Jdi na obsah Jdi na menu
 


SLADKÉ-TĚSTA, KRÉMY, POLEVY apod.

Příspěvky

DROBENKA

22. 2. 2023

MNOŽSTVÍ NA 1 PLECH KOLÁČE

cca - 55g másla, 150g hrubé mouky, 70g cukru písek.
-----
Do mísy dáme máslo - může být změklé i zvládneme máslo z ledničky, jen ho pokrájíme na kousky.
Přidáme mouku, cukr a vše mezi prsty mneme, až se máslo promastí a spojí se s moukou a cukrem v drobenku. Drobenka by měla být sypká a když ji prsty zmáčkneme, měla by se trochu slepit k sobě v hrudky.
Na drobenku se nemusíme přesně řídit a vážit suroviny...při zpracování podle potřeby přidáme máslo, cukr nebo mouku, či ostatní suroviny. Ale doporučuji nezaměňovat za máslo rosttlinný tuk - drobenka není tak voňavá a dobrá.

Toto je základní drobenka, kterou můžeme obměňovat a vylepšovat podle chuti, nálady a potřeby:

SKOŘICOVÁ
Odebereme lžičku mouky a místo ní dáme lžičku skořice. Je výborná např. na švestkový koláč.

VANILKOVÁ
Přidáme vanilkový cukr a přidáme kousíček másla - asi 1/2 lžičky.

VANILKOVÁ VOŇAVÁ
Odebereme lžičku mouky a přidáme místo ní lžičku vanilkového pudinkového prášku.

OŘECHOVÁ
Odebereme lžíci mouky a přidáme asi 2 lžíce mletých nebo strouhaných ořechů, trochu cukru a lžičku másla.

KAKAOVÁ
Odebereme lžíci mouky a přidáme lžíci kakaa, trochu cukru a asi lžičku másla.

Pokud máme kyselejší ovoce - můžeme udělat sladší drobenku = přidáme cukr a kousek másla ..... NEBO položené ovoce na koláči před posypáním drobenkou nejdřív posypeme cukrem.

 

KRÉM ANANASOVÝ

22. 2. 2023

1 ananasový kompot, 1 ananasový nebo vanilkový pudinkový prášek, 250g másla, 100g cukru.
-----
Šťávu z kompotu doplníme vodou nebo ananasovým džusem do 400ml, rozmícháme s pudinkovým práškem a za stálého uvaříme pudink. Necháme vychladnout (občas stáhneme vařečkou lehce vršek ke straně-aby se neudělal škraloup). Pak pudink šleháme elektrickým šlehačem, po kouskách přidáváme máslo a cukr, dobře vyšleháme a pak vařečkou vmícháme nadrobno nakrájený ananas.

 

KRÉM ČOKOLÁDOVÝ

22. 2. 2023

150g másla, 170g moučkového cukru, 200g změklé hořké čokolády - utřeme.
1/8 l (125 ml) černé kávy, 1 žloutek, 2 lžíce hladké mouky - kaše.
-----
Z kávy, žloutku a hladké mouky za stálého míchání uvaříme kaši. Odstavíme, občas promícháme a necháme vychladnout.
Máslo utřeme s cukrem a po částech přimícháme vychladlou změklou čokoládu (necháme povolit např. na talíři nad hrncem s vodou). Když máme zamíchanou čokoládu, po částech přidáváme vychladlou kaši.

 

KRÉM ČOKOLÁDOVÝ MÁSLOVÝ

22. 2. 2023

NAPŘ. DO CUKROVÍ, KOŠÍČKŮ apod.
250g másla, 100g čokolády, 100g moučkového cukru.
-----
Změklou (povolenou) čokoládu vyšleháme s máslem a cukrem.

 

KRÉM KAKAOVÝ 1

22. 2. 2023

2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce mléka, 1 celé vejce - do vodní lázně.
250g másla, cukr podle chuti.
-----
Cukr, kakao, mléko a vejce šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Odstavíme a necháme vychladnout.
Máslo utřeme s trochou cukru a pak po částech přidáváme vychladlou kaši.

