Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZAVAŘOVÁNÍ

Příspěvky

ANANAS V BRANDY

1. 3. 2023

300g dužiny z čerstvého ananasu, 150g pískového cukru, 1-2 citrony, několik lístků meduňky a máty, 500ml brandy.
-----
Ananas nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem, zakapeme citronovou šťávou a necháme v lednici do druhého dne rozležet.
Druhý den promícháme s brandy, přidáme omyté lístky meduňky a máty, naplníme do skleniček a necháme v chladu a temnu 3 týdny uležet.

 

ANGREŠTOVÝ DŽEM S ČERNÝM RYBÍZEM

1. 3. 2023

700g angreštu, 300g černého rybízu, 800g cukru.
-----
Angrešt a rybíz očistíme a obereme. Třetinu z celkové dávky angreštu podlijeme malým množstvím vody, dusíme doměkka a propasírujeme přes síto.
Protlak povaříme asi 5 minut, přidáme polovinu rozmačkaného rybízu a polovinu rozmačkaného angreštu, trochu cukru a za stálého míchání povaříme asi 3 minuty.
Přidáme zbytek rozmačkaného ovoce a zbytek cukru a vaříme, až džem začne rosolovatět.
Horký džem plníme do nahřátých skleniček, uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

 

CUKETOVÁ PIKANTNÍ PŘÍLOHA K MASU

1. 3. 2023

500g cukety, 4 větší cibule, 4 stroužky česneku, 4 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce octa, sůl, pepř.
-----
Cuketu oloupeme, rpzpůlíme, vyndáme semínka a nahrubo nastrouháme, Smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, osolíme a necháme uležet do druhého dne. Druhý den vaříme ve vlastní šťávě tak dlouho, až je cibule měkká. Pak přidáme ostatní suroviny, promícháme, chvíli povaříme a horké plníme do malých skleniček. Sterilujeme 20 minut při 90°C.

 

CUKETOVÉ MATJESY

1. 3. 2023

5 kg cuket, 5 lžic soli, 1/2 balíčku pepře, 1/4 l oleje, 5 kg cibule, 5 lžic cukru, 1/2 l octa.
-----
Cuketu se slupkou bez jader nakrájíme (nakrouháme na struhadle na okurku) na tenké podélné plátky. Promícháme s cibulí na kolečka a se solí a necháme 2-3 hodiny odležet. Pak přidáme ostatní, nandáme do sklenic a sterilujeme 20 minut.

 

DÝŇOVÉ ČATNÍ

1. 3. 2023

1,5kg pevné dužiny z dýně, 3 lžíce sádla, 6 cibulí, 6 stroužků česneku, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička pálivé papriky, 5 lžic sojové omáčky, sůl, 1 větší rajský protlak.
-----
Na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou dýni, koření, na plátky nakrájený česnek, sojovou omáčku, osolíme a zvolna dusíme asi 30 minut. Přidáme rajský protlak a ještě chvíli povaříme. Horkou směs plníme do nahřátých skleniček, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

 

HOUBOVÁ PASTA

1. 3. 2023

6 dl vařených hub, 1,5 dl oleje, 2 dl smažené cibule, 1 lahev ostrého kečupu, 1 rajský protlak, 10 stroužků česneku, sůl, pepř.
-----
Houby, cibuli a česnek umeleme na masovém strojku. Přidáme kečup, protlak, vmícháme olej a dochutíme solí a pepřem. Promícháme, plníme do malých skleniček a sterilujeme 1/2 hodiny.
Pasta je výborná na špagety, topinky apod.

 

HOUBY VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ

1. 3. 2023

Houby, sůl, kmín.
-----
Houby očistíme, nakrájíme, osolíme, přidáme kmín a dusíme asi 15 minut, až se šťáva téměř vysmahne. Pak je dáme do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 50 minut při 100°C. Druhý den je ještě 30 minut přesterilujeme.
Takto zavařené houby používáme na smaženici, do omáček a polévek.

 

HROZNOVÝ KOMPOT

1. 3. 2023

Hroznové víno
Nálev: na 1 l vody, 200-250g cukru (podle kyselosti hroznů)
-----
Na kompot se hodí pevné hrozny s pevnou slupkou. Hrozny opereme, otrháme a narovnáme těsně do sklenic až do vrchu. Zalijeme teplým nálevem, zavíčkujeme a sterilujeme 30 minut při 75°C.

