Jdi na obsah Jdi na menu
 


CUKROVÍ PEČENÉ-vykrajované

Příspěvky

AMERICKÉ CUKROVÍ

9. 2. 2023

60 g rozpuštěného másla, 130 g nastrouhaných piškotů, 60 g kokosu, vanička kandovaného ovoce, 60 g nahrubo nasekané čokolády, 60 g nasekaných ořechů, 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka.
-----
Zpracujeme v hmotu, kterou nalijeme na plech vyložený alobalem. Posypeme kokosem a pečeme do růžova.Krájíme na malé kostičky.

 

BAREVNÉ CUKROVÍ

9. 2. 2023

250g hladké mouky, 150g másla, 150g nadrobno krájeného kandovaného ovoce (nebo sušené-meruňky, papája, ananas apod.), 100g moučkového cukru, 1 žloutek.
-----
Těsto zpracujeme na vále, dáme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici. Pak vyválíme na 1 cm, vykrájíme tvary a pečeme v předehřáté troubě na 180°C dorůžova. Pocukrujeme.

 

BISKUPSKÉ KOLÁČKY

9. 2. 2023

230g hladké mouky,60g mletých ořechů,60g moučkového cukru,160g Hery,50g nakrájeného kandovaného ovoce.
Čokoládová poleva + ořechy,kand.ovoce nebo třešně na ozdobu.
----
Těsto zpracujeme na vále, dáme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici. Pak vyválíme na 1 cm, vykrájíme tvary a pečeme v předehřáté troubě na 180°C dorůžova, potřeme čokoládovou polevou a zdobíme nebo jen čokoládou pocákáme.

Na obrázku jsem těsto vyválela slabší a vykrájela větší a menší kolečka. Menší jsem potřela bílou čokoládovou polevou, ozdobila půlkou kand. třešně a nechala zaschnout. Pak jsem potřela větší kolečka tmavou čokoládovou polevou a přilepila menší ozdobené kolečko.

 

CUKROVÍ S DROBENKOU

9. 2. 2023

Těsto: 250g hladké mouky, 125g másla, 100g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, špetka soli.
Drobenka: 50g másla, 100g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky perníkového koření, 50g cukru.
+ třešňová marmeláda, případně solamyl na zahuštění
-----
Těsto zpracujeme na vále, dáme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici. Pak vyválíme, vykrájíme tvary (nejlépe hvězdičky nebo kytičky), dáme na vymazaný (nebo pečícím papírem vyložený) plech, doprostřed dáme marmeládu, posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 180-190°C.
Marmeláda: vymícháme dohladka. Pokud je moc řídká, zahustíme lžičkou solamylu.
Drobenka: máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Pak smícháme s ostatními surovinami.

 

KAROLINKY-ROZINKOVÉ CUKROVÍ

9. 2. 2023

60g másla, 2 lžíce moučkového cukru, 1 žloutek, 1 lžíce mléka, hrst rozinek, 100g mletých lískových ořechů (nebo opražených ovesných vloček), 130g hladké mouky.
+ bílek a 50 oříšků nebo mandlí
-----
Rozinky umeleme nebo nadrobno nasekáme, s ostatními surovinami zpracujeme na vále a těsto dáme v mikrot. sáčku do lednice odležet. Pak na pomoučeném vále vyválíme na cca 4 mm silnou placku, vykrájíme tvary, potřeme rozšlehaným bílkem, hustě posypeme hrubě sekanými oříšky nebo mandlemi a pečeme na vymazaném plechu v předehřáté troubě na 180°C.

 

KŘUPANCE

9. 2. 2023

600g hladké mouky, 450g rozpuštěného másla nebo hery, 2 žloutky, 50g droždí, 5 lžic mléka, lžíce cukru, špetka soli.
+ moučkový a vanilkový cukr na obalení
-----
Cukr, vlažné mléko a droždí rozmícháme na kvásek a necháme vzejít. Pak zpracujeme ostatní suroviny s vykynutým kváskem a těsto necháme vykynout.  Vyválíme na 1 cm, vykrajujeme menší tvary, pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě na 180°C.
Ještě teplé obalujeme v cukru.

