Jdi na obsah Jdi na menu
 


DORTY-NEPEČENÉ

Příspěvky

BORŮVKOVÝ NEPEČENÝ DORT

11. 2. 2023

2 sáčky piškotů, 200g borůvkového džemu, 400g bílého smetanového jogurtu, granko, rum nebo ovocná šťáva.
+ kakao na posypání
-----
Na dno dortové formy naskládáme piškoty, pokapeme rumem, potřeme 1/3 jogurtu, lžičkou po celé ploše nandáme 1/3 džemu, zakryjeme piškoty, pokapeme lehce rumem, posypeme grankem a opakujeme. Hotové dáme do druhého dne ztuhnout do lednice. Před podáváním poprášíme kakaem.

 

DORT á la TIRAMISU

11. 2. 2023

2 balíčky piškotů, 2 pomazánková másla, 2 šlehačky, 180-200g moučkového cukru, 3 lžičky Nescafe nebo jiné instantní kávy, rum.
-----
Uvaříme silnou kávu a necháme vychladnout-na 3 vrchovaté lžičky jsem dala asi přes půl hrnku vody. Pak podle chuti přidáme rum.
Pomazánková másla elektrickým šlehačem vyšleháme s cukrem a šlehačkou na hustý krém.
Piškoty máčíme po jednom v kávě s rumem a hned vyložíme dno dortové formy. Natřeme 1/3 krému, znovu dáme piškoty namočené v kávě s rumem, 1/3 krému a zopakujeme. Poslední vrstva je krém-takže máme tři vrstvy piškotů a tři vrstvy krému. Formu zakryjeme potr. fólií a dáme ztuhnout do lednice do druhého dne. Před podáváním posypeme kakaem.

 

DORT ZE ZAKYSANÉ SMETANY

11. 2. 2023

1 šlehačka, 2 zakysané smetany, 3 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr+ 1,5 balíčku piškotů.
NEBO: 4 zakysané smetany, 5 lžic cukru+ 2 balíčky piškotů.
+ meruňkový kompot
-----
Ušlehanou šlehačku, cukr a zakysané smetany smícháme (NEBO zakysané smetany smícháme s cukrem) a vmícháme CELÉ piškoty-nevykládáme formu ani piškoty nedrtíme. Polovinu hmoty dáme do dortové formy (vyložíme potr. folií), poklademe meruňkami, dáme druhou polovinu hmoty a necháme 24 hodin v lednici.

Na obrázku: dort ze 4 zakysaných, ozdobený PAŘÍŽSKOU ŠLEHAČKOU (z poloviční dávky=z jedné šlehačky), odebranými meruňkami z kompotu a strouhanou čokoládou.

 

NEPEČENÝ BROSKVOVÝ DORT

11. 2. 2023

Korpus: 250g tvarohu ve vaničce, asi 4 lžíce cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek, 400ml mléka, piškoty.
Ozdoba: velký kompot loupaných broskví, 1 vanilkový (nebo ovocný) pudinkový prášek NEBO 2 sáčky čirého dortového želé (jedno balení je na množství 250ml šťávy)
+ šlehačka
-----
Z mléka, pudinkového prášku a poloviny cukru za stálého míchání uvaříme hustý pudink, odstavíme, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.
Dortovou formu vypláchneme vodou a vyložíme potravinovou fólií.
Tvaroh smícháme se zbylým cukrem, postupně vmícháme vychladlý pudink a pokud je potřeba - podle chuti přisladíme.
Hmotu přendáme do připravené dort. formy, uhladíme a postupně do ní prstem vtlačujeme vedle sebe piškoty, rovnou stranou dolů - tolik vrstev, kolik se nám jich do hmoty vejde. Dáme do ledničky trochu ztuhnout.
Pak nahoru rozložíme broskve z kompotu - můžeme je pokrájet na měsíčky a ozdobně naskládat přes sebe. Šťávu z kompotu doplníme džusem nebo vodou na 500ml a uvaříme pudink (nebo podle návodu dortové želé) a nalijeme na rozložené broskve. Necháme zchladnout a celý dort dáme do druhého dne do lednice dobře ztuhnout.
Před podáváním můžeme zdobit ušlehanou šlehačkou.

 

PAŘÍŽSKÝ NEPEČENÝ DORT

11. 2. 2023

2 balíčky piškotů
Hmota: 4 dl vody, 100g kakaa, 2 vejce, 1 máslo nebo Hera, 100g moučkového cukru.
+ máslo na vymazání a mleté ořechy na vysypání dortové formy a šlehačka na ozdobu.
-----
Svaříme vodu, kakao a vejce, mícháme do zhoustnutí, odstavíme a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáváme kakaovou hmotu a vyšleháme krém. Pak lehce vmícháme piškoty a hmotu přendáme do formy.
Necháme do druhého dne ztuhnout v lednici, ozdobíme šlehačkou a podáváme.