Jdi na obsah Jdi na menu
 


NÁPOJE TEPLÉ

Příspěvky

alko - ČERVENÉ VÍNO S BECHEROVKOU

17. 2. 2023

4 dl červeného vína, 2 dl Becherovky, 3 lžíce medu, šťáva asi z půlky citronu, 2 kousky celé skořice.
-----
Becherovku, víno a skořici dáme do nádoby a zahříváme téměř k varu. Odstavíme, vyndáme skořici, ochutíme medem a citronovou šťávou, podáváme horké v silnostěnných sklenicích na grog a do každé sklenice dáme kolečko citronu.

 

alko - PUNČ JABLEČNÝ

17. 2. 2023

750ml jablečného moštu (100% džusu), 250ml vody, 4 lžíce rozinek, 100ml rumu, kousek skořice, cukr podle chuti, citron.
-----
Pokud plánujeme punč dopředu, rozinky namočíme v rumu předem.
Jablečný mošt a vodu, skořici a cukr  necháme přejít varem. Odstavíme, vyndáme skořici, přidáme rum s rozinkami a podáváme v silnostěnných sklenicích s plátkem citronu.

 

alko - VOŇAVÝ "SLIVOGROG"

17. 2. 2023

1/2 l slivovice, 1/2 l vody, 140g cukru, 1 celá skořice, 3 hřebíčky, kůra z 1 citronu a 1 pomeranče.
-----
Z citronu a pomeranče ostrouháme kůru - bez bílého vespodu.
Do kastrůlku dáme vodu, skořici, hřebíčky, cukr, citronovou i pomerančovou kůru a svaříme. Odstavíme, po chvilce opatrně vlijeme slivovici, znovu dáme na sporák a přivedeme téměř k varu, ale nevaříme.
Do silnostěnných sklenic dáme lžičku, vlijeme horký grog a vložíme plátek citronu nebo pomeranče.

 

nealko - ČOKOLÁDA HORKÁ

17. 2. 2023

500ml mléka, 50g čokolády, 3 lžíce šlehačky,3 lžičky cukru.
+ 150 ml šlehačky a kousek čokolády na ozdobu
-----
Čokoládu nalámeme do 200 ml horkého mléka a necháme ji rozpustit. Pak přidáme cukr, zbytek vroucího mléka,3 lžíce šlehačky a necháme za stálého šlehání  chvilku povařit. Horkou čokoládu nalijeme do šálků a ozdobíme ji kopečkem ušlehané šlehačky a strouhanou čokoládou.

 

nealko - HORKÉ JABLKO

17. 2. 2023

1 l jablečného 100% džusu, 1 pomeranč, 1/2 citronu, asi 5 hřebíčků, 3 zrnka nového koření, 2 kousky celé skořice, 4 lžíce medu.
-----
Pomeranč a citron nakrájíme na kolečka, vše dáme do nádoby a přivedeme k varu, odstavíme, přecedíme a podáváme horké v silnostěnných sklenicích na grog. Kdo má rád, může do nápoje dát i pár rozinek a pak je rozdělit do sklenic.

 

nealko - KÁVA VÍDEŇSKÝCH FIAKRISTŮ

17. 2. 2023

1 porce:
3/4 šálku kávy, 2 lžičky třešňovice, kondenzované neslazené mléko (např. Tatra), cukr, šlehačka.
-----
Do hrnku dáme třešňovici, zalijeme horkou kávou, osladíme podle chuti, dopníme kondenzovaným mlékem a ozdobíme šlehačkou.

 

nealko - OŘÍŠKOVÉ MLÉKO

17. 2. 2023

500ml mléka, 60g vlaškých nebo lískových ořechů, 1 lžička vanilkového cukru, med nebo cukr podle chuti.
-----
Ořechy na teflonové suché pánvi lehce opražíme, necháme vychladnout a umeleme nebo nasekáme najemno v robotu.
Mléko hodně ohřejeme - téměř k varu, ale nenecháme přejít varem. Nalijeme na ořechy, přidáme vanilkový cukr, promícháme a necháme asi 10 minut stát.
Pak podle chuti osladíme medem nebo cukrem, promícháme a podáváme.
Dospělým můžeme kápnout trochu rumu.

 

nealko - ZÁZVOROVÝ ČAJ

17. 2. 2023

1 l vody, 1 kousek celé skořice, 3 lžíce medu, asi 3 cm z celého zázvoru, 3 lžíce medu, 4 hřebíčky, citron.
-----
Zázvor oloupeme a nastrouháme, přilijeme vodu, přidáme koření a přivedeme k varu. Odstavíme, necháme ještě chvilku louhovat, pak přecedíme, přidáme med a citr. šťávu podle chuti a podáváme horké v silnostěnných sklenicích na grog. Do každé sklenice vložíme ještě kolečko citronu.