Jdi na obsah Jdi na menu
 


DEZERTY

Příspěvky

ANANASOVÝ DEZERT S LESNÍM OVOCEM

10. 2. 2023

1 čerstvý ananas, mascarpone (nebo lučina), vanilkový cukr.
Omáčka: mražená směs lesního ovoce, cukr, špetka Solamylu (nemusí být).
 + hobliny bílé nebo tmavé čokolády, šlehačka, popř. i zmrzlina.
-----
Ananas oloupeme a střed necháme = zbyde žlutý válec, který nakrájíme na tenké plátky (nejlépe na kráječi) jako salám.
Na každé kolečko dáme lžičku oslazeného mascarpone, zabalíme jako ravioly nebo jen přehneme, rozdělíme na talířky, polijeme teplou omáčkou, posypeme čokoládovými hoblinkami, přizdobíme šlehačkou, popřípadě i kopečkem zmrzliny.
Omáčka: ovoce svaříme s trochou cukru a Solamylem bez vody (samo pustí šťávu) tak, aby se ovoce úplně nerozvařilo.

 

BANÁNOVÝ DEZERTÍK

10. 2. 2023

Banány, čokoláda.
Pařížská šlehačka: 1 šlehačka, 1-2 lžíce kakaa (záleží, jak máme silné kakao-holandského typu dávám 1 lžíci), 1,5-2 lžíce moučkového cukru.
-----
Banány oloupeme, ozdobíme šlehačkou a postrouháme čokoládou.
Pařížská šlehačka- den předem si svaříme za stálého míchání šlehačku, kakao a cukr. Necháme na velmi mírném ohni přejít varem- pozor, aby nám šlehačka nepřetekla, necháme vychladnout a do druhého dne dáme do lednice. Pak ušleháme.

 

BANÁNOVÝ POHÁR

10. 2. 2023

Krém: 1/2 l mléka, 1 banánový pudinkový prášek, asi 3 lžíce cukru krupice, 1 tvaroh, 1 banán.
+ piškoty, trochu uvařené kávy, 2 banány, šlehačka, granko
-----
Z mléka, lžíce cukru a pudinkového prášku za stálého míchání uvaříme pudink. Necháme vychladnout a smícháme s tvarohem, cukrem (podle chuti přidáme) a rozmixovaným banánem.
Do pohárů střídavě dáváme vrstvu - piškoty máčené v kávě, nakrájený banán na kolečka a banánový krém.
Nakonec zdobíme banánem, šlehačkou a posypeme grankem.

 

ČOKOLÁDOVÉ FONDUE

10. 2. 2023

500g čerstvého ovoce-jahody, ananas, hrozny, broskve.
200g kokosek, pusinek, piškotů apod.
Čokoládová hmota: 200ml smetany ke šlehání, 150g hořké čokolády, 150g mléčné čokolády, 1 lžíce koňaku nebo rumu.
-----
Zahřejeme smetanu a v ní rozpustíme nalámanou čokoládu, zastříkneme koňakem nebo rumem a pokud nemáme nádobu na fondue, na stůl dáme v teplé vodní lázni. Napichujeme ovoce nebo sušenky a máčíme v čokoládové hmotě.

 

DOMÁCÍ PACHOLÍK

22. 2. 2023

1/2 l mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 vanilkový cukr, cukr podle chuti, 250g měkkého tvarohu.
-----
Z mléka, pudinkového prášku a lžíce cukru uvaříme za stálého míchání pudink a necháme vychladnout.
Tvaroh utřeme s vanilkovým cukrem a lžící cukru, lehce vmícháme po částech vychladlý pudink a podle chuti přidáme cukr.
POKUD CHCEME JINOU PŘÍCHUŤ:
ovocný..... míslo vanilkového pudink. prášku dáme ovocný
kakaový... místo vanilkového pudink. prášku dáme kakaový nebo čokoládový a případně ještě kakao nebo granko
můžeme také přidat mleté oříšky, nutellu, kávu apod.

