Jdi na obsah Jdi na menu
 


MASO DRŮBEŽÍ

Příspěvky

"SVÍČKOVÁ" Z KRŮTY NEBO KUŘETE

13. 2. 2023

kuře nebo krůta
Omáčka: cca na 6 porcí: 50g másla, 1 cibule,cca 800 g nahrubo strouhané kořenov zeleniny (cca 400g mrkve, 200g petržele, 200 g celeru). 30g slaniny, 0,6 dl octa, cca 1,5 l vody, 2-3 lžíce cukru (nebo méně-my máme radši sladší), 4 bobkové listy, 5 zrnek celého pepře, 5 zrnek nového koření, sůl + cca 0,5 l mléka a 4-5 lžic hladké mouky.
-----
Z krůty nebo kuřete odřízneme křídla, stáhneme kůži a naporcujeme. Slaninu nakrájíme na hranolky, koření zavážeme do gázy.
Na másle orestujeme slaninu, koření, nadrobno nakrájenou cibuli a zeleninu, až zelenina voní a pustí šťávu. Pak shrneme ke straně,  vložíme maso a orestujeme po obou stranách. Podlijeme vodou (vodu nedáváme všechnu najednou-jen aby maso bylo ponořené), osolíme, přidáme ocet, cukr, promíchneme, dusíme a vodu přidáváme postupně.
Když je maso měkké, vyndáme si ho stranou, vyhodíme balíček s kořením a skoro všechnu slaninu (jeden hranolek necháme v omáčce), omáčku ponorným mixérem rozmixujeme a vrátíme na sporák.
Omáčku přivedeme znovu k varu, zahustíme mlékem rozmíchaným s moukou, necháme chvilku povařit, pokud je potřeba, ještě zředíme mlékem a dochutíme solí, cukrem a převařeným octem a odstavíme.
Maso vložíme do omáčky - já maso obírám z kostí a na talíř už dávám jen čisté maso.
Příloha: houskové knedlíky

 

BABIČČINO KUŘE

13. 2. 2023

1 kuře, plnotučná hořčice, sůl, strouhanka, máslo nebo rostlinný tuk.
-----
Kuře naporcujeme, osolíme, potřeme hořčicí a obalíme ve strouhance. Vložíme do pekáče na máslo, pečeme v troubě, pak otočíme, trochu podlijeme a upečeme dozlatova.
Příloha: rýže, brambory 

 

BALKÁNSKÉ ZÁVITKY

13. 2. 2023

6 kuřecích prsíček, 3 listy čínského zelí, sůl, olej, polohrubá mouka.
Náplň: 100g balkánského sýra, 50g tvrdého sýra, 100 kladenské nebo debrecínky, 1 bílek.
Těstíčko: 2-3vejce, 250ml mléka, 200-250g hladké mouky, sůl, pepř.
-----
Maso naklepeme, trošku osolíme, potřeme olejem, nakládáme na sebe a necháme v lednici proležet.
Připravíme si náplň: sýry nastrouháme, kladenskou nakrájíme nadrobno a vše promícháme a spojíme bílkem.
Těstíčko: vyšleháme vejce s mlékem, osolíme, opepříme a přidáváme mouku, až budeme mít hustší těstíčko.
Na každý plátek masa dáme půlku listu salátu, lžíci náplně, přehneme, spíchneme párátkem, obalíme v polohrubé mouce, namočíme v těstíčku a smažíme zvolna po obou stranách ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.
Příloha: brambory, bramborová kaše, hranolky...+ zeleninový salát

 

BAREVNÉ KUŘE

13. 2. 2023

1 kuře, červená a zelená paprika, 150g cibule, 300g rajčat, 2 stroužky česneku.
Směs: 3 lžíce oleje, 2 lžíce citronové šťávy, pepř, sůl, 1/2 lžičky mleté papriky
-----
Porce kuřete potřeme směsí a pečeme při 175°C asi 40 minut. Přidáme nakrájenou cibuli, papriky na nudličky, oloupaná rajčata na kolečka a pečeme 15-20 minut. Pak na kuře nasypeme nasekaný česnek a ještě asi 5 minut dopečeme.
Příloha: rýže, brambory

 

ČERNOŽICKÝ GULÁŠ

13. 2. 2023

1 kuře, 1 cibule, 250g žampionů, 3 zelené papriky, 4 rajčata, 1/8 l smetany, 30g slaniny, olej, lžička sladké papriky, hladká mouka.
-----
Na oleji zpěníme cibuli, kousky kuřete, orestujeme, zasypeme paprikou, podlijeme a dusíme doměkka. Na pánvi na slanině osmahneme žampiony, papriky, rajčata a vložíme i se šťávou do guláše. Zahustíme smetanou smíchanou s moukou a necháme chvíli povařit.
Příloha: knedlíky, noky, těstoviny

 

ČESNEKOVÉ KUŘE

13. 2. 2023

1 kuře, 6-8 stroužků česneku, 1 lžička grilovacího koření, 1 lžíce oleje, 1 sklenička světlého piva, sůl.
-----
Zapneme si troubu na 230°C.
Stroužky česneku podélně rozpůlíme. Grilovací koření smícháme s olejem. Do pekáče dáme trochu vody.
Kuře omyjeme, potřeme směsí oleje s grilovacím kořením a hluboko do masa vpichujeme česnek - aby nevylezl během pečení ven -"prošpikujeme" celé kuře.
Kuře osolíme, vložíme do pekáče a pečeme dozlatova. Během pečení potíráme pivem.
Příloha: brambory a zeleninový salát.

 

ĎÁBELSKÉ KUŘE 1

13. 2. 2023

1 kuře, 4-5 stroužků česneku, olej, 50g slaniny, 6 lžic červeného vína, 1 lžíce másla, 12 plátků slaniny.
Směs: hladká mouka, sůl, pepř, sladká paprika, kari, chilli.
-----
Kuře rozdělíme na menší porce, potřeme utřeným česnekem a obalíme ve směsi mouky. Na trošce oleje rozškvaříme slaninu, škvarečky vyndáme, na zbylém tuku zprudka orestujeme porce kuřete, zmírníme sporák, přidáme máslo, každou porci zakapeme vínem a ze všech stran opékáme. Když je maso poloměkké, naskládáme ho do pekáčku, podlijeme výpekem, na každou porci dáme plátek slaniny a naskládáme slaninu i mezi maso, přidáme škvarečky a pečeme dozlatova (pokud je potřeba, během pečení trochu podlijeme).
Příloha: brambory, bramborová kaše

 

ĎÁBELSKÉ KUŘE 2

13. 2. 2023

1 kuře, 6 velkých brambor, 1 směs na ďábelské tousty, kmín, 1 šlehačka, sůl, tuk nebo olej na vymazání plechu.
+ 150g strouhaného sýra
-----
Na vymazaný plech s vyšším okrajem dáme do středu osolené porce kuřete, kolem poklademe na 1,5 silná kolečka nakrájené oloupané brambory, okmínujeme, lehce osolíme, vše poklademe směsí na ďábelské tousty, zalijeme šlehačkou a pečeme v troubě na 250°C. Po 30 minutách zmírníme, posypeme sýrem a dopečeme.

 

ĎÁBELSKÉ ŘÍZEČKY

13. 2. 2023

500g kuřecích prsíček, 3 střední cibule, 3 vejce, 40g Solamylu, 2 lžíce kremžské hořčice, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžíce papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky.
+ olej na smažení
-----
Maso nakrájíme na tenké nudličky, cibuli nakrájíme-na čtvrtiny a z toho tenoučké proužky-takže na "čtvrtkroužky" a vše dáme do mísy. Přidáme ostatní suroviny, dobře promícháme a necháme do druhého dne přikryté odležet v lednici.
Na pánev na rozpálený olej dáváme lžící hmoty, rozetřeme na placičky a opečeme z obou stran.
Příloha: různě upravené brambory-kaše,hranolky, vařené,opečené nebo šťouchané brambory....+ zeleninový salát nebo obloha

 

DUŠENÉ KUŘE V ZELENINĚ

13. 2. 2023

1 kuře, 1 menší cibule, sáček zmrazené zeleninové směsi (500g), hladká mouka, sůl, olej, 2 dl vývaru nebo voda+drůbeží bujón.
-----
Kuře naporcujeme, osolíme a lehce obalíme v hladké mouce. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme porce masa a maso opečeme ze všech stran. Podlijeme vývarem a dusíme asi 15 minut. Pak maso obrátíme a přidáme zeleninu a na mírném ohni dusíme doměkka. Podle chuti osolíme, případně přidáme koření podle chuti.
Příloha: brambory

 

EXTRA SENDVIČ S HERMELÍNEM

13. 2. 2023

4 plátky vepřové krkovice, 4 kuřecí prsní řízky, 2-3 hermelíny, 2 cibule, 4 plátky libové anglické slaniny, sůl, pepř, grilovací koření.
-----
Maso je lepší připravit si předem, ale nemusíme. Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme grilovacím kořením. Dáme na sebe do mísy a v chladu necháme proležet.
Zapneme si troubu na 220°C. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka, hermelíny na asi 1 cm silné plátky.
Na plech dáme papír na pečení, kápneme trochu oleje a prstem papír vymažeme. Na papír rozložíme prsní řízky, na každý dáme plátek slaniny, na slaninu hermelín, na hermelín cibuli a přiklopíme plátkem krkovice.
Upečeme v troubě.
Příloha: hranolky, krokety, brambory, bramborová kaše....+ obloha, zeleninový salát apod.

