Jdi na obsah Jdi na menu
 


JÍDLA Z TĚSTOVIN

Příspěvky

ČESNEKOVÉ ŠPAGETY S UZENÝM

12. 2. 2023

1 balíček špaget
Omáčka: 2 cibule, 400g uzeného vařeného masa, 1 šlehačka, 4-5 stroužků česneku, 2 vejce, olej,sůl, pažitka.
-----
Špagety uvaříme v osolené vodě a scedíme.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nakrájené maso, pak přidáme šlehačku smíchanou s vejci, prolisovaný česnek, necháme přejít varem, odstavíme, dochutíme a zamícháme nasekanou pažitku. Nakonec vmícháme uvařené špagety.

 

NUDLE S HERMELÍNEM

12. 2. 2023

350g širokých dlouhých nudlí (Linguine), 1 velká cibule, 1 lžíce oleje, 100g anglické slaniny, 1 Hermelín, sůl, pepř.
+ strouhaný sýr nebo pažitka na posypání
-----
Slaninu (nejlépe krájenou na plátky) nakrájíme na nudličky, cibuli na tenká kolečka nebo půlkolečka a rozebereme na kroužky. Mezitím si dáme vařit v osolené vodě těstoviny.
Na oleji vysmažíme slaninu a cibuli dozlatova, opepříme-pokud máme mlýnek na pepř, pomeleme pepř až na porce na talíři. Přimícháme ne úplně do sucha scezené uvařené nudle, přidáme na kousky nakrájený Hermelín a mícháme, aby se trochu rozpustil a lehce se smíchal s vodou z těstovin a ostatním. Na talíři lehce posypeme sýrem nebo nasekanou pažitkou nebo obojím.

 

RYCHLÉ ŠPAGETY

12. 2. 2023

1 balíček špaget
Směs: 300g mletého masa, 1 cibule, 1 krabička pasírovaných rajčat(500g), trochu oleje, cukr-pokud je potřeba, sůl.
+ strouhaný sýr nejlépe parmaz. typu (např. Grana Padano)
-----
Špagety uvaříme v osolené vodě.
Mezitím na trošce oleje orestujeme cibuli, přidáme maso a vařečkou maso od sebe oddělujeme a mícháme, aby se rozdělilo a netvořilo hrudky. Maso orestujeme v kastrolu, osolíme, přidáme rajčata, pokud je potřeba-trochu vody a chvíli podusíme, až je maso hotové. Dochutíme, odstavíme a vmícháme uvařené špagety. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.

 

ŠPAGETOVÝ DORT

12. 2. 2023

1 balíček špaget, 100g uheráku nebo poličanu, 200g strouhaného sýra, 4 vejce, 400ml mléka, olej, špetka majoránky, sůl, pepř.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy nebo papír na pečení
-----
Špagety uvaříme v osolené vodě.
Zapneme si troubu na 190-200°C, vymažeme a vysypeme formu - nebo vyložíme papírem na pečení (stačí papír namočit, vyždímat a vyložit jím formu).
Na oleji orestujeme na kostičky nakrájený salám a odstavíme. Pak přidáme, špagety, nastrouhaný sýr, majoránku, osolíme, opepříme a promícháme. Dáme do vymazané a vysypané formy, zalijeme vejci rozšlehanými s mlékem a pečeme v předehřáté troubě.

 

ŠPAGETY PO KRUMLOVSKU

12. 2. 2023

1 balíček špaget, 150g nivy, 150g tvrdého sýra, 4 stroužky česneku, 8 lžic oleje, sůl.
-----
Špagety uvaříme v osolené vodě.
Sýry jemně nastrouháme, přidáme prolisovaný česnek, olej a vše třeme, až vznikne jemná pasta. Špagety scedíme, promícháme s pastou, podle chuti přisolíme a ihned podáváme

 

ŠPAGETY S PÓRKOVOU SMĚSÍ

12. 2. 2023

1 balíček špaget
Směs: 2 kuřecí prsíčka, 2-3 větší pórky, 250ml šlehačky, olej, sůl, pepř.
+ 150g strouhaného sýra
-----
Špagety uvaříme podle návodu.
Na oleji orestujeme na tenká půlkolečka nakrájený pórek, přidáme nadrobno nakrájené maso a orestujeme, Osolíme, opepříme, když je maso měkké, zalijeme šlehačkou a necháme přejít varem.
Na talíř dáme špagety, přelijeme směsí a posypeme strouhaným sýrem.

