Jdi na obsah Jdi na menu
 


DIARECEPTY-DORTY

Příspěvky

DIA-DORT HARLEKÝN

11. 2. 2023

Těsto: 4 vejce (žloutky a sníh), 240g ovocného cukru (Fruktopur, Fruktóza), asi 12 lžic teplé vody,100g oleje, 260g hladké mouky,1/2 prášku do pečiva, 2-3 lžíce kakaa.
Náplň: 6 šlehaček, 3 ztužovače šlehačky (např. Smeta-fix), 3 lžíce kakaa,  4,5 lžíce ovocného cukru.
+ 50g dia čokolády + případně kousek čokolády na postrouhání
-----
Žloutky a ovocný cukr vyšleháme do pěny, přišleháme vodu a olej a postupně vařečkou zamícháme mouku (smíchanou s kakaem a práškem do pečiva) vymícháme a lehce vmícháme sníh. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy, prostředek trochu roztáhneme do stran a pečeme v předehřáté troubě na 175°C. Já pekla cca 40 minut-záleží na troubě. Když se nám zdá, že vršek je skoro upečený, troubu na chvilinku otevřeme a  na několika místech korpus propícháme špejlí, aby se nevyboulil a nepopraskal. Dopečeme, zkusíme špejlí, jestli je těsto upečené a nelepí se, vyklopíme na mřížku a necháme (nejlépe do druhého) dne vychladnout.
Korpus rozřízneme na 3 pláty. Lepší je, když máme dvě zdobičky nebo zdobící sáčky apod. Do jednoho dáme bílou ušlehanou šlehačku, do druhého ušlehanou pařížskou šlehačku. Na spodní korpus střídavě nastříkáme pruhy bílé a pařížské šlehačky. Přiklopíme druhým plátem a naplníme stejným způsobem. Přiklopíme vrchním plátem.
Celý dort potřeme pařížskou šlehačkou a ozdobíme. Postrouháme dia čokoládou a dozdobíme čokoládovými ozdobami.
Náplň:  Pařížská šlehačka- den předem si svaříme za stálého míchání 2 šlehačky, kakao a ovocný cukr. Necháme na velmi mírném ohni přejít varem- pozor, aby nám šlehačka nepřetekla, necháme vychladnout a do druhého dne dáme do lednice. Pak ušleháme.
Bílá šlehačka- do zbylých dvou šlehaček vmícháme ztužovače a ušleháme.
Čokoládové ozdoby: je lepší si připravit také den předem, ale nemusíme. Kousek dia čokolády si dáme stranou (na postrouhání dortu-stačí 2-3 čtverečky).
Zbytek dia čokolády rozehřejeme ve vodní lázni a když trochu zchladne a není úplně tekutá, dáme do kornoutku z pečícího papíru nebo do sáčku a odstřihneme růžek. Na pečící papír stříkáme tvary a dáme ztuhnout do lednice.

 

DIA-DORT PODKOVA

11. 2. 2023

Velká forma - podkova
Světlé těsto: 4 vejce (žloutky a sníh), 150g ovocného cukru (Fruktóza, Fruktopur), 6 lžic teplé vody,100g oleje, 260g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva.
Tmavé těsto: 4 vejce (žloutky a sníh), 150g ovocného cukru, 8 lžic teplé vody,100g oleje, 260g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, kakao.
Krém: 1/2 l mléka, 2 žloutky, 5 pecek sladidla, 6 lžic hrubé mouky, 500g másla, 160 g ovocného cukru. 

Poleva: 2 dia hořké čokolády, 150g Omegy

+ rum a kokos na ozdobu.
-----
Zapneme si troubu. Na pečící papír si obkreslíme tvar formy, vystřihneme, vložíme do formy a pak celou formu i s papírem na dně vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Utřeme žloutky s ovocným cukrem, přidáme ostatní a nakonec lehce vmícháme sníh. Těsto vlijeme do připravené formy, trochu shrneme do krajů a pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Upečený korpus vyklopíme na mřížku, sloupneme pečící papír a necháme vychladnout.
Stejným spůsobem upečeme i druhé těsto. Je lepší, když si korpusy upečeme den předem.
Pak oba vychladlé korpusy podélně rozřízneme, spodní plát pokropíme rumem (nebo rum trochu zředíme převařenou vodou), namažeme krémem, přiklopíme druhý plát a opakujeme, Celý dort lehce pomázneme krémem, necháme trochu ztuhnout a polijeme čokoládovou polevou. Boky můžeme ozdobit kokosem. Čokoládu necháme ztuhnout a dozdobíme krémem. Dort necháme nejlépe do druhého dne proležet v lednici.
Krém: utřeme máslo s ovocným cukrem, z ostatního uvaříme kaši a vychladlou po částech zašleháme do utřeného másla. Pokud je potřeba, krém přisladíme. Krém si rozdělíme cca na 4 díly- na naplnění, potření dortu a necháme si na dozdobení.

Tato forma je hodně velká - na normální kulatý dort by měla stačit poloviční dávka. 
Pokud se dort celý nesní -  kousky zabalíme dobře do alobalu a dáme v dóze s víčkem do mrazáku. Vyndáme, necháme při pokojové teplotě rozmrznout a je jako čerstvý.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Editovat tuto položku
 
Smazat tuto položku
 
 
 
 
 

DIA-DORT S OVOCEM

11. 2. 2023

Korpus: 6 celých vajec, 6 lžic horké vody, 220g ovocného cukru (Fruktóza, Fruktopur), 150g polohrubé mouky, 150g Solamylu, 3/4 prášku do pečiva.
Krém: 500g tvarohu, 125g másla, 3-4 lžíce ovocného cukru (nebo podle chuti víc), kaše (250ml mléka, 3 lžíce hrubé mouky, 1 žloutek).
+ různé druhy nejlépe čerstvého ovoce (bohužel v době tohoto dortu nebylo, takže-1 dia jahodový kompot, 1 dia broskvový kompot, kousek hroznového vína zeleného a červeného, 1 kiwi, 2 banány), rum
Poleva: čiré dortové želé
Dia čokoládová poleva: 100 g dia hořká čokoláda, cca 50g Omegy
-----
Korpus si upečeme nejlépe den předem.
Celá vejce vyšleháme elektrickým šlehačem s vodou a ovocným cukrem do husté pěny. Sypké přísady si smícháme v misce a šleháme a postupně přidáváme tuto směs. Těsto dáme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme v předehřáté troubě na 175°C.
Pokrájíme 1 banán na kolečka a trochu hroznového vína-vyndáme pecičky.Korpus 2x rozkrojíme, spodní plát pokapeme rumem smíchaným 100% džusem nebo dia limonádou, potřeme 1/3 krému a poklademe pokrájeným ovocem.
Přiklopíme prostřední plát, pokropíme rumem smíchaným s džusem nebo dia limonádou a potřeme druhou 1/3 krému.
Přiklopíme vrchní plát dortu a celý dort potřeme zbylou třetinou krému. ozdobíme ovocem a potřeme rozpuštěným dortovým želé. Nakonec přilopíme na boky čokoládu nebo boky ozdobíme kokosem..
Krém: Z mléka, mouky, a žloutku uvaříme kaši, občas zamícháme a necháme zchladnout. Máslo vyšleháme s ovocným cukrem do pěny a postupně po částech přidáváme tvaroh a kaši. Všechny suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu, aby se krém nesrazil.
Čokoláda na boky: na plech si dáme alobal, ve vodní lázni rozehřejeme dia hořkou čokoládu s Omegou a mícháme, až se spojí. Rozetřeme pruhy na alobal a dáme ztuhnout do chladna.
Dortové želé si připravíme podle návodu na sáčku ze šťávy z dia kompotu.

 

DIA-JAHODOVÝ DORT

11. 2. 2023

Těsto: 3 vejce, 1 hrnek ovocného cukru (Fruktóza, Fruktopur), 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3/4 hrnku oleje, 1 hrnek mléka.
Krém: 600ml mléka, 2 vanilkové pudinkové prášky, sladidlo, ovocný cukr, 250g tvarohu ve vaničce, 250g změklého másla, 2 ztužovače šlehačky, zbylé jahody.
Na ozdobu: 1 kg jahod (zbytek dáme do krému), 1 dortové čiré želé.
Na pokapání korpusu: asi 1 lžíce rumu a 3 lžíce malinové dia limonády (nebo džus, šťávu apod.) - smíchat
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vymazání formy
-----
Korpus na dort je lepší, když upečeme den předem - lépe se s dortem pracuje.
Zapneme si troubu na 170-175°C. Vymažeme a vysypeme dortovou formu.
Vejce vyšleháme elektrickým šlehačem s ovocným cukrem do husté pěny. Přidáme ostatní suroviny a znovu vyšleháme. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané doprtové formy a upečeme v předehřáté troubě. Během pečení - když se korpus vyboulí v prostředku - několikrát propícháme špejlí, aby mohl vyjít vzduch a nepopraskal. Upečený korpus vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
KRÉM:
Včas si vyndáme máslo a tvaroh. Tvaroh otevřeme a složíme na něj papírovou utěrku, aby vysála přebytečnou vodu.
Nejdříve si uvaříme z mléka, 5 pecek sladidla a pudinkových prášků za stálého míchání hustý pudink, odstavíme, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.
Než nám vychladne pudink, připravíme si jahody na ozdobu dortu. Zbytek jahod a odřezky (zbylo asi 350g) rozmixujeme ponorným mixérem se ztužovači šlehačky - nemusíme úplně na kaši, nechala jsem drobné kousky jahod.
Pak vyšleháme elektrickým šlehačem máslo s asi 2 lžícemi ovocného cukru. Šleháme a po lžičkách střídavě přidáváme tvaroh a vychladlý pudink. Pokud je potřeba, krém přisladíme.
Z krému si odebereme asi polovinu a dáme stranou - na potření dortu a ozdobení vršku.
Zbytek krému šleháme a po lžičkách přidáváme rozmixované jahody.Pokud je potřeba, krém přisladíme.
JAHODY NA OZDOBU:
z jahod vybereme nejhezčí na vršek dortu, rozpůlíme, spodek jahody šikmo seřízneme a poskládáme si je na talíř - jak chceme ozdobit dort. Z dalších jahod si nakrájíme plátky na boky a spodek seřízneme, aby byly stejně vysoké.
DORT:
Korpus 2x prořízneme, spodní pokapeme zředěným rumem, potřeme polovinou jahodového krému, přiklopíme prostřední díl korpusu, pokapeme zředěným rumem, potřeme druhou polovinou jahodového krému a přiklopíme vrchní díl korpusu.
Celý dort potřeme bílým krémem a zdobičkou ozdobíme po obvodu pusinkami vršek dortu. Zdobila jsem cik-cak a ozdobila i "střapatě" vidličkou boky.
Pak nahoru na dort poskládáme připravené jahody a přilepíme plátky na bok.
Podle návodu si připravíme dortové želé a štětcem jahody potřeme. Dort necháme v lednici ztuhnout a proležet, nejlépe do druhého dne.