Jdi na obsah Jdi na menu
 


DIARECEPTY-PEČENÉ

Příspěvky

DIA-BÁBOVKA KEFÍROVÁ

11. 2. 2023

3 vejce (žloutky+sníh), 1 hrnek ovocného cukru (Fruktóza Fruktopur), 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek kefíru, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, kakao, hrst rozinek.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
-----
Zapneme troubu na 170°C, vymažeme a vysypeme formu na bábovku.
Ušleháme si dotuha bílky a necháme stranou.
Elektrickým šlehačem vyšleháme žloutky s ovocným cukrem do pěny, přidáme ostatní suroviny mimo kakaa a vyšleháme těsto.
Pak vařečkou lehce vmícháme sníh - necháme si stranou asi 2 lžíce.
2/3 těsta nalijeme do formy, do zbytku zamícháme kakao a pak lehce vmícháme zbytek sněhu.Tmavé těsto přidáme do formy na světlé těsto a upečeme v předehřáté troubě.

 

DIA-BOCHÁNKY S TVAROHOVO-OŘECHOVOU NÁPLNÍ

11. 2. 2023

Těsto: 500g polohrubé mouky, 30g droždí, 80g změklé Hery, 70g ovocného cukru (Fruktóza, Fruktopur), 1/4 l mléka, 2 žloutky, špetka soli, lžíce rumu.
Náplň:  2 tvarohy ve vaničce, ovocný cukr nebo sladidlo podle chuti, 1 vejce, asi hrst rozinek, asi hrst sekaných ořechů.
+ mouka na vál a vejce na potření
-----
Z droždí, vlažného mléka, lžičky mouky a lžíce ovoc.cukru smícháme kvásek a necháme vzejít. Heru utřeme s ovoc.cukrem a žloutky, přidáme ostatní suroviny, vzešlý kvásek a zpracujeme těsto. Necháme vykynout.
Těsto vyklopíme na pomoučený vál, vyválíme, nakrájíme na stejné čtverce, dáme náplň, sbalíme bochánek jako když děláme buchty a spojem dáváme na plech vyložený papírem na pečení. Necháme kynout pod utěrkou, než se rozehřeje trouba.
Troubu si zapneme na 180°C.
Potřeme rozšlehaným vejcem (se lžící mléka) a upečeme v předehřáté troubě.

Těsto jsem nechala udělat domácí pekárnu (místo čerstvého droždí jsem dala 1,5 malé odměrky sušeného).


dia cukřenka
 

DIA-BUCHTA OŘECHOVÁ

11. 2. 2023

3 vejce, 125g změklé hery, 1 hrnek ovocného cukru (Fruktóza, Fruktopur), 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 hrsti sekaných ořechů, 2 hrsti rozinek-namočit do rumu, 1 hrnek teplé vody, kakao.
+ sekané ořechy na ozdobu, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
-----
Změklou heru utřeme nebo vyšleháme s ovocným cukrem, postupně přidáváme vejce a pak vmícháme ostatní suroviny (mouku smícháme s práškem do pečiva)-rozinky dáme i se zbytkem rumu. Asi 3/4 těsta vlijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem, do zbytku těsta přidáme ještě trochu vody a kakao a lžící poházíme na světlé těsto. Posypeme sekanými ořechy a pečeme v předehřáté troubě na 200°C (moje trouba asi 25 minut).

