Jdi na obsah Jdi na menu
 


MASO DRŮBEŽÍ

Příspěvky

KUŘECÍ NUDLIČKY V SÝROVÉM TĚSTÍČKU

13. 2. 2023

600g kuřecích prsíček, sůl, pepř, olej.
Těstíčko: 2 vejce, 1/2 l mléka, 50g hladké mouky, 50g strouhaného sýra, nasekaná pažitka.
-----
Maso nakrájíme na silnější nudličky, osolíme, opepříme, namáčíme v těstíčku a zvolna smažíme. Dáváme kousek od sebe a při smažení hlídáme, aby se nudličky nespojily dohromady.
Příloha: brambory, hranolky, bramborová kaše

 

KUŘECÍ PRSA NA HOŘČICI

13. 2. 2023

4 kuřecí prsní řízky, sůl, pepř, 1 cibule, olej, hořčice (lze jakákoliv), 1 šlehačka, 2 lžíce hladké mouky.
-----
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z obou stran hořčicí. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme maso, po obou stranách orestujeme, trošku podlijeme vodou a dusíme. Když je maso měkké, zalijeme šlehačkou, ve které jsme rozmíchali mouku a krátce povaříme.
Příloha: rýže, bramboráčky, těstoviny, knedlíky

 

KUŘECÍ PRSA NA VÍNĚ

13. 2. 2023

4 kuřecí prsní řízky, 1 cibule, 200g žampionů, 100ml bílého vína, 100ml šlehačky, olej, kari, sůl, pepř.
-----
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a orestujeme z obou stran na oleji. Vyndáme stranou, do tuku dáme nadrobno nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené žampiony a orestujeme.
Podlijeme vínem, maso vložíme zpět, přidáme špetku kari, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Pokud je potřeba, trochu podlijeme vodou. Když je maso měkké, přidáme šlehačku, necháme přejít varem, dochutíme a odstavíme.
Příloha: rýže

 

KUŘECÍ PRSA S BROKOLICÍ

13. 2. 2023

Kuřecí prsíčka, sůl, pepř, olej, brokolice, sojová omáčka, voda (víno), strouhaný sýr.
-----
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a orestujeme z obou stran  na oleji, až se maso zatáhne a zbělá. Přendáme do pekáčku nebo zapékací formy, trochu podlijeme vodou nebo vínem, přidáme 2 lžíce sojové omáčky, na maso dáme jemně nastrouhanou horní část brokolice, posypeme nahrubo strouhaným sýrem a zapečeme v troubě.
Příloha: rýže, hranolky nebo  brambory v jakékoliv podobě.

 

KUŘECÍ RARÁŠCI

13. 2. 2023

1 kuře, olej.
Těstíčko: 2 vejce, 1 dl piva, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce sojové omáčky, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce Solamylu, sůl, pepř.
-----
Vše na těstíčko rozšleháme v misce, kuře stáhneme z kůže, nakrájíme na menší kousky a naložíme asi na tři hodiny do těstíčka. Pak osmažíme na oleji.
Příloha: brambory

 

KUŘECÍ ROLÁDA 1

13. 2. 2023

1 vykostěné kuře - plát na roládu, sůl, pepř, 2 stroužky česneku.
Náplň: 100g anglické slaniny-plátky, 3 vejce, 1 malá cibule, 1 velká červená paprika, 3 lžíce steril. hrášku, 2 nožičky klobásy, kousek másla, sůl, pepř.
-----
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme vejce, špetku soli a umícháme - ne moc dohusta.
Zapneme si troubu na cca 220°C.
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Na maso rozložíme anglickou slaninu, dáme na kostičky nakrájenou papriku, míchaná vajíčka, posypeme hráškem, doprostřed dáme 1-2 nožičky klobásy (aby byla po celé délce rolády) a zabalíme roládu.
Převážeme provázkem, vložíme do pekáče, podlijeme trochu vodou a upečeme v troubě. Během pečení podle potřeby podlijeme, roládu otáčíme a poléváme vypečenou šťávou.

