Jdi na obsah Jdi na menu
 


DEZERTY-ZMRZLINY

Příspěvky

BLESKOVÁ OVOCNÁ ZMRZLINA

10. 2. 2023

600g zmrazeného ovoce, 1 dl neslazené kondenzované Tatry, moučkový cukr nebo med, citronová šťáva.
-----
Zmrazené ovoce rozmixujeme, přidáme cukr nebo med (s medem bude zmrzlina jemnější) a citronovou šťávu. Postupně přidáváme kondenzované mléko, vše dobře umixujeme dáme zmrazit do mrazničky.
Těsně před ztuhnutím můžeme ještě jednou promixovat a odstranit tak drobné vodní krystalky.

 

ČOKOLÁDOVÁ ZMRZLINA 1

10. 2. 2023

1 neslazené kondenzované mléko (Tatra), 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 vanilkového cukru, 1/3 hrnku kakaa, 2 šlehačky.
-----
Tatru, oba cukry, a kakao dáme do kastrůlku, pomalu zahříváme a mícháme, až k varu - až se vše spojí a cukr se rozpustí. Odstavíme a necháme vychladnout.
Ušleháme obě šlehačky, lehce vmícháme do vychladlé směsi, nalijeme do mísy nebo krabiček a dáme zmrznout. Je lepší hmotu během mrazení vidličkou nejméně 2x-3x prošlehat, aby se netvořily krystalky a zmrzlina byla hladká.

 

ČOKOLÁDOVÁ ZMRZLINA 2

10. 2. 2023

1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka Tatra, stejné množství obyčejného mléka, 100g bílé nebo mléčné čokolády, případně moučkový cukr podle chuti.
-----
Obyčejné mléko zahřejeme a rozpustíme v něm čokoládu, nalijeme do mísy nebo mixeru a necháme zchladnout. Přidáme kondenzované mléko,pokud chceme sladší-přisladíme, dobře rozmixujeme a v kelímkách nebo formičkách na nanuky zmrazíme.

 

JAHODOVÁ DŘEŇ

10. 2. 2023

1 jahodový kompot v plechovce, 2 sáčky dortového želé, 250 ml vody, 3 lžíce cukru krupice.
-----
Povaříme cca 7 minut nadrobno nakrájené jahody se šťávou, cukrem a částí vody, Odstavíme, rozmixujeme a vmícháme dort. želé rozmíchané ve zbytku vody. Necháme za občasného míchání vychladnout, pak rozdělíme do misek a dáme zmrazit.

 

JAHODOVÁ JOGURTOVÁ ZMRZLINA

10. 2. 2023

300g jahod, 2 bílé jogurty (á150g), cukr podle chuti.
-----
Jahody rozmixujeme, smícháme s jogurtem a osladíme podle chuti. Směs dáme v míse do mrazáku a každou 3/4-1 hodinu promixujeme nebo dobře prošleháme vidličkou, aby pak nebyly ve zmrzlině velké zmrzlé krystalky.
Zopakujeme 3-4x. a po posledním prošlehání zmrzlinu přendáme do krabičky s víčkem a dáme do mrazáku....NEBO hned kopečkujeme a podáváme...NEBO nandáme do  zmrzlinových kornoutů, dobře uhladíme a v plastové dóze s víčkem dáme do mrazáku. Pak jen podle potřeby si jeden vyndáme.
Pokud zmrzlinu zmrazíme vcelku, musíme ji nechat před podáváním povolit.

hned kopečkovaná

¨


vyndaný kornout z mrazáku

 

JAHODOVÁ ZMRZLINA 1

10. 2. 2023

2 hrnky čerstvých jahod, 1/2 hrnku moučkového cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 1/2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka - Salko, 1 hrnek mléka.
-----
Jahody rozmixujeme s cukrem a citr. šťávou a vmícháme Salko a mléko. Dobře promícháme a dáme v míse do mrazáku.
Během mrazení několikrát vyndáme a vidličkou prošleháme - aby se nedělaly krystalky a zmrzlina byla hladká. Když je zmrzlina hustá a napůl mražená, můžeme ji přendat do formiček nebo mističek.

 

JAHODOVÁ ZMRZLINA 2

10. 2. 2023

5 dl smetany ke šlehání, 2 vanilkové cukry, 150 g moučkového cukru, 500 g jahod.
-----
Smetanu dobře našleháme a smícháme s vanilkovým a moučkovým cukrem. Hodně zralé jahody omyjeme, rozmačkáme a vmícháme ke šlehačce. Směsí naplníme misky a zmrazíme.

 

JAHODOVO-TVAROHOVÁ ZMRZLINA

10. 2. 2023

250g tvarohu ve vaničce, 250g čerstvých jahod, cukr podle chuti.
-----
Tvaroh si otevřeme a složíme na něj papírovou utěrku, aby vysála přebytečnou vodu.
Jahody rozmixujeme, přidáme cukr, tvaroh a promícháme.
Zmrzlina je hodně tuhá, před konzumací vyndáme předem z mrazáku a necháme povolit.

