Jdi na obsah Jdi na menu
 


SLADKÁ JÍDLA

Příspěvky

TVAROHOVÉ TĚSTOVINY S OVOCEM A JOGURTEM

22. 2. 2023

1 balíček těstovin
Směs: 200ml mléka, 500g tvarohu, 1 ovocný smetanový jogurt, 3 vejce (žloutky+sníh), 3-4 lžíce cukru, 2 banány, asi 4 meruňky (nebo jahody-podle velikosti 8-10), 50g másla.
+ máslo na vymazání a strouhanka na vysypání pekáče
-----
Těstoviny uvaříme klasicky v osolené vodě, scedíme a propláchneme studenou vodou.
Mezitím si připravíme směs:
na másle orestujeme nakrájené banány a meruňky, chvilinku podusíme a necháme zchladnout.
Zapneme si troubu na 180°C. Vymažeme si a vysypeme pekáč.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a necháme stranou. Tvaroh ušleháme s cukrem, jogurtem, žloutky a mlékem, vmícháme podušené ovoce na másle, uvařené těstoviny a nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh. Přendáme do vymazaného a vysypaného pekáče a pečeme v předehřáté troubě asi 30-40 minut.

 

ŽEMLOVKA

22. 2. 2023

1,5 veky, cca 800ml mléka, 2 vejce, 5 lžic cukru (nebo 4 lžíce a 1 vanilkový cukr).
Náplň: 1-1,20kg oloupaných nahrubo nastrouhaných jablek, cukr podle chuti, skořice, 2 hrsti rozinek.
+ máslo
-----
Zapneme si troubu na 190-200°C.
Celý pekáček si vymažeme změklým máslem.
V míse si rozšleháme vejce s cukrem a přimícháme mléko. Veky nakrájíme na plátky a toto množství si rozdělíme na polovinu.
Jednu polovinu plátků veky postupně máčíme v mléce s vejci a cukrem, mezi dlaněmi zlehka vymáčkneme přebytečné mléko, ale ne úplně dosucha (záleží, jak máme šťavnatá jablka) a narovnáme na dno pekáčku. Dáme polovinu nastrouhaných jablek, podle kyselosti jablek pocukrujeme, posypeme skořicí a rozložíme rozinky. Dáme druhou polovinu jablek, pocukrujeme, posypeme skořicí a v mléce máčíme postupně druhou polovinu plátků veky, mezi dlaněmi zlehka zmáčkneme a rozložíme na jablka.
Poklademe tenkými (průhlednými) plátky másla a pečeme v předehřáté troubě dozlatova.



 

ŽEMLOVKA POCHOUTKOVÁ

22. 2. 2023

8-10 rohlíků nebo vánočka, 1/2 l mléka, kousek másla, 2 vejce, 3-4 lžíce cukru (na vánočku dáme méně).
Náplň jablečná: 1/2 l mléka, 1 ovocný pudinkový prášek, 4 jablka, 2-3 lžíce cukru (podle kyselosti jablek).
Náplň tvarohová: 250g tvarohu, 1 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce.
+ máslo na vymazání formy a moučkový cukr nebo čokoládová poleva
-----
Zapneme si troubu na 190-200°C.
Rohlíky nebo vánočku nakrájíme na plátky.
Mléko rozšleháme s vejci a cukrem a nalijeme na nakrájené rohlíky. Polovinu nasáklých rohlíků trochu vymáčkneme a dáme na dno vymazané formy.
Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme a poklademe na rohlíky.
V mléce rozmícháme pudinkový práček a cukr, za stálého míchání uvaříme pudink a vlijeme na jablka.
Tvaroh rozšleháme s cukry a vejci a dáme na pudink.
Na tvaroh dáme zbytek namočených rohlíků, poklademe tenkými lupínky másla a žemlovku upečeme v předehřáté troubě. Pocukrujeme nebo polijeme čokoládovou polevou.

 

ŽEMLOVKA S REBARBOROU

22. 2. 2023

7-8 rohlíků, 1/2 l mléka, 2-3 lžíce cukru, 2 žloutky
Náplň: 500g rebarbory, asi 5 lžic cukru, 1 skořicový cukr, rozinky, 50g másla, strouhané ořechy.
Sníh: 2 bílky, vanilkový cukr
+máslo na vymazání pekáčku.
-----
Rebarboru nakrájíme na kousky, promícháme s cukrem (podle chuti), chvilku podusíme na másle a necháme zchladnout.
Zapneme troubu na 190°C a vymažeme dobře pekáček.
Do mísy dáme mléko a rozšleháme se žloutky a cukrem. Rohlíky nakrájíme na kolečka, polovinu namočíme v mléce a vyložíme pekáček.
Dáme podušenou rebarboru, posypeme rozinkami, ořechy a skořicovým cukrem a poklademe druhou polovinou namočených rohlíků. Nahoru dáme tenké průhledné plátky másla a pečeme v předehřáté troubě.
Ušleháme sníh a když je žemlovka skoro pečená, potřeme vršek ušlehaným sněhem a zapečeme.

 

ŽEMLOVKA S TVAROHEM A BANÁNY

22. 2. 2023

8-10 rohlíků, 1/2 l mléka, 2 vejce, 4 lžíce cukru, špetka soli.
Náplň: 500g měkkého tvarohu, 100g cukru, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 3-4 banány + 50 g másla na pokapání.
+ máslo na vymazání a hrubá mouky na vysypání pekáčku
-----
Zapneme si troubu na 240-250°C. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Rozmícháme si tvaroh s vejcem a cukry na náplň.
V mléce rozšleháme vejce, cukr a špetku soli. Rohlíky nakrájíme na kolečka a polovinu namočíme v rozšlehaném mléce. Namočené rohlíky dáme do vymazané a vysypaného pekáčku, dáme tvarohovou náplň, poklademe nakrájenými banány, na banány dáme druhou polovinu namočených rohlíků, pokapeme rozpuštěným máslem a pečeme v předehřáté troubě.
Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem nebo grankem.

 

ŽEMLOVKA TVAROHOVÁ S MERUŇKAMI

22. 2. 2023

12 rohlíků, 1 l mléka, 1 vejce, 2 hrsti rozinek, 6 lžic cukru.
Náplň: 3 tvarohy ve vaničce, 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku, 2 vejce, cukr podle chuti.
+ meruňkový kompot a máslo
-----
Zapneme si troubu na 190-200°C. Pekáček si hodně vymažeme celý máslem.
Do velké mísy vlijeme mléko, rozšleháme vejce a osladíme. Přidáme nakrájené rohlíky a rozinky, promícháme a necháme nasáknout.
Připravíme si tvarohovou náplň: rozmícháme tvaroh s pudinkovým práškem, osladíme podle chuti a nakonec přimícháme vejce.
Do vymazaného pekáčku dáme polovinu rohlíkové hmoty, uhladíme, dáme polovinu tvarohové náplně, poklademe okapanými meruňkami (pokud jsou kyselejší trochu poprášíme cukrem), rozetřeme druhou polovinu tvarohové náplně, uhladíme a dáme druhou polovinu rohlíkové hmoty.
Vršek poklademe tenkými plátky másla a upečeme v předehřáté troubě dozlatova. Před podáváním pocukrujeme.
Žemlovka je lepší vlažná nebo studená - když tvaroh trochu ztuhne.