Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZELENINA

Příspěvky

brokolice - TĚSTOVINY S BROKOLICÍ

1. 3. 2023

1 balíček těstovin, 1 větší cibule, 25-30 dkg anglické slaniny, 1 brokolice (asi 500g), vegeta, 2 stroužky česneku, trochu grilovacího koření, sůl, olej.
+ 3 vejce,3 lžíce mléka, špetka soli a pepře + 100g strouhaného sýra.
-----
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou slaninu, orestujeme, přidáme na kousky nakrájenou uvařenou brokolici, okořeníme (zatím jen vegeta a grilovací-obojí je slané), přimícháme česnek a vmícháme uvařené těstoviny. Odstavíme, pokud je potřeba, dosolíme, přendáme do vymazaného a vysypaného pekáče, chvíli pečeme v troubě a zalijeme vejci (s mlékem, solí a pepřem), posypeme strouhaným sýrem a dopečeme.

 

brokolice - TĚSTOVINY SE SÝROVO-BROKOLICOVOU OMÁČKOU

1. 3. 2023

250g špenátových nudlí, 250g širokých nudlí, sůl.
Omáčka: 1 vařená brokolice, 250ml šlehačky, 150g taveného sýra, kousek másla, 1 menší cibule, sůl, pepř.
-----
Brokolici uvaříme v osolené vodě doměkka.
Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu na sáčku, scedíme, a propláchneme.
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nasekanou brokolici, zalijeme šlehačkou, rozdrobíme sýr, opepříme a necháme přijít k varu a sýr rozpustit. Pokud je potřeba přisolíme a zředíme trochu vývarem z brokolice. Vmícháme uvařené těstoviny a podáváme.

 

BROKOLICE SMAŽENÁ

1. 3. 2023

Nic nového pod sluncem, příprava je klasika - jako u obalovaného květáku.

Brokolice, hladká mouka, vejce, strouhanka, olej, sůl.
-----
Brokolici uvaříme v osolené vodě nebo v páře skoro doměkka. Rozdělíme na růžičky a necháme vychladnout.
Obalíme v trojobalu - v hladké mouce, rozšlehaných vejcích (s trochou mléka nebo vody+osolíme) a ve strouhance - a smažíme na oleji dozlatova.
Příloha: nejlepší jsou asi vařené brambory a kdo má rád, dá si tatarku

 

BROKOLICE VE VINNÉM TĚSTÍČKU

1. 3. 2023

1 kg brokolice, sůl, olej.
Těstíčko: 1 vejce, 250ml mléka, 100ml bílého vína, 200g polohrubé mouky, sůl, pepř - vše rozšleháme.
-----
Brokolici uvaříme v osolené vodě doměkka, necháme zchladnout a pak rozebereme na růžičky. Z vývaru a rozmixovaných košťálů můžeme udělat polévku -dáme vařit, přidáme nadrobno na krájenou malou cibulku, jíšku a rozkvedláme do vroucí polévky vejce. Chvilku povaříme a dochutíme vegetou.
Růžičky brokolice máčíme v těstíčku a smažíme na oleji dozlatova.
Příloha: Vařené brambory

 

BROKOLICOVÁ NÁDIVKA

1. 3. 2023

1 brokolice (500g), 500g uzeniny (točený, špekáčky, salám apod.), 1 velká cibule, 9 rohlíků, 4 vejce, 1 l mléka, olej, 2 lžíce grilovacího koření, sůl.
+ máslo (nebo sádlo) na vymazání a strouhanka na vysypání plechu
-----
Brokolici nastrouháme nebo nasekáme v robotu
Zapneme si troubu na cca 230°C, vymažeme a vysypeme plech s vyšším okrajem.
Na oleji (v kastrolu nebo hrnci) orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a připravenou uzeninu. Odstavíme a vmícháme brokolici.
Rohlíky nakrájíme, dáme do mísy a zalijeme mlékem. Pak rozmícháme na kaši, přidáme k brokolicové směsi, přidáme koření, podle chuti osolíme a nakonec vmícháme vejce. Hmotu přendáme na připravený plech, uhladíme a pečeme dozlatova.
Příloha: brambory nebo podáváme studené s chlebem nebo pečivem