 

JABLEČNÁ PŘESNÍDÁVKA

1. 3. 2023

cca 25 skleniček
3 kg jablek, 400g cukru krupice, 2 vanilkové pudinkové prášky, 2,5 l vody.
-----
Ve 2 litrech vody vaříme 45 minut oloupaná nastrouhaná jablka s cukrem. Zvlášť v 1/2 l vody uvaříme pudinkové prášky, přidáme do uvařených jablek a vše rozmixujeme na hladkou kaši. Plníme do skleniček od výživy a sterilujeme 20 minut při 85°C.

 

KEČUP

1. 3. 2023

2 kg měkkých rajčat, 250g jablek, 250g cibule, 30g soli, 150g cukru písek, 4 lžíce octa, 1/4 lžičky skořice, 1 lžíce sladké papriky, 3 hřebíčky-pokud chceme pálivý kečup, přidáme feferonku.
-----
Vše nakrájíme a rozvaříme (ccca 1 hodinu). Rozmixujeme, přecedíme přes cedník a ještě povaříme (záleží, jak je šťavnaté ovoce a směs hustá). Horké plníme do skleniček a 10 minut sterilujeme.

 

KŘENOVÁ PASTA

1. 3. 2023

500g křenu, 1,5 dl oleje, 80g cukru, 3 lžíce octa, 2 lžičky soli.
-----
Křen umixujeme se všemi přísadami a přidáme trochu vody, abychom získali hmotu jako hustá kaše. Plníme do skleniček od dětské výživy, otřeme okraje skleniček čistou utěrkou, uzavřeme a uložíme v chladnu a temnu.

 

LEČO

1. 3. 2023

Na 7-8 sklenic:
2,5 kg paprik (už očištěných), 2,5 kg oloupaných rajčat, 600g cibule, 4 lžíce sádla.
-----
Na 2 lžících sádla zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájené papriky a dusíme 8 minut. Přidáme nakrájená rajčata a zase dusíme 8-10 minut. Odstavíme, vmícháme 2 lžíce sádla, když se rozpustí, hned horké naplníme do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut při 80-90°C.
Já zavařovala v normálním hrnci-na dno jsem dala utěrku, poskládala sklenice, zalila horkou vodou až nad víčka a od bodu varu vody sterilovala 15 minut.

 

MASO KUŘECÍ VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ

1. 3. 2023

2 kg vykostěného masa z kuřecích stehen, 26 g Pragandy (nazývá se i rychlosůl).
-----
Maso i s kůží nakrájíme na malé kostky a dobře promícháme s Pragandou. Napěchujeme do sklenic se šroubovacím víčkem, otřeme okraje sklenic čistou utěrkou a uzavřeme. Na dno hrnce dáme utěrku, vložíme sklenice, zalijeme studenou vodou až jsou víčka ponořená (a hlídáme  a doléváme, aby byla stále ponořená) a přiklopíme poklicí. Od bodu varu vody vaříme 2 hodiny, pak sporák vypneme, necháme sklenice ve vodě a druhý den znovu vaříme od bodu varu vody 1 hodinu. Vypneme, necháme ve vodě vychladnout, pak skladujeme na chladném místě, nejlépe v lednici - kde sádlo ztuhne a šťáva vytvoří rosol..

Protože většinou vařím zároveň i vepřové maso, dělám z dávky 2 kg. Mám tak celkem 7 sklenic zavařeného masa=3 sklenice vepřového, 3 sklenice kuřecího a 1 sklenici míchaného (smíchám kuřecí a vepřové a pak teprve napěchuju do sklenice.
Ze 4 kg masa je 7 sklenic.

 

 

MASO VEPŘOVÉ VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ

1. 3. 2023

2 kg vepřového masa-libového bůčku nebo napůl s ramínkem, pleckem apod., 26 g Pragandy (nazývá se i rychlosůl).
-----
Maso s kůží nakrájíme na malé kostky a dobře promícháme s Pragandou. Napěchujeme do sklenic se šroubovacím víčkem, otřeme okraje sklenic čistou utěrkou a uzavřeme. Na dno hrnce dáme utěrku, vložíme sklenice, zalijeme studenou vodou až jsou víčka ponořená a přiklopíme poklicí. Od bodu varu vody vaříme 2 hodiny, pak sporák vypneme, necháme sklenice ve vodě a druhý den znovu vaříme od bodu varu vody 1 hodinu. Vypneme, necháme ve vodě vychladnout, pak skladujeme na chladném místě, nejlépe v lednici - kde sádlo ztuhne a šťáva vytvoří rosol. Před podáváním vyndáme dříve, aby maso trošku povolilo.
Zavařovala jsem z libového bůčku a už jsem zavařovala i jen ze samotné plece a je to také výborné, libovější-víc rosolu, méně sádla.
Protože většinou vařím zároveň i kuřecí maso, dělám z dávky 2 kg. Mám tak celkem 7 sklenic zavařeného masa=3 sklenice vepřového, 3 sklenice kuřecího a 1 sklenici míchaného (smíchám kuřecí a vepřové a pak teprve napěchuju do sklenice.
Ze 4 kg masa je 7 sklenic.