 

LONDÝNSKÉ ŘEZY

9. 2. 2023

Těsto: 600g hladké mouky, 400g másla nebo hery, 2 vejce, 2 vanilkové cukry, 1 prášek do pečiva.
Náplň: 300g cukru, 300g mletých vlašských ořechů, 8 bílků.
+ 300g rybízové marmelády
-----
Těsto zpracujeme na vále, rozdělíme na 3 díly, dáme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici. Pak vyválíme na 3 vymazané plechy, potřeme marmeládou, na marmeládu natřeme náplň a upečeme v předehřáté troubě na 180°C 15-20 minut. Ještě teplé krájíme na malé obdélníčky.
Náplň: z bílků šleháme sníh a postupně zašleháváme cukr. Do tuhého sněhu lehce zamícháme ořechy.

 

MANDLOVÁ ČOKOLÁDOVÁ SRDÍČKA

9. 2. 2023

250g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 120g másla, 120g loup. strouh. mandlí, 1 vejce, 200g strouh. čokolády na vaření, špetka mleté skořice, hřebíčku a nového koření.
+ vejce na potření a mandle na ozdobu
-----
Těsto zpracujeme na vále, dáme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici. Pak vyválíme, vykrájíme srdíčka, potřeme rozšl. vejcem, ozdobíme půlkou loup. mandle  a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.

 

MERUŇKOVÉ CUKROVÍ

9. 2. 2023

Těsto: 200g hladké mouky, 75g moučkového cukru,1 žloutek,125g másla nebo Hery, kůra z 1 pomeranče, špetka soli.
Náplň: 1 vejce,125g sušených meruněk-nadrobno,125g kešu oříšků-nasekat (dala jsem vlašské).
Čokoládová poleva.
-----
Těsto zpracujeme na vále, dáme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici. Pak vyválíme, vykrájíme tvary,do středu dáme náplň a pečeme při 200°C. Ozdobíme čokoládou nebo jen pocukrujeme.

 

MIMINKA

9. 2. 2023

Těsto: 200g hladké mouky, 100g másla nebo hery, 40g cukru, 2 žloutky, 4 lžíce mléka.
Náplň: 130g mletých lískových oříšků, 160g moučkového cukru, sníh ze 2 bílků.
-----
Těsto zpracujeme na vále, dáme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici. Pak vyválíme, vykrájíme čtverečky, položíme šikmo váleček z náplně, cípy spojíme přes sebe jako zavinovačku, potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté mírné troubě (cca 160°C) upečeme. Pocukrujeme.
Náplň: uděláme tuhou náplň, z které děláme válečky (miminka) tak dlouhé, aby na čtverečku byly položené jako miminko v zavinovačce=od rohu k rohu a cípy přes sebe.

 

MRKVOVÉ CUKROVÍ 1

9. 2. 2023

300g hladké mouky, 150g strouhané mrkve, 250g ztuženého 100% tuku-např. Omegy (nastrouhat nahrubo), 1 prášek do pečiva.
+ moučkový a vanilkový cukr na obalení
-----
Těsto zpracujeme na vále, dáme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici. Pak vyválíme, vykrájíme tvary a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.
Ještě teplé obalujeme v cukru.

 

MRKVOVÉ CUKROVÍ 2

9. 2. 2023

250g strouhané mrkve, 250g hladké mouky, 250g ztuženého 100% tuku-např. Omega (nastrouhat), špetka prášku do pečiva.
+ moučkový a vanilkový cukr na obalení
-----
Těsto zpracujeme na vále, dáme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici. Pak vyválíme, vykrájíme tvary a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.
Ještě teplé obalujeme v cukru.

