SLADKÉ-TĚSTA, KRÉMY, POLEVY apod.
Příspěvky
POLEVA MARSHMALLOW
22. 2. 2023
150g bonbonů marshmallow (pěnové-jako žužu), 100g másla, 110g moučkového cukru, podle potřeby potr. barvivo.
-----
Ve vodní lázni rozpustíme máslo, přidáme moučkový cukr, pokrájené bonbony a mícháme, až se vše rozpustí a spojí. Pokud je potřeba, přibarvíme potr. barvivem.
ŠLEHAČKA DOMÁCÍ Z MLÉKA
22. 2. 2023
125g másla, 2dl mléka.
-----
Mléko s máslem zahřejeme asi na 60°C, vlijeme do mixeru a mixujeme 3-4 minuty. Přelijeme do nádoby, ve které budeme šlehačku šlehat, necháme úplně vychladnout a přikryté necháme do druhého dne v lednici.
Druhý den šleháme šlehačku a postupně zašleháme necelou lžíci moučkového cukru
ŠLEHAČKA KÁVOVÁ
22. 2. 2023
2 rovné lžíce instantní kávy, 1 lžíce mléka, 250 ml šlehačky, 1,5-2 lžíce cukru.
-----
Kávu rozpustíme v horkém mléce a necháme vychladnout.
Šleháme šlehačku, postupně přidáváme kávovou směs a cukr a ušleháme dohusta. Záleží, jak silnou máme kávu, nemusíme dát všechnu- ochutnáme během šlehání.
ŠLEHAČKA PAŘÍŽSKÁ 1
22. 2. 2023
1 šlehačka, 125g čokolády (lze mléčná, ledové kaštany, na vaření ...).
-----
Šlehačku s nasekanou čokoládou zahříváme k bodu varu, mícháme a když se začne vařit, zmírníme oheň a hlídáme, aby nepřetekla.
Odstavíme, občas lehce zamícháme a necháme vychladnout. Přikryté dáme do druhého dne do lednice.
Druhý den ušleháme elektrickým šlehačem.
ŠLEHAČKA PAŘÍŽSKÁ 2
22. 2. 2023
2 šlehačky, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce moučkového cukru.
-----
Pařížská šlehačka- den předem si svaříme za stálého míchání 2 šlehačky, kakao a cukr. Necháme na velmi mírném ohni přejít varem- pozor, aby nám šlehačka nepřetekla, necháme vychladnout a do druhého dne dáme do lednice. Pak ušleháme.
ŠLEHAČKA PAŘÍŽSKÁ Z MLÉKA
22. 2. 2023
125g másla, 2dl mléka, 20g kakaa, 1 lžíce moučkového cukru.
-----
V mléce rozmícháme kakao a s máslem zahřejeme asi na 60°C, vlijeme do mixeru a mixujeme 3-4 minuty. Přelijeme do nádoby, ve které budeme šlehačku šlehat, necháme úplně vychladnout a přikryté necháme do druhého dne v lednici.
Druhý den šleháme šlehačku a postupně zašleháme necelou lžíci moučkového cukru.
ŠLEHAČKA TVAROHOVÁ
22. 2. 2023
150g měkkého tvarohu, 100ml šlehačky, 2 lžíce moučkového cukru.
-----
Ušleháme šlehačku. Tvaroh smícháme s cukrem a lehce vmícháme ušlehanou šlehačku.
TĚSTO NA LINECKÉ KOŠÍČKY K NAPLNĚNÍ
22. 2. 2023
cca na 25-30 ks - záleží na velikosti formičky
200g hladké mouky, 120g změklé Hery, 70g moučkového cukru, 1 žloutek.
-----
Na vále zpracujeme rukama těsto a dáme v mikrot. sáčku odležet do lednice (měla jsem ho tentokrát něco přes hodinu).
Pak si zapneme troubu na 180°c.
Těsto naplníme do formiček na košíčky, dáváme na plech, dno těsta propíchneme dvakrát nebo třikrát špičkou nože (aby se dno při pečení nevyboulilo) a košíčky upečeme v předehřáté troubě- záleží na velikosti formiček. Já menší pekla 10 minut a větší 12, ale každá trouba peče jinak.Košíčky si můžeme upéct předem - v zavřené umělohmotné dóze nebo plechové krabici vydrží i měsíc. Pak jen naplníme krémem, pudinkem, šlehačkou ...a ovocem a je pohoštění na stole během chvilky.
POZNÁMKA:
protože z tohoto těsta jsem košíčky nepekla už několik let, vyzkoušela jsem všechny způsoby:
1) část těsta jsem na pomoučněném vále vyválela, vykrájela kolečka o něco větší,než je průměr formiček a kolečko vložila do formičky.
2) těsto jsem si nakrájela na kousky a prsty vtlačila do formičky.
3) zkoušela jsem formičky vymazat a několik jsem nevymazala - vyklápěly se úplně stejně dobře, jako vymazané. Takže formičky není potřeba vymazávat.
4) vyklápěla jsem košíčky horké a i zkusila několik nechat vychladnout ve formičce. Takže můžeme vyklápět i vychladlé - obojí se vyklápí dobře a košíčky se nelámou.
Na obrázku je množství z dvojité dávky = 9 velkých a 32 menších košíčků