 

KRÉM KAKAOVÝ 2

22. 2. 2023

150g másla, 50g 100% tuku /Omega, Ceres...), 1 žloutek, 2-3 lžíce cukru, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu, 1 lžíce mletých ořechů.
-----
Ve vodní lázni našleháme žloutek s cukrem do husté pěny, odstavíme, necháme skoro vychladnout a přimícháme nahrubo nastrouhaný tuk. Několikrát promícháme a necháme úplně vychladnout, pak přidáme máslo a vyšleháme. Přimícháme rum, kakao a ořechy a krém necháme trochu ztuhnout v lednici.

 

KRÉM KÁVOVÝ 1

22. 2. 2023

1 kávový pudinkový prášek, 1/4 l mléka- na pudink.
3 lžíce silné černé kávy, 200g másla, 100-150g moučkového cukru.
-----
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme za stálého míchání kaši. Odstavíme, po lžících pomalu přimícháme kávu a mícháme do zchladnutí.
Máslo utřeme s cukrem a pak po částech přimícháme vychladlý pudink.

 

KRÉM KÁVOVÝ 2

22. 2. 2023

125g másla, 150-200g moučkového cukru, 1 vařený žloutek - utřít.
1 lžíce kakaového pudinkového prášku, 1 lžička mleté kávy, 4-5 lžice vroucí vody, trochu rumu, vanilkový cukr - smíchat.
-----
Pudinkový prášek, kávu, rum a vanilkový cukr smícháme s vroucí vodou na kašičku a necháme vychladnout.
Máslo utřeme s cukrem a žloutkem a pak po troškách přidáváme kašičku.

 

KRÉM KÁVOVÝ S TVAROHEM

22. 2. 2023

1/2 l mléka, 2 vanilkové pudinkové prášky, 125g másla, 100g moučkového cukru, 250g tvarohu, instantní káva podle chuti.
-----
Z mléka a pudinkových prášků uvaříme za stálého míchání hustou kaši. Odstavíme, občas zamícháme a necháme vychladnout.
Máslo utřeme s cukrem a tvarohem, přidáme trochu instantní kávy (sypké) a pak po částech vmícháme vychladlou kaši.

 

KRÉM MÁSLOVÝ

22. 2. 2023

150g cukru, 1 vanilkový cukr, 1,5-2 másla (375-500g), 1/4 l mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek.
-----
Z mléka a pudinkového prášku svaříme hustou kaši.
Do šlehače si připravíme oba cukry, přidáme horkou kaši (než se začne tvořit škraloup) a šleháme do úplného vychladnutí. Pak teprve po malých plátkách přišleháváme změklé máslo.
Jiné varianty krému: přidáme kakao, pár kapek rumové tresti, ořechy apod.

 

KRÉM POMERANČOVÝ

22. 2. 2023

170g cukru písek, 2 lžíce sušené pomerančové kůry, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce Solamylu, 1,5 dl pomerančového džusu, 3 vejce, 200g změklého másla.
-----
Vše kromě másla promícháme a za stálého míchání uvaříme kaši. Odstavíme, občas zamícháme a necháme vychladnout.
Do vychladlé kaše po částech zamícháme máslo, pak vyšleháme elektrickým šlehačem a necháme v lednici trochu ztuhnout.

 

KRÉM PUDINKOVO-TVAROHOVÝ VANILKOVÝ

22. 2. 2023

NA POHÁRY
1/2 l mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 žloutek, 2 lžíce cukru, 50g měkkého tvarohu nebo žerve.
-----
V mléce rozšleháme žloutek, pudinkový prášek a cukr a za stálého míchání uvaříme pudink a necháme vychladnout. Pak vešleháme tvaroh.
Krém plníme do pohárů, prokládáme ovocem a piškoty. Zdobíme šlehačkou.

 

KRÉM S BÍLOU ČOKOLÁDOU

22. 2. 2023

60g bílé čokolády, 3 lžíce šlehačky, 4 lžíce smetanového nebo kávového likéru, 180g másla, 50-80g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr.
-----
Čokoládu rozehřejeme se šlehačkou, odstavíme, přimícháme likér a necháme vychladnout.
Cukr s máslem našleháme do pěny, postupně přidáváme čokoládovu hmotu a našleháme hladký krém.