 

KUŘECÍ ROLÁDA 2

13. 2. 2023

Vykostěné kuře-plát na roládu, sůl, pepř, anglická slanina.
Nádivka: 2 vejce, 1 houska, mléko, 50g másla, 1 menší cibule, klobása, 1 lžíce steril. kapie, 2 žampiony, pažitka nebo petrželka, sůl, pepř.
-----
Maso osolíme, opepříme, dáme nádivku, zabalíme, zavážeme a za podlévání a polévání šťávou upečeme v troubě.
Nádivka: housku nakrájíme a navlhčíme mlékem. Žloutky utřeme s máslem, přidáme vymačkanou housku, ostatní drobně nakrájené suroviny, smícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků a naplníme roládu.
Příloha: brambory, bramborová kaše, hranolky, bramborové knedlíky se špenátem apod.

 

KUŘECÍ ROLÁDA S BROKOLICÍ

13. 2. 2023

Vykostěné kuře-plát na roládu, sůl, pepř + grilovací koření a 2 lžíce rozpuštěného másla.
Nádivka: 1/2 vařené brokolice, 200g mletého masa (směs vepřové a hovězí), asi 3-4 lžíce hrubé mouky, 150ml mléka, 1 vejce, sůl, pepř + 1 červená paprika
+ máslo na vymazání a alobal
-----
Zapneme si troubu na 200°C.
Alobal vymažeme máslem a položíme na něj plát masa. Osolíme, opepříme, potřeme směsí mletého masa, poklademe nakrájenou paprikou a pomocí alobalu zabalíme roládu a alobal uzavřeme. Roládu vložíme do pekáče a pečeme asi hodinu. Pak odstraníme alobal (šťávu zachytíme do pekáče), roládu potřeme máslem smíchaným s grilovacím kořením, pokud je potřeba - trochu podlijeme vodou a dopečeme dozlatova.
Nádivka: brokolici nasekáme nadrobno. Mleté maso vyšleháme s mlékem a vejcem, osolíme, opepříme, přidáme mouku a brokolici a dobře promícháme.
Příloha: brambory, opečené brambory, bramborová kaše....+ zeleninový salát nebo kompot

 

KUŘECÍ ROLÁDA SE ŽAMPIONY

13. 2. 2023

1 vykostěné kuře - plát na roládu.
Nádivka: 2 lžíce oleje, 1 cibule, 500g žampionů, 1 veka bez kůrky, 5 vajec, 200ml smetany, sůl. pepř, svazek nasekané pažitky, plátky anglické slaniny nebo salámu.
-----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, žampiony a kostičky veky. Necháme vychladnout.
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a poklademe anglickou nebo salámem.
Do vychladlé hmoty přidáme vejce, smetanu, sůl, pepř, zpracujeme do tvaru válce, obalíme v nasekané pažitce a položíme na maso. Zabalíme, převážeme, na pekáč dáme 2 lžíce másla, podlijeme vodou, vložíme roládu a pečeme v troubě. Během pečení poléváme šťávou, otáčíme a pokud je potřeba, podléváme trochou vody.

 

KUŘECÍ SE ŠLEHAČKOU

13. 2. 2023

500g kuřecího masa, 2 cibule, olej, sojová omáčka, kečup, 1 šlehačka, sůl, pepř.
-----
Na oleji orestujeme na tenká kolečka nakrájenou cibuli a na kostky nakrájené maso. Osolíme, opepříme, zakapeme sojovou omáčkou a restujeme asi 20 minut. Pak přidáme trochu kečupu a po chvilce zalijeme šlehačkou. Necháme přejít varem a podáváme. Na talíři můžeme posypat nasekanou pažitkou.
Příloha: brambory, rýže, těstoviny, hranolky.

 

KUŘECÍ SMĚS

13. 2. 2023

1 kuře, 1 cibule nebo pórek
Marináda: 3 lžíce oleje, 1 lžíce sojové omáčky, 1 vejce, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička vegety, sůl, pepř.
-----
Kuře zbavíme kůže a vykostíme. Maso nakrájíme na nudličky, nakrájíme i cibuli nebo pórek na půlkroužky (a rozebereme), smícháme s marinádou a necháme do druhého dne v lednici. Pak opékáme na pánvi asi 20 minut.
Příloha: rýže, hranolky nebo směsí plníme bramboráky

 

