Jdi na obsah Jdi na menu
 


MASO MLETÉ

Příspěvky

BABIČČINY KARBANÁTKY

13. 2. 2023

2 kg mletého masa (směs vepřového a hovězího), 2 velké cibule, 3-4 stroužky česneku, 2 lžíce majoránky, 500g strouhanky, 5 vajec,  250ml ledové vody, sůl, olej.
-----
Do mísy dáme maso, prolisovaný česnek, strouhanku, vejce, majoránku, nakrájenou cibuli (nekrájíme úplně nadrobno), osolíme a promícháme. Pak postupně zapracujeme ledovou vodu.
Z hmoty uděláme velké krabanátky a pomalu smažíme na oleji.
Babička dělala opravdu velké karbanátky, takže z tohoto množství je 12 karbanátků.
Příloha: brambory, bramborová kaše - NEBO i studené s chlebem (karbanátek rozkrojíme podélně na půlku, půlkrajíček chleba potřeme kremžskou hořčicí, dáme na tenké kroužky nakrájenou cibuli a přiklopíme polovinou karbanátku).

 

BIFTEČKY 1

13. 2. 2023

750g mletého masa (směs hovězí a vepřové), 4 syrové brambory, 1 cibule, 1 vejce, 2 lžíce hořčice, asi 2-3 lžíce hladké mouky (podle potřeby), olej, sůl, pepř.
-----
Cbuli nakrájíme nadrobno. Brambory oloupeme a nastrouháme. Vše dáme do mísy, podle potřeby zahustíme moukou, z hmoty děláme biftečky a smažíme po obou stranách na oleji.
Podáváme s chlebem, cibulí a hořčicí.

 

BIFTEČKY 2

13. 2. 2023

1 kuře, 1 kg vepřového bůčku, 250ml mléka, 4 vejce, asi 2 hrsti hrubé mouky, sůl, pepř, olej.
-----
Kuře vykostíme a i s bůčkem umeleme na masovém mlýnku. Přidáme rozšlehaná vejce, mléko, trochu grilovacího koření, osolíme, opepříme, dobře promícháme a necháme v lednici do druhého dne proležet.
Druhý den zahustíme moukou a namočenýma rukama děláme koule - asi jako tenisák. Trochu splácneme na bifteček a zvolna smažíme po obou stranách na oleji.
Příloha: brambory, bramborová kaše, chléb...  + zeleninová obloha nebo salát

 

BIFTEČKY S OSTROU OMÁČKOU

13. 2. 2023

600g mletého masa (směs hovězí a vepřové), 1 cibule, 2 vejce, 2 rohlíky+ trochu mléka, 2 lžíce hrubé mouky, 1-2 stroužky česneku, sůl, pepř.
Omáčka: 2 cibule, 2 kapie, 2-3 feferonky, asi 6 lžic kečupu, 2 sterilované okurky, olej, sůl, pepř.
-----
Rohlíky nakrájíme na kousky a navlhčíme mlékem.
Do mísy dáme maso, přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli, vymačkaný rohlík, vejce, mouku, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Z hmoty uděláme 8 biftečků, usmažíme po obou stranách na oleji a vyndáme na papírovou utěrku.
Omáčka: Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a kapii, přidáme nadrobno nasekané feferonky a okurky, kečup, osolíme, opepříme, přidáme asi 2-3 lžíce vody a podusíme.
Příloha: rýže, brambory, opečené brambory, hranolky ... biftečky na talíři přelijeme ostrou omáčkou

 

BROKOLICOVÁ SEKANÁ

13. 2. 2023

500g mletého masa (směs vepřové a hovězí), 250g vařené brokolice, 1 cibule, cca 130g strouhanky, 2 lžíce Solamylu, 2 vejce, 2 stroužky česneku, špetka pepře, sůl podle chuti (já dala 2 lžičky).
-----
Brokolici uvaříme ve slané vodě, necháme vychladnout a nasekáme nadrobno.
Zapneme si troubu na cca 230°C a do pekáčku si dáme trochu vody.
Do mísy dáme maso, brokolici, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, ostatní suroviny a dobře promícháme. Uděláme šišku, vložíme do pekáčku s vodou a pečeme v troubě dozlatova.
Během pečení podle potřeby podlijeme vodou a poléváme vypečenou šťávou.
Přílohy: brambory, bramborová kaše, chléb ...