 

MUŠLE PODVODNICE

9. 2. 2023

Těsto: 400g hladké mouky, 300 tuku (= 150g sádla+150g másla), 6 lžic mléka, 1 lžička cukru, 30g droždí, špetka soli.
Náplň: 120g másla, 120g moučkového cukru, 3 žloutky, 100g loup. mletých mandlí, necelé 200ml smetany.
+ moučkový a vanilkový cukr na obalení
-----
Z vlažného mléka, droždí a cukru rozmícháme kvásek a necháme vzejít. Vykynutý kvásek vmícháme do ostatních surovin, zpracujeme těsto, uděláme kouli, dáme do velkého kastrolu se studenou vodou a necháme přes noc pod vodou vykynout.
Druhý den těsto osušíme, vyválíme na 1/2 cm, vykrájíme zubatá kolečka, na polovinu kolečka dáme trochu náplně a přeložíme.
Pečeme v předehřáté troubě na 200°C, obalujeme v cukru.
Náplň: Smetanu necháme přejít varem a vychladíme. Dobře utřeme máslo s cukrem, přidáme žloutky a znovu utřeme. Po lžičkách přidáváme smetanu a mandle a nakonec ještě dobře promícháme.

 

MYSLIVECKÉ KNOFLÍKY

9. 2. 2023

Těsto: 300g hladké mouky, 200g hery, 80g moučkového cukru, 1 vejce, 1 lžíce rumu.
Ořechová hmota: 2 bílky, 100g cukru písek, 100g strouhaných ořechů.
+ ořechy na ozdobu
-----
Těsto zpracujeme na vále, dáme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici. Já si dělám těsta den předem. Pak vyválíme, vykrájíme kolečka a v předehřáté troubě na 200°C lehce dosvětla předpečeme. Vyndáme, troubu zmírníme na 170°C, na kolečka uděláme sáčkem nebo lžičkou bobeček z ořechové hmoty, ozdobíme ořechem, vrátíme do trouby a dopečeme.
Ořechová hmota: z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme ořechy.

 

OŘECHOVÉ LÍSTEČKY

9. 2. 2023

200g hladké mouky, 140g másla nebo hery, 100g moučkového cukru, 100g strouhaných ořechů, špetka prášku do pečiva.
+čokoládová poleva a sekané ořechy
-----
Těsto zpracujeme na vále, dáme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici  Pak vyválíme na 1/2 cm, vykrájíme lístečky a pečeme v předehřáté troubě na 180°C dorůžova. Půlku lístečku potřeme čokoládou a posypeme sekanými ořechy.

 

OŘECHOVO-MEDOVÉ TRUBIČKY

9. 2. 2023

Těsto: 500g hladké mouky, 140g hery, 200-250ml šlehačky.
Náplň: 150g mletých ořechů, 40g mletých piškotů, asi 300ml medu, špetka skořice.
+ čokoládová poleva
-----
Těsto zpracujeme na vále, dáme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici. Pak vyválíme, nakrájíme na obdélníky (já vykrajuji formičkou na kartu), potřeme náplní a svineme do trubiček (jako roládu-kratší stranu).
Potřeme žloutkem, pečeme na vymazaném plechu v předehřáté mírné troubě (cca 170°C), až spodek lehce zrůžoví a trubičky jsou světlé. Když se víc upečou, jsou tvrdé.
Konce máčíme v čokoládě.

 

OŘECHOVO-SKOŘICOVÉ CUKROVÍ

9. 2. 2023

130g hladké mouky, 80g Hery, 1 žloutek, 80g moučkového, 100g mletých ořechů, 4 rovné lžičky skořice, 2 lžičky citr. šťávy.
+ bílek na potření a sekané ořechy na posypání
-----
Na vále zpracujeme těsto a dáme v mikrot. sáčku přes noc odpočinout do lednice.
Pak na pomoučeném vále vyválíme, vykrajujeme tvary a dáváme na plech vyložený papírem na pečení. Bílek si vidličkou rozšleháme se lžičkou vody, potřeme vykrojené cukroví, posypeme sekanými ořechy a pečeme v předehřáté troubě na 180°C-podle trouby (pekla jsem na 180°C 12minut). Víc nám chutnají, když jsou víc upečené-takže když okraje trochu zhnědnou. 

 

OŘÍŠKOVÉ ČTVEREČKY

9. 2. 2023

Těsto: 200g hladké mouky, 100g másla nebo hery, 100g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce.
Náplň: 100g másla, 100g cukru, 3 lžíce smetany, 200g sekaných lísk. oříšků.
+ 200g meruňkové marmelády
-----
Těsto zpracujeme na vále, dáme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici. Pak vyválíme na vymazaný plech, potřeme marmeládou, na marmeládu natřeme náplň a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut. Ještě horké krájíme na malé čtverečky nebo obdélníčky. Můžeme do poloviny namočit v čokoládě.
Náplň: svaříme máslo, cukr, smetanu, necháme trochu zchladnout a vmícháme oříšky.

