Jdi na obsah Jdi na menu
 


MASO DRŮBEŽÍ

Příspěvky

KUŘE NA KŘENU

13. 2. 2023

1 kuře, sůl, strouhaný křen, 125g másla.
-----
Porce kuřete osolíme, posypeme strouhaným křenem, přelijeme rozpuštěným máslem a necháme do druhého dne uležet v lednici. Druhý den přendáme do pekáče, podlijeme a upečeme dozlatova.
Příloha: opečené brambory

 

KUŘE NA PAPRICE

13. 2. 2023

1 kuře, sůl.
Omáčka: cca 3,5 hrnku kuřecího vývaru, 1 cibule, máslo nebo olej, 2 lžíce sladké papriky, cca 1,5 hrnku mléka, 4 lžíce hladké mouky, sůl.
-----
Kuře naporcujeme a uvaříme v osolené vodě doměkka v tlakovém hrnci.
Pak maso vyndáme stranou, v kastrolu na kousku másla nebo trošce oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme papriku, jen promíchneme a zalijeme kuřecím vývarem. Přidáme hrnek mléka a jak přijde omáčka do varu, zahustíme moukou rozmíchanou ve zbylém mléce. Necháme chvilku povařit, podle chuti dosolíme, omáčku přecedíme a vložíme zpět maso- jak kdo má rád - celé porce nebo maso obereme z kostí.
Příloha: rýže, těstoviny, houskové knedlíky

 

KUŘE NA PIVĚ

13. 2. 2023

1 kuře, 2 stroužky česneku, sůl.
Směs: 200ml piva, 3 lžíce oleje, 1/2 lžičky sladké papriky, 1 kapie, sůl.
-----
Zapneme si troubu na 230°C.
Kuře omyjeme, osolíme a potřeme prolisovaným česnekem. Dáme na pekáč a vložíme do trouby.
Kapii nadrobounko nasekáme, přidáme ostatní suroviny na směs, osolíme a promícháme. Nalijeme na kuře, během pečení kuře touto směsí často přeléváme a upečeme dozlatova..
Příloha: brambory, opečené brambory, bramborová kaše...

 

KUŘE NA SLANINĚ A PAPRIKÁCH

13. 2. 2023

1 kuře, sůl, pepř, hořčice, olej, 50g anglické slaniny, 1 cibule, 2 papriky (lepší jsou slovenské), lžička polohrubé mouky.
-----
Kuře naporcujeme na menší kusy, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí (dávám kremžskou). Na trošce oleje orestujeme nakrájenou slaninu, cibuli, papriky, maso, trochu podlijeme a dusíme doměkka. Před dokončením zaprášíme moukou.
Příloha: brambory, rýže.

 

KUŘE NA ŠLEHAČCE

13. 2. 2023

1 kuře, 2 cibule,  šlehačka, brambory, česneková sůl nebo sůl a 2 stroužky česneku.
+ strouhaný sýr
-----
Do pekáče dáme oloupané brambory nakrájené na plátky. Cibuli nakrájíme na plátky, rozebereme na kroužky a poklademe na brambory. Zalijeme šlehačkou a posypeme česnekovou solí. Pokud nemáme česnekovou sůl, rozmícháme prolisovaný česnek ve šlehačce a pak posolíme. Na cibuli dáme kousky kuřete, pečeme v troubě a před dopečením můžeme posypat strouhaným sýrem.

 

KUŘE NA ZELENINĚ

13. 2. 2023

4 kuřecí stehna nebo 1 kuře
směs: 1 cibule, 2 papriky (měla jsem 1 červenou+1 zelenou), 2 rajčata, hrst strouhané kořenové zeleniny, kousek slaniny (asi 30g), 2 stroužky česneku,špetka kari, špetka mletého kmínu, sůl.
+ kousek másla,trošku hladké mouky
-----
Všechny suroviny nakrájíme, česnek nadrobno, promícháme, přidáme kari a kmín, promícháme, trochu podlijeme vodou, na zeleninu položíme omytá a z obou stran osolená stehna kůží dolů. Pečeme asi 40 minut, pak maso otočíme a dopečeme dozlatova. Pokud je potřeba, trochu podlijeme. Upečené kuře vyndáme a do šťávy dáme kousek másla obalený v hladké mouce a mícháme, až se rozpustí a zjemní šťávu.
Příloha: brambory, rýže, bramborový knedlík

