Jdi na obsah Jdi na menu
 


MASO UZENÉ

Příspěvky

BRAMBORÁK V TROUBĚ SE ZELÍM A UZENÝM MASEM

14. 2. 2023

500g vařeného uzeného masa.
Zelí: 500g kysaného zelí, 1 oloupané jablko, 1 cibule, lžíce oleje, cukr podle chuti.
Těsto: 1300g brambor, 3 vejce, 2-3 stroužky česneku, asi 200g hladké mouky, špetka majoránky, sůl.
+ sádlo nebo tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání pekáče.
-----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, dáme překrájené zelí, podusíme a podle chuti přisladíme. Maso nakrájíme na kostičky, jablko nahrubo nastrouháme, smícháme se zelím a necháme zchladnout.
Zapneme si troubu na 250°C.
Syrové brambory oloupeme a najemno nastrouháme -jako na bramborák. Do mísy přidáme vejce, prolisovaný česnek, mouku, majoránku, sůl a promícháme. Těsto by mělo být trochu hustší než na bramborák smažený na pánvi. Pokud jsou větší vejce nebo vodnatější brambory, trochu mouky přidáme.
Do vymazaného a vysypaného pekáče dáme polovinu bramborákového těsta, dáme náplň ze zelí a masa a přikryjeme druhou polovinou těsta. Uhladíme a upečeme v předehřáté troubě (já pekla 45 minut).

 

HALUŠKY SE ZELÍM A UZENÝM MASEM

14. 2. 2023

500g uzeného masa, 1 velká cibule, 500g kysaného zelí, asi 30-50g slaniny (ale nemusí být), sádlo nebo olej, cukr podle chuti, sůl.
Halušky: 500g hrubé mouky, 2 vejce, cca 360ml mléka (záleží na velikosti vajec), 1 lžička soli.
-----
Maso uvaříme v papiňáku doměkka.
Dáme si vařit vodu na halušky a mezitím si uděláme zelí.
Ve větším kastrolu (budeme do zelí přidávat maso a halušky) na sádle nebo oleji orestujeme slaninu, když pustí tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme. Přidáme překrájené zelí, promíchneme, trochu podlijeme vývarem z masa a dusíme doměkka. Pokud máme radši sladší zelí, během dušení dochutíme cukrem a podle potřeby ještě trochu podlijeme vývarem. Když je zelí měkké, přidáme nakrájené maso a chvilku prohřejeme.
Halušky:  když voda začíná vřít, teprve mícháme těsto.
Do mísy dáme všechny suroviny vařečkou promícháme a přes síto na halušky zaváříme do vroucí osolené vody halušky. Halušky po chvilce vyplavou nahoru, já nechám 2 minutky přejít varem, cedníkem vyndáme, vmícháme do připraveného zelí s masem a pokud je potřeba, přisolíme.
Pokud máme rádi, můžeme ještě ozdobit osmaženou cibulkou.
Z tohoto množství je 4-6 porcí (podle jedlíků).

 

ŘÍZKY Z UZENÉHO MASA

14. 2. 2023

Řízky z uzeného dělávám, když zbyde vařené uzené (nejlepší je krkovička, já tentokrát měla plec).
+ hladká mouka, vejce, strouhanka na obalení a olej
-----
Maso uvaříme a vychladlé nakrájíme na plátky. Kdo má rád, může potřít jemně česnekem nebo hořčicí.
Plátky obalíme v trojobalu- hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažíme z obou stran na oleji.
Příloha: cokoliv z brambor-kaše, vařené brambory, salát....

 

SLAVIČÍNSKÁ ŠKVAREČINA S UZENÝM

14. 2. 2023

4 plátky uzeného masa po 150g, 150g uzené prorostlé slaniny.
+ hořčice, křen, sterilovaná zelenina...
-----
Slaninu nakrájíme na kostičky, necháme rozpustit na pánvi, vložíme plátky masa a z obou stran na slanině osmahneme.
Podáváme s chlebem a obložíme podle chuti.