 

KRÉM SE ZAKYSANOU SMETANOU

22. 2. 2023

500ml šlehačky, 250g zakysané smetany, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžičky vanilkového pudinkového prášku, 2 ztužovače šlehačky.
-----
Vše ušleháme elektrickým šlehačem a podle chuti přimícháme cukr.

 

KRÉM TVAROHOVO-PUDINKOVÝ

22. 2. 2023

750ml mléka, 2 sáčky vanilkového pudinku, 3 lžíce cukru - uvaříme pudink.
 2 tvarohy ve vaničce, 3 ztužovače šlehačky, 1 šlehačka, cukr podle chuti
-----
Uvaříme hustý pudink a necháme úplně ztuhnout a vychladnout. Pak odstraníme škraloup a elektrickým šlehačem pudink vyšleháme na jemný krém.
Tvarohy si předem vyndáme z lednice, otevřeme a složíme na ně papírovou utěrku - odsaje přebytečnou vodu. Pak vmícháme 2 ztužovače šlehačky a trochu cukru
Šlehačku ušleháme se ztužovačem.
Do vyšlehaného pudinku vešleháme připravené tvarohy (se ztužovači a cukrem),  vyšleháme krém, pokud je potřeba - přisladíme a nakonec lehce vařečkou vmícháme ušlehanou šlehačku.

 

KRÉM TVAROHOVÝ ČOKOLÁDOVO-BANÁNOVÝ

22. 2. 2023

NA POHÁRY apod.
250g tvarohu, 100g čokolády, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce medu, 2 banány.
-----
Tvaroh našleháme se změklou čokoládou, kakaem a medem. Přidáme nastrouhané banány a promícháme.
Dáme do pohárů, prokládáme ovocem, zdobíme šlehačkou a čokoládou.

 

KRÉM TVAROHOVÝ OŘECHOVÝ

22. 2. 2023

100g mletých lískových oříšků, 1 lžička instantní kávy, 250g tvarohu, 4 lžíce cukru, 250ml šlehačky, 1 ztužovač šlehačky, trochu rumu nebo rumové tresti.
-----
Šlehačku ušleháme se ztužovačem. Tvaroh smícháme s postatními surovinami a lehce vmícháme ušlehanou šlehačku.

 

KRÉM TVAROHOVÝ VANILKOVÝ 1

22. 2. 2023

500g tvarohu, 100g másla, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce moučkového cukru, 1 hrnek mléka (0,33 l), 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 vanilkový cukr.
-----
Z mléka, pudinkového prášku a vanilkového cukru uvaříme pudink, odstavíme a necháme za občasného zamíchání vychladnout.
Utřeme tvaroh s máslem, vanilkovým a moučkovým cukrem a po částech přidáváme vychladlý pudink. Podle chuti přisladíme.

 

KRÉM TVAROHOVÝ VANILKOVÝ 2

22. 2. 2023

1 hrnek mléka (0,33 l), 1 vanilkový pudinkový prášek, 250g másla, 250g tvarohu, cukr podle chuti.
-----
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink a za občasného zamíchání necháme vychladnout. Pak do vychladlého pudinku vmícháme tvaroh.
Máslo utřeme s cukrem a po částech přidáváme pudink s tvarohem.

 

KRÉM VAJEČNÝ

22. 2. 2023

250g másla, 2 vejce, 300g moučkového cukru, 1 lžíce rumu.
-----
Vejce a cukr šleháme v páře na hustý krém. Odstavíme a necháme vychladnout.
Máslo vyšleháme do pěny a do něj po částech zašleháme vychladlý krém. Nakonec zašleháme rum.

 

KRÉM VANILKOVÝ PUDINKOVÝ

22. 2. 2023

KRÉM NA VĚNEČKY, KOŠÍČKY... -

1/2 l mléka, 1,5 vanilkového pudinkového prášku, 150g másla, cukr podle chuti.
-----
Z mléka si odebereme necelý hrnek a ostatní mléko dáme vařit. V hrnku rozmícháme (v odebraném mléce) vanilkové pudinky + 2-3 lžíce cukru a když se mléko vaří, přilijeme do kastrolu a umícháme hustý pudink. Odstavíme a necháme vychladnout. Aby se neudělal škraloup - občas lehce vršek vařečkou stáhneme k okraji.
Když je pudink vychadlý, šleháme ho elektrickým šlehačem a postupně po částech přidáváme máslo - asi vždy jednu čtvrtinu.. Před poslední čtvrtinou másla podle chuti dosladíme a dobře krém vyšleháme. Můžeme přidat trochu rumové esence nebo kapku rumu.