 

DIA-BUCHTA S TVAROHEM A JAHODAMI

11. 2. 2023

Těsto: 3 celá vejce, 1 hrnek ovocného cukru (Fruktóza nebo Fruktopur), 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, přes půl hrnku oleje, 1 hrnek mléka.
Náplň: 2 tvarohy ve vaničce, sladidlo podle chuti (podle kyselosti jahod), 1 vejce, 2 lžičky vanilkového pudinkového prášku + cca 12 větších jahod nebo 24 menších.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na 190-200°C, vymažeme a vysypeme plech s vyšším okrajem.
Tvarohy rozmícháme se  sladidlem podle chuti a pak vmícháme pudinkový prášek a vejce. Připravíme si jahody.
V míse vařečkou dobře rozmícháme vajíčka s ovocným cukrem, přidáme mouku, do ní vmícháme prášek do pečiva, přidáme po straně olej a mléko, těsto dobře promícháme a rozetřeme na plech. Jak budeme krájet kousky, tak podle toho dáváme lžičku tvarohu doprostřed a na něj lehce položíme podélně rozkrojenou jahodu nebo menší celou. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova. Vpíchneme špejli, zda se těsto nelepí a je buchta upečená.
Pokud chceme méně kousků, do kulaté formy stačí polovina dávky.

 

DIA-BUCHTA TVAROHOVÁ S OVOCEM

11. 2. 2023

Těsto: 23 pecek diabetického sladidla (používám z Lidlu), 2 vejce (žloutky+sníh), 250g tvarohu ve vaničce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek kefíru
Ovoce: jahody nebo jiné ovoce (větší nakrájíme)
+ pečící papír do formy
-----
Zapneme troubu na 180-190°C. Pečící papír zmuchláme, namočíme vodou, vyždímáme a vyložíme jím formu - lépe se přizpůsobí kulaté formě.
Pecky rozdrtíme a se žloutky ušleháme elektrickým šlehačem do pěny. Přidáme ostatní suroviny, ušleháme těsto a nakonec lehce vařečkou vmícháme ušlehaný sníh. Těsto přendáme do papírem vyložené formy, poklademe ovocem a upečeme v předehřáté troubě.



 

DIA-KOLÁČ ŠVESTKOVÝ KYNUTÝ+tvarohové koláčky do mrazáku

11. 2. 2023

1 hrnek vlažného mléka (0,3 l), 5 lžic rostlinného másla (Perla, Rama nebo Hera), 1 vejce, 5 lžic ovocného cukru (Fruktoza, Fruktopur), 3 hrnky polohrubé mouky, 1 sáček sušeného droždí na 500g mouky, špetka soli.
Na koláč na plech: 1 kg švestek + drobenka (50g másla, 100g hrubé mouky, 100g ovocného cukru)
Na kulaté koláčky: 2 tvarohy, 1 vejce, 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku, tablety sladidla podle chuti, rozinky.
-----
Dáme ohřát mléko a do něj Perlu. Když je mléko vlažné, odstavíme, i když tuk ještě není úplně rozpuštěný. Vlijeme do mísy, přidáme ostatní suroviny, vymícháme těsto a necháme vykynout.
Pokud máme domácí pekárnu dáme v pořadí: vlažné mléko, Perla, vejce, sůl, mouka, ovocný cukr a jen 1 vrchovatou malou odměrku sušeného droždí (odměrka k pekárně)  - program Těsto.
Těsto (nedávám všechno) vložíme na vymazaný plech, necháme pod utěrkou chvíli vykynout, pak poklademe půlkami švestek řeznou stranou nahoru, posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.
Mezitím si uděláme na plech ze zbylého těsta kulaté koláčky,necháme chvíli pod utěrkou vykynout, umícháme tvarohovou náplň, koláčky naplníme a ozdobíme rozinkou.
Z tohoto množství stačí  těsto na koláč na plech a ještě dělám cca 10 kulatých koláčků s tvarohovou náplní a hned po vychladnutí je po jednom zabalím do alobalu a v mikrotenovém sáčku (nebo plastové dóze s víkem) dám do mrazáku. Tak je dia pečivo po ruce. Necháme rozmrznout při pokojové teplotě a je koláč jako čerstvý.
Tvarohová náplň: tablety sladidla rozdrtíme lžící, přidáme k tvarohu a pudinkovému prášku, zamícháme, ochutnáme, jestli je dostatečně sladké a pak přímícháme vejce.