 

JAHODOVÝ HŘBET

10. 2. 2023

200g jahod, 50g rozinek, 50g čokolády, 250ml šlehačky, 50g tvarohu, 50g cukru, 1 vanilkový cukr, šťáva z 1/2 citronu.
-----
Potravinovou folií vyložíme formu na srnčí hřbet.
Jahody nadrobno nakrájíme, čokoládu nastrouháme. Ušleháme šlehačku s cukrem.
Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem a citronovou šťávou dohladka, přidáme čokoládu, rozinky, jahody a promícháme. Nakonec lehce vmícháme ušlehanou šlehačku a pokud je potřeba, tak ještě podle chuti přisladíme.
Hmotu vlijeme do formy a zmrazíme.

 

MRAŽENÝ DORT Z PUSINEK

10. 2. 2023

1 upečený nebo koupený piškotový korpus na dort, 10 velkých sněhových pusinek, 500 ml zakysané smetany, marmeláda.
+jakékoliv ovoce na ozdobu.
-----
Dortovou formu vyložíme pečicím papírem, vložíme korpus a namázneme marmeládou.
Pusinky nalámeme na kousky a smícháme se zakysanou smetanou a dáme na marmeládu. Povrch zarovnáme plochým nožem a na pracovní desce pak formu sklepeme aby byl dort kompaktní a dáme zmrazit.
Před podáváním zdobíme ovocem a můžeme i světlou nebo kakaovou šlehačkou.

 

OŘÍŠKOVÁ JOGURTOVÁ ZMRZLINA

10. 2. 2023

2 bílé jogurty, 6 lžic kondenzovaného mléka, 100g medu, 100g nastrouhaných oříšků.
-----
Smícháme mléko s medem a na mírném ohni za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Necháme vychladnout, vmícháme oříšky a svařené mléko s medem, promícháme, rozdělíme do nádobek nebo kelímků a dáme do mrazit.

 

OVOCNÁ JOGURTOVÁ ZMRZLINA

10. 2. 2023

2,5 dl šlehačky, 1 ztužovač, 2 bílé jogurty (celkem 3 dl), cukr podle chuti, 250g rozmačkaných jahod nebo rybízu.
-----
Ovoce smícháme s jogurtem a osladíme. Po částech lehce vmícháme ušlehanou šlehačku (ušleháme se ztužovačem) a dáme zmrazit. Během mrazení, je lepší občas vyndat a prošlehat, aby se nedělaly krystalky.

 

OVOCNÁ ZMRZLINA

10. 2. 2023

PRO TY, CO MAJÍ RÁDI OVOCNOU VODOVOU ZMRZLINU

Jakýkoliv džus, co máme rádi nalijeme do formiček na nanuky a necháme zmrznout.

 

SMAŽENÁ ZMRZLINA

10. 2. 2023

500ml zmrzliny, olej
Těstíčko: 4 lžíce solamylu, 50g mletých piškotů, 2 vejce+ kokos na obalení
+ na ozdobu: čerstvé ovoce, šlehačka, strouhaná čokoláda
-----
Na těstíčko rozšleháme vejce, solamyl a piškoty. Naběračkou uděláme kuličku ze zmrzliny, obalíme v těstíčku, obalíme v kokosu, znovu v těstíčku a hned na alobal dáváme do mrazničky ztuhnout.
Pak ve vyšší vrstvě oleje nebo ve fritovacím hrnci krátce osmažíme až zezlátnou a na talířku zdobíme a hned podáváme.

 

TVAROHOVÁ ZMRZLINA

10. 2. 2023

250g měkkého tvarohu, 1 vanilkový cukr, šťáva z 1/2 citronu, 3 lžíce rozinek, 250 ml šlehačky, moučkový cukr podle chuti.
-----
Vše (mimo šlehačky) smícháme, nakonec lehce vmícháme ušlehanou šlehačku a dáme zmrazit.

 

ZMRZLINOVÉ LASKONKY

10. 2. 2023

Nenaplněné laskonky (domácí nebo koupíme), vanilková nebo čokoládová zmrzlina - nebo polárkový dort.
Poleva: 100g čokolády na vaření, 70g másla nebo 100% tuku - např. Omega.
Ovoce na ozdobu.
-----
Nakrájíme si ovoce.
Ve vodní lázni v kastrůlku rozpustíme nalámanou čoikoládu s tukem, mícháme, až je poleva hladká a spojí se.
Na laskonku dáme kopeček zmrzliny, lžičkou přelijeme polevou (která hned ztuhne), na talířku ozdobíme ovocem a hned podáváme.

 

ZMRZLINOVÝ POHÁR S JAHODAMI A VAJEČŇÁKEM

10. 2. 2023

500g jahod, 1 polárkový dort, vaječný koňak (nebo salko, mléko a rumové aroma), cukr.
+ šlehačka a strouhaná čokoláda na ozdobu
-----
Jahody (odebereme na ozdobu) nadrobno nakrájíme a promícháme s trochou cukru (moc nesladíme-vaječný koňak a zmrzlina jsou sladké). Ušleháme šlehačku.
Do pohárů rozdělíme polárkový dort, na zmrzlinu rozdělíme nakrájené jahody, přelijeme panákem vaječného koňaku (pro děti-smícháme trochu salka, mléka a rumové aroma).
Ozdobíme šlehačkou, jahodou, strouhanou čokoládou a podáváme.