 

DOMÁCÍ JELÍTKOVÁ SMĚS

13. 2. 2023

500g mletého libového vepřového bůčku, 1 konzerva husí krve (nebo kachní), 250g krup, 3 stroužky česneku, sůl, majoránka.
 + sádlo (olej apod.) na vymazání  a strouhanka na vysypání pekáčku.
-----
Kroupy předem namočíme, pak  uvaříme, scedíme a necháme do druhého dne.
Druhý den kroupy promícháme s konzervou, masem, prolisovaným česnekem, okořeníme, osolíme, směs vložíme do vymazaného a vysypaného pekáčku a upečeme v troubě.
Příloha: vařené brambory + kysané zelí.

 

DOMÁCÍ PREJT Z BŮČKU

13. 2. 2023

1 kg bůčku, 5 stroužků česneku, 1 cibule 1 l vývaru z bůčku, 10 rohlíků, 1 velká játrová paštika, sůl, pepř. majoránka, sádlo.
-----
Maso uvaříme ve slané vodě, vyndáme, necháme vychladnout a umeleme. Do 1 l vývaru namočíme pokrájené rohlíky, pak je smícháme s umletým masem a ostatními surovinami (cibuli umeleme s masem nebo nakrájíme nadrobno) a pečeme ve vymazaném pekáči v troubě dozlatova.

 

HRADECKÉ KOULE

13. 2. 2023

400g vepřového bůčku, 50g jater, 1 stroužek utřeného česneku, 1-2 housky, 1 vejce, mléko, kmín, pepř, sůl.
-----
Maso umeleme s játry. Přidáme v mléce namočené a vymačkané housky, sůl, pepř, vejce, česnek a dobře propracujeme. Děláme koule (ruce s navlhčíme vodou), dáme do vymazaného pekáčku, posypeme kmínem a upečeme v troubě dozlatova.
Podáváme s chlupatými knedlíky se zelím.

 

KARBANÁTKY PLNĚNÉ HERMELÍNEM

13. 2. 2023

500g mletého masa (směs vepřové a hovězí), 1 lžička grilovacího koření, 1 cibule, asi 2 lžíce strouhanky, sůl, 2 hermelíny, olej.
+ hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení.
-----
Do mísy dáme maso, nadrobno nakrájenou cibuli, grilovací koření, strouhanky, osolíme a dobře promícháme.
Každý hermelín podélně rozkrojíme na 3 kolečka.
Masovou hmotu si rozdělíme na 6 dílů a z každého uděláme 2 placky. Na první pladku položíme kolečko hermelínu, přiklopíme druhou plackou a spojíme-dobře uzavřeme strany a zformujeme do karbanátku.
Každý karbanátek obalíme v trojobalu a smažíme po obou stranách na oleji dozlatova.
Příloha: brambory, bram. kaše, hranolky, bram. salát...

 

KARBANÁTKY S KVĚTÁKEM

13. 2. 2023

500g mletého masa, 1 menší uvařený květák (ccca 600g), 1 hrnek strouhanky, 1 cibule, 1 vejce, 1-2 stroužky česneku, sůl, pepř.
+ pečící papír
-----
Zapneme si troubu cca 230-250°C, plech vyložíme papírem na pečení.
K masu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vychladlý nadrobno nasekaný květák, ostatní suroviny a dobře promícháme.
Z hmoty děláme karbanátky, pokládáme na připravený plech a v předehřáté troubě upečeme.
Příloha: brambory, bramborová kaše ...

 

KARBANÁTKY SE ZELENINOU

13. 2. 2023

500g mletého masa (směs vepřového a hovězího), 1 cibule, asi 200g kořenové zeleniny (směs mrkev+petržel+celer), 50g slaniny, 1 dl mléka, 1 houska, 1-2 stroužky česneku, 1 vejce, sůl, pepř, trochu chilli koření.
+ strouhanka a olej
-----
Na pánvi rozpustíme nadrobno nakrájenou slaninu a když pustí tuk- přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou zeleninu, orestujeme a necháme vychladnout.
Housku namočíme v mléce, trochu vymáčkneme a dáme do mísy. Přidáme maso, vejce, sůl, koření, vychladlou směs, prolisovaný česnek a dobře prohněteme rukama.
Z masové směsi děláme menší karbanátky, obalíme ve strouhance a smažíme na oleji dozlatova. Pokud by byla masová směs moc řídká a nešly dobře dělat a smažit karbanátky, přidáme trochu strouhanky.
Příloha: brambory

 

KLOPSY NA RAJČATECH

13. 2. 2023

1 cibule, 300g rajčat, olej, nasekaná petrželka, 1 lžička grilovacího koření.
Klopsy: 700g mletého masa (vepřové nebo směs hovězího a vepřového), 3-4 vařené brambory, 1 cibule, 2 rohlíky, 150 ml mléka, 2 vejce, 1 lžička grilovacího koření, sůl, pepř.
-----
Brambory si předem uvaříme ve slupce. a necháme vychladnout.
Zapneme si troubu na cca 230°C.
Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme vsáknout.
V pekáčku (kde budeme péct) na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájená rajčata, orestujeme, přidáme grilovací koření, podlijeme asi 100ml vody, promíchneme a odstavíme.
Do mísy dáme mleté maso, jemně nastrouhané brambory, nadrobno nakrájenou cibuli, nasáklé rohlíky, vejce, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Děláme koule nebo šišky, obalíme v nasekané zelené petrželce a vložíme do pekáčku na rajčata.
Pečeme v předehřáté troubě a pokud je potřeba, během pečení trochu podlijeme a přeléváme výpekem.
Příloha: brambory

 

MALOSTRANSKÉ PLACIČKY

13. 2. 2023

600g mletého masa, 150g měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 cibule, 1 lžička paprikové vegety, sůl, pepř, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce nasekané pažitky nebo petrželky, olej.
-----
Cibuli nadrobno nakrájíme, všechny suroviny smícháme, děláme placičky a smažíme zvolna na oleji.
Příloha: brambory, bramborová kaše, chléb

 

MASOVÉ KULIČKY V ZELÍ

13. 2. 2023

600g mletého vepřového masa, 1 sáček vařené rýže rýže (cca 200g), 1 vejce, sůl, pepř.
Zelí: 600g kysaného zelí, 1 cibule, olej, kmín, mletá sladká paprika, cukr, hladká mouka.
-----
Rýži uvaříme v osolené vodě
Nejdřív si uděláme zelí: na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme překrájené zelí, trochu osolíme, přidáme špetku sladké papriky, asi půl lžičky kmínu, špetku cukru, podlijeme a dusíme do poloměkka. Pokud je potřeba, zelí dochutíme solí a cukrem.
Maso smícháme s vychladlou rýží, vejce, osolíme a opepříme.
Do pekáčku přendáme polovinu zelí, namočenýma rukama z masové směsi uděláme kuličky a rozložíme na zelí. Na maso urovnáme zbytek zelí, a pokud je potřeba, trochu podlijeme.Pekáč zakryjeme alobalem a dusíme v troubě, cca za 30-40 minut jednu masovou kuličku vyndáme a překrojíme, jestli je maso hotové.
Pokud chceme zelí trochu zahustit, vyndáme maso a zelí poprášíme hladkou moukou nebo uděláme trochu jíšky- na pánvi rozpustíme  lžíci másla (nebo sádla), přidáme trochu hladké mouky a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku.
Příloha: brambory, bramborové nebo chlupaté knedlíky nebo podáváme s chlebem.

 

MLETÉ CELEROVÉ ŘÍZKY

13. 2. 2023

750g mletého masa (směs hovězí a vepřové), 300g celeru (už očištěného), 1 vejce, mléko, 1 lžička majoránky, sůl, pepř.
+ hladká mouka, vejce, strouhanka a olej
-----
Maso osolíme, opepříme, přidáme majoránku, smícháme a necháme do druhého dne v lednici. Pak přidáme najemno nastrouhaný celer, vejce, pokud je potřeba- trochu mléka a dobře promícháme. Z hmoty děláme oválné placky-řízky, obalíme v mouce, vejcích a strouhance jako řízek a smažíme po obou stranách na oleji.
Příloha: Brambory, bramborová kaše, chléb... a zelenina