 

DOMÁCÍ PRIBINÁČEK

10. 2. 2023

250g tvarohu-vaničkový, 1 zakysaná smetana, 1 vanilkový cukr, cukr.
-----
Smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, vanilkový cukr a dosladíme podle chuti. Na obrázku je krém proložený mraženými malinami.

 

HRUŠKY SE ŠLEHAČKOU

10. 2. 2023

4 větší hrušky, máslo, citronová šťáva, cukr.
Směs: rum, džus, dětské piškoty, rozinky.
+ 1 šlehačka, kousek čokolády.
-----
Hrušky oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jadřince. Plech hodně vymažeme máslem, vložíme hrušky, pokapeme citronovou šťávou, lehce posypeme cukrem, v troubě upečeme doměkka a necháme vychladnout. Pak otvory po jadřincích naplníme piškotovou směsí a dáme vychladit do lednice. Zdobíme šlehačkou a strouhanou čokoládou.
Směs: piškoty umeleme, pokapeme rumem, džusem a smícháme s propláchnutými rozinkami.

 

JABLKOVÝ POHÁR

10. 2. 2023

750g jablek, 3 lžíce vody, 3 lžíce cukru, citr. šťáva, 250ml šlehačky+ lžička cukru.
+ hroznové víno nebo jiné ovoce na ozdobu
-----
Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky a s cukrem a vodou rozdusíme na kaši. Přidáme citr. šťávu a necháme dobře vychladit. Šlehačku ušleháme se lžičkou cukru a střídavě dáváme do pohárů vrstvu jablek a vrstvu šlehačky. Pak poháry ozdobíme hroznovým vínem a podáváme.

 

JAHODOVÝ LEDOVÝ KRÉM

10. 2. 2023

250g jahod, 1 lžíce citr. šťávy, 250g tvarohu, 1/2 plechovky Salka.
-----
Jahody rozmixujeme, přidáme ostatní a ještě rozmixujeme. Na půl hodiny dáme do mrazničky, rozdělíme do pohárů, zdobíme šlehačkou a strouhanou čokoládou.

 

LEDOVÉ OVOCE

10. 2. 2023

250g měkkého tučného tvarohu, 250g zmrazeného lesního ovoce, 3 dl griotky, 1,5 dl šlehačky, 2 vanilkové cukry.
+ ovoce a strouhaná čokoláda na ozdobu
-----
Nerozmrazené ovoce rozdělíme do skleniček na víno nebo do pohárů a zalijeme griotkou. Tvaroh, vanilkové cukry a šlehačku vyšleháme na jemný krém a zdobičkou nastříkáme na ovoce. Ozdobíme ovocem a strouhanou čokoládou a IHNED podáváme.

 

MLÉČNÁ JABLEČNÁ RÝŽE SE SKOŘICÍ

10. 2. 2023

140ml rýže, cca 500ml mléka, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 2-3 lžičky cukru, 3 lžičky vanilkového pudinkového prášku, skořice, 1 jablko.
-----
Jablko oloupeme, nastrouháme a chvíli podusíme.
Rýži propláchneme na cedníku a necháme okapat. Do hrnce dáme vařit cca 450ml mléka, přidáme špetku soli, cukr a do vroucího mléka vsypeme rýži.
Ke konci mícháme a uvaříme kaši. Když je rýže měkká, přidáme zbylé mléko rozmíchané s pudinkovým práškem, podušené jablko a chvíli povaříme.
Dochutíme skořicí a pokud je potřeba, ještě cukrem.
Podáváme vychlazené.

 

OVOCE S KRÉMOVÝM DIPEM

10. 2. 2023

Ovoce: více druhů ovoce-např. jablka, ananas, broskve,hroznové víno, banány, jahody apod. NE KIWI-S KRÉMEM ZHOŘKNE. (pokud chceme kiwi s mléčným krémem, musíme ho oloupané ponořit na chvilku do vařící vody).
Krém: 200g mascarpone nebo Lučiny, moučkový cukr podle chuti, vanilkový cukr, asi 6-8 lžic pomerančové šťávy.
-----
Podáváme 1) každému dáme na talíř v malé misce krém a kolem rozložíme ovoce nebo 2) doprostřed tácu dáme misku s krémem, okolo rozložíme ovoce a každý si napichuje libovolné ovoce a máčí v krému.

