Jdi na obsah Jdi na menu
 


POLÉVKY-ZAVÁŘKY

Příspěvky

ČESNEKOVÉ KRUTONKY

19. 2. 2023

2 housky, 4 stroužky česneku, 1 lžíce oleje.
-----
Olej smícháme s prolisovaným česnekem, vmícháme housky pokrájené na kostičky a necháme promíchané odležet. Pečeme v troubě na plechu dorůžova.

 

KAPÁNÍ

19. 2. 2023

1 vejce, sůl, hrubá mouka, lžíce vody.
-----
V hrnku rozšleháme vejce s vodou, trochu osolíme a přidáváme mouku, abychom měli řidší těstíčko. Hned nabíráme vidličkou a kapeme do vroucí polévky

 

KAPÁNÍ HOUBOVÉ

19. 2. 2023

lžíce dušených hub, vejce, sůl, hladká mouka.
-----
Uděláme řidší těstíčko a vidličkou kapeme do vroucí polévky.

 

KNEDLÍČKY ŠUNKOVÉ

19. 2. 2023

1 malá cibule, 20g másla, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 vejce, 1-2 lžíce strouhanky, 100g šunky, bílý pepř, muškátový květ, sůl.
-----
Na másle orestujeme cibuli, mouku, uděláme světlou jíšku a necháme vychladnout. Pak vmícháme vejce se strouhankou, kořením a nasekanou šunkou a uděláme těsto. Lžičkou vykrajujeme nočky a zaváříme do zeleninové polévky.

 

KNEDLÍČKY Z DROŽDÍ

19. 2. 2023

100g droždí, máslo, 1 vejce, strouhanka, česnek, špetka majoránky.
-----
Droždí utřeme s máslem a vejcem do pěny. Přidáme ostatní a z těsta děláme malé knedlíčky-hodně se navaří.

 

NOČKY

19. 2. 2023

Lžička másla nebo rostlinného tuku, 1 žloutek, lžíce pažitky, lžíce hrubé mouky , polohrubá mouka.
-----
Utřeme máslo, žloutek, hrubou mouku, přidáme pažitku a dohustíme polohrubou moukou na hustší těstíčko. Nabíráme lžičkou (necelou polovinu lžičky) a zavařujeme do polévky malé nočky. Někdy do těsta přidávám kousek taveného sýra.

 

NOČKY CHLEBOVÉ

19. 2. 2023

30g másla, 1 cibule, 3 lžíce strouh. chleba, 1 vejce, 3 lžíce smetany, muškátový květ, sůl, strouhanka.
-----
Na másle orestujeme cibuli a chleba do zlatova, do vychladlého přidáme vejce, smetanu, sůl a muškátový květ. Podle potřeby zahustíme strouhankou, dáme na 1 hodinu do lednice a pak lžičkou vykrajujeme malé nočky a zaváříme do polévky.

 

NOČKY JEMNÉ

19. 2. 2023

2 vejce (žloutky+sníh), 15g másla, sůl, muškátový květ, 100g hrubé mouky.
-----
Žloutky utřeme s máslem a solí, přidáme špetku muškátového květu, mouku a opět třeme. Zlehka zamícháme sníh a lžičkou namočenou ve vroucí polévce vykrajujeme malé nočky a zaváříme do polévky.

 

NOČKY KRUPICOVÉ

19. 2. 2023

1 vejce, hrubá krupice, olej.
-----
Vejce rozšleháme a vmícháme krupici, až je těstíčko asi jako řidší krupicová kaše. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a pak do něj lžičkou děláme hromádky kousek od sebe-uděláme asi 10 hromádek, hodně nabudou. Osmažíme po obou stranách, zalijeme studenou vodou a necháme na pánvi. Když máme uvařenou polévku, noky z pánve vložíme do polévky a jen necháme přejít chvíli varem.

 

NOČKY ŠPENÁTOVÉ

19. 2. 2023

250g zmrazeného špenátu (rozmrazit a vymačkat vodu), 100 ml mléka, 1 vejce, 150g hladké mouky, 1-2 lžíce Ramy, sůl, polohrubá mouka na zahuštění.
-----
Uděláme těsto, dáme na prkénko, namočeným nožem podélně nařežeme na proužky a z nich na prkénku odkrajujeme do polévky kousky-nočky. Vaříme v polévce nebo zvlášť v osolené vodě.

 

PRAŽSKÝ SVÍTEK

19. 2. 2023

3 vejce (žloutky+sníh), 80g másla, 100g hladké mouky, 100g šunky, 100g hrášku, sůl.
-----
Uděláme lehké těsto, pečeme na vymazaném a vysypaném pekáčku. Krájíme na malé kousky.

 

STROUHÁNÍ

19. 2. 2023

1 vejce, hrubá mouka, lžíce vody.
-----
Vejce vymícháme s vodou a s hrubou moukou uděláme na vále hodně tuhé těsto. Nastrouháme na hrubém struhadle a rozložené necháme na utěrce proschnout. Zavařujeme do vroucí polévky.

 

ZELENINA STÁLE PŘI RUCE

19. 2. 2023

1 kg mrkve, 0,5 kg celeru, 0,5 kg petržele.
-----
Očištěnou zeleninu nahrubo nastrouhám, promíchám,rozdělím do sáčků a uložím v mrazáku, když potřebuji, stačí kousek odkrojit.. Takže kdykoliv je základní zelenina na polévku (ale třeba i svíčkovou, pod maso apod.) po ruce. Stejně mám uloženou i krájenou pažitku, petrželku a houby.