bůček

plec

 

OKURKOVÝ SALÁT

1. 3. 2023

5 kg okurek, sůl, 100g křenu, 100g cibule.
Lák: 1,5 l vody, 1/4 l octa, 500g cukru-vše svaříme.
-----
Okurky nahrubo nastrouháme, trochu osolíme a necháme 5 hodin stát. Pak scedíme vodu, přidáme jemně nastrouhaný křen a nadrobno nakrájenou cibuli, zalijeme horkým lákem, promícháme, naplníme do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 10 minut.

 

OKURKY

1. 3. 2023

Okurky, kopr, mrkev, petržel
Lák: 4,5 l vody, 1,5 l octa, 420g pískového cukru, 120g soli, 6 hřebíčků, 1 lžička celého pepře, 1 lžička nového koření, 5 bobkových listů.
-----
Dobře oprané okurky srovnáme do sklenic, přidáme kopr, kolečko mrkve, kolečko petržele, kdo chce okurky pikantnější přidá tenký plátek česneku.

 

OKURKY NAŠÍ TETY

1. 3. 2023

NA 1 SKLENICI:
7 kuliček celého pepře, 7 kuliček nového koření, 1 lžička hořčičného semínka, 5-6 pecek umělého sladidla, 1 dl octa, několik plátků mrkve, křenu, cibule + kopr.
-----
Na dno sklenice dáme všechno koření, sladidlo, plátek mrkve, cibule, křenu a kousek kopru. Naskládáme okurky, mezi dáme také 2-3 plátky mrkve, cibule a křenu, nahoru kousek kopru, zalijeme octem, dolijeme vodou, otřeme okraje sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut.

 

OŘECHY

1. 3. 2023

JAK SKLADOVAT VYLOUPANÁ OŘECHOVÁ JÁDRA
Vyloupaná ořechová jádra, šroubovací sklenice - ale můžeme použít i klasické zavařovací sklenice. Já dávám do skleniček od majolky, protože mám radši menší množství a otvírám skleničky postupně.
-----
Na dno hrnce složíme utěrku.
Vyloupaná ořechová jádra dáme do sklenic (jen suchá jádra-žádný cukr, žádná voda), zašroubujeme víčka a sklenice naskládáme do hrnce. Na sklenice položíme talíř nebo jinak zatížíme (jinak by nám sklenice plavaly), zalijeme vodou a od bodu varu necháme 10 minut chytit víčka. Vyndáme, položíme na utěrku víčkem dolů a necháme vychladnout. Takto zavařené ořechy nám v pohodě vydrží rok i déle. Chuť se nezmění, jsou jak čerstvé.
Pokud celou skleničku nespotřebuji, zbytek ořechů dám do mrazáku.

 

PAŠTIKA DOMÁCÍ

1. 3. 2023

2 kg tučnějšího bůčku, 750g jater, 2 cibule, 4 větší stroužky česneku, 1 lžička mletého nového koření, 1 lžička pepře, sůl.
-----
Bůček upečeme a necháme vychladnout. Pak umeleme na masovém strojku bůček a syrová játra a smícháme s výpekem, kořením,prolisovaným česnekem, cibulí nadrobno (nebo umeleme s masem) a solí. Plníme malé skleničky a sterilujeme 2 hodiny od bodu varu. Vydrží 1 rok, otevřená v lednici asi 3 dny.

 

PAŠTIKA ŠKVARKOVÁ

1. 3. 2023

750g umletých škvarků, 4 stroužky česneku, 4 feferonky, 1 malé lečo, 1 lžička soli, 4 lžičky vegety extra, 4 lžíce hořčice, 4 celá vejce.
-----
Vše umeleme, smícháme nebo našleháme a plníme do malých skleniček do poloviny (hodně nabydou). Sterilujeme 1 hodinu.