 

BROKOLICOVÁ POLÉVKA S HOUBAMI

1. 3. 2023

1 hrst sušených hub, 1 brokolice (500g), 4 střední brambory, 1 mrkev, 1 cibule, 1 kostka masoxu nebo bujonu, 1-2 lžíce hladké mouky, kousek másla - asi 2 lžíce, 2-3 stroužky česneku, sůl, pepř.
-----
Houby si přes noc v kastrůlku namočíme do vody. Když začínáme polévku - ve vodě co jsou namočené je dáme vařit. Za občasného podlití vaříme do té doby, než je budeme přidávat do polévky.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, přidáme pokrájenou brokolici, osolíme a s masoxem uvaříme doměkka. Pak i s vodou-kde se vařilo ponorným mixerem rozmixujeme.
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a restujeme doměkka. Pak zaprášíme moukou a umícháme světlou zeleninovou jíšku. Zalijeme hrnkem studené vody, rozmícháme, přidáme rozmixovanou směs, houby i s vodou, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Pokud je potřeba přidáme trochu vody, krátce povaříme a odstavíme.

 

BROKOLICOVÁ SEKANÁ

1. 3. 2023

500g mletého masa (směs vepřové a hovězí), 250g vařené brokolice, 1 cibule, cca 130g strouhanky, 2 lžíce Solamylu, 2 vejce, 2 stroužky česneku, špetka pepře, sůl podle chuti (já dala 2 lžičky).
-----
Brokolici uvaříme ve slané vodě, necháme vychladnout a nasekáme nadrobno.
Zapneme si troubu na cca 230°C a do pekáčku si dáme trochu vody.
Do mísy dáme maso, brokolici, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, ostatní suroviny a dobře promícháme. Uděláme šišku, vložíme do pekáčku s vodou a pečeme v troubě dozlatova.
Během pečení podle potřeby podlijeme vodou a poléváme vypečenou šťávou.
Přílohy: brambory, bramborová kaše, chléb ...

 

BROKOLICOVÉ PALAČINKY

1. 3. 2023

Těsto: 2 vejce, 300g hladké mouky, 1 stroužek prolis. česneku, 1 lžíce nasekané petrželky nebo pažitky, 150ml sodovky, 400-450ml mléka, 1 lžička grilovacího koření, pepř, sůl.
Náplň: 250g brokolice, 300g uzeného masa nebo uzeniny, 200g strouhaného sýra.
+ hladká mouka, vejce, strouhanka na obalení a olej na smažení.
-----
Brokolici a maso uvaříme, necháme vychladnout a nasekáme nadrobno. Sýr nastrouháme.
Ze surovin vyšleháme těsto a necháme chvilku stát. Pak na pánvi vymazané olejem usmažíme palačinky - z tohoto množství bude cca 9-10 palačinek..
Na každou palačinku dáme brokolici, maso a posypeme sýrem. Přehneme trochu strany a zamotáme jako palačinku - vznikne nám závitek, ze kterého se nebude po stranách sypat náplň. Spíchneme párátkem, obalíme v mouce, rozšl. vejci a strouhance jako řízek a usmažíme na oleji z obou stran dozlatova.
Podáváme teplé s bramborem....nebo studené s chlebem či pečivem a čerstvou zeleninou.

