Jdi na obsah Jdi na menu
 


NÁPOJE STUDENÉ

Příspěvky

alko - BLOODY MARY

16. 2. 2023

160ml 100% rajčatové šťávy, 40ml citronové šťávy, sůl, pepř, tabasco, worcester, led.
citron a petrželka na ozdobu
-----
Do sklenice dáme led, tomatovou šťávu, citronovou šťávu, špetku pepře, soli, zastříkneme tabascem a worcestrem a promícháme. Zdobíme petrželkou kolečkem citronu.

 

alko - BOWLE BROSKVOVÁ

16. 2. 2023

2 kompoty loupaných broskví, asi 4 lžíce krystalového cukru, 1 l bílého vína, 1 láhev sektu, led.
-----
Broskve pokrájíme na kousky a i s nálevem dáme do nádoby na bowli nebo větší mísy. Přidáme cukr a bílé víno, promícháme a necháme dobře vychladit - nejméně 3 hodiny. Před podáváním přidáme led a dolijeme sektem.

 

alko - BOWLE POMERANČOVÁ

16. 2. 2023

3 velké pomeranče, asi 4 lžíce moučkového cukru, 2 láhve suchého bílého vína + 1 láhev sektu, cca 15 kostek ledu.
-----
Z pomerančů odkrojíme vršek a spodek, postavíme a okrájíme nožem kůru. Nakrájíme na půlkolečka, vyndáme pecky a vložíme do nádoby na bowli nebo větší (nejlépe skleněné) mísy.
Přidáme cukr, zalijeme bílým vínem a dáme dobře nejméně na 3 hodiny vychladit.
Před podáváním přidáme led a dolijeme sektem.

 

alko - CUBA LIBRE

16. 2. 2023

coca-cola, 20ml citronové šťávy, 50ml rumu, led.
-----
Do sklenice dáme citr. šťávu, rum, promícháme, přidáme led, dolijeme colou, promíchneme a podáváme s brčkem.

 

alko - EDEN ROCKS

16. 2. 2023

sekt, 10ml malinového sirupu, 30ml třešňovice.
pomeranč na ozdobu
-----
Ve sklence na sekt smícháme sirup a třešňovici a dolijeme sektem. Zdobíme půlkolečkem pomeranče.

 

alko - KOKTEJL JAHODOVÝ PRO DOSPĚLÉ

17. 2. 2023

300g jahod, 250ml 12% smetany, 2 vanilkové cukry, 200ml vaječného koňaku, 100ml rumu.
+ jahody na ozdobu
-----
Jahody s vanilkovými cukry a smetanou rozmixujeme. Oddělíme polovinu, přidáme vaječný koňak a rum a znovu rozmixujeme.
Do sklenic rozdělíme první polovinu (bez vaječňáku a rumu) a dolijeme rumovou směsí.
Ozdobíme jahodou a podáváme s širokým brčkem a  ledem.

 

alko - KOKTEJL KÁVOVÝ

17. 2. 2023

200ml studené silné instantní kávy, 100ml šlehačky, 4 lžíce drceného ledu, 4 lžíce rumu nebo koňaku, asi 2-3 lžičky moučkového cukru (podle chuti i více).
+ trochu tekuté šlehačky a mleté kávy na ozdobu
-----
Do šejkru (nebo větší šroubovací sklenice s dobrým víčkem) dáme všechny suroviny a dobře chvíli protřeme, až se led rozpustí. Nalijeme do sklenic a ozdobíme pár kapkami tekuté šlehačky a posypeme špetkou mleté kávy.

 

alko - LIKÉR ČOKOLÁDOVÝ

17. 2. 2023

1 černé 10°pivo, 100g čokolády na vaření, 1 slazené kondenzované mléko (Salko), 1-3 žloutky, 2 dl rumu, 1 vanilkový cukr.
-----
Pivo zahřejeme, vmícháme nalámanou čokoládu, necháme ji rozpustit, pak po troškách přimícháváme Salko, metlou vešleháme žloutky a nakonec rum.

 

alko - LIKÉR KAŠTANOVÝ

17. 2. 2023

1 šlehačka, 2 čokoládové tyčinky "Ledové kaštany", 4 čtverečky hořké čokolády, 1 Salko-slazené kondenzované mléko, 0,5 l rumu.
-----
Svaříme šlehačku, Ledové kaštany, hořkou čokoládu a necháme vychladnout. Pak přimícháme Salko a rum.

 

alko - LIKÉR KOKOSOVO-KÁVOVÝ

17. 2. 2023

100g mletého nebo strouhaného kokosu, 200ml silné instantní kávy, 250ml šlehačky, 100g cukru, 250ml rumu.
-----
Do vroucí kávy vmícháme kokos a necháme vychladnout. Pak přecedíme a kokos upotřebíme třeba na nějakou buchtu nebo bábovku.
Dáme vařit šlehačku, jak jde do varu, vmícháme kokosovou kávu, přidáme cukr a mícháme, až se rozpustí. Necháme vychladnout a teprve do studené za stálého míchání pomalu přilijeme rum.