 

KUŘE NA ZELÍ 1

13. 2. 2023

4 kuřecí stehna nebo 1 kuře, sůl, kmín, grilovací koření, 1/2 kg kysaného zelí v sáčku, 1 jablko, 1 cibule, cukr podle chuti.
-----
Do pekáče dáme překrojené zelí bez šťávy, nahrubo nastrouhané oloupané jablko, nadrobno pokrájenou cibuli, cukr a promícháme. Zalijeme 2 hrnky vody a na zelí položíme osolená, kmínem a grilovacím kořením posypaná stehna. Pečeme v troubě, stehna po chvíli obrátíme a pečeme, až jsou poloměkká, otočíme a dopečeme dozlatova.
Příloha: houskové, bramborové nebo chlupaté knedlíky- my máme nejradši s chlupatými knedlíky.

 

KUŘE NA ZELÍ 2

13. 2. 2023

250g kysaného zelí, 125g másla (Hery), 1 kuře, 1/2 kelímku zakysané smetany, sůl, grilovací koření.
-----
Do pekáče vložíme zelí, posypeme grilovacím kořením a poklademe tenkými plátky másla nebo Hery. Kuře rozpůlíme, osolíme, položíme řezem na zelí, posypeme grilovacím kořením a poklademe tenkými plátky másla nebo Hery. Zakysanou smetanu trochu zředíme vodou a vlijeme na kuře. Pečeme zakryté ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Pak odkryjeme a dopečeme dozlatova.
Příloha: bramborové knedlíky, chlupaté knedlíky, brambory.

 

KUŘE PANÍ DOMÁCÍ

13. 2. 2023

1 kuře, 50g slaniny, 30g másla, 1 velká cibule, 100g syrových brambor, 100g žampionů, cca 100ml bílého vína, sůl, pepř.
-----
Zapneme si troubu na 230°C.
Kuře naporcujeme, osolíme a opepříme. Do pekáče dáme nadrobno nakrájenou slaninu, trochu vody (asi 100ml). porce kuřete a pečeme v troubě.
Cibuli nakrájíme nadrobno, brambory na kostičky a žampiony na plátky. Na másle nejdříve orestujeme cibuli, pak přidáme ostatní a orestujeme dozlatova. Asi po půlhodině pečení  přidáme orestovanou směs do pekáče ke kuřeti, podlijeme vínem a dopečeme, až je kuře zlatavé a měkké.
Příloha: rýže

 

KUŘE PO ALBRECHTICKU

13. 2. 2023

1 kuře, sůl, 250g smetany
+ 2 vejce, hladká mouka a strouhanka na obalení
-----
Kuře nakrájíme na menší porce, osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance, naskládáme do pekáčku, zalijeme smetanou a pečeme ve vyhřáté troubě. Smetana se během pečení vsákne a udělá se strouhankou kůrčičku.
Příloha: vařené nebo opečené brambory, bramborová kaše

 

KUŘE PO BASKICKU

13. 2. 2023

1 kuře, 3 zelené papriky, 4 lžíce oleje, 100g šunky, 2 cibule, 5 rajčat, 3 dl bílého vína, sůl, pepř,  2 stroužky česneku, 1/2 lžičky papriky.
-----
Kuře rozdělíme na menší kousky, osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Přidáme papriky na nudličky, cibuli, šunku, nakrájená rajčata, prolisovaný česnek, sladkou papriku, podlijeme vínem a zvolna dusíme.
Příloha: rýže

 

KUŘE PO SELSKU

13. 2. 2023

1 kuře, 1 cibule, 6 větších brambor, 2 papriky, 2 rajčata, kořenová zelenina (1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru), 50g slaniny, 1 větší stroužek česneku, sůl, pepř, magi, kečup, tabasco, vegeta.
-----
Kuře rozdělíme na 8 porcí a každou osolíme, opepříme a lehce potřeme česnekem.Do vymazaného pekáčku dáme brambory nakrájené na hranolky, na ně cibuli na kroužky, posypeme vegetou a  osolíme. Dáme porce kuřete, zakapeme kečupem, tabascem, magi, posypeme na tenké nudličky nakrájenou zeleninou (mimo rajčat) a pečeme na 180°C za občasného podlévání asi 3/4 hodiny. Pak přidáme na plátky nakrájená rajčata a dopečeme.

 

KUŘE PO STAROČESKU

13. 2. 2023

1 kuře, 4 stroužky česneku, 1 kyselejší jablko, sůl, máslo.
-----
Porce kuřete osolíme, nasládáme do pekáče, poklademe kousky másla, přidáme stroužky česneku, na čtvrtiny nakrájené oloupané jablko, podlijeme a dozlatova upečeme. Během pečení poléváme šťávou. Maso vyndáme a jablko a česnek rozmačkáme do šťávy.

 

KUŘE POD PEŘINOU

13. 2. 2023

1 menší kuře, sůl, sladká paprika.
Směs: 500g vepřového bůčku, 2-3 rohlíky, 2 vejce, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, vegeta, sladká paprika, sůl, pepř, petrželová nať.
-----
Kuře omyjeme, rozdělíme na menší kousky osolíme, posypeme paprikou a vložíme do vymazaného pekáče. Na maso rozprostřeme směs a upečeme v troubě.
Směs: maso, rohlíky, cibuli, česnek umeleme, přidáme rozšlehaná vejce, koření, nasekanou petrželku a dobře promícháme.
Příloha: bramborová kaše

 

KUŘE S ČERVENÝM ZELÍM

13. 2. 2023

1 kuře, 200g uzeného masa, 1 sklenice červeného sterilovaného zelí, máslo, olej, kmín, 1 cibule.
-----
Kuře zevnitř lehce osolíme. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené uzené maso a chvíli opékáme, až maso pustí šťávu. Pak přidáme zelí a chvíli podusíme. Vychladlou směsí naplníme kuře, spíchneme jehlou otvor nebo zašijeme. Kuře osolíme, posypeme kmínem, dáme do pekáče, podlijeme, přidáme kousek másla a upečeme dozlatova.
Příloha: bramborový knedlík

 

KUŘE S JABLKY

13. 2. 2023

1 kuře, sůl, česnek, 4 jablka, 3 cibule, olej.
-----
Jablka bez slupek a jadřince nakrájíme na kousky, cibule na kolečka, promícháme s olejem, vložíme do pekáče a podlijeme vodou. Kuře naporcujeme, osolíme, potřeme prolisovaným česnekem, položíme na cibuli s jablky a pečeme v troubě.

 

KUŘE SE ŽAMPIONOVOU OMÁČKOU

13. 2. 2023

1 kuře, 2 cibule, 100g másla, 200g žampionů, 2 dl smetany, sůl, pepř.
-----
Porce kuřete osolíme, opepříme a necháme 1/2 hodiny odležet. Na polovině másla orestujeme nadrobno nakrájené cibule, pak přidáme maso a opečeme ze všech stran. Podlijeme 2 dl vývaru nebo vody a přikryté dusíme doměkka. Mezitím na druhé polovině másla orestujeme žampiony nakrájené na plátky a pár minut podusíme. Měkké maso vyndáme, přimícháme smetanu a žampiony, krátce povaříme, vypneme a vrátíme zpátky maso.
Příloha: noky, těstoviny, rýže

 

KUŘE TORREVIEJA

13. 2. 2023

Kuřecí stehna, zelené nudle, ementál, oregano, sůl, pepř.
-----
Kuřecí stehna osolíme,opepříme, dáme do pekáče, trochu podlijeme a upečeme do zlatova. Když jsou skoro měkká, uvaříme nudle, hotová stehna pokryjeme teplými uvařenými nudlemi, hustě posypeme strouhaným ementálem a oreganem a zapečeme, až se sýr rozteče. Na talíři trochu polijeme výpekem a podáváme se zeleninovým salátem.

