Jdi na obsah Jdi na menu
 


DOMÁCÍ PEKÁRNA-SLANÉ

Příspěvky

BRAMBOROVÉ PLNĚNÉ ROHLÍKY A BOCHÁNKY

11. 2. 2023

300ml mléka, 1 vejce, 2 lžičky soli, 3 lžíce tatarky, 100g pšeničné chlebové mouky, 200g polohrubé mouky, 380g vařených strouhaných brambor, 200g hladké mouky, 2 malé odměrky sušeného droždí (odměrka k pekárně).
+ suroviny na naplnění-krájený trvanlivý salám, tavený plátkový sýr apod.
-----
Do pekárny dáme suroviny v pořadí, jak jsou napsány. Mouku nedáváme všechnu najednou, necháme si trochu stranou a při hnětení přisypeme podle potřeby-záleží na bramborách.
Spustíme program těsto a po ukončení programu těsto dáme na pomoučený vál a rozdělíme na 100g kousky. Uděláme bochánky  a ty plníme náplní, uzavřeme jako buchtu, zakulatíme a spojenou stranou klademe na plech vyložený pečícím papírem. - nebo z bochánků vyválíme ovál, poklademe kolečky salámu, plátkovým sýrem a motáme jako rohlík.
Necháme asi 35 minut kynout na plechu pod utěrkou, pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C,
Z tohoto množství bylo 10 rohlíků-náplň: krájená vysočina+ tavené plátky sýra a 6 bochánků-náplň: masová směs DOMÁCÍ ZAVAŘENÉ VEPŘOVÉ MASO+nadrobno nakrájená cibule+kremžská hořčice).

 

CELOZRNNÉ PLNĚNÉ BAGETY

11. 2. 2023

1 bílý jogurt (150g), 2 lžíce oleje, 400ml teplé vody, 1 malá odměrka grilovacího koření, 1,5 malé odměrky soli, 160g grahamové mouky, 220g žitné celozrnné mouky, 130g pšeničné celozrnné mouky, 140g žitné chlebové mouky, 2 malé odměrky sušeného droždí (odměrka k pekárně).
+ vejce na potření, semínka na posypání a suroviny na náplň- plnila jsem uzeným plátkovým sýrem a salámem Tygr
-----
Do nádoby pekárny dáme suroviny v pořadí, jak jsou napsány.
Necháme projít program Těsto, vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál a rozdělíme na díly - z tohoto množství bylo 6 baget.
Každý díl těsta vyválíme nebo rukou splácneme na obdélník, poklademe náplní, stočíme, vytvarujeme bagety a dáme na plech vyložený papírem na pečení.
Necháme přikryté utěrkou kynout asi 30-40 minut na plechu, pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a lněným semínkem a upečeme v předehřáté troubě na 180°C - tu si zapneme během kynutí baget na plechu.

 

HAMBURGERY

11. 2. 2023

NA 12 MENŠÍCH NEBO 8 VĚTŠÍCH HAMBURGERŮ

BULKY: 2 malé odměrky (odměrka k pekárně) soli, 150ml teplého mléka, 100ml sodovky, 1 vejce, 50g změklé Hery (nebo jiného tuku-rostlinné máslo apod.), 1 lžíce oleje, 300g polohrubé mouky, 300g hladké mouky, 1,5 malé odměrky sušeného droždí.
+ bílek na potření a sezam na posypání
-----
Do nádoby pekárny dáme suroviny v pořadí, jak jsou napsány a spustíme program Těsto.
Po ukončení programu těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na stejné díly, uděláme kulaté bochánky, dáváme na plech vyložený papírem na pečení nebo na plech na koblihy a necháme přikryté utěrkou kynout, než se rozehřeje trouba.
Zapneme troubu na 180°C.
Mezitím si uděláme druhý plech. Bulky potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme sezamem a upečeme v předehřáté troubě.

MASO: 700g mletého masa (hovězí nebo směs vepřové a hovězí), 1 vejce, 2 špetky sladké papriky, pepř a sůl.
-----
Vše dobře promícháme, rozdělíme na stejný počet, kolik máme upečených bulek, děláme kulaté ploché placičky a smažíme na oleji po obou stranách.

Bulky rozkrojíme a plníme podle chuti - salát, maso, plátek rajčete, okurky, kečup, hořčice, cibule ....
Pekla jsem bulky na plechu na koblihy a použila na maso tvořítka na hamburger - a tato dávka je přesně na 12 ks.

 

KNEDLÍKY HOUSKOVÉ

11. 2. 2023

1 lžička soli, 250 ml vlažného mléka, 1 vejce, 400 g hrubé mouky, 2 starší na kostky nakrájené rohlíky, 100 g polohrubé mouky, 2,5 malé odměrky sušeného droždí (odměrka k pekárně).
-----
Suroviny dáme do pekárny v pořadí,jak jsou napsány a spustíme program Těsto.
Po skončení programu vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na 2-3 díly, uválíme šišky a necháme kynout pod utěrkou cca 20 minut.
Vložíme do osolené vroucí vody a vaříme cca 20 minut - v polovině vaření knedlíky obrátíme.
Po vyndání z vody ihned několikrát propícháme špejlí a krájíme na plátky.

