Jdi na obsah Jdi na menu
 


POMALÝ HRNEC

Příspěvky

BUŘTGULÁŠ V PH

19. 2. 2023

8 velkých špekáčků, 800g syrových oloupaných brambor, 1 cibule, 1 lžíce grilovacího koření, špetka pepře, 2 lžíce sladké papriky, 1,5 lžičky soli, 4 hrnky vody.
-----
Špekáčky nakrájíme na půlkolečka, brambory na kostky, cibuli nadrobno, vše dáme do nádoby PH a vaříme na high. Po 2,5 hodinách zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a ještě 1/2 hodiny vaříme. Podáváme s chlebem nebo pečivem-cca 5-6 porcí.


 

DRŠŤKOVÁ POLÉVKA V PH

19. 2. 2023

600g předvařených drštěk, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce papriky, 2 lžíce grilovacího koření, 1/2 lžíce majoránky, 3 hrnky vody.
+ 4 lžíce hladké mouky a 1,5 hrnku vody na zahuštění.
----
Drštky propláchneme na cedníku vařící vodou z konve-nebo vaříme cca 10 minut a vodu slijeme - záleží jak jsou dršťky kvalitní a zda jsou  světlé, krájené a již zbaveny char. zápachu
Cibuli nakrájíme nadrobno, dáme s ostatními surovinami do nádoby pomalého hrnce, promícháme a vaříme na high 3,5 hodiny. Pak vmícháme rozkvedlanou mouku s vodou, pokud je potřeba dochutíme a vaříme ještě 1/2 hodiny.

 

KRKOVIČKA NA BRAMBORÁCH V PH

19. 2. 2023

4 porce brambor (podle jedlíků), 1-2 větší cibule, 1 velká paprika, 1-2 stroužky česneku, 4 plátky naložené krkovice.
Marináda: jakákoliv, jakou  máme rádi na minutku nebo grilování -  např: asi 6 lžic oleje, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce hořčice, 2-3 stroužky prolis. česneku, grilovací koření, chilli, pepř, sůl podle chuti.
-----
Maso naklepeme, potřeme marinádou, naskládáme na sebe a necháme v lednici proležet - nejlépe přes noc.
Do nádoby pomalého hrnce dáme na plátky nakrájené brambory, nasekaný česnek, na klínky nakrájenou cibuli a papriku. Osolíme, opepříme a promícháme. Nahoru položíme naložené plátky masa a vaříme na high cca 3,5-4 hodiny. Tady záleží, kdy budou měkké brambory.

 

KUŘE NA PAPRICE V PH

19. 2. 2023

4 kuřecí stehna nebo 1 kuře rozdělíme na čtvrtky, 4 lžíce sladké papriky, 2 lžičky soli, 1 cibule, 1 hrnek vody, 1 l mléka, 5 lžic hladké mouky+2 dl mléka na zahuštění.
-----
Do nádoby vložíme maso, sůl, sl. papriku, nadrobno cibuli, zalijeme vodou a mlékem a pomalíme na high 3 hodiny. Maso vyndáme, zahustíme mlékem s moukou a ještě půl hodiny vaříme. My to máme radši bez kostí, takže jsem mezitím obrala maso a vrátila zpět do omáčky.
Příloha: rýže, těstoviny, houskové knedlíky

 

KUŘECÍ STEHNA co dům dal V PH

19. 2. 2023

4 kuřecí stehna, 1 cibule, 1 masox, 2 lžíce strouhané kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), kousek slaniny, 400ml vody, 2 lžíce mraženého hrášku, 2 sterilované okurky, 2 drůbeží párky, 4 lžičky hořčice, 2 lžíce hladké mouky, 200ml mléka, sůl, pepř.
-----
Do pomalého hrnce dáme stehna, masox, zeleninu, hořčici,nadrobno nakrájenou cibuli, okurku, párek, a slaninu, osolíme, opepříme, vodu a dáme vařit na high.
Po necelých 2 hodinách přidáme mouku rozkvedlanou s mlékem, dochutíme a asi 20 minut ještě povaříme.
Příloha: knedlíky, rýže, těstoviny ...

 

LEČO V PH

19. 2. 2023

Papriky, rajčata, cibule, špekáčky, vejce, sůl-vše podle toho, kolik chceme porcí. Já měla skoro plnou nádobu PH syrových surovin a bylo 6 porcí leča.
-----
Vše nakrájíme a dáme mimo vajec do nádoby PH. Vaříme na high asi 2,5 hodiny (asi 3x jsem promíchla), pak pokud je třeba ještě přisolíme a zalijeme rozšlehanými vejci. Promícháme a dovaříme ještě asi 0,5 hodiny.
Příloha: chléb, pečivo, brambory, my máme rádi s rýží.