 

PLNĚNÁ KOLEČKA

9. 2. 2023

Těsto: 250g Hery, 280g hladké mouky, 1 vejce.
Náplň: 4 lžíce rybízové marmelády, 2 lžíce mletých piškotů, 2 lžíce mletých ořechů, lžička rumu.

+ moučkový a vanilkový cukr na obalení
-----
Těsto zpracujeme na vále, dáme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici. Pak vyválíme, vykrájíme kolečka, dáme náplň, přeložíme napůl, okraje spojíme a v předehřáté troubě na 180°C upečeme. Obalujeme v moučkovém cukru (smíchaným s vanilkovým) jako vanilkové rohlíčky.


 

PLNĚNÉ CUKROVÍ

9. 2. 2023

Těsto: 150g hladké mouky, 50g cukru, 1 vanilkový cukr, 50g másla nebo hery, 1/8 l (125ml) zakysané smetany, 1 lžička citr. šťávy.
Náplň: 4 lžíce meruňkové marmelády, 2 lžíce mletých lískových oříšků, špetka skořice.
Na potření: 1 žloutek, 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžce moučkového cukru-vše rozšleháme vidličkou.
-----
Těsto zpracujeme na vále, dáme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici. Pak vyválíme placku asi 3 mm silnou, vykrájíme kolečka (nebo jiné tvary) , dáme na vymazaný plech, dáme doprostřed náplň a přiklopíme dalším kolečkem. Trochu přimáčkneme okraje, potřeme a v předehřáté troubě na 180°C upečeme dorůžova.

 

PLNĚNÉ MOŠNIČKY

9. 2. 2023

Těsto: 200g hladké mouky, 200g másla nebo hery, 2 žloutky.
Náplň 1: 140g cukru, 140g loup. mletých mandlí, 3 žloutky.
Náplň 2: 140g cukru, 2 lžíce vody, 140g mletých piškotů, 140g kandovaného ovoce.
-----
Těsto zpracujeme na vále, dáme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici. Pak vyválíme, vykrájíme kolečka, doprostřed dáme náplň a zmáčkneme nahoru k sobě strany-vzniknou rohaté mošničky. Pečeme v poředehřáté troubě na 180°C. Necháme trochu zchladnout a ještě teplé pocukrujeme.
Plníme 1. nebo 2. náplní - já mám vyzkoušeno s 1. náplní.
2. náplň: vodu s cukrem svaříme, necháme vychladnout a vmícháme nadrobno nakrájené kand. ovoce a piškotové drobečky.

 

PODVODNICE 1

9. 2. 2023

250g hladké mouky, 170g 100% tuku-Omegy (nastrouhat), 4-5 lžic mléka, trochu cukru, 25g droždí
+ moučkový a vanilkový cukr na obalení
-----
Cukr, vlažné mléko a droždí rozmícháme na kvásek a necháme vzejít. Pak na vále zpracujeme ostatní suroviny s vykynutým kváskem, uděláme bochánek a vložíme do hrnce se studenou vodou tak, aby těsto bylo potopené. Necháme přes noc vykynout-těsto vyplave.
Těsto osušíme a vyválíme na 1 cm. Vykrajujeme menší tvary, pečeme na vymazaném plechu v předehřáté troubě na 180-190°C.
Ještě teplé obalujeme v cukru.

 

PODVODNICE 2

9. 2. 2023

300g hladké mouky, 220g másla nebo hery, 30g droždí, 5 lžic mléka, 1 lžíce cukru písek.
+ moučkový a vanilkový cukr na obalení
-----
Cukr, vlažné mléko a droždí rozmícháme na kvásek a necháme vzejít. Pak na vále zpracujeme ostatní suroviny s vykynutým kváskem, uděláme bochánek a vložíme do hrnce se studenou vodou tak, aby těsto bylo potopené. Necháme přes noc vykynout-těsto vyplave.
Těsto osušíme a vyválíme na 1 cm. Vykrajujeme menší tvary, pečeme na vymazaném plechu v předehřáté troubě na 180-190°C.
Ještě teplé obalujeme v cukru.