 

DIA-KOLÁČE TVAROHOVÉ S OVOCEM A DROBENKOU

11. 2. 2023

Těsto: 400ml kefíru, 1 vejce, špetka soli, 125g teplé rozpuštěné Hery, 600g polohrubé mouky, 3 lžíce ovocného cukru (Fruktóza, Fruktopur), 2 malé odměrky sušeného droždí (odměrka k pekárně).
Náplň: dia marmeláda, 3-4 tvarohy ve vaničce, lžíce vanilk. pudink. prášku, 1 vejce, ovocný cukr podle chuti (nebo sladidlo), ovoce.
Drobenka: cca 40g másla, 70g hrubé mouky, 40g ovocného cukru.
+ mouka na vál a tuk na vymazání plechu
-----
Těsto: suroviny, v pořadí, jak jsou napsány dáme do nádoby domácí pekárny a spustíme program Těsto.
Plechy si vymažeme tukem (např. Omegou) nebo vyložíme papírem na pečení.
Po skončení programu těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na stejné kousky - jak chceme velké koláče, děláme kulaté bochánky, dáváme na plech, dno skleničky nebo hrnečku namočíme v mouce a uděláme důlky pro náplň.
Tence mázneme dia marmeládou, dáme tvaroh. náplň, doprostřed dáme ovoce a necháme na plechu asi 25 minut kynout.
Mezitím si zapneme troubu na 180°C.
Koláče posypeme drobenkou a upečeme v předehřáté troubě dozlatova.

 

DIA-KOLÁČKY TVAROHOVÉ DO ZÁSOBY

11. 2. 2023

cca 30 ks koláčků

1 vejce, 125g rozpuštěné Hery, špetka soli, 400ml vlažného mléka, 600g polohrubé mouky, 80g ovocného cukru (Fruktóza nebo Fruktopur), 2 malé odměrky sušeného droždí (odměrka k pekárně).
Náplň: 3 tvarohy ve vaničce, sladidlo podle chuti (dávám 15 rozdrcených tabletek), 1 vejce, 3 lžičky vanilk. pudinkového prášku a rozinky na ozdobu.
+ mouka na vál
-----
Do nádoby pekárny dáme suroviny v pořadí, jak jsou napsány a spustíme program těsto. Po ukončení programu vyklopíme těsto na pomoučený vál, nakrájíme na pruhy  a rozdělíme na stejné kousky, cca 38g.
Na vymazaný plech pokládáme (3x4) kulaté bochánky, v mouce namočeným dnem menší zavařovací sklenice uděláme důlek, dáme vrchovatou lžičku tvarohu, rozetřeme a zdobíme rozinkou.
Necháme chvíli kynout na plechu, mezitím si předehřejeme troubu na 180°C a koláčky upečeme dozlatova.
Hned po vychladnutí nandáme koláčky do plastové dózy s víčkem a dáme do mrazáku. Pak už jen koláček necháme chvilku při pokojové teplotě rozmrznout a je jako čerstvý.

 

DIA-KOŠÍČKY JAHODOVÉ

11. 2. 2023

KOŠÍČKY-KORPUSY
cca na 25-30 ks - záleží na velikosti formičky

200g hladké mouky, 120g změklé Hery, 70g ovocného cukru (Fruktóza nebo Fruktopur), 1 žloutek.
-----
Na vále zpracujeme těsto a dáme v mikrot. sáčku odležet do lednice.
Pak si zapneme troubu na 180°C.
Těsto naplníme do formiček na košíčky, dáváme na plech, dno těsta propíchneme dvakrát nebo třikrát špičkou nože (aby se dno při pečení nevyboulilo) a košíčky upečeme v předehřáté troubě. Formičky nemusíme vymazávat a upečené košíčky můžeme vyklápět i zchladlé.
Košíčky si můžeme upéct předem - v zavřené umělohmotné dóze nebo plechové krabici vydrží i měsíc.