 

SMAŽENKY Z UZENÉHO

14. 2. 2023

400g vařeného uzeného masa, 2 vejce, 1 hrnek mléka (podle potřeby-záleží na velikosti vajec), 4-5 lžic strouhanky, 1 lžíce nasekané pažitky nebo jarní cibulky, sůl, olej.
-----
Maso umeleme nebo nasekáme v robotu.
Vejce ušleháme do pěny, přidáme všechny suroviny-sůl podle toho, jak je slané maso nebo po ochutnání první smaženky těsto přisolíme. Vše smícháme, necháme chvilku odstát a na lívanečníku smažíme placičky.
Příloha: chléb+ syrová zelenina, bramborová kaše+zeleninový salát nebo podáváme jen se špenátem.

 

UZENÁ KRKOVIČKA PO HORŇÁCKU

14. 2. 2023

750g uzené krkovičky, 750g vařených brambor, sůl, kmín, 125g sádla, 2 cibule, 500g kysaného zelí, 1 šlehačka nebo smetana (200-250ml), 3 vejce.
-----
Maso uvaříme, nakrájíme na plátky.
Na kousku sádla zpěníme nadrobno nakrájené cibule, pak 3/4 dáme stranou (do brambor), přidáme překrájené zelí a dusíme doměkka. Pokud je potřeba, tak zelí dochutíme solí a cukrem.
Uvařené brambory nakrájíme na plátky a smícháme se solí, kmínem a smaženou cibulkou.
Do sádlem vymazaného pekáčku dáme vrstvu brambor, zelí, poklademe plátky masa, zelí a navrch brambory. Zalijeme šlehačkou rozmíchanou s vejci a špetkou soli a zapečeme v předehřáté troubě na 250°C.

 

UZENÁ ŽEBÍRKA S CHLUPATÝMI KNEDLÍKY

14. 2. 2023

1 kg uzených žebírek, 1 hrnek sušených hub. sádlo nebo máslo.
Knedlíky: 250g oloupaných syrových brambor, 250g hrubé mouky, 1 vejce, sůl.
-----
Uzená žebírka uvaříme a obereme. Houby namočíme den předem a pak ve vodě, ve které se máčeli podusíme.
Brambory najemno nastrouháme, přidáme, vejce,sůl a mouku a zpracujeme těsto. Zavařujeme do vroucí osolené vody noky, které vykrajujeme lžící z těsta. Nejdříve zkusíme, jestli se nerozváří, protože možná bude potřeba ještě trochu zahustit moukou-záleží na vodnatosti brambor a velikosti vejce.
Do mísy nebo kastrolu dáme sádlo nebo máslo, uvařené knedlíky, houby a maso a vše promícháme a podle potřeby dosolíme.

 

UZENÁ ŽEBÍRKA V ZELÍ

14. 2. 2023

1 kg uzených žebírek, 500g brambor, 500g kysaného zelí, 50g anglické slaniny, 1 cibule, sádlo (máslo nebo olej) na vymazání pekáče, 2 zakysané smetany, kmín, sůl, pepř.
-----
Maso uvaříme a obereme, brambory uvaříme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Orestujeme slaninu s cibulí. Do vymazaného pekáče dáme polovinu brambor, osolíme, okmínujeme, opepříme, na brambory dáme pokrájené maso, zelí, cibuli se slaninou a zakryjeme druhou polovinou brambor. Osolíme, omínujeme, opepříme a zalijeme zakysanou smetanou. V předehřáté troubě asi 30 minut zapečeme.