 

OVOCNÉ ŠPÍZY V ČOKOLÁDĚ

10. 2. 2023

Jahody, banány, ananas, tvrdší kompotované broskve.
+ čokoládová poleva
-----
Ovoce nakrájíme na přibližně stejné kousky a střídavě napichujeme na špejle. Namočíme v čokoládě, necháme ztuhnout na alobalu a podáváme se šlehačkou nebo se zmrzlinou.

 

PUDINKOVÝ POHÁR S JAHODAMI

10. 2. 2023

500g čerstvých jahod, cukr, piškoty, rum.
Pudink: 1 l mléka, 2 vanilkové pudinkové prášky, cukr podle chuti.
šlehačka na ozdobu
-----
Na dno pohárů dáme piškoty a pokapeme lehce rumem. Pár jahod si necháme na ozdobu, zbytek jahod nadrobno nakrájíme a podle chuti promícháme s cukrem. Rozdělíme je na piškoty a lžičkou uhladíme.
Z mléka si odebereme necelý hrnek stranou, zbytek mléka dáme vařit a přidáme cukr podle chuti  (asi 2-3 lžíce). V hrnku rozmícháme s mlékem pudinkové prášky a když se mléko začíná vařit, vlijeme do vroucího mléka. Za stálého míchání necháme přijít k varu, minutku povaříme a uvařený pudink vlijeme opatrně na jahody. Necháme vychladnout.
Zdobíme šlehačkou a jahodami.

 

SMAŽENÁ POMERANČOVÁ KOLEČKA

10. 2. 2023

3 pomeranče, 2 lžíce rumu, moučkový cukr, olej.
Těstíčko: 4 lžíce hrubé mouky, 2 žloutky, 2-3 lžíce studené vody, špetka soli.
-----
Pomeranče oloupeme a nenecháme na nich zbytečně moc bílé slupky. Příčně je nakrájíme na 1 cm silná kolečka, pocukrujeme a pokapeme rumem. Necháme asi půl hodiny odležet.
Vyšleháme řidší těstíčko, v těstíčku máčíme kolečka pomeranče a smažíme na oleji po obou stranách dozlatova. Vyndaváme na tác vyložený papírovou utěrkou, aby vysála přebytečný tuk. Pocukrujeme.

 

TEPLÉ OVOCE S DROBENKOU

10. 2. 2023

250g hrubé mouky, 100g krupicového cukru, 150g másla, špetka skořice-uděláme drobenku.
+čerstvé nebo kompotované ovoce.Pokud máme kompotované-dáme jen drobenku,čerstvé ovoce posypeme 100g cukru.
-----
Na dno vymazané formy dáme na kostky pokrájené ovoce (lepší je více druhů),posypeme drobenkou a upečeme asi 25 minut na 200°C.
Podáváme teplé (výborné je se zmrzlinou) i studené.

 

TEPLÝ OVOCNÝ BALÍČEK

10. 2. 2023

na jednu porci počítáme cca:

250g čerstvého ovoce - nejlépe směs, 1 lžíce strouhaných ořechů, 1 lžíce rozinek, 1 lžíci kokosu, lžičku rumu, cca lžíce cukru, lžička vanilkového cukru, kousek másla.
+ alobal,pečící papír -  a zakysaná smetana nebo šlehačka na ozdobu
-----
Zapneme si troubu na cca 230°C.
Čtverec alobalu - na střed dáme jako dno pečící papír a  dobře vymažeme máslem. Dáme ovoce pokrájené na větší kousky, pocukrujeme,přidáme ostatní suroviny, dobře zabalíme a naskládáme na plech. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.
Pokud je potřeba pocukrujeme moučkovým cukrem a zdobíme zakysanou smetanou nebo šlehačkou.