 

BROKOLICOVÝ NÁKYP

1. 3. 2023

1 brokolice, 4 vejce, 1 sklenička polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 sklenička mléka, 50g strouhaného sýra, 1 cibule, 100g salámu (točený, gothaj...), máslo nebo olej, 2 stroužky česneku (prolisovat), 1/2 lžičky kari koření, sůl, pepř.
+ máslo na vymazání a mouka na vysypání formy
-----
Brokolici uvaříme v osolené vodě, necháme vychladnout a nadrobno nasekáme.
Na kousku másla nebo na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a salám a necháme zchladnout.
Zapneme si troubu 180-190°C, vymažeme a vysypeme formu.
Všechny suroviny smícháme v míse, přendáme do formy a upečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Příloha: brambory, bramborová kaše nebo podáváme studené s chlebem

 

CELEROVÁ PIKANTNÍ SMĚSKA

1. 3. 2023

1 větší celer, 1 větší cibule, 300g uzeniny nebo zbylého masa (vařené i pečené), 3-4 stroužky česneku, cca 4 lžíce plnotučné hořčice, cca 1/2 menšího kečupu (množství záleží na velikosti celeru- pokud je potřeba přidáme podle chuti), olej, citronová štáva, asi 1 lžíce hladké mouky, kari koření, sůl, pepř.
-----
Celer oloupeme, nakrájíme na větší nudličky a uvaříme v osolené, lehce okyselené vodě do poloměkka. Scedíme a vývar si necháme stranou.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme celer a kari koření, osmahneme a trochu podlijeme vývarem. Přidáme hořčici, kečup, nakrájenou uzeninu, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a podusíme skoro doměkka. Pak přidáme mouku rozmíchanou s trošce vývaru, chvilku povaříme, dochutíme a odstavíme.
Příloha: brambory, rýže ..

 

CELEROVÉ OPEČENKY

1. 3. 2023

1 větší celer (200-250g), 1 větší brambora, 100g salámu, 1 cibule, sůl, 2 vejce, 2 lžíce polohrubé mouky, olej.
-----
Oloupaný syrový celer a bramboru nastrouháme, přidáme nadrobno nakrájený salám a cibuli, promícháme s ostatními surovinami na kaši a lžící klademe hromádky do rozpáleného oleje, rozetřeme na placičku a opečeme po obou stranách. Podáváme horké s bramborovou kaší.

 

CIBULE PLNĚNÁ MASOVOU SMĚSÍ

1. 3. 2023

8 větších cibulí, kousek másla, lžička hladké mouky, sůl.
Náplň: 500g mletého masa, 1 cibulka, olej, sůl, pepř, 2 vejce, 1 lžíce strouhanky.
-----
Cibule oloupeme a vaříme asi 5 minut v osolené vodě. Necháme vychladnout, pak odřízneme vršky (dáme stranou), vnitřky vydlabeme, naplníme masovou náplní a přiklopíme odříznutým vrškem. Poskládáme do máslem vymazaného pekáčku, podlijeme trochou vody a upečeme doměkka. Cibule vyndáme, kousek másla smícháme s moukou, přidáme do šťávy a necháme přejít varem.
Náplň: Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme maso, osolíme, opepříme a osmahneme maso, až se zatáhne. Přidáme vejce a strouhanku, necháme vejce srazit, odstavíme a necháme trochu zchladnout.
Příloha: brambory, bramborová kaše

 

CIBULE SMAŽENÁ

1. 3. 2023

Větší cibule-množství podle počtu strávníků, hladká mouka, vejce, strouhanka, olej, sůl.
-----
Cibuli oloupeme a nakrájíme na asi 1 cm silná kolečka. Pak rozebereme na kroužky, osolíme, obalíme v mouce, rozšl. vejcích, strouhance a smažíme na oleji.
Příloha: bramborová kaše

 

CIBULOVÉ PLACIČKY

1. 3. 2023

4 velké cibule, 2-3 stroužky česneku, 3/4 hrnku hrubé mouky, 1/2 hrnku hladké mouky, 125ml vody nebo sodovky, 2 celá vejce, 1 lžička prášku do pečiva, špetka kari, sůl, olej.
-----
Cibuli nakrájíme na čtvrtiny, pak na tenké plátky a rozebereme na "čtvrtkroužky".
Přidáme prolisovaný česnek, mouku s práškem, vejce smíchaná s vodou, kari, osolíme a umícháme těsto.
Do rozpáleného oleje klademe lžící kopečky, rozetřeme na placičy a smažíme po obou stranách dozlatova. Vyndaváme na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk.
Příloha: bramborová kaše a zeleninový salát