1. náplň: 500g jahod, sladidlo podle chuti, 1 ztužovač šlehačky (např. Smetafix).
2. náplň: 1 tvaroh ve vaničce, 1 zakysaná smetana, 1 ztužovač šlehačky, sladidlo podle chuti.
-----
Tvaroh si otevřeme předem a složíme na něj papírovou utěrku, aby vysála přebytečnou vodu.
1. náplň: odebereme si pár hezkých jahod a necháme stranou na ozdobu. Ostatní jahody rozmixujeme se sladidlem a ztužovačem.
2. náplň: tvaroh smícháme se sladidlem a ztužovačem a lehce do něj vmícháme zakysanou smetanu.
Do košíčků rozdělíme jahodovou náplň, pak tvarohovou a zdobíme jahodami.
Takto naplněné košíčky nejsou na dlouhé skladování ( u nás vydržely 3 hodiny, takže delší dobu vyzkoušenou nemám a promočené nebyly). Můžeme proto plnit košíčky postupně a také můžeme jahodovou náplň méně osladit a košíček před naplněním lehce vymáznout dia jahodovou marmeládou.

 

DIA-MUFFINY TVAROHOVÉ S JAHODAMI

11. 2. 2023

1 vejce, 250g tvarohu ve vaničce, 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek ovocného cukru (Fruktopur, Fruktóza), 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku kefíru.
+ 12 jahod
+ tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání muff. plechu nebo papírové košíčky na muffiny
-----
Zapneme si troubu na 180°C, vymažeme a vysypeme plech na muffiny. Muffinový plech je lepší ještě podložit normálním pečícím plechem - muffinky se lépe pečou zespod.
Elektrickým šlehačem vyšleháme ovocný cukr s vejcem do husté světlé pěny. Pak přidáme ostatní suroviny a vyšleháme těsto.
Těsto rozdělíme do vymazaného a vysypaného plechu, do každého "muffinu" zapíchneme jahodu a upečeme v předehřáté troubě.

 

DIA-ŘEZY JAHODOVO-TVAROHOVÉ

11. 2. 2023

Těsto: 500g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce ovocného cukru (Fruktóza, Frutkopur), 250g změklé Hery, 50ml mléka, 1 vejce.
1. náplň: 2 tvarohy ve vaničce, sladidlo podle chuti, 1 vejce.
2. náplň: 750g jahod, sladidlo podle chuti, 1 vanilkový (nebo jahodový) pudinkový prášek.
+ tuk na vymazání plechu a hladká mouka na vál
-----
Na vále zpracujeme těsto, rozdělíme na 2 díly - trochu větší a menší "polovinu" a v mikroten. sáčku necháme odležet v lednici.
Zapneme si troubu na 180°C, připravíme si obě náplně a vymažeme plech s vyšším okrajem.
Na pomoučeném vále vyválíme větší díl na velikost plechu, namotáme na váleček a přeneseme na vymazaný plech. Prsty upravíme, trochu zvedneme okraj a potřeme tvarohovou náplní.
Na tvaroh lžící stejnoměrně rozprostřeme jahodovou náplň, vyválíme druhou placku, přeneseme na válečku a vložíme na jahodovou náplň.
Prsty lehce přimáčkneme u okrajů, aby se obě placky spojily. Propícháme vidličkou a upečeme dozlatova v předehřáté troubě. Před krájením necháme úplně vychladnout a ztuhnout.
Byl výborný a osvěžující i druhý den z lednice.
Tvarohová náplň: tvarohy smícháme se sladidlem podle chuti a nakonec vmícháme vejce.
Jahodová náplň: jahody pokrájíme na kousky, pokud je potřeba- podle chuti přisladíme sladidlem a nakonec lehce vmícháme pudinkový prášek.