 

ŠPAGETY S TUŇÁKEM

12. 2. 2023

500g špaget, 1-2 konzervy tuňáka se zeleninou, 100g strouhaného sýra.
-----
Uvařené špagety smícháme s konzervou a posypeme sýrem.

 

ŠPAGETY S VEPŘOVOU SMĚSÍ

12. 2. 2023

1 balíček špaget
Směs: 300g vepřové kýty, 1 pórek, 1 cibule, 1/4 menší hlávky bílého zelí, 2-3 stroužky česneku, 2 chilli papričky, sojová omáčka, olej, sůl.
-----
Špagety uvaříme v osolené vodě.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a pórek, přidáme na malé kostičky nakrájené maso a restujeme, až se maso zatáhne a zšedne. Pak přidáme nasekané papričky a česnek, jen krátce promíchneme, přidáme zelí, asi 1 lžíci sojovky a asi 1-2 lžíce vody. Směs dusíme doměkka-vodu pustí zelí, tak spíš mícháme a když je potřeba, lžíci vody přidáme. Když je vše měkké, vmícháme špagety a dochutíme.

 

ŠPAGETY SE SEKANOU

12. 2. 2023

1 balíček špaget, 200-300g sekané, 1 velká cibule nebo pórek, sůl, 1 hrnek mléka, 2 vejce, olej.
+ 50g strouhaného sýra na posypání, tuk a strouhanka na pekáč.
-----
Sekanou nakrájíme na drobné kostičky, na oleji orestujeme cibuli, sekanou, vmícháme uvařené špagety a dochutíme. Dáme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče, zalijeme mlékem s vejci a zapečeme v troubě. Před dopečením posypeme sýrem a necháme sýr roztavit.
Podáváme se zeleninovým salátem.

 

ŠPENÁTOVÉ TĚSTOVINY SE SÝROVOU OMÁČKOU

12. 2. 2023

1 balíček špenátových těstovin
Omáčka: 1 šlehačka, 200g nivy, 2 stroužky česneku, 1 lžička ostré hořčice.
+ pažitka
-----
Těstoviny uvaříme v osolené vodě.
Na pánev dáme šlehačku, přidáme nastrouhanou nivu, prolisovaný česnek, hořčici a mícháme, než se sýr rozpustí. Omáčku smícháme s těstovinami a na talíři posypeme nasekanou pažitkou.

 

TĚSTOVINY S BROKOLICÍ

12. 2. 2023

1 balíček těstovin, 1 větší cibule, 25-30 dkg anglické slaniny, 1 brokolice (asi 500g), vegeta, 2 stroužky česneku, trochu grilovacího koření, sůl, olej.
+ 3 vejce,3 lžíce mléka, špetka soli a pepře + 100g strouhaného sýra.
-----
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou slaninu, orestujeme, přidáme na kousky nakrájenou uvařenou brokolici, okořeníme (zatím jen vegeta a grilovací-obojí je slané), přimícháme česnek a vmícháme uvařené těstoviny. Odstavíme, pokud je potřeba, dosolíme, přendáme do vymazaného a vysypaného pekáče, chvíli pečeme v troubě a zalijeme vejci (s mlékem, solí a pepřem), posypeme strouhaným sýrem a dopečeme.

 

TĚSTOVINY S CIBULOVOU OMÁČKOU

12. 2. 2023

500g těstovin - nejlépe vřetena nebo mašličky
Omáčka: 500g cibule, 150g anglické slaniny, 1 kostička masoxu nebo bujonu, 200ml smetany, 2 lžíce hladké mouky, olej, 2 lžíce nasekané petrželky,  1/2 lžičky drceného kmínu, sůl, pepř.
-----
Těstoviny uvaříme podle návodu na sáčku.
Na trošce oleje orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu, když pustí tuk, přidáme na půlkroužky nakrájenou cibuli a orestujeme. Podlijeme asi hrnkem vody, přidáme rozdrobený masox, kmín, osolíme, opepříme a povaříme. Pak zahustíme moukou rozmíchanou se smetanou, povaříme, dochutíme a odstavíme. Nakonec vmícháme petrželku.
Těstoviny na talíři přelijeme omáčkou.

 

TĚSTOVINY S HLÍVOU A BAZALKOU

12. 2. 2023

1 balíček těstovin, 300g hlívy ústřičné, máslo, 2-3 stroužky česneku, bazalka, sůl, pepř.
-----
Těstoviny uvaříme v osolené vodě.
Rozehřejeme máslo, vložíme na tenké proužky nakrájenou hlívu a asi 4 minuty opékáme za stálého míchání. Pak přidáme nasekanou bazalku, prolisovaný česnek, přidáme kousek másla, osolíme, opepříme a chvilku podusíme. Nakonec vmícháme uvařené těstoviny.

 

TĚSTOVINY S KUŘETEM

12. 2. 2023

1 balíček těstovin
1/2 pečeného kuřete (měla jsem od minulého dne), tuk vypečený z kuřete, 2 slovenské papriky, 2 rajčata, 1 větší cibule, pokud je potřeba -olej, sůl.
-----
Těstoviny uvaříme podle návodu.
Maso obereme z kostí a nakrájíme na kousky.
Na tuku z kuřete (pokud máme málo - přidáme olej nebo máslo) orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou papriku, po chvilce přidáme maso. Orestujeme, přidáme nadrobno nakrájená rajčata, povaříme a  vmícháme uvařené těstoviny.
Nemusíme dávat všechny - záleží, kolik máme masa. Těstoviny nedávám moc okapané a pokud je potřeba i trochu vody z těstovin přidám, aby se vše hezky spojilo a jídlo nebylo suché.

 

TĚSTOVINY S MORAVANKOU

12. 2. 2023

1 balíček těstovin
300g anglické libové slaniny nebo napůl anglická slanina a kladenská pečeně, 1 cibule, olej nebo máslo, 1 plechovka sterilovaných žampionů, 1 sklenička Moravanky, sůl, vegeta.
+ strouhaný sýr
-----
Uvaříme těstoviny podle návodu. Moravanku a žampiony scedíme a nakrájíme.
Na oleji nebo másle orestujeme nadrobno nakrájenou anglickou slaninu a cibuli, přidáme žampiony, Moravanku, trochu vegety a promíchneme. Směs promícháme s uvařenými těstovinami, pokud je potřeba- přisolíme a na talíři posypeme strouhaným sýrem.

 

TĚSTOVINY SE ŠUNKOU-NA KARI

12. 2. 2023

1 balení těstovin (nejlépe vřetena).
Omáčka: 150g šunky, 1 velká cibule, 1 šlehačka, olej nebo máslo, 1 lžička kari koření, sůl.
+ nasekaná petrželka
-----
Těstoviny uvaříme podle návodu, na talíři přelijeme omáčkou a posypeme nasekanou petrželkou.
Omáčka: na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nakrájenou šunku, orestujeme, posypeme kari kořením, jen promíchneme a zalijeme šlehačkou. Necháme přejít varem a podle chuti osolíme.

 

TĚSTOVINY SE SÝROVO-BROKOLICOVOU OMÁČKOU

12. 2. 2023

250g špenátových nudlí, 250g širokých nudlí, sůl.
Omáčka: 1 vařená brokolice, 250ml šlehačky, 150g taveného sýra, kousek másla, 1 menší cibule, sůl, pepř.
-----
Brokolici uvaříme v osolené vodě doměkka.
Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu na sáčku, scedíme, a propláchneme.
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nasekanou brokolici, zalijeme šlehačkou, rozdrobíme sýr, opepříme a necháme přijít k varu a sýr rozpustit. Pokud je potřeba přisolíme a zředíme trochu vývarem z brokolice. Vmícháme uvařené těstoviny a podáváme.