 

FOUSATÝ NOHY

13. 2. 2023

asi 12 kuřecích paliček nebo 8 menších kuřecích stehýnek
Medová směs: 1/2 hrnku medu, 2 lžíce sojové omáčky
+ 4 hrnky cornflakes (kukuřičné lupínky)  2 lžíce sezamu nebo lněných semínek
-----
Zapneme si stroubu na 180-190°C.
V jedné misce med smícháme se sojovou omáčkou. Lupínky rozdrtíme na menší kousky (nejlépe v utěrce válečkem) a nasypeme i se semínky do druhé mísy.
Maso omyjeme, obalíme v medové směsi a pak v rozdcených lupínkách a trochu přitlačíme. Dáváme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Příloha: brambory, bramborová kaše nebo jen zeleninový salát

 

GNOCCHI SE ŠPENÁTOVOU OMÁČKOU

13. 2. 2023

1 balíček gnocchi - 500g
Omáčka: 1 cibule, 2 kuřecí prsa, 200g sekaného špenátu (mražený porcovaný), 70g taveného sýra, 1 stroužek česneku, 1 šlehačka (nebo 12% smetana a lžička hladké mouky), olej, sůl.
-----
Gnocchi uvaříme podle návodu.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a orestujeme, až se maso zatáhne (zbělá). Přidáme špenát, prolisovaný česnek, sůl, tavený sýr, spojíme a nakonec zalijeme šlehačkou nebo smetanou rozmíchanou s necelou lžičkou mouky, chvilku povaříme, dochutíme a podáváme s uvařenými gnocchi.

 

GULÁŠ ATTILA

13. 2. 2023

1 kuře, sádlo, 2 cibule, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžíce pálivé papriky, 2 zelené papriky (nejlépe špičaté-slovenské),6 žampionů, 2 lžíce rajského protlaku, sůl.
-----
Na kousky naporcované kuře osmahneme na sádle s cibulí, posypeme paprikou, krátce orestujeme, podlijeme, osolíme, přidáme nakrájené papriky, žampiony a dusíme. Ke konci přidáme rajský protlak.
Příloha: rýže

 

INDICKÉ KUŘE

13. 2. 2023

1 kuře, citr. šťáva.
Marináda: 250ml bílého jogurtu, 2 lžičky chicken masal nebo kari koření, 1 lžička chilli, 1 lžička soli, 4 lžíce oleje-vše smícháme.
Pasta: 2 lžíce kokosu, 1 strouhané cibule, 4 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžička mletého zázvoru, 1/4 lžičky pepře-vše smícháme.
-----
Kuře pokapeme citronovou šťávou. Marinádu i pastu spojíme a dobře promícháme dohromady, opatláme celé kuře a přikryté necháme 24 hodin v lednici odležet. Pak dáme na pekáč, podlijeme a upečeme.
Příloha: rýže

 

JOGURTOVÉ PLÁTKY

13. 2. 2023

4 kuřecí řízky.
Marináda: 1 velký bílý jogurt (nejlépe smetanový), 1 vrchovatá lžička koření (např. kari,grilovací,česnek apod.), sůl.
-----
Maso naklepeme, naložíme do druhého dne do marinády a pak i s marinádou opečeme na teflonové pánvi nebo grilujeme.

 

KACHNA PO SABINSKU

13. 2. 2023

1 kachna, 800g jablek, 2 cibule, 1 dl zakysané smetany, sůl.
-----
Zapneme si troubu na 230°C.
Omytou kachnu osolíme (i zevnitř) a naplníme oloupanými překrojenými jablky.
Do pekáče dáme nadrobno nakrájenou cibuli, podlijeme vodou a položíme kachnu. Pečeme v troubě a během pečení tučné částli kachny-kůže propíchneme vidličkou, aby tuk vytékal. Pokud je kachna hodně tučná, svrchu vypečený tuk několikrát odebereme lžící a necháme stranou.
Před dopečením kachnu potřeme zakysanou smetanou a dopečeme.
Příloha: bramborové knedlíky, červené zelí a přidáváme na talíř i pečená jablka z kachny.