 

MAĎARSKÝ GULÁŠ V PH

19. 2. 2023

400g mletého masa, 1/2 l vlažné vody, 4 slovenské papriky, 3 špekáčky, 1 větší cibule, 1 lžíce grilovacího koření, 1,5 lžíce mleté papriky, 1 lžička gulášového koření, 1 lžička soli, asi 5 lžic hladké mouky.
-----
Maso rozmícháme v nádobě PH s vlažnou vodou, přidáme sůl, koření, papriky na nudličky, špekáčky a cibuli nadrobno, promícháme a vaříme na high asi 2 hodiny, pak zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a ještě 1/2 hodiny vaříme.
Příloha: těstoviny

 

MASOVÉ KOULE V RAJSKÉ OMÁČCE V PH

19. 2. 2023

500g mletého masa, 100g vařené rýže, sůl.
Omáčka: 2 rajské protlaky, 1 cibule, 2 lžíce kečupu, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 2 kuličky celého pepře, 2 lžíce hladké mouky, sůl, cukr.
-----
Maso smícháme s rýží, osolíme a ze směsi uděláme koule nebo menší kuličky
Do nádoby PH dáme nadrobno nakrájenou cibuli, protlaky, koření zavázané v gáze nebo v sítku na koření, sůl, trochu cukru, vmícháme vodu, vložíme maso a vaříme na high asi 2,5 hod. Pak zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, přidáme kečup, dochutíme a vaříme ještě 1/2 hodiny, vyndáme koření a podáváme.
Příloha: rýže, těstoviny, houskový knedlík


 

PLNĚNÉ PAPRIKY V RAJSKÉ V PH

19. 2. 2023

6 paprik
Náplň: 600g mletého masa, 1 sáček rýže, sůl, pepř.
Omáčka: 2 rajčatové protlaky Lidl =2x 500g pasírovaná rajčata, 3 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 1 cibule, asi 200ml vody, cukr, sůl.
-----
Rýži uvaříme a necháme vychladnout. pak přidáme k mletému masu-nemusíme dávat rýži všechnu. Osolíme, opepříme, promícháme a směsí naplníme vydlabané papriky.
Do PH dáme nadrobno nakrájenou cibuli, koření ( lepší je zavázat do kousku gázy a pak jednoduše vyndáme), protlaky, vodu, trochu cukru, naskládáme naplněné papriky a vaříme na high cca 2,5 hodiny. Záleží, jak jsou velké a silné papriky. Pak dochutíme podle potřeby solí a cukrem.
Příloha: houskové knedlíky, těstoviny, rýže ...



MOJE ZIMNÍ VARIANTA - FALEŠNÉ PLNĚNÉ PAPRIKY

Když jsou levné papriky, po 2-3 si je nakrájené zabalím do mikrotenových sáčků a uložím do mrazáku. Pak udělám z masové směsi koule a do omáčky přidám jeden balíček nakrájených paprik. Pustí do rajské šťávu a je to skoro jako plněné papriky

 

PTÁČKY V PH

19. 2. 2023

500g zadního hovězího (maso se dělilo, proto kousky), 1 cibule, 200g točeného salámu nebo jiné uzeniny, kousek angl. slaniny (jen pro vůni-asi 30g), 2 lžíce plnotučné hořčice, 3 okurky, 2 lžičky soli, 3 hrnky vody, 3-4 lžíce hladké mouky, 2 vařená vejce.
-----
Do nádoby pomalého hrnce dáme na kousky nakrájené maso, nadrobno nakrájenou slaninu, cibuli, okurky, hořčici, sůl (když chceme mít omáčku tmavší, dáme méně soli a přidáme masox), 2 hrnky vody, promícháme a vaříme na high 2 hodiny.
Pak přidáme mouku rozmíchanou ve zbylé vodě, nakrájená vejce, případně dochutíme, promícháme a vaříme ještě cca hodinu. Pokud vaříme v naší nepřítomnosti, dáme všechny suroviny hned na začátku a vaříme 3 hodiny.
Příloha: rýže, houskové knedlíky...

 

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ V PH

19. 2. 2023

1 kg vepřové plece, 1/2 kg kysaného zelí v sáčku, 1 cibule, 1 lžička kmínu, 3 lžíce papriky, 3 lžíce grilovacího koření, 1 kostička masoxu, 3 hrnky vody, 1,5 hrnku mléka, 4 lžíce hladké mouky.
-----
Maso nakrájíme na menší kostky, zelí párkrát překrojíme, cibuli nakrájíme nadrobno a vše mimo mléka a mouky dáme do nádoby pomalého hrnce a promícháme. Vaříme asi 2,5 hod. na high, pak rozkvedláme mouku v mléce a přimícháme ke guláši. Případně dochutíme a dosolíme a necháme ještě asi 1/2 hodiny vařit.