 

DIA-ŘEZY TVAROHOVÉ S MALINAMI

11. 2. 2023

Těsto: 2 vejce (žloutky+sníh), sklenička (2 dl) ovocného cukru (Fruktóza, Fruktopur), 2 skleničky polohrubé mouky, necelý prášek do pečiva, 1 sklenička mléka, 1/2 skleničky oleje.
Krém: 4 tvarohy, 250g másla nebo rostlinného tuku, 12 tabletek sladidla, podle chuti ovocný cukr.
Rosol: 1 l malinové limonády se sladidlem nebo 1 l nápoje z prášku (pro diabetiky), 2 sáčky dortového želé na 0,5 l tekutiny (nebo 4 na 0,25 l tekutiny).
+ mražené maliny (cca 250-300g)
-----
Žloutky vyšleháme s ov. cukrem do pěny, postupně přidáváme mouku s práškem, olej a mléko a nakonec lehce vmícháme ušlehaný tuhý sníh. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a pečeme v předehřáté troubě na 190-200°C.
Vychladlé potřeme tvarohovým krémem, uhladíme posypeme mraženými malinami a maliny vmáčkneme do krému. Polijeme rosolem a necháme v lednici ztuhnout.
Krém: pokud máme tvarohy ve vaničce, předem si je otevřeme a složíme na každou vaničku papírovou utěrku a dáme po dvou na sebe a vystřídáme-utěrka vysaje přebytečnou vodu. Tabletky sladidla lžící rozdrtíme na prášek a ušleháme s máslem. Tvarohy dáme do mísy a postupně vmícháme po částech máslo. Ke konci ochutnáme, pokud je potřeba, dosladíme ovocným cukrem.
Rosol: z limonády (nebo nápoje z prášku-pro diabetiky s příchutí lesní ovoce+ 1 l vody)  podle návodu na sáčku želatiny uděláme rosol.

 

DIA-TVAROŽNÍK S BROSKVEMI A DROBENKOU

11. 2. 2023

Těsto: 2 nízkotučné tvarohy ve vaničce, 1 vejce, 7 rozdrcených tablet sladidla (nebo jiné  sladidlo podle chuti), 2 lžíce hrubé mouky, 2 lžičky vanilkového pudinkového prášku, 1 lžička prášku do pečiva.
Náplň: 2 broskve
Drobenka: 2 lžičky másla, 2 lžíce hrubé mouky, 1 lžíce ovocného cukru (Fruktóza, Fruktopur)
-----
Vše na těsto smícháme, těsto přendáme do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček a uhladíme. Broskve nakrájíme na měsíčky a lehce podélně vmáčkneme do těsta. Posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut. Drobenka z ovocného cukru víc zhnědne, než z řepného.

 

DIA-VÁNOČKA

11. 2. 2023

na 2 vánočky

1 kg polohrubé mouky, 1,5 změklé Hery = 375g, 300g ovocného cukru (Fruktopur, Fruktóza), 4 žloutky, nastr. kůra z 1 citronu, asi 3 dl vlažného mléka, 2 kostky droždí = 84g, 300g rozinek, 2 špetky soli.
+ trochu vlažného mléka, ovocného cukru a mouky na kvásek
+ bílek na potření, mandlové lupínky a špejle
-----
Ve vlažném mléce rozmícháme ovocný cukr, mouku a rozdrobené droždí a na teplém necháme vzejít kvásek.
Mezitím utřeme Heru s ovocným cukrem a postupně vmícháme žloutky. Nasypeme polovinu mouky, citr. kůru, sůl, rozinky, přidáme vzešlý kvásek a vlažné mléko a vymícháme řidší těsto. Pak postupně přidáváme zbylou mouku a dobře vypracujeme tužší těsto, aby dělalo bubliny.
Lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme pár hodin kynout.