 

PEČENÝ ZIMNÍ ČAJ

1. 3. 2023

2 kg ovoce čerstvé nebo i mražené (dala jsem směs - jablka, hrušky, nektarinky,švestky, maliny, jahody), 0,80-1 kg cukru, 1 citron, 200ml rumu, 4 hřebíčky, 1 lžička skořice, hrst rozinek (kdo má rád).
+ rum do skleniček
-----
Zapneme si troubu na 200°C.
Ovoce nakrájíme (ovoce jsem neloupala, jen vyndala jadřince) na menší kousky, citron bez kůry a bílé dužiny. Dáme na plech s vyšším okrajem a pečeme v troubě 10 minut. Pak vmícháme cukr a rum a pečeme dalších 20 minut.
Hned horké dáme do skleniček, nahoru přidáme lžičku rumu, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.
Příprava čaje: do hrnku dáme 2-3 lžičky směsi, zalijeme vroucí vodou a necháme min. 5 minut louhovat.
 
 

RYBÍZ JAKO BRUSINKY

1. 3. 2023

1 kg rybízu (vážíme už bez stopek), 600g cukru, citrony.
-----
Citron vydrbeme dobře kartáčkem a nakrájíme na plátky.
Rybíz lehce promícháme s cukrem, přivedeme k varu, minutku povaříme a plníme do nahřátých skleniček. Nahoru dáme 2 plátky citronu a sterilujeme 20 minut.

 

ŠÍPKOVÁ ZAVAŘENINA

1. 3. 2023

Na 1 kg čisté propasírované šípkové hmoty- 1 kg krupicového cukru, 1/2 lžičky mletého hřebíčku.
-----
Šípky bez stopek a bubáků přepůlíme, zalijeme vodou, aby byly potopené a uvaříme doměkka. Pak je umeleme na masovém mlýnku nebo propasírujeme přes umělý cedník, znovu propasírujeme přes jemné síto, abychom se zbavili i chloupků. Hmotu zvážíme, přidáme cukr a hřebíček a vaříme, až zhoustne. Plníme do sklenic, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme tak do druhého dne.

 

ŠVESTKY DO ZÁSOBY

1. 3. 2023

3 kg švestek, 1 kg cukru, 200g kakaa, 2 dl rumu.
-----
Švestky rozpůlíme a vypeckujeme, promícháme s ostatním a necháme 24 hodin stát. Občas zamícháme. Pak plníme do skleniček a sterilujeme 20 minut.
Hodí se na přípravu pohárů, do moučníků, pudinků, zmrzlin apod.

 

ŠVESTKY VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ

1. 3. 2023

Švestky + na 1 sklenici-1 lžíci vody a 1 lžici cukru.
-----
Zralé, ale tuhé švestky opereme, rozpůlíme, vypeckujeme a naskládáme do sklenice. Prosypeme cukrem, zalijeme lžíci vody, zavíčkujeme a sterilujeme 45 minut při 100°C. Švestky používáme na knedlíky, koláče apod.

 

VIŠNĚ V MEDU

1. 3. 2023

na 1 kg višní asi 400g medu
-----
V kastrolu rozehřejeme med a necháme prohřát. Přidáme oprané a odstopkované višně a krátce povaříme. Přendáme do malých skleniček, zalijeme šťávou s medem a sterilujeme 15 minut při 85°C.

 

ZELENINOVÁ SMĚS NA TOUSTY

1. 3. 2023

2 kg zralých rajčat, 1 kg paprik, 2 dl oleje, 1,5 skleničky vody, 15 dkg soli, 2 kg cibule, 2 hlavičky česneku, 1 dl octa, 13 dkg cukru, 1 balíček pálivé papriky nebo 4 feferonky, 1 balíček mletého pepře.
-----
Vše umeleme na masovém strojku nebo důkladně rozmixujeme. Hmotu vaříme až do zhoustnutí. Horkou ihned plníme do skleniček a 10 minut sterilujeme.

 

ZELNÝ SALÁT PO KYJOVSKU

1. 3. 2023

1 kg kysaného zelí, 5 jablek, 2 cibule, křen, 4-6 lžic oleje.
-----
Zelí překrájíme, jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, křen nastrouháme najemno. Vše smícháme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, několik lžic oleje, opět dobře promícháme, naplníme do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 85°C.