 

UZENÉ KOLENO V CHLEBOVÉM TĚSTĚ

14. 2. 2023

1 uzené koleno
Těsto: 200g hladké mouky, 100g vařených jemně strouhaných brambor, 2 žloutky (1 do těsta, 1 na potření), 20g droždí, sůl, mléko podle potřeby, špetka cukru.
-----
Koleno uvaříme doměkka, necháme zchladnout a vykostíme.
Z vlažného mléka, droždí a cukru rozmícháme kvásek a necháme vzejít. Všechny suroviny na těsto dáme do mísy, přidáme kvásek, vymícháme tuhé těsto a necháme 2 hodiny vykynout. Pak vyválíme plát, na těsto položíme vychladlé koleno a uděláme bochánek. Dáme na vymazaný plech, necháme půl hodiny kynout pod utěrkou, pak potřeme žloutkem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.

 

UZENÉ V BRAMBORÁKU

14. 2. 2023

asi 800g studeného vařeného uzeného masa (nejlépe krkovička) - uvaříme si klidně den i dva dny předem.
Těsto: 1300g brambor, 3 vejce, 2-3 stroužky česneku, asi 200g hladké mouky, špetka majoránky, sůl.
olej na smažení
-----
Maso nakrájíme na plátky, pokud jsou velké, tak překrojíme na dva díly.
Syrové brambory oloupeme a najemno nastrouháme -jako na bramborák. Do mísy přidáme vejce, prolisovaný česnek, mouku, majoránku, sůl a promícháme. Těsto dělám trochu hustší než na klasický bramborák -pokud jsou větší vejce nebo vodnatější brambory, trochu mouky přidáme.
Na pánvi rozpálíme olej, lžící dáme těsto, rozprostřeme podle velikosti masa a položíme připravený plátek masa. Na maso dáme lžící těsto a uhladíme (maso zakryjeme). Smažíme, když máme spodní stranu usmaženou, opatrně obrátíme a dosmažíme po druhé straně. Vyndaváme na papírovou utěrku, aby vysála přebytečný tuk.
Pokud zbyde, je dobré i studené a i vyzkoušeno druhý den ohřáté na grilu při grilovačce.

 

UZENÉ,BRAMBOROVÝ KNEDLÍK, ŠPENÁT

14. 2. 2023

asi 800g uzeného masa (nejlépe krkovička)
Bramborové knedlíky: 650g vařených oloupaných brambor (uvařené den předem), 280g dětské krupičky, 1 žloutek, trochu soli.
Špenát: 1 špenátový protlak, olej, 1 menší cibule, 1/2 hrnku strouhanky, 1/2 hrnku mléka, 1 vejce, sůl, 1-2 stroužky česneku.
+ kdo má rád-osmažíme na sádle nebo másle cibulku
-----
Brambory si den předem uvaříme ve slupce, vychladlé je oloupeme a dáme přikryté do lednice.
Maso uvaříme v tlakovém hrnci doměkka a nakrájíme na porce.

KNEDLÍKY
Dáme vařit do hrnce vodu.
Když se voda skoro vaří, brambory najemno nastrouháme na vál, přidáme žloutek, trochu soli a krupičku-množství krupičky záleží, jak jsou brambory vodnaté, takže možná bude potřeba někdy trochu přidat.
Rukama na vále vypracujeme těsto-nemělo by se lepit na vál, rozdělíme na dva díly, uděláme 2 šišky a vložíme do osolené vroucí vody. Vařečkou jemně odpíchneme ode dna a vaříme celkem 30 minut. V polovině varu - po 15 minutách knedlíky otočíme.
Uvařené knedlíky vyndáme a nakrájíme na plátky (já krájím nití).

ŠPENÁT
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme špenát, trochu zalijeme mlékem, osolíme a necháme rozmrazit. Jak je rozmrzlý a začne bublat, hned přidáme asi 2/3 prolisovaného česneku, strouhanku, mícháme a po částech zamícháváme mléko. Ochutnáme, jestli není potřeba přisolit nebo přidat česnek, vlijeme vejce a mícháme, dokud se vejce nesrazí a chvíli nepovaří a hned odstavíme.

cca 4 porce