 

MLETÉ MASO SE ZELENINOU

13. 2. 2023

500g mletého masa, olej, cibule, sklenice leča, brambory, cuketa, česnek, 1 bílý jogurt, trochu mléka, 1 vejce, sůl, kmín.
 + strouhaný sýr
-----
Na oleji orestujeme cibuli, přidáme maso, osmahneme a chvíli podusíme. Přidáme lečo, osolíme a prohřejeme.
Do vymazaného pekáče dáme plátky syrových brambor, osolíme, okmínujeme, dáme vrstvu masa, posypeme tenkými plátky česneku, položíme plátky cukety, a postup opakujeme. Poslední vrstva jsou brambory, posypeme strouhaným sýrem, zalijeme jogurtem smíchaným s mlékem a vejcem a pečeme v troubě asi 45 minut.

 

MLETÉ MASO V MRKVI

13. 2. 2023

500g mletého masa (směs vepřové a hovězí), 500g mrkve, 1 cibule, 1 lžička polohrubé mouky, asi 100ml vody, máslo nebo olej, sůl.
-----
Mrkev očistíme nakrájíme na tenoučké plátky (můžeme nastrouhat na struhadle na okurku).
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso a mícháme a oddělujeme od sebe, aby se nesrazilo do velkých kousků. Pak přidáme mrkev, chvilku orestujeme, osolíme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Dochutíme, zaprášíme lžičkou mouky, chvilku povaříme a odstavíme.
Příloha: brambory

 

MUSAKA

13. 2. 2023

1kg mletého masa (směs vepřového a hovězího), olej, 1 kg oloupaných syrových brambor, 2 velké cibule, 500g rajčat nebo 1/2 l rajské šťávy, 250ml mléka, 3 vejce, 3-4 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, sladká paprika.
-----
Zapneme si troubu, aby se zatím předehřála. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme v kastrolu na oleji, přidáme maso a za stálého míchání a oddělování vařečkou od sebe také orestujeme. Přidáme brambory nakrájené na slabé plátky, osolíme, opepříme, poprášíme sladkou paprikou a přidáme nadrobno nakrájená rajčata nebo zalijeme rajskou šťávou. Promícháme, přivedeme k varu a když se vaří, odstavíme a směs nalijeme do pekáče.
Pečeme v troubě, když jsou brambory skoro měkké, zalijeme směsí (rozšleháme mléko s vejci a moukou) a dopečeme, až je vše měkké a na povrchu se utvoří kůrčička..
Podáváme se zeleninovým salátem.

 

NÁKYP Z MLETÉHO MASA

13. 2. 2023

750g mletého masa, 200g tvrdého sýra, 3 lžíce oleje, 1 cibule, 600g čerstvých žampionů, 1 červená+1 zelená paprika, 2 kelímky zakysané smetany, 1 lžíce provensálského koření, sůl, pepř.
-----
Maso a nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, pak přidáme žampiony na plátky, papriky na nudličky a asi 5 minut podusíme. Odstavíme, přimícháme smetanu, koření, osolíme, opepříme, hmotu vložíme do vymazaného pekáčku nebo zapékací formy a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Posypeme strouhaným sýrem a dalších 20 minut dopečeme.
Příloha: brambory, bramborová kaše

 

PAPRIKÁČKY

13. 2. 2023

1 kg mletého (směs vepřové a hovězí), 1 cibule, 1 menší červená paprika, 100g tvrdého sýra, 4 lžičky sladké mleté papriky, sůl, pepř.
-----
Do mísy dáme maso, nadrobno nakrájenou cibuli, papriku, sýr, přidáme sladkou papriku, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
Ze směsi uděláme 12 placiček, dáme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme v troubě na 220°C (v naší troubě 25-30 minut).
Příloha: brambory, bramborová kaše, chléb ...

 

PEČENÉ PAPRIKY SE SMĚSÍ

14. 2. 2023

6 zelených špičatých paprik
Směs: 600g mletého masa (směs hovězí a vepřové), 2 cibule, 2 zelené papriky, 3 rajčata, 200g vařené rýže, svazek petrželky, olej, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, sůl, pepř.
-----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a zelené papriky, přidáme maso, papriku, osolíme, opepříme a chvíli podusíme. Pak přidáme nadrobno nakrájená rajčata, rýži, nasekanou petrželku, asi 7 minut podusíme a necháme zchladnout.
Zapneme si troubu na 200-220°C.
Z paprik odstraníme jadérka, naplníme směsí a naskládáme cik cak do pekáčku. Okolo dáme zbytek směsi a pečeme v troubě.
Příloha: brambory, chléb...

 

PEČENÉ PLNĚNÉ PAPRIKY

14. 2. 2023

8 slovenských paprik
Náplň: 1/2 narobno nakrájené cibule, 0,5kg mletého masa, 100g vařené rýže, 1 lžička grilovacího koření, sůl.
+ kousek másla
-----
Maso smícháme s ostatním, papriky vydlabeme a naplníme směsí. Dáme do pekáče, trochu podlijeme, přidáme kousek másla a upečeme v troubě na 250°C, během pečení obrátíme.
Příloha: brambory

 

PIKANTNÍ GULÁŠ

13. 2. 2023

500g mletého masa (směs hovězí a vepřové), 1 velká cibule, 2 nožičky paprikové klobásy, 1 sklenice leča, asi 5 lžic hladké mouky, 1-2 stroužky česneku, 1 kostka masoxu, olej, 2 lžíce gulášového koření, 3 lžíce sladké papriky, asi 1/2 lžičky chilli koření - podle chuti, sůl.
-----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso a orestujeme, mícháme a oddělujeme maso od sebe, aby nebyly velké kousky. Přidáme na půlkolečka klobásu, orestujeme, zaprášíme paprikou a gulášovým kořením, promíchneme a podlijeme vodou. Přidáme masox, prolisovaný česnek a chilli, přivedeme do varu a vlijeme lečo. Jak se začne znovu vařit, zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, chvíli povaříme, dochutíme a odstavíme.
Příloha: těstoviny, noky, chléb, pečivo.....

 

PLACIČKY V ZELENINĚ

13. 2. 2023

500g mletého masa (směs vepřové a hovězí), 1 balíček mražené zeleniny - směs, 1 zakysaná smetana, asi 2 lžíce hladké mouky, vegeta, pepř, sůl, trochu oleje nebo sádla.
-----
Maso smícháme se zakysanou smetanou, přidáme mouku, vegetu, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Z hmoty uděláme asi 8 placiček a smažíme na oleji. Obrátíme, za chvilku přidáme zeleninu,podlijeme lžící vody a chvilku podusíme, až je zelenina měkká.
Příloha: brambory

 

PLACIČKY Z KRŮTÍHO MASA

14. 2. 2023

500g mletého krůtího masa, 1 vejce, 1 hrnek strouhanky, 1/2 cibule, sůl, pepř.
-----
Vše smícháme, uděláme placičky a pečeme na plechu vyloženém papírem na pečení v troubě na 275°C.
Příloha: brambory, bramborová kaše - na obrázku brambory vařené ve slupce v páře

 

PLNĚNÉ KARBANÁTKY

14. 2. 2023

500g mletého masa (směs hovězí a vepřové), 1 vejce, 1 cibule, cca 3/4 hrnku strouhanky, trochu studené vody, sůl, pepř.
Náplň: cca 100g paprikáše, 100g tvrdého sýra (rozkrojíme na 4 kousky)
+ papír na pečení
-----
Troubu si zapneme na 220°C, malý plech nebo pekáček vyložíme papírem na pečení.
Cibuli nakrájíme nadrobno, do mísy dáme všechny suroviny a smícháme masovou hmotu. Rozdělíme na 4 díly a z každého dílu si uděláme 2 placičky.
Každý kousek sýra dobře zabalíme do paprikáše, položíme na placičku, druhou placičkou přiklopíme a dobře uzavřeme a spojíme větší karbanátek.
Pokládáme na připravený plech a pečeme v troubě dozlatova.
Příloha: bramborová kaše, různě upravené brambory, chléb ....