 

CIBULOVÝ MOZEČEK

1. 3. 2023

4 větší cibule, 1 konzerva játrové paštiky, 4 vejce, 50g másla, sůl, pepř, pažitka.
-----
Cibule oloupeme, nakrájíme na čtvrtiny a pak na tenké plátky. Rozebereme na "čtvrtkroužky", orestujeme na másle, trošku podlijeme a dusíme doměkka.
Pak přidáme paštiku, chvilku orestujeme, zalijeme rozšlehanými vejci, osolíme, opepříme a mícháme, až se vejce srazí. Přidáme nasekanou pažitku, promíchneme a odstavíme.
Příloha: brambory, pečivo ... + zeleninový salát

 

cuketa - OPEČENÉ CUKETKY

1. 3. 2023

4 mladé cukety, olej, asi 4 stroužky česneku, asi 1 lžička citr. šťávy , 1 lžička sojové omáčky, sůl, pepř.
-----
Citr. šťávu si zředíme do skleničky cca 1 lžička citr. šťávy + 2 lžičky vody)
Cukety (neloupeme) nakrájíme podélně na tenké plátky, osolíme, promícháme a necháme "vypotit".
Pak osušíme do papírových utěrek, vložíme na olej a opečeme z obou stran. Vyndáme do mísy, přidáme prolisovaný česnek, sojovku, zředěnou citr. šťávu a dobře promícháme. Pokud je potřeba, přisolíme.
Podáváme jako přílohu k masu nebo jíme s chlebem jen tak.

 

cuketa - ŘÍMSKÁ CUKETA

1. 3. 2023

2 cukety, 3 stroužky česneku, 1 lžička petrželky, šálek vývaru, 2 lžíce rajčatového protlaku, strouhaný sýr, pepř, sůl.
-----
Česnek nakrájíme na tenké plátky a s petrželkou osmahneme na oleji (nesmí zhnědnout). Přidáme na kostky nakrájené cukety, osolíme, opepříme, vmícháme protlak, zalijeme vývarem a dusíme do zhoustnutí. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.
Příloha: rýže, brambory

 

cuketa - ŽEMLOVKA S CUKETOU

1. 3. 2023

1 varný sáček rýže, 5 rohlíků, 3 dl mléka, 3 lžíce másla (nebo Ramy apod.), 3 vejce (žloutky+sníh), sůl, pepř, oregano.
Náplň: 1 cuketa, 1 cibule, 100g anglické slaniny nebo uzeniny, 100g nivy nebo balkánského sýra, 3-4 žampiony, 2 lžíce zakysané smetany.
+ tuk na vymazání
-----
Uvaříme rýži, rohlíky nakrájíme na plátky a polijeme mlékem. V míse utřeme žloutky a část másla, přidáme rýži a namočené rohlíky, osolíme, opepříme, přidáme oregano, promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Do vymazané formy nebo pekáčku (můžeme i vysypat) dáme polovinu hmoty, na ní dáme cuketovou náplň, na náplň dáme zakysanou smetanu a navršíme druhou polovinu hmoty. Poklademe tenkými plátky zbylého másla a zapečeme v troubě dozlatova.
Náplň: cuketu nastrouháme nahrubo, trochu vymačkáme šťávu a smícháme s nastrouhaným sýrem, drobně nakrájenou cibulí, anglickou slaninou a plátky žampionů.