 

PÁREK V ROHLÍKU

11. 2. 2023

360ml vlažné vody, tuk namíchaný, potřebovala jsem spotřebovat zbytky=42g změklého sádla+20g změklé Hery+ 20g změklého másla, 2 malé odměrky soli, 260g oloupaných vařených studených brambor-jemně nastrouhat, 580g hladké mouky, 2 malé odměrky sušeného droždí (odměrka k pekárně).
+ náplň-párek, cibule a tavený sýr nebo párek a kečup
-----
Do nádoby pekárny dáme suroviny v pořadí, jak jsou napsány a zapneme program Těsto. Po skončení programu těsto vyndáme na pomoučený vál, rozdělíme na stejné kousky, rukou splácneme na obdélník, dáme náplň, zatočíme a vytvarujeme rohlíky. Dáváme na plech vyložený papírem na pečení, necháme pod utěrkou kynout asi 30 minut, pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky nebo kmínem a pečeme v předehřáté troubě na 180-190°C.

 

PIZZA-TĚSTO NA PIZZU

11. 2. 2023

na 1 plech - 1 lžička soli, 120 ml vlažné vody, 50 g másla, 1 lžíce oleje, 250 g hladké mouky, 3/4 malé odměrky sušeného droždí (odměrka k pekárně).
základ: pasírovaná rajčata s trochou oregana a špetkou soli + kdo má rád, i s trochou česneku
obloha: co máme rádi ...na obrázku - poličan, cibule, paprika, rajčata, strouhaný sýr
-----
Suroviny dáme do pekárny v pořadí, jak jsou napsány a spustíme program Těsto.
Po skončení programu vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, vyválíme a dáme na vymazaný plech, potřeme základem a obložíme, čím máme rádi.
Pečeme ve vyhřáté troubě na ca 200°C.

 

PLNĚNÉ ŽEMLE

11. 2. 2023

1 malá odměrka soli, 300 ml vlažného mléka, 1 lžíce oleje, 500 g hladké mouky, 1 malá odměrka sušeného droždí (odměrka k pekárně).
Náplň: drůbeží sekaná (prodává se zmrazená - plníne syrovou, jen necháme rozmrznout), tavený sýr, cibule.
-----
Do pekárny dáme suroviny v pořadí, jak jsou napsány, spustíme program těsto.
Po ukončení programu těsto dáme na pomoučený vál a rozdělíme na stejné kousky, uděláme bochánky, plníme náplní, uzavřeme jako buchtu, zakulatíme a spojenou stranou klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Necháme asi 35 minut kynout na plechu pod utěrkou, pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.

 

ROHLÍČKY BEZ KYNUTÍ

11. 2. 2023

1 lžička soli, 1 vejce, 125 ml vlažného mléka, 250 g změklé  Hery, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 1 kostka čerstvého nebo 3,5  malé odměrky sušeného droždí (odměrka k pekárně).
náplň: dušené kysané zelí s anglickou nebo cokoliv jiného
-----
Suroviny dáme do pekárny v  pořadí, jak jsou napsány, spustíme program těsto a po druhém hnětení ( před kynutím) vyndáme na vál.
Hned rozdělíme na 5 bochánků, z každého vyválíme kulatou placku, rozdělíme na 8 trojúhelníků, na každý dáme náplň a stočíme na rohlíček. Dáme na plech vyložený papírem na pečení, necháme kynout pod utěrkou 35 minut, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a upečeme v předehřáté troubě na 180°C.

 

ROHLÍKY Z BRAMBOROVÉ KAŠE

11. 2. 2023

440g hotové bramborové kaše (zbyla od oběda), 1 vejce, 1 polévková lžíce změklého másla (nebo Perly, Ramy...), 1 malá odměrka soli (odměrka k pekárně), 500g polohrubé mouky, 1,5 malé odměrky sušeného droždí.
+ salám, anglická slanina, sýr ...
-----
Do nádoby pekárny dáme suroviny v pořadí, jak jsou napsány. Necháme projít program těsto, pak těsto vyndáme, rozdělíme na 3 díly. Z každého bochánku vyválíme kulatou placku a rozdělíme na 8 trojúhelníků. Poklademe kolečky salámu nebo plátky anglické apod. (dělala jsem s poličanem a s anglickou) a od širší strany ke špičce srolujeme. Klademe na plech vyložený papírem na pečení, necháme 30 minut kynout pod utěrkou na plechu, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C,
Mouky jsem dosypávala 2 lžíce, ale záleží na hustotě bramborové kaše.

 

SÁDLO SE ŠKVARKY

11. 2. 2023

1 kg syrového sádla, 1 lžíce mléka, sůl
-----
Do pekárny vložíme nakrájené sádlo a spustíme program Marmeláda - podle potřeby spustíme ještě jednou.
Sádlo krájím na menší kousky, přes formu jsem položila alobal. Program marmeláda jsem podruhé 8 minut před koncem ukončila a před ukončením jsem dala lžíci mléka a trochu soli.