 

PLNĚNÉ PAPRIKY NA ŠLEHAČCE

14. 2. 2023

Asi 6-8 paprik, 1 šlehačka.
Náplň: 500g mletého masa (směs vepřové a hovězí), 1 Hermelín-ztuhlý z lednice, 1 vejce, sůl, pepř.
-----
Zapneme si troubu na 200°C.
Hermelín nahrubo nastrouháme a smícháme s masem, vejcem, solí a pepřem. Dobře promícháme.
Z paprik vyndáme jadřinec a zrníčka, naplníme směsí, naskládáme do pekáčku, zalijeme šlehačkou a upečeme v předehřáté troubě.
Příloha: brambory

 

PLNĚNÉ PAPRIKY V RAJSKÉ

13. 2. 2023

4 papriky, 300g mletého masa (směs vepřové+hovězí), asi 1/2 sáčku uvařené rýže, sůl, pepř.
Omáčka: 1 cibule, 3 bobkové listy, 3 zrnka nového koření, 50g másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, cukr, 1 rajčatový protlak v konzervě, 500 ml pasírovaných rajčat nebo celkem 3 větší rajčatové protlaky v konzervě.
-----
Mleté maso smícháme s vychladlou rýží, podle chuti osolíme, opepříme a směs dáme do vydlabaných paprik. Papriky uvaříme v lehce osolené vodě (aby pak omáčka nebyla moc slaná).
Připravíme si ke sporáku otevřené protlaky a vývar z paprik.
V hrnci na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, bobkový list a nové koření. Přisypeme mouku a umícháme zlatavou cibulovou jíšku. Přimícháme protlaky zamícháme a postupně zaléváme vývarem z paprik (zatím nemusíme dávat všechen).
Povaříme, podle chuti osolíme a pokud je omáčka hustá, přidáme vývar, pokud je řídká, ještě zahustíme trochou mouky (rozmícháme ve studené vodě nebo vývaru z paprik). Odstavíme a přecedíme do jiného hrnce. Pak podle chuti přidáme cukr a nakonec vložíme uvařené papriky.
Příloha: houskové knedlíky, těstoviny, rýže.

 

PLNĚNÉ PAPRIKY V TROUBĚ

13. 2. 2023

5 velkých nebo 6-7 středních paprik
Náplň: 500g mletého masa, 1 sáček rýže, 1 cibule, sůl, pepř.
Omáčka: 3x pasírovaná rajčata - á 500g, 3 bobkové listy, 3 zrníčka nového koření, sůl, cukr podle chuti. cca 450ml vody.
-----
Rýži uvaříme a necháme vychladnout. Bobkové listy a nové koření zavážeme do kousku gázy nebo plátýnka.
Zapneme si troubu na 250°C.
K rýži přidáme maso, nadrobno nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Směsí naplníme papriky zbavené jadřinců a zrníček.
Do pekáče dáme oba protlaky, polovinu vody, přisolíme, přidáme trochu cukru, zavázané koření, vložíme papriky a pečeme v předehřáté troubě přibližně hodinu -  záleží na velikosti paprik. Během pečení papriky otáčíme a poléváme omáčkou, přilijeme zbytek vody a ochutnáme, zda není potřeba přisladit. Pak vyhodíme koření a podáváme.
Příloha: houskové knedlíky, těstoviny, rýže ...






protlak-pasírovaná rajčata z Lidlu - 500g

 

PLNĚNÉ PEČENÉ PAPRIKY S RAJČATY

14. 2. 2023

8 slovenských paprik, 1 konzerva loupaných rajčat, 6 velkých brambor, sůl, pepř.
Masová směs: 400g mletého masa, 1 cibule, sůl, pepř, stroužek česneku, 3 lžíce strouhanky.
+ asi 3 lžíce másla na vymazání pekáče a strouhanka na poprášení pokrmu, alobal
-----
Pekáč silně vymažeme máslem, vložíme papriky naplněné masovou směsí. Syrové brambory oloupeme, podélně rozřízneme na 4-6 dílů, osolíme, opepříme a naskládáme mezi papriky. Na papriky dáme rajčata- nemusí být souvislá vrstva, prostě ostrůvky, celé poprášíme strouhankou, přikryjeme alobalem a pečeme při 200°C asi 3/4 hodiny. Pak alobal odkryjeme a dopečeme.