 

KRÉM VANILKOVÝ S RUMEM

22. 2. 2023

1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 1 vanilkový pudinkový prášek, 3 lžíce rumu, 1 hrnek mléka - svaříme na kaši.
200g másla, 200g cukru - utřeme.
-----
Svaříme za stálého míchání kaši - rum přidáme ke konci, odstavíme, občas zamícháme a necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a po částech vmícháme vychladlou kaši.

 

KRÉM ŽLOUTKOVÝ 1

22. 2. 2023

4 žloutky, 1 dl šlehačky, 75g moučkového cukru--šleháme v páře do zhoustnutí.
200g másla, 75g moučkového cukru, 2 lžíce rumu.
-----
Žloutky, šlehačku a cukru šleháme v páře do zhoustnutí. Odstavíme a necháme vychladnout.
Máslo ušleháme s cukrem do pěny, pak po částech vmícháme krém a nakonec po částech rum.

 

KRÉM ŽLOUTKOVÝ 2

22. 2. 2023

NA VĚNEČKY, KOŠÍČKY...
1/4l mléka, 30g Solamylu, 4 žloutky, 80g moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 2 lžíce másla, 1 vanilkový cukr.
-----
V mléce rozšleháme žloutky, moučkový cukr, Solamyl a za stálého míchání uvaříme kaši, Odstavíme, když trochu zchladne-zamícháme rum, občas promícháme a necháme vychladnout. Máslo utřeme s vanilkovým cukrem do pěny a pak postupně vešleháme do vychladlé kaše.

 

OZDOBY ČOKOLÁDOVÉ

22. 2. 2023

na jeden dort-záleží, kolik ozdob potřebujeme a jak velké

cca 50g čokolády na vaření nebo hořké čokolády.
-----
Samotnou čokoládu  rozehřejeme ve vodní lázni,a když trochu zchladne a není úplně tekutá, dáme do kornoutku z pečícího papíru nebo do sáčku a odstřihneme růžek. Na pečící papír stříkáme tvary a dáme ztuhnout do lednice.



 

POLEVA ČOKOLÁDOVÁ BÍLÁ

22. 2. 2023

 na 100g bílé čokolády (Orion,Lidl)) dávám cca 50g Omegy a rozpustím za občasného zamíchání ve vodní lázni.

 

POLEVA ČOKOLÁDOVÁ KÁVOVÁ

22. 2. 2023

30g čokolády na vaření, 30g bílé čokolády (Orion, Lidl), 30g 100% tuku (Omegy), 1 lžička mleté kávy.
-----
Čokolády s tukem rozehřejeme ve vodní lázni, mícháme až se spojí, pak odstavíme a vmícháme kávu.

 

POLEVA ČOKOLÁDOVÁ na řezy

22. 2. 2023

ÚPLNĚ NEZTUHNE JAKO ČOKOLÁDA

100g čokolády na vaření, 1 zakysaná smetana
-----
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, pak přimícháme zakysanou smetanu a hned polijeme řezy.

 

POLEVA ČOKOLÁDOVÁ TMAVÁ

22. 2. 2023

ve vodní lázni rozpustíme za občasného míchání 100g čokolády na vaření a 70-80g Omegy.

 

POLEVA KAKAOVÁ SE SOLAMYLEM

22. 2. 2023

250g ztuženého 100% tuku (např. Omega), 2 lžíce Solamylu, 3-4 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce kakaa.
-----
Do misky si prosijeme Solamyl, kakao a moučkový cukr, abychom neměli v polevě hrudky.
Tuk nakrájíme na kousky a ve vodní lázni rozpustíme. Vyndáme z vodní lázně, přidáme ostatní suroviny a vymícháme hladkou polevu.