíme polovinu nudlí, ořechovou směs, ochucená povidla a druhou polovinu nudlí. Pokapeme druhou polovinou másla (rozpustíme) a pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut.

 

OMELETA S JABLKY

21. 2. 2023

2 jablka, 3 vejce (žloutky+sníh), asi 2 lžíce cukru, 50g polohrubé mouky, máslo.
+ moučkový cukr, skořice, šlehačka
-----
Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mouku a lehce zamícháme sníh.
Na teflonovou pánev dáme rozehřát máslo, poskládáme polovinu jablek, chvilku podusíme, zalijeme polovinou těsta a zvolna upečeme omeletu, opatrně obrátíme a dopečeme.
Na talíři pocukrujeme, ozdobíme šlehačkou a lehce poprášíme skořicí.

 

PALAČINKY

21. 2. 2023

4 celá vejce, 500g hladké mouky, špetka prášku do pečiva, špetka soli, 1 l mléka, 200ml sodovky nebo minerálky, olej.
+ marmeláda, ochucený tvaroh, ovoce, zmrzlina, šlehačka, zakysaná apod.
-----
Rozšleháme vejce se solí, přidáme mouku a vymícháme hladké těsto za postupného přidávání mléka a sodovky. Těsto necháme chvilku odstát.
Pak vymažeme pánvičku olejem (mašlovačkou), sběračkou nalijeme těsto, rozlijeme po celé pánvičce tenkou palačinku a smažíme po obou stranách. Před každou palačinkou vymažeme pánev olejem nebo můžeme palačinky na teflonové pánvi smažit i bez oleje-na sucho.
Z tohoto množství bylo 18 palačinek.

 

POLÉVKA BANÁNOVÁ

21. 2. 2023

400 ml mléka, 1 vrchovatá lžíce vanilkového (nebo banánového) pudinkového prášku, 2 lžíce ovesných vloček, 1 větší banán, cukr nebo med podle chuti.
-----
Banán oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Mléko rozmícháme s pudinkovým práškem, přidáme ovesné vločky, banán a za stálého míchání uvaříme hustou polévku-přivedeme k varu a asi 2 minuty povaříme. Během vaření ochutnáme a přisladíme cukrem nebo medem podle chuti.
Můžeme zdobit grankem, strouh. čokoládou nebo šlehačkou apod.

 

STUDENTSKÉ TĚSTOVINY

21. 2. 2023

400g těstovin, 150g másla, 3 tatranky.
-----
Tatranky nahrubo nastrouháme. Těstoviny uvaříme v osolené vodě, na talíři podáváme posypané tatrankami a polité rozpuštěným máslem.

 

TRHANEC CÍSAŘSKÝ

22. 2. 2023

4 porce
8 vajec (žloutky+sníh), 1 lžíce cukru, 1 hrnek mléka, 250g hrubé mouky, špetka soli, 100g rozinek.
+ máslo (asi 4 lžíce). moučkový cukr a kompot
-----
Žloutky, s cukrem vyšleháme (nejlépe elektrickým šlehačem) do husté pěny, přidáme rozinky, mléko a mouku se solí. Necháme 30 minut odpočinout a lehce vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků.
Na pánvi rozpustíme asi lžíci másla, rozetřeme 1/4 těsta a pečeme asi 3 minuty do zlatova. Pak otočíme opečeme i z druhé strany, placku roztrháme vidličkou na kousky, promícháme a ještě asi 1 minutu opečeme.
Trhanec podáváme s jablečným, jahodovým nebo malinovým kompotem a na talíři poprášíme moučkovým cukrem.

 

TRHANEC JABLEČNÝ

22. 2. 2023

2-3 jablka, 4 vejce (žloutky+sníh), cukr, 125g polohrubé mouky, 125ml mléka, máslo, špetka soli, skořice.
-----
Jablka oloupeme a nakrájíme nebo nakrouháme na tenké plátky.
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Pak vyšleháme elektrickým šlehačem žloutky se lžící cukru do pěny, přidáme mouku, sůl, mléko a znovu vyšleháme. Vařečkou lehce vmíháme tuhý sníh.
Na hlubší (nejlépe teflonové) pánvi na másle podusíme jablka se lžičkou cukru a špetkou skořice. Zalijeme těstem a chvilku zvolna smažíme. Těsto roztrháme vidličkou a trhanec obracíme a smažíme ze všech stran.
Na talíři poprášíme moučkovým cukrem a špetkou skořice. Nejlepší je se studeným mlékem.

 

TRHÁNKY

22. 2. 2023

360g staršího mazance nebo vánočky, 400ml mléka, 6 vajec, špetka soli, 100g rozinek, pokud máme méně sladký mazanec-přidáme asi 2-3 lžíce cukru.
+ máslo a skořicový cukr
-----
Zapneme si troubu na 230°C. Velký plech si hodně vymažeme změklým máslem.
Mléko přivedeme k varu, do mísy dáme mazanec nakrájený na kostičky, zalijeme vroucím mlékem, rozmícháme na kaši a necháme trochu zchladnout.
Pak přidáme vejce, sůl, rozinky, případně cukr. Hmotu rozetřeme na dobře vymazaný plech a upečeme předehřáté troubě. Pak placku dvěma vidličkami natrháme nadrobné kousky (jako trhanec), na talíři pokapeme rozpuštěným máslem a sypeme skořicovým cukrem.