 

KUŘE V JOGURTU

13. 2. 2023

1 kuře, 1 bílý jogurt, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžička kari, kousek másla.
-----
Jogurt smícháme s kořením. Kuře omyjeme, potřeme kašičkou a necháme v lednici několik hodin uležet. Pak dáme na pekáč s máslem, podlijeme a upečeme v troubě.
Příloha: brambory, bramborová kaše, rýže.

 

KUŘE V LEČU

13. 2. 2023

1 kuře, 1 cibule, 1 sklenice leča, asi 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, olej.
-----
Kuře nasekáme na menší porce - asi na 6-8 kousků, osolíme a opepříme.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme kousky masa a ze všech stran orestujeme. Pak trochu podlijeme vodou a dusíme skoro doměkka. Přidáme lečo a dusíme, až je maso měkké. Pak zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, chvíli povaříme, dochutíme a odstavíme.
Příloha: rýže, halušky ...

 

KUŘE V TANDÚRU

13. 2. 2023

1 kuře, 1 hrnek bílého jogurtu, šťáva z 1 citronu.
Marináda: 3 stroužky utřeného česneku, sůl, 2 lžíce oleje, 1 lžička kurkumy, 1 lžička papriky, 1 lžička mletého zázvoru.
-----
Kuře rozdělíme na 8 kousků. Sundáme kůži a do masa uděláme 3 zářezy. Dáme do mísy nebo do kastrolu, zalijeme citr. šťávou, z ostatního umícháme marinádu a nalijeme na kuře. Necháme v lednici rozležet do druhého dne, pak přendáme na plech a pečeme v troubě.
Příloha, rýže, brambory

 

KUŘE ZAPEČENÉ S NUDLEMI

13. 2. 2023

1 kuře, 250g tvrdého sýra, 300g širokých nudlí, kořenová zelenina, cibule, 100g másla, 200ml smetany, sůl, pórek.
-----
Kuře uvaříme se zeleninou a cibulí v osolené vodě, ke konci na chvíli vložíme povařit i celý pórek. Vykostíme a maso dáme do vymazaného pekáčku a posypeme nakrájeným pórkem..
Nudle uvaříme v osolené vodě,scedíme, zalijeme smetanou, vmícháme 1/2 másla a 1/2 strouhaného sýra a dáme do pekáčku na maso.
Posypeme zbytkem strouhaného sýra, pokapeme zbytkem rozpuštěného másla a zapečeme v troubě. Posypeme petrželkou a podáváme se zeleninovým salátem

 

KUŘE ŽIGULI

13. 2. 2023

1 kuře, 200g Nivy, 1 lžička rozmarýnu, 1 lžíce strouhaného křenu nebo Krenexu, 1 lžíce bílého vína, 125g másla.
-----
Kuřecí porce dáme do pekáče, podlijeme vodou, na maso dáme nastrouhanou Nivu smíchanou s rozmarýnem, poklademe plátky másla a upečeme v troubě. Když je kuře upečené, pokapeme ho vínem a do šťávy zamícháme křen.
Příloha: vařené nebo opečené brambory, bramborová kaše

 

KUŘECÍ ČESNEKOVÉ KOSTKY

13. 2. 2023

asi 600g kuřecích prsíček, sůl, olej.
Těstíčko: 2 vejce, 200ml mléka, 200g hladké mouky, 100g strouhaného sýra, 6 stroužků česneku, sůl - vše smícháme a necháme pár minut odstát.
-----
Maso osolíme a nakrájíme na kostky. Jednotlivé kostky obalujeme v hustém těstíčku a smažíme ve friťáku nebo vyšší vrstvě oleje.
Příloha: brambory, hranolky, bramborová kaše nebo jen zeleninový salát + tatarka

 

KUŘECÍ KOKOSOVÉ NUDLE

13. 2. 2023

600g kuřecích prsíček
Směs: 4-5 stroužků prolisovaného česneku, kari koření, olej, sůl - uděláme řidší pastu
Těstíčko: 2 vejce, solamyl, sůl, sojová omáčka, asi 100ml bílého vína - vyšleháme
+ strouhaný kokos
-----
Maso naklepeme, potřeme směsí a přikryté necháme v lednici asi 1 hodinu odležet. Pak nakrájíme na pruhy = nudle (neděláme drobné nudličky jako na čínu), máčíme v těstíčku, obalíme v kokosu a smažíme na oleji dozlatova.
Příloha: brambory, bramborová kaše, hranolky... + zeleninový salát

 

KUŘECÍ MINUTKOVÝ GULÁŠ

13. 2. 2023

500g kuřecích prsíček, 1 větší cibule, masox nebo bujón, 1 lžíce hladké mouky, olej, 2 lžíce mleté papriky,  1 lžíce grilovacího koření, sůl, pepř.
-----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a orestujeme, až maso zbělá. Přidáme sladkou papriku, grilovací, promíchneme a podlijeme trošku vodou. Přidáme masox, pepř, mouku rozmíchanou s 1 dl vody, chvilku povaříme, dochutíme a odstavíme.
Příloha: těstoviny

 

KUŘECÍ NA KARI S PÓRKEM

13. 2. 2023

600g kuřecích prsíček, 50g solamylu, 1 dl kuřecího vývaru - nebo voda a kousek bujónu, 1 pórek (stačí menší), 1 lžička kari, olej, sůl, pepř.
-----
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, přidáme solamyl, promícháme a necháme uležet v lednici nejméně 2 hodiny.
Pórek očistíme a světlou část nakrájíme na tenká kolečka.
Pak za stálého míchání opékáme na oleji, když maso zbělá, přidáme pórek, kari koření, podlijeme vývarem a chvilku podusíme.
Příloha: rýže

 

KUŘECÍ NA KARI SE ZELENINOU

13. 2. 2023

500g kuřecích prsíček, 1 cibule, olej, 2 stroužky česneku, 1 balíček mražené zeleninové směsi (brokolice, mrkev, hrášek, kukuřice), 1 šlehačka, 1 lžička kari koření, sůl.
-----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostky, orestujeme, až maso pustí šťávu, přidáme kari koření, prolisovaný česnek, zeleninu, trochu podlijeme, osolíme a dusíme doměkka. Pak zalijeme šlehačkou a necháme chvilku povařit.
Příloha: brambory, rýže, noky, knedlíky...

 

KUŘECÍ NUDLIČKY NA CELERU

13. 2. 2023

500g kuřecích prsíček, 1/2 velkého celeru, 1 velká cibule, grilovací koření. sůl, 2 stroužky česneku, olej.
-----
Cibuli nakrájíme nadrobno, maso na nudličky a celer oloupeme a nastrouháme nahrubo.
Cibuli orestujeme na oleji, přidáme  maso a orestujeme, až maso zbělá. Pak přidáme celer, grilovací koření, prolisovaný česnek, osolíme, poprášíme moukou, promícháme a podlijeme vodou. Dusíme doměkka a dochutíme kořením nebo solí.
Příloha: brambory, rýže

 

KUŘECÍ NUDLIČKY S NIVOU

13. 2. 2023

600g kuřecích prsíček, 50g šunky, 100g nivy, 1 šlehačka, 150 ml vývaru, vegeta, grilovací koření, olej.
-----
Maso nakrájíme na nudličky, okořeníme a orestujeme na oleji. Přidáme šunku pokrájenou na nudličky, na kostičky nakrájenou nivu, krátce orestujeme, zalijeme vývarem. Když se niva rozpustí, přilijeme šlehačku a chvilku povaříme.
Příloha: brambory, rýže