Rozdělíme na dva díly a jeden díl si dáme na pomoučený vál. Těsto na válu si rozdělíme nožem na polovinu a 1. polovinu rozdělíme na 3 díly. Druhou polovinu rozdělíme na 5 dílů.
Z každého dílu uděláme váleček dlouhý na necelou délku plechu.
Ze tří silnějších válečků upleteme spodek vánočky, hřbetem ruky prohloubíme prostředek, dáme na plech a potřeme rozšlehaným bílkem (rozšleháme vidličkou 1 bílek+2 lžíce mléka). Ze tří slabších válečků upleteme prostředek vánočky, položíme na spodní díl a hřbetem ruky zase uprostřed uděláme žlábek a potřeme bílkem. Nakonec spleteme dva slabší válečky, nedoplétáme až do konce, položíme na prostřední díl a nespletené konce opatrně vsuneme pod špičku vánočky.
Vánočku děláme úzkou a vyšší. Přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny kynout na plechu.
Mezitím si předehřejeme troubu.
Pak vánočku potřeme rozšlehaným bílkem, rozdělíme si špejle na třetiny a zapícháme je na prostředek a po stranách-ne do mezer mezi prameny, ale do těsta. Posypeme mandlovými lupínky a dáme do předehřáté trouby.
Každá trouba jinak peče- já peču vánočku na 180°C (moje trouba asi 45 minut) na plech dávám pečící papír, který lehce pomáznu Omegou.
Do trouby dám na nejspodnější příčku plech (takže dávám plech navíc) , plech s vánočkou dávám na druhou příčku od spoda a asi 7-8 minut před koncem pečení vypínám spodek. Takže během pečení vánočku nepřendavám ani nezakrývám vršek alobalem.

 

DIA-ZÁKUSKY JAHODOVÉ

11. 2. 2023

Těsto: 4 vejce (žloutky+sníh), 130g ovocného cukru (Fruktóza, Fruktopur), 185g teplé vody, 140g oleje, 450g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva.
Krém: 750ml mléka, 2 sáčky vanilkového pudinku, 14 pecek sladidla - uvaříme pudink. 2 tvarohy ve  vaničce, 3 ztužovače šlehačky, 1 šlehačka, sladidlo podle chuti.
Ozdoba: 2 dia jahodové kompoty nebo čerstvé jahody
+ želatina nebo dortové želé
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání forem na srnčí hřbet
-----
Zapneme si troubu na cca 180°C, vymažeme a vysypeme 2 formy na srnčí hřbet.
Těsto: elektrickým šlehačem z bílků ušleháme tuhý sníh a necháme stranou.
Žloutky vyšleháme s ovocným cukrem do pěny, přidáme ostatní suroviny a vyšleháme těsto (pokud máme menší vejce a zdá se nám těsto hodně husté, přidáme trošku vody). Pak vařečkou lehce vmícháme sníh. Těsto rozdělíme do forem a upečeme v předeřáté troubě.
Vychladlé nakrájíme na plátky, na spodní plátek dáme krém, vmáčkneme jahody a přiklopíme vrchním plátkem. Vršek tence mázneme krémem, okolo zdobičkou uděláme krémem okraj, doprostřed vložíme jahody a zalijeme trochu želé.
Krém: uvaříme hustý pudink a necháme úplně ztuhnout a vychladnout. Pak odstraníme škraloup a elektrickým šlehačem pudink vyšleháme na jemný krém.
Tvarohy si předem vyndáme z lednice, otevřeme a složíme na ně papírovou utěrku - odsaje přebytečnou vodu. Pak vmícháme 2 ztužovače šlehačky a trochu sladidla. Šlehačku ušleháme se ztužovačem.
Do vyšlehaného pudinku vešleháme připravené tvarohy - vyšleháme krém, pokud je potřeba - přisladíme sladidlem a nakonec lehce vařečkou vmícháme ušlehanou šlehačku.
Dortové želé uvaříme se šťávou z dia kompotu podle návodu - stačí bohatě z dávky na 125 ml vody.