 

alko - LIKÉR Z ČERNÉHO RYBÍZU

17. 2. 2023

2 kg černého rybízu, 300g malin, 1 l vodky nebo konzumního lihu, 700g krystalového cukru, 5 hřebíčků, 2 kousky skořice.
-----
Opraný a obraný rybíz a maliny vložíme do kameninové nádoby nebo pětilitrové sklenice, prosypeme cukrem, přidáme koření, zalijeme alkoholem a necháme šest týdnů uležet. Pak scedíme, slijeme do lahví a skladujeme v chladu a temnu.

 

alko - MANDLOVO-ČOKOLÁDOVÝ LIKÉR

17. 2. 2023

3 balíčky bonbonů Bari mandle, 250ml vody, 1 slazené kondenzované mléko (Salko), 100g moučkového cukru, 100g čokolády na vaření, cca 350ml rumu.
-----
Bonbony rozvaříme ve vodě a odstavíme. Po chvilce přidáme cukr, nasekanou čokoládu, mícháme a spojíme, až se čokoláda rozpustí. Pak mícháme a pomalu přiléváme střídavě Salko a rum.

 

alko - OŘECHOVÝ LIKÉR

17. 2. 2023

35 zelených ořechů, 1,5 l lihu, 500 cukru, kůra z 1 pomeranče, kousek skořice, kousek vanilky, 6 hřebíčků, 0,5 l destilátu (líh, vodka, rum apod.).
-----
Ořechy namočíme na 24 hodin do studené vody. Pak je nakrájíme na čtvrtky a necháme 6 týdnů louhovat na slunci v 1,5 l lihu.
Ořechy scedíme. Svaříme 0,5 l vody s cukrem, kůrou, skořicí a vanilkou, necháme vychladnout a smícháme s destilátem a výluhem z ořechů. Dobře promícháme a naplníme do lahví. Hotového likéru budou cca 3 litry.

 

nealko - ANANASOVO-POMERANČOVÝ DŽUS

16. 2. 2023

na cca 9 litrů džusu
1 ananas, 3 pomeranče, 3 velké mrkve, 3 lžičky kyseliny citronové, 0,5kg cukru.
-----
Ananas,pomeranče a mrkev oloupeme, nakrájíme, zalijeme 1 litrem vody a uvaříme do měkka. Necháme vychladnout a rozmixujeme.
Do velké nádoby dáme cukr, kyselinu citr., zalijeme 8 litry vody a mícháme, až se rozpustí. Přidáme rozmixovanou směs, dobře promícháme, rozdělíme do lahví a skladujeme v chladu - v lednici vydrží cca 14 dní.

 

nealko - BOWLE KIWI

16. 2. 2023

8 kiwi, 500ml ananasového džusu, 250ml pomerančového džusu, 500ml multivitaminového džusu - mix ovoce, 700ml minerálky, led.
-----
Kiwi oloupeme, nakrájíme na poloviny a pak na tenké plátky. Dáme do nádoby, zalijeme džusy, promíchneme a necháme dobře vychladit v lednici.
Pak do nádoby dolijeme dobře vychlazenou minerálku a přidáme kostky ledu.

 

nealko - BOWLE LETNÍ

16. 2. 2023

250g jahod, 1 citron, 1 l džusu (multivitamin, pomeranč...), 1 l minerálky, případně trochu cukru, 4 lístky máty nebo meduňky.
-----
Jahody, džus i minerálku vychladíme dobře v lednici.
Jahody nakrájíme na plátky. Citron dobře vydrbeme kartáčkem a nakrájíme na tenká kolečka.
Do nádoby dáme pokrájené jahody, citron, džus, mátu a dolijeme minerálkou. Pokud je potřeba trochu přisladíme. Podáváme s ledem.

 

nealko - KOKTEJL JAHODOVO-BORŮVKOVÝ

17. 2. 2023

250g jahod, 150g borůvek - lze použít i zmrazené ovoce, 200ml bílého jogurtu, 150ml hotového uvařeného a vychladlého vanilkového pudinku, 150ml mléka, 2-3 lžíce cukru (podle chuti a kyselosti ovoce).
-----
Všechny suroviny na koktejl použijeme dobře vychlazené z lednice.
Jahody, borůvky a cukr rozmixujeme, přidáme ostatní suroviny a znovu rozmixujeme. Hned podáváme nebo chladíme v lednici a před podáváním napěníme - protřeme v uzavřené nádobě.

 

nealko - KOKTEJL JAHODOVÝ

17. 2. 2023

cca na 1/2 l koktejlu

125g jahod, 1/4 vanilkového polárkového dortu (60g), 200ml mléka, moučkový cukr podle chuti (dala jsem 1 lžíci)
-----
Jahody rozmixujeme se zmrzlinou, přidáme mléko a namixujeme do pěny. Podle chuti přisladíme.

 

nealko - KOKTEJL KEFÍROVÝ BANÁNOVÝ

17. 2. 2023

na 1 porci
1 banán, 150-200ml domácího kefíru - obojí vychlazené z lednice, kousek čokolády a cukr podle chuti.
-----
Banán oloupeme, rozmixujeme, vmícháme kefír, strouhanou čokoládu a pokud je potřeba, podle chuti přisladíme.

 

nealko - KOKTