Jdi na obsah Jdi na menu
 


SLADKÉ-NEPEČENÉ

Příspěvky

ANANASOVÝ DEZERT

22. 2. 2023

2 balíčky cukrářských (podlouhlých) piškotů, 2 šlehačky, 1 ananasový kompot, trochu rumu.
+ šlehačka nebo strouh. čokoláda apod. na ozdobení
-----
Ušleháme obě šlehačky, kompot scedíme.
Do hranaté dózy dáme na dno trochu šlehačky, piškoty máčíme ve šťávě z kompotu (do které jsme dali trochu rumu) a sládáme je na dno formy, na piškoty natřeme šlehačku, poklademe ananasem a napříč poskládáme opět namočené piškoty. Tak opakujeme-piškoty vždy skládáme opačným směrem než předchozí vrstvu, až je dóza plná a dáme ztuhnout do druhého dne do lednice. Na talířku zdobíme šlehačkou, čokoládou..

 

BANÁNOVÉ JEDNOHUBKY

22. 2. 2023

1 balíček piškotů, ovoce (banány, jahody, kompot.meruňky, broskve apod.), párátka, rum nebo džus.
+ 100g čokolády na vaření, 50g 100% tuku (Omegy), případně bílá poleva na ozdobu.
-----
Mezi 2 piškoty dáme plátek ovoce (upravíme podle velikosti piškotů), napíchneme na párátko, na horní piškot kápneme kapku rumu nebo džusu a máčíme v čokoládě. Po ztuhnutí čokolády můžeme ještě ozdobit proužky bílé čokolády.

 

BRAMBŮRKY

22. 2. 2023

1 sáček piškotů.
Marcipán: 250g moučkového cukru, 150g másla, 150g sušeného mléka, 1 lžíce madlové tresti, 1 bílek.
Krém: 1/2 plechovky Salka, 125g másla, kakao.
+ kakao smíchané s moučkovým cukrem na obalení.
-----
Dva piškoty slepíme krémem, obalíme marcipánem a "brambůrku" obalíme v kakau.
Krém: máslo ušleháme do pěny, postupně přidáváme Salko a pak zahustíme kakaem.
Marcipán: vše uhněteme v hladkou hmotu, vyválíme, nakrájíme na čtverečky a obalíme piškoty.

 

ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY

22. 2. 2023

2 čokolády na vaření.
Krém: 150g másla, 150g cukru, 2 lžíce kakaa, 2,5 dl mléka, 1 žloutek, 50g hrubé mouky.
-----
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Malé papírové košíčky potřeme zevnitř čokoládou, necháme ztuhnout a potřeme ještě jednou. Přes noc dáme ztuhnout do lednice. Druhý den opatrně odstraníme papírové košíčky.
Plníme jakýmkoliv krémem, pudinkem, bílou nebo pařížskou šlehačkou apod.
Krém: z mléka, žloutku a mouky uvaříme kaši a necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, přimícháme kakao a po částech vychladlou kaši. Dobře vyšleháme a plníme zdobičkou do košíčků

 

JAHODOVÝ DEZERT

22. 2. 2023

400g jahod, 120g cukru, 1 sáček želatiny, 125ml horké vody, 250 ml šlehačky.
-----
Jahody umixujeme s cukrem. Pokud jsou kyselejší, ještě přisladíme. Želatinu promícháme s vodou a necháme rozpustit. Pak rozmixované jahody smícháme se želatinou a vmícháme ušlehanou šlehačku. Hmotu nalijeme do formy na srnčí hřbet nebo biskupský chlebíček (kterou jsme vyložili potravinářskou folií) a necháme ztuhnout v lednici. Druhý den vyklopíme a zdobíme šlehačkou a jahodami.

 

JOGURTOVÁ BÁBOVKA S MALINAMI

22. 2. 2023

Jogurtová hmota: 6 plátků bílé želatiny (nebo 10 dkg v prášku), 500g bílého smetanového jogurtu, 30g mletých nebo sekaných mandlí, vanilkový cukr, cukr podle chuti.
Malinová hmota: 250g mražených malin, 3 plátky červené želatiny (nebo 5 dkg v prášku), šťáva z 1 citronu, 1 lžíce malinového sirupu, 20g cukru.
-----
Namočíme obě želatiny a každou smícháme se svým základem. Obě hmoty necháme chvíli odpočinout, formu na bábovku vypláchneme studenou vodou nebo vyložíme potr. folií a dáme třetinu červené malinové hmoty, třetinu bílé jogurtové hmoty, zbytek červené hmoty a zbytek bílé hmoty. uhladíme, dáme do ledničky ztuhnout a druhý den opatrně vyklopíme.

 

PRAŽSKÉ KOULE

22. 2. 2023

Těsto: 1 balíček umletých piškotů, 250g másla, 60g moučkového cukru, 100g nahrubo nastrouhaných ořechů, balíček kandovaného ovoce (namočit den předem do rumu), rum, kakao.
+ 1 balíček piškotů na spodky, čokoládová poleva a nasekané oříšky.
-----
Vše na těsto smícháme, uděláme koule a přilepíme na piškot. Necháme ztuhnout v lednici a druhý den polijeme čokoládou a posypeme oříšky.

 

PRUHOVANÁ DOBROTA

22. 2. 2023

Bílá hmota: 5 lžic kokosu, 4 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce sušeného mléka, 125g rozpuštěné Omegy.
Ořechová hmota: 100g mletých ořechů, 5 lžic moučkového cukru, 4 lžíce rumu.
Tmavá hmota: 125g rozpuštěné Omegy, 100g mletých ořechů, 5 lžic moučkového cukru, 5 lžic kakaa.
-----
Suroviny na jednotlivé směsi vymícháme dohladka.
Do plastového obalu od vajec dáme postupně na dno bílou hmotu, na ní ořechovou a zalijeme tmavou hmotou. Necháme ztuhnout v lednici.

 

PUDINKOVÝ DEZERTÍK

22. 2. 2023

PODLE VELIKOSTI FORMY DÁME 3 NEBO 4 DRUHY PUDINKŮ. Já mám formu na 1,5 l - takže 3 druhy.

3 sáčky pudinkového prášku - různé příchutě, 3x 450ml mléka, 3x 2-3 lžíce cukru.
+ piškoty a marmeláda
-----
Piškoty slepíme marmeládou.
Uvaříme pudink- dáme vařit cca 250 ml mléka, ve zbylém mléce (200ml) rozmícháme pudinkový prášek a cukr, pak vlijeme do vroucího mléka a za stálého míchání 1-2 minuty povaříme. Uvařený pudink vlijeme do studenou vodou vypláchnuté formy-na bábovku, tupperware amaroun apod. a poklademe piškoty. Necháme zchladnout a ztuhnout.
Pak uvaříme druhý pudink, vlijeme na první ztuhlou vrstvu do formy, poklademe slepenými piškoty a zase necháme zchladnout a ztuhnout.
Uvaříme třetí pudink.....poslední vrstvu uvařeného pudinku poklademe už jen piškoty bez marmelády a dáváme je rovnou stranou nahoru- na tu se pak pudink bude vyklápět.
Pudink ve formě necháme úplně vystydnout a dáme ztuhnout do lednice-nejméně na 4-5 hodin. Pak vyklopíme, můžeme zdobit ovocem a šlehačkou a krájíme na porce jako bábovku.

 

SANDOKAN

22. 2. 2023

Těsto: 1 krabice Koka sušenek (umeleme), 60g másla, 60g moučkového cukru, 0,5 dl rumu.
Náplň: 60g másla, 60g cukru, 1 vařený žloutek, rum.
-----
Uděláme těsto a necháme odležet v lednici. Do plastového obalu od vajec dáme těsto, uděláme důlek, dáme náplň a přiklopíme piškotem. Uchováváme v lednici a vyndáme těsně před podáváním.