 

TĚSTOVINY SE ZELÍM A SLANINOU

12. 2. 2023

400g širokých nudlí
Směs: 1 střední hlávka zelí, 200g anglické slaniny, 1 velká cibule, 1 zakysaná smetana, máslo nebo olej, sůl, pepř.
-----
Zelí najemno nakrouháme, osolíme a necháme 10 minut odstát. Pak vymačkáme, propláchneme teplou vodou a necháme okapat.
Těstoviny uvaříme podle návodu a scedíme.
Na kousku másla orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli, přidáme zelí a bez podlévání dusíme doměkka. Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme nudle, promícháme, společně prohřejeme, dochutíme a odstavíme. Vmícháme zakysanou smetanu a hned podáváme.

 

ZAPEČENÉ ŠPAGETY S VEPŘOVÝM

12. 2. 2023

1 balíček špaget, 700g vepřového na plátky (kýta, kotlety bez kosti apod.), máslo, 1 vejce, 4 lžíce hladké mouky, 1 rajský protlak+lžička cukru, 100ml červeného vína, 100g strouhaného sýra, sůl, pepř.
-----
špagety uvaříme podle návodu.
Z mouky, špetky soli a vejce vyšleháme těstíčko.
Maso nakrájíme na menší medailonky, naklepeme, osolíme opepříme a obalíme v těstíčku.
Zapneme si troubu na 250°C.
V kastrolu - nebo nádobě, ve které budeme zapékat maso osmažíme s obou stran na másle, přidáme protlak a víno a chvíli podusíme.
Pak maso vyndáme stranou, dochutíme,  do omáčky vložíme scezené uvařené špagety, na špagety rozložíme maso, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v troubě dorůžova..

 

ZAPEČENÉ TĚSTOVINY S MLETÝM A ZELÍM

12. 2. 2023

1 balíček těstovin (nejlépe vřetena, penne nebo kolínka)
500g mletého masa (směs hovězí a vepřové), 1 cibule, 500g kysaného zelí, sádlo nebo olej, sůl, pepř.
+ sádlo na vymazání a hrubá mouky na vysypání plechu.
-----
Vymažeme a vysypeme plech s vyšším okrajem.
Těstoviny uvaříme podle návodu.
Zapneme si troubu na 230°C.
V kastrolu na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso, osolíme, opepříme a za stálého míchání orestujeme  - mícháme, aby se maso rozdělilo a nebyly velké hrudky. Odstavíme a necháme trochu zchladnout.
Zelí propláchneme na cedníku, pokrájíme a vmícháme do masa. Pak vmícháme uvařené těstoviny, osolíme, opepříme podle chuti, promíchanou směs přendáme na vymazaný a vysypaný plech a zapečeme v troubě.

 

ZAPEČENÉ TĚSTOVINY S UZENINOU

12. 2. 2023

1 balíček fleků, asi 750g špekáčků nebo jiné uzeniny, 50 g anglické nebo jiné slaniny (nejlepší je Gazdovská slanina), 6 vajec, 1 cibule, 1 lžíce oleje, sůl.
-----
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli, přidáme oloupané a na kostičky nakrájené špekáčky a orestujeme. Vmícháme uvařené fleky, dochutíme, dáme do vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáče, zalijeme rozšlehanými vejci s trochou mléka a pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Podáváme s červenou řepou, kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.

 

ZAPEČENÉ TĚSTOVINY S UZENÝM MASEM

12. 2. 2023

500g uzeného masa, 1 balení fleků (500g), 3 vejce, sůl, kousek Omegy nebo sádla (asi 50g).
+ Omega nebo sádlo na vymazání a hrubá mouka na vysypání pekáče
-----
Uvaříme maso doměkka. Pokud je vývar málo slaný, tak ho osolíme a ve vývaru z masa uvaříme těstoviny.
Pekáč vymažeme omegou nebo sádlem a vysypeme hrubou moukou. Zapneme si troubu na 250°C.
Maso nakrájíme na kousky, dáme do mísy nebo kastrolu. Těstoviny scedíme a přidáme k masu, přidáme kousek omegy nebo sádla, vše promícháme, až se Omega (sádlo) rozpustí. Ochutnáme, jestli není potřeba přisolit a přendáme do pekáče. Uhladíme, zalijeme rozšlehanými vejci, vložíme do trouby a pečeme dozlatova. Podáváme s kyselou okurkou, červenou steril. řepou nebo zeleninovým salátem.