KUŘECÍ SMĚS SE ŽAMPIONY

13. 2. 2023

4 kuřecí prsa, 1 velká cibule, 2 rajčata, 2 papriky, asi 10 žampionů, olej, grilovací koření, sůl, pepř.
-----
Rajčata nahoře nakrojíme do kříže (jen slupku), ponoříme na pár vteřin do vroucí vody, vyndáme a slupku sloupneme. Žampiony oloupeme.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájené maso a orestujeme. Přidáme na plátky nakrájené žampiony, na nudličky nakrájené papriky a rajčata, asi lžičku grilovacího koření, opepříme, osolíme a orestujeme - zelenina pustí šťávu. Když je maso měkké, dochutíme a odstavíme.
Příloha: brambory, hranolky, rýže

 

KUŘECÍ STEHNA S BLESKOVÝM PILAFEM

13. 2. 2023

4 kuřecí stehna, grilovací koření nebo sůl+sladká paprika, olej, 2 sáčky rýže, 2 menší sklenice leča (á330g) nebo 1 velká, špetka pepře.
-----
Stehna posypeme grilovacím kořením nebo osolíme a posypeme sladkou paprikou, pokapeme olejem, dáme do pekáče a pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut.
Mezitím v osolené vodě uvaříme do poloměkka rýži. Smícháme s lečem, podle chuti osolíme, opepříme, směs dáme pod kuře a dopečeme doměkka.

 

LABUŽNICKÉ KUŘE

13. 2. 2023

1 kuře, sůl.
Směs: 2 lžíce hořčice, 1 lžička kari, 1 lžička majoránky, 1 lžička citronové šťávy, 2-3 lžíce nasekané petrželky, 3-4 lžíce oleje, 2 prolisované stroužky česneku, špetka soli - vše smícháme.
-----
Zapneme si troubu na 230-250°C.
Kuře naporcujeme, osolíme, potřeme směsí a dáme do pekáče. Trochu podlijeme vodou a pečeme v troubě dozlatova. Během pečení porce kuřete poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podlijeme vodou.
Příloha: brambory, bramborová kaše... + zeleninový salát

 

MARINOVANÉ ŘÍZKY NARUBY

13. 2. 2023

Kuřecí prsíčka.
Marináda: olej, bílek, bazalka nebo pažitka, česnek, pepř,sůl,  worcester, solamyl.
+ strouhanka, vejce, olej.
-----
Maso mírně naklepeme a naložíme přes noc do marinády. Druhý den obalíme ve strouhance, rozšlehaných vejcích a smažíme.
Příloha: hranolky, brambory, bramborová kaše + obloha.

 

MARINOVANÉ ŘÍZKY V PIVNÍM TĚSTÍČKU

13. 2. 2023

4 kuřecí řízky, olej.
Marináda: 2 stroužky česneku, 1 cibule, 2 lžíce sojové omáčky, špetka cukru, špetka pepře a tymiánu.
Těstíčko: 2 vejce, 5 lžic světlého piva, asi 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, sůl.
-----
Cibuli nadrobno nakrájíme nebo nastrouháme na struhadle (vznikne nám kašička), česnek prolisujeme a smícháme se sojovkou a kořením.
Plátky masa naklepeme, potřeme marinádou, naskládáme na sebe a v uzavřené nádobě dáme do druhého dne rozležet do lednice.
Druhý den našleháme vejce, přidáme pivo, osolíme a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Mouky dáváme tolik, aby vzniklo řidší těstíčko - záleží na velikosti vajec.
Maso namáčíme v těstíčku a smažíme na oleji po obou stranách dozlatova.
Příloha: brambory, bramborová kaše, hranolky.

 

MEDVĚDÍ ŘÍZKY

13. 2. 2023

4 vykostěná kuřecí stehna, sůl, plnotučná hořčice, hladká mouka, 1-2 vejce, 4 červené papriky, 4 rajčata, 2 velké cibule, olej, máslo.
-----
Zapneme si troubu na 240-250°C. Vejce si rozšleháme se lžící piva nebo vody a trochu osolíme.
Maso lehce naklepeme, osolíme, potřeme z obou stran hořčicí, obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a opečeme zprudka po obou stranách na oleji.
Pak přendáme do pekáče, poklademe nakrájenými paprikami a na kolečka cibulí a  rajčaty, na zeleninu dáme na každou porci masa tenký plátek másla a pečeme v předehřáté troubě. Pokud je potřeba, trošku podlijeme vodou, ale maso neobracíme a snažíme se, aby zelenina zůstala na mase , jen občas poléváme vypečenou šťávou.
Příloha: bramborové knedlíky

 

MINISTERSKÉ KUŘE

13. 2. 2023

1 střední kuře-na malé kousky, 1 kg syrových bramborových hranolků, 3 dl syrové rýže, 1 sklenici (7dl) leča nebo papriky a rajčata, cibuli.
Koření: sůl, pepř, gril.koření, vegeta, sladká paprika.
-----
Porce kuřete posypeme vším kořením a necháme 1 hodinu odležet. Do vymazaného pekáče dáme hranolky, na to rýži, osolíme, zalijeme lečem, poklademe kuřetem, přikryjeme alobalem a pečeme asi 45 minut.
Pak sundáme alobal, aby kuře mělo barvičku.