 

CUKETOVÁ NÁDIVKA

1. 3. 2023

4 vejce, 700g cukety, 200g měkkého salámu, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 150g tvrdého sýra, 3 hrnky strouhanky, 1 prášek do pečiva, 1/2 hrnku oleje, sůl, pepř.
+ máso nebo sádlo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na 180-190°C, vymažeme a vysypeme plech s vyšším okrajem nebo pekáček.
Cuketu, sýr a salám nahrubo nastrouháme, česnek prolisujeme, cibuli nakrájíme nadrobno. Všechny suroviny dáme do mísy, osolíme, opepříme a vymícháme těsto. Přendáme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme v předehřáté troubě dozlatova.

 

CUKETOVÁ SKORO "ČÍNA"

1. 3. 2023

1 větší cuketa, 250g měkkého salámu, 2 cibule, sůl, pepř, grilovací koření, koření na čínu, worcestrová omáčka, sojová omáčka, 2 stroužky česneku, kečup, olej.
-----
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenu cuketu (oloupat a vydlabat semínka), osolíme, opepříme, zakápneme worcestrem, sojovkou, přidáme koření, česnek a dusíme doměkka. Pak přidáme na nudličky nakrájený salám, kečup a necháme přejít varem.
Příloha: rýže, brambory, chléb

 

CUKETOVÉ PLACIČKY

1. 3. 2023

250g cukety, 4 lžíce ovesných vloček, 1 lžíce hladké mouky, 1 vejce, 1 lžíce nasekané pažitky nebo petrželky, sůl, pepř, olej.
-----
Očištěnou cuketu nastrouháme nahrubo, osolíme, vmícháme vločky a necháme 1 hodinu odstát. Pak přidáme najemno nastrouhaný sýr, mouku a vejce, promícháme a do rozpáleného oleje lžící klademe placičky a smažíme dozlatova. Vyndaváme na ubrousek a ihned podáváme.

 

kapusta - SMAŽENÁ "KAPUSTOVÁ" KLOBÁSKA

1. 3. 2023

1 kapusta, 4 nohy paprikové nebo jiné výrazné klobásy, olej.
+ hladká mouky, 2 vejce a strouhanka na obalení.
-----
Kapustu očistíme, rozebereme na listy a spaříme chvilku ve vroucí vodě. Listy z vody vyndáme a necháme vychladnout.
Kapustové listy si rozdělíme na 4 díly, rozložíme a do každého zabalíme nohu klobásy. Spíchneme párátkem a obalíme jako řízek v trojobalu- v hladké mouce, rozšlehaných vejcích (+trochu vody a sůl) a ve strouhance. Můžeme obalit 2x.
Pak závitky smažíme ve friťáku nebo na oleji ze všech stran.
Příloha: brambory, bramborová kaše...

 

KAPUSTA DUŠENÁ

1. 3. 2023

1 menší kapusta, 100g slaniny, konzerva, salám nebo zbylé vařené (pečené) maso, cibule, asi 3 stroužky česneku, 2 dl vývaru, sůl, pepř, hladká nebo polohrubá mouka, lžička másla.
-----
Kapustu nakrájíme a spaříme vařicí vodou. Orestujeme slaninu a cibuli, přidáme maso nebo salám, kapustu, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Přidáme česnek, zaprášíme moukou, nakonec zjemníme máslem.
Příloha: brambory

 

KAPUSTA DUŠENÁ 2

1. 3. 2023

650g uzeného libového bůčku bez kosti, 2 kapusty, 2 větší cibule, 2-3 stroužky česneku, 1 lžíce polohrubé mouky, asi 150ml vody, olej nebo sádlo, 1 lžíce sojové omáčky, sůl, pepř.
-----
V kastrolu na oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájený bůček, orestujeme, přidáme na nudličky nakrájenou kapustu, trochu podlijeme vodou, přidáme sojovku, opepříme a dusíme doměkka. Pak zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody, chvilku povaříme, dochutíme a odstavíme.
Příloha: brambory

 

KAPUSTA RŮŽIČKOVÁ ZAPEČENÁ

1. 3. 2023

1 sáček mražené růžičkové kapusty, 4-5 špekáčků, 5-10 dkg sýra, bramborová kaše, máslo, sůl, pepř, muškátový oříšek.
-----
Kapustu 10 minut uvaříme v osolené vodě. Kolečka špekáčků orestujeme.
Na dno vymazané formy (pekáčku) dáme 1/2 bramborové kaše, osolíme, opepříme a nastrouháme špetku muškátového oříšku.
Rozložíme kapustu, špekáčky a nahoru dáme druhou polovinu bramborové kaše. Poklademe vločkami másla, postrouháme sýrem a ve středně vyhřáté troubě zapečeme asi 20 minut.