 

KARLOVICKÉ KUŘE

13. 2. 2023

1 kuře, 2 cibule, 3 pórky, asi 2 hrsti čerstvých nebo mražených hub (i žampionů nebo hlívy), 1/2 sklenice sterilovaného sladkokyselého zelí, polohrubá mouka, máslo, sůl, pepř.
-----
Kuře stáhneme z kůže a vykostíme. Maso nakrájíme na kostky, ze zbytků z  kuřete uvaříme polévku.
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso, orestujeme, až se maso zatáhne (zbělá), osolíme, opepříme a podlijeme tak, aby bylo maso lehce ponořené a dusilo se. Za chvilku přidáme houby, na kolečka nakrájené pórky a překrájené zelí. Dusíme- občas zamícháme nebo podle potřeby trochu podlijeme. Když je maso měkké, zaprášíme trochu moukou, povaříme, dochutíme a odstavíme.
Příloha: rýže, noky

 

KŘÍDLA MEDOVÁ

13. 2. 2023

16 kuřecích křidélek.
Marináda: 4 lžíce medu, 3 lžíce sojové omáčky, 8 stroužků česneku, kousek másla (asi 40g), 1/2 lžičky sušeného zázvoru.
-----
Zapneme si troubu na 250°C.
Křidélka omyjeme a dáme na plech s vyšším okrajem. Přidáme marinádu, dobře rukama vše promícháme, křidélka na plechu narovnáme, přidáme trošku vody a pečeme. Během pečení občas obrátíme a podlijeme podle potřeby trochu vodou.
Marináda: máslo rozpustíme, necháme trochu zchladnout a smícháme s medem, sojovkou, prolisovaným česnekem a zázvorem.
Příloha: bramborová kaše nebo chléb

 

KŘÍDLA NA PIVĚ

13. 2. 2023

1 kg kuřecích křidýlek, 1 cibule, 50g másla, 300ml piva.
Na obalení: 1 lžíce hladké mouky, 3 lžičky soli, 2 lžičky sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky.
-----
Zapneme si troubu na 180°C, plech s vyšším okrajem vyložíme papírem na pečení.
Do sáčku (nebo dózy s víkem) dáme suroviny na obalení, přidáme omytá křidýlka, uzavřeme a zatřepeme, až se křidýlka ve směsi obalí. Poskládáme je na plech, posypeme nadrobno nakrájenou cibulí, poklademe lupínky másla a pečeme v troubě asi 20 minut. Pak podlijeme pivem a dopečeme.
Podáváme s chlebem.

 

KŘÍDLA NA PLECHU 1

13. 2. 2023

Kuřecí křídla
Marináda: meruňková marmeláda, kečup, sůl, česnek, feferonka nebo špetka chilli, citr. šťáva.
-----
Křídla naložíme do marinády a druhý den pečeme v troubě.

 

KŘÍDLA NA PLECHU 2

13. 2. 2023

12 křídel, 1/2 sáčku grilovacího koření (asi 20g-používám solené).
-----
Křídla omyjeme a hned z vody dáváme do nádoby s víčkem (zbytek vody z křídel se spojí s kořením a udělá marinádu). Přisypeme koření, uzavřeme a protřepeme. Do druhého dne necháme v lednici proležet, občas nádobou zatřepeme, aby se promíchalo.
Pečeme v troubě na střední příčce na nejvyšší stupeň (275°C) na plechu vyloženém papírem na pečení (nevymazáváme, nepodléváme-jen na suchý papír).

 

KRŮTÍ TERČE

13. 2. 2023

1 krůtí prsa, 100g kladenské pečínky nebo debrecínky, 100g plátkového sýra, sůl, pepř.
+ hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení, olej na smažení
+ špejle
-----
Z krůtích prsou uděláme plát, naklepeme, osolíme, opepříme, poklademe kladenskou, sýrem a zatočíme do rolády.
Do rolády zapícháme špejle tak, aby špejle byla vždy v polovině plátku - mezi špejlemi ukrojíme z rolády plátek a budeme mít plátek rolády, spíchnutý špejlí.
Tak nakrájíme celou roládu na asi 3 cm silné plátky, necháme je spíchnuté špejlí a obalíme jako řízek v trojobalu. Zvolna smažíme na oleji po obou stranách.
Příloha: hranolky, brambory, bramborová kaše....

 

KUDRNATÉ KUŘE

13. 2. 2023

1 kuře, 2 čínské instantní polévky s nudlemi nebo balení čínských nudlí, cibule, máslo, sůl, pažitka.
-----
Omyté kuře rozpůlíme a osolíme. Než otevřeme sáčky s polévkami, tak je pomačkáme, aby se nudle rozlámaly.
Dno pekáče vymažeme máslem, nasypeme nudle, trochu posypeme z přiloženého sáčku s kořením, poklademe na kolečka nakrájenou cibulí a podlijeme vodou. Na cibuli položíme půlky kuřete, poklademe plátky másla a pečeme v troubě. Během pečení přeléváme výpekem a občas podléváme, aby nebyly nudle suché a měly šťávu. Na talíři posypeme nasekanou pažitkou.

 

KUŘE "SMAŽENÉ" V TROUBĚ

13. 2. 2023

Kuřecí křidýlka a stehna, hladká mouka, vejce + trošku mléka, strouhanka, olej.
-----
Stehna v kloubu rozpůlíme. Maso omyjeme a  i s kůží osolíme a obalíme klasicky jako řízek v trojobalu.
Na plech dáme pečící papír, stříkneme nebo vymažeme olejem, položíme obalené porce, stříkneme je olejem, vložíme do studené trouby a upečeme na 220°C dozlatova. Na olej používám rozprašovač oleje z Tescomy.
Příloha: brambory, bramborová kaše nebo je i výborné jen s chlebem + kdo má rád - kousek citronu

 

KUŘE á la BAŽANT

13. 2. 2023

1 kuře, 100g slaniny, 50g másla, 1 cibule, cca půlka menšího celeru, 1 lžíce hladké mouky, koření divočina, sůl.
-----
Polovinu slaniny nakrájíme na proužky a dáme na chvíli do mrazáku.
Zapneme si troubu na cca 220°C.
Celer očistíme a nakrájíme nadrobno, cibuli a polovinu slaniny také nadrobno.
Kuře naporcujeme, prošpikujeme slaninou z mrazáku. Lehce osolíme a ze všech stran lehce posypeme kořením divočina a rukou trochu rozetřeme.
V pekáči (ve kterém budeme péct kuře orestujeme na másle slaninu, cibuli a celer, pak přidáme porce kuřete a orestujeme ze všech stran. Podlijeme a pečeme v předehřáté troubě do měkka. Podle potřeby otáčíme, podléváme a poléváme vypečenou šťávou.
Když je kuře měkké, přimícháme do šťávy mouku rozmíchanou s trochou vody a chvíli dopečeme.
Příloha: rýže, bramborový knedlík

 

KUŘE ENERGETIKA

13. 2. 2023

1 kuře, 1 velká cibule, 100g anglické slaniny, sůl.
-----
Kuře naporcujeme, osolíme, pod kůži vkládáme anglickou slaninu a tenké plátky cibule, maso dáme na pekáč, podlijeme vodou a pečeme v troubě dozlatova.
Příloha: brambory, bramborová kaše

 

KUŘE NA BRAMBORÁCH A CIBULI

13. 2. 2023

Asi 1,70 kg brambor (podle toho, jaké máme doma jedlíky), 4 kuřecí stehna, 4 cibule, grilovací koření, kmín, sůl, pepř.
+ máslo nebo olej na vymazání pekáče
-----
Zapneme si troubu na 220°C a vymažeme pekáč.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme do mísy. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, grilovací koření, asi 2-3 lžíce vody a promícháme. Brambory přendáme do vymazaného pekáče a mezi ně vmáčkneme celé oloupané cibule.
Stehna omyjeme, osolíme, opepříme poprášíme grilovacím a položíme kůží dolů na brambory. Pečeme v troubě a během pečení stehna obrátíme kůží nahoru, aby se udělala kůrčička.

 

KUŘE NA HOUBÁCH

13. 2. 2023

Kuřecí stehna podle počtu osob, cibule, máslo, sůl, den předem namočené sušené houby.
-----
Do pekáče dáme  houby (i s vodou), cibuli na půlkolečka, trochu drceného kmínu, kousek másla a položíme  osolená kuřecí stehna.
Během pečení jednou obrátíme a často poléváme  šťávou.
Podáváme s rýží.

 

KUŘE NA KARI

13. 2. 2023

1 kuře
Směs: 1/4 l šlehačky, 4 stroužky česneku, sůl, asi 3/4 lžičky kari koření.
-----
Porce kuřete osolíme, vložíme do pekáče, posypeme nakrájeným česnekem, kari kořením a zalijeme šlehačkou. Pečeme v troubě a poléváme jen směsí. Nesmíme přidat ani vodu, mléko nebo máslo. Omáčka by se srazila.
Příloha: rýže