 

RAFINOVANÉ CUKROVÍ

9. 2. 2023

Těsto: 250g hladké mouky,5 žloutků,60g moučkového cukru,100g másla nebo Hery.
Náplň: 4 bílky-sníh,160g moučkového cukru,120g mletých lískových oříšků,60g polohrubé mouky,30g rozpuštěného másla,1 lžíce mléka
+ malinová zavařenina na potření.
-----
Těsto zpracujeme na vále, dáme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici. Plech vyložíme papírem na pečení, těsto vyválíme a pečeme 15 minut při 160°C.
Předpečený plát těsta hned z trouby potřeme zavařeninou a natřeme bílkovou náplň.Pečeme dalších 15-18 minut při 180°C.
Vyjmeme z trouby, necháme chvíli zchladnout a vlažné vykrajujeme formičkou tvary (dělám půlměsíčky. jsou nejhezčí).Rozložíme a necháme minimálně 2 dny schnout a pak teprve uklidíme do krabice.

 

RANEČKY

9. 2. 2023

Těsto: 150g hladké mouky, 150g másla nebo hery, 4 žloutky.
Náplň: 2 bílky, 80g moučkového cukru, 100g kokosu.
-----
Těsto zpracujeme na vále. Rozdělíme na kousky, uděláme kuličky a na tácu (přikryjeme alobalem nebo folií) dáme do druhého dne do lednice. Pak kuličky rozválíme na placičky, do středu dáme trochu náplně, okraje spojíme k sobě do "uzlíku-ranečku" a v předehřáté troubě na 180°C pečeme dorůžova.

 

SKOŘICOVÉ CUKROVÍ

9. 2. 2023

260g másla, 380g hladké mouky, 120g moučkového cukru, 1 lžička skořice, 1 vejce.
+ vejce na potření a cukr krystal (nebo skořicový cukr) a sekané ořechy na ozdobu
-----
Těsto zpracujeme na vále, dáme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici. Pak vyválíme, vykrájíme tvary, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme cukrem a ořechy  a pečeme v předehřáté troubě na 180°C dorůžova.

 

ŠLEHAČKOVÉ CUKROVÍ 1

9. 2. 2023

400g hladké mouky, 250g 100% tuku-např Omegy (nahrubo nastrouhat), 1 šlehačka.
+ moučkový a vanilkový cukr na obalení
-----
Těsto zpracujeme na vále, dáme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici. Pak vyválíme, vykrájíme tvary a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.
Ještě teplé obalujeme v cukru.

 

ŠLEHAČKOVÉ CUKROVÍ 2

9. 2. 2023

700g polohrubé mouky, 400g hery, 1 šlehačka, 1 prášek do pečiva, 2 žloutky+ kakao a mleté ořechy.
+ moučkový a vanilkový cukr na obalení
-----
Těsto zpracujeme na vále, rozdělíme na poloviny. Do jedné zapracujeme ořechy a do druhé kakao, dáme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici. Pak vyválíme, vykrájíme tvary a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.
Ještě teplé obalujeme v cukru.

 

ŠLEHAČKOVÉ CUKROVÍ 3

16. 12. 2023

450g hladké mouky, 250g másla, 250 ml šlehačky 33%

+ moučkový a vanilkový cukr na obalení

 

Uděláme těsto a necháme odležet v lednici. Pak vyválíme cca 3mm, vykrájíme tvary a pečeme v předehřáté troubě na 170.-180°C. Ješzě teplé obalujeme v moučkovém cukru, smíchaným s vanilkovým cukrem.

 
 

SULTÁNKY

9. 2. 2023

300g hladké mouky, 250g moučkového cukru, 100g rozinek, 250g másla, 2 vejce, 2 žloutky, 3 lžíce rumu.
-----
Den předem namočíme rozinky do rumu a pak pokrájíme nadrobno. Máslo, cukr utřeme do pěny, postupně přidáme vejce, mouku a rozinky. Uděláme na vále těsto, necháme v mikr. sáčku odležet v lednici, pak vyválíme, vykrájíme tvary a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.