 

KAPUSTA ZAPEČENÁ

1. 3. 2023

1 kapusta, 2 velké cibule, sádlo, 250g měkkého salámu, 5 lžic škvarků, 125 ml smetany, polohrubá mouka, 5 vajec, pepř, kari, sůl.
-----
Kapustu uvaříme v osolené vodě, pak ji nasekáme nadrobno. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájené cibule, přidáme salám, škvarky a chvilku orestujeme. Vmícháme do kapusty, hmotu přendáme do vymazaného pekáčku, lehce zaprášíme moukou a zalijeme smetanou rozmíchanou s vejci, solí, pepřem a špetkou kari. Pečeme v předehřáté troubě na 230-250°C.
Příloha: brambory, chléb

 

KAPUSTOVÉ "LASAGNE"

1. 3. 2023

1 kapusta
Náplň: 600g mletého masa (směs vepřové a hovězí), 1 cibule, 1 vejce, pepř, sůl.
+ 200g anglické slaniny (plátky) a 100g strouhaného sýra
-----
Kapustu rozebereme na listy a spaříme ve vroucí vodě. Zapneme si troubu na asi 220°C.
Na náplň si smícháme maso s nadrobno nakrájenou cibulkou, vejcem, osolíme a opepříme.
Pekáček vyložíme polovinou slaniny, dáme vrstvu kapustových listů, rozetřeme masovou náplň a tak vrstvy střídáme. poslední je kapusta a vršek poklademe druhou polovinou slaniny. Pečeme v troubě a před dopečením posypeme strouhaným sýrem.
Příloha: vařené brambory

 

KAPUSTOVÉ KARBANÁTKY 1

1. 3. 2023

500g mletého masa (směs vepřové a hovězí), 100g vařené kapusty, 50g slaniny, 100g strouhanky, 1 vejce, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, špetka majoránky, sůl, pepř.
+ strouhanka na obalení a olej na smažení
-----
Slaninu a cibuli nakrájíme nadrobno, vychladlou kapustu nasekáme a smícháme s ostatním. Z hmoty děláme karbanátky, obalíme ve strouhance a smažíme na oleji po obou stranách dozlatova.
Příloha: brambory, bramborová kaše

 

KAPUSTOVÉ KARBANÁTKY 2

1. 3. 2023

400g kapusty, 2 žemle, 100g strouhanky, 60g cibule, 3 vejce, 2 lžíce mouky, sůl, pepř, majoránka, máslo, můžeme přidat maso nebo uzeninu.
+ mouka, vejce a strouhanka na obalení, tuk na smažení.
-----
Kapustu uvaříme a rozsekáme nebo umeleme. Promícháme s namočenou vymačkanou houskou, na másle osmaženou cibulkou a strouhankou, přidáme vejce, mouku,případně maso nebo uzeninu, osolíme, okořeníme a promícháme. Děláme menší karbanátky, které obalíme v trojobalu a usmažíme.
Příloha: brambory, bramborová kaše.

 

KAPUSTOVÉ LÍVANEČKY

1. 3. 2023

500g kapusty, 3 vejce (žloutky+sníh), 4 lžíce hladké mouky, pepř, sůl, špetka muškátového květu.
-----
Nasekanou spařenou kapustu smícháme se žloutky a ostatním, lehce vmícháme sníh a smažíme.
Příloha: brambory, chleba