 

SMĚS NA ŠPAGETY V PH

19. 2. 2023

1 balíček špaget.
Směs: 300-400g mletého masa, 1 cibule, sůl, špetka pepře, 500g rajčatového protlaku (v krabičce z Lidlu -pasírovaná rajčata))-nebo 2 větší protlaky v konzervě a trošku víc vody, asi 5 lžic kečupu.
+ strouhaný sýr na posypání
-----
Do nádoby PH dáme maso, protlak, sůl, 1/4 hrnku vody, nadrobno nakrájenou cibuli, promícháme a vaříme na high 2 hodiny. Ze začátku občas promícháme, aby maso se nesrazilo na velké kusy a bylo ve špagetách nadrobno. Pak vmícháme kečup, podle chuti přisladíme a přisolíme a vmícháme uvařené špagety.


 

VEPŘOVÁ "SVÍČKOVÁ" V PH

19. 2. 2023

1 kg vepřové plece, kousek slaniny (asi 20g-jen pro vůni), 250g očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 cibule, 50ml octa, 400ml vody, 3 lžíce cukru, 800ml mléka, 3 lžíce hladké mouky, 3 kuličky celého pepře, 3 kuličky nového koření, 3 bobkové listy, 1 lžička soli.
-----
Koření zavážeme do kousku gázy nebo plátýnka.
Do nádoby pomalého hrnce dáme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu, nahrubo nastrouhanou zeleninu, vodu, sůl, ocet, cukr, koření, promícháme, vložíme maso a vaříme na high, až je maso skoro měkké (asi 2,5 hodiny). Pak vmícháme mouku rozmíchanou v hrnku mléka, promícháme a pak přidáme zbytek mléka. Vaříme, až je maso měkké - ještě asi půl hodiny. Vyndáme balíček s kořením a maso, omáčku rozmixujeme, dochutíme, maso nakrájíme na porce a vložíme do omáčky.
Příloha: houskové knedlíky

 

VEPŘOVÉ NA HOUBÁCH SE SMETANOU V PH

19. 2. 2023

500g vepřového masa (plec), 2 hrsti sušených hub (namočit den předem do vody), 1 velká cibule, 1 kostička masoxu, sůl, lžička grilovacího koření, drcený kmín, 1 zakysaná smetana, hladká mouka.
-----
Do nádoby dáme maso na kostičky, nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, grilovací, kmín, masox, houby i s vodou a vaříme na high asi 2,5 hod. Pokud je potřeba, během vaření podlijeme, aby maso bylo skoro ponořené a dusilo se.Pak dochutíme, zahustíme zakysanou smetanou smíchanou s hladkou moukou a vodou a vaříme ještě asi 1/2 hodiny.
Příloha: těstoviny, houskový knedlík apod.


 

VEPŘOVÉ NA HOUBÁCH V PH

19. 2. 2023

600g vepřového (plec), hrst sušených hub, 1 cibule, 1 kostka masoxu, cca 2 hrnky vody (+1 na houby), 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička vegety, špetka sušeného česneku, 1 lžička kmínu, špetka pepře.
-----
Přes noc si namočíme houby do hrnku studené nebo lehce vlažné vody.
Do nádoby pomalého hrnce dáme nadrobno nakrájenou cibuli, na kostky nakrájené maso, masox, 1 hrnek vody, houby i s vodou, koření a promícháme. Vaříme na high 2 hodiny.
Pak přidáme mouku rozkvedlanou ve druhém hrnku vody, dochutíme a nejméně ještě půl hodiny vaříme. Pokud vaříme bez naší přítomnosti, dáme všechny suroviny hned na začátku.
Příloha: rýže, těstoviny, brambory. knedlíky, noky...

 

VEPŘOVÉ ZÁVITKY S PAPRIKOU V PH

19. 2. 2023

5 plátků vepřové kýty (mně se dělila, tak jsem podélně rozřízla na 10 užších), 8 plátků sýra, 50g krájené Vysočiny, 100g krájeného gothaje, 5 plátků anglické slaniny, kremžská hořčice, cibule, asi 1/2 červené papriky, sůl, pepř.
-----
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a každý plátek poklademe: střídavě plátkem Vysočiny a kouskem anglické, na to sýr, tenké nudličky papriky, gothaj, tenké nudličky cibule (aby šlo zabalit).
Zabalíme, na dno nádoby PH dáme 3 lžíce vody, 1 nadrobno nakrájenou cibuli, poskládáme závitky spojem dolů a vaříme na high 2,5 hodiny (já měla malé závitky-větší budou potřebovat víc).
Příloha: brambory, bramborová kaše, rýže...