 

MINISTERSKÉ ŘÍZKY

13. 2. 2023

4 řízky z krůtích nebo kuřecích prsíček, 2 vejce, 100ml smetany nebo šlehačky, hladká mouka, 2 vejce, 2 rohlíky, 20g mandlových lupínků, olej, máslo, sůl.
-----
Rohlíky nakrájíme na drobné nudličky, mandlové lupínky nasekáme na nudličky a smícháme. Vejce rozšleháme, osolíme a vmícháme smetanu.
Maso naklepeme, osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a ve směsi rohlíků a mandlí. Smažíme po obou stranách na oleji dozlatova, vyndáme a potřeme máslem.
Příloha: brambory, bramborová kaše... a zeleninový salát.

 

MŇAMKA V ALOBALU

13. 2. 2023

NA 4 PORCE

Vařené brambory  ve slupce - 4 porce (podle jedlíků)
4 plátky masa - vepřové nebo kuřecí (prsíčka, kotlety, krkovička apod.), 100g krájeného salámu (např. Vysočina), 4 cibule, 4 papriky, cca 150g anglické slaniny, 200g tvrdého sýra, máslo, grilovací koření, sůl, pepř.
+ alobal a pečící papír
-----
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme.
Maso naklepeme, z obou stran lehce osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením.
Zapneme si troubu na cca 230°C . Připravíme si alobal na 4 balíčky a pečící papír.
Na střed alobalu - tak velký, abychom zabalili důkladně celou porci si položíme pečící papír (dno balíčku)  a vymažeme máslem.
Na máslo pokrájíme brambory (1 porci), osolíme, posypeme grilovacím, poklademe půlkou nakrájené cibule (na půlkroužky), anglickou slaninou, dáme připravené maso, dáme druhou půlku nakrájené cibule, poklademe kolečky salámu, na nudličky nakrájenou paprikou a posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem.
Přikryjeme pečícím papírem, dobře zabalíme do alobalu a dáme na plech.
Připravíme všechny balíčky a na plechu pečeme v předehřáté troubě.
Doba záleží na mase - já pekla  45 minut.
Pečící papír dávám,aby se jídlo nepřilepilo na alobal a jde dobře sesunout na talíř.




 

NÁKYP ZE ZBYLÉHO KUŘETE

13. 2. 2023

1/2 pečeného kuřete, 4-5 rohlíků, 300ml mléka, 5 vajec (žloutky+sníh), 1 velká cibule, 60g ztuhlého másla, nasekaná pažitka nebo petrželka, sůl, pepř.
+ máslo na vymazání a strouhanka na vysypání pekáčku
-----
Na necelé polovině másla orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme vychladnout.
Zapneme si troubu na asi 220-230°C, vymažeme a vysypeme pekáček.
V mléce rozšleháme žloutky,  přidáme nakrájené rohlíky a necháme vsáknout. Pak přidáme maso, orestovanou cibuli, pažitku, osolíme, opepříme a nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
Hmotu přendáme do připraveného pekáčku, poklademe na tenké lupínky nakrájeným zbylým máslem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Podáváme se zeleninovým salátem.

 

OBRÁCENÉ ŘÍZKY PODLE TROŠKY

13. 2. 2023

Kuřecí prsíčka, sůl, pepř, strouhanka, vejce, česnek, vegeta, olej.
-----
Maso osolíme, opepříme, vklepeme z obou stran strouhanku, protáhneme rozšlehanými vejci (s vegetou a česnekem) a smažíme.
Příloha: brambory, bramborová kaše.

 

PEČENÁ KACHNA

13. 2. 2023

1 kachna, sůl, kmín.
-----
Zapneme si troubu na 160-170°C.
Kachnu omyjeme a rozdělíme na 4-6 porcí (podle velikosti kachny).
Porce kachny z obou stran osolíme, rukou sůl lehce vetřeme do masa a z obou stran posypeme kmínem. Naskládáme do pekáče kůží nahoru, trochu podlijeme vodou a pomalu pečeme v předehřáté troubě doměkka a zlatavé kůrky (kachnu 2,40 kg jsem pekla 3 hodiny). Během pečení kachnu poléváme vypečenou šťávou, podle potřeby malinko podléváme vodou a propíchneme vidličkou kůži - aby vytekl přebytečný podkožní tuk.
Příloha: houskové nebo bramborové knedlíky a zelí

 

PEČENÁ UZENÁ STEHNA

13. 2. 2023

Uzená stehna podle počtu strávníků.
-----
Zapneme si troubu na nejvyšší stupeň ( moje trouba 275°C)
Uzená stehna narovnáme do pekáče, trochu podlijeme vodou (nebo pečeme bez vody na pečícím papíře) a upečeme - klasicky jako pečeme syrové kuře.
Příloha: bramborová kaše, bram. knedlíky a špenát nebo zelí

 

PIKANTNÍ JOGURTOVÉ ŘÍZKY

13. 2. 2023

4 kuřecí prsní řízky, sůl, pepř, olej
Marináda: 1 velký bílý jogurt, 2 vejce, 3 stroužky prolisovaného česneku, grilovací koření-vše smícháme
+ strouhanka na obalení
-----
Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Naložíme do marinády a v uzavřené nádobě dáme do druhého dne do lednice. Pak obalíme ve strouhance a smažíme na oleji.
Příloha: brambory, hranolky

 

PIKANTNÍ KUŘE

13. 2. 2023

1 kuře, 350g cibule, 3-4 stroužky česneku, 1 lžíce octa, olej, pepř, sůl, citronová kůra.
-----
Kuře nasekáme na menší kousky, potřeme utřeným česnekem, opepříme, zakapeme octem a olejem, přidáme nakrájenou cibuli a kousek citronové kůry. Vše promícháme, necháme asi 12 hodin odležet v lednici, pak vložíme do vymazaného pekáče a pečeme v troubě doměkka.
Příloha: brambory

 

PIKANTNÍ KUŘE PANÍ PREZIDENTOVÉ

13. 2. 2023

1 kuře, 1-2 Moravanky, sůl,  máslo.
Marináda: 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce kremžské hořčice, 1 lžíce rybízové marmelády.
-----
Kuře rozdělíme na porce, osolíme a ze všech stran potřeme marinádou. Naskládáme do pekáče, zalijeme Moravankou (dáme zeleninu i nálev), poklademe kousky másla a pečeme v troubě.
Příloha: jakákoliv, včetně bramborových knedlíků

 

PIKANTNÍ PLÁTKY

13. 2. 2023

Kuřecí prsíčka, sůl, kari nebo chilli, hladká mouka, vejce, olej.
+ kečup, tatarka, strouhaný sýr.
-----
Řízky naklepeme, osolíme, okořeníme kari nebo chilli, obalíme v hladké mouce, v rozšlehaných vejcích a zvolna usmažíme.
Na talíři potřeme kečupem, na to tatarku a posypeme strouhaným sýrem.
Příloha: hranolky nebo jinak různě upravené brambory + obloha.

 

PIKANTNÍ ŘÍZEK

13. 2. 2023

4 plátky masa (kotlety, řízky, kuřecí prsa apod.), sůl, pepř, kremžská hořčice, 4 stroužky česneku, olej na smažení.
Na obalení: vejce, hladká mouka, strouhanka, cca 50g strouhaného sýra (sýr smícháme se strouhankou v poměru 1:1).
-----
Maso naklepeme, z obou stran osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem a hořčicí. Obalíme v trojobalu a smažíme po obou stranách na oleji dozlatova.
Příloha: brambory, bramborová kaše, hranolky ...

 

PIKANTNÍ SMĚS ZE ZBYTKŮ VAŘENÉHO MASA

13. 2. 2023

Vařené drůbeží maso, sádlo,olej nebo Ceres, mletá sladká paprika, sůl, chilli, prolisovaný česnek, kečup, dost cibule na půlkroužky, sterilovaná kapie.
-----
Maso orestujeme na tuku, přidáme ostatní, chvíli podusíme, odstavíme a NECHÁME ODLEŽET DO DRUHÉHO DNE.
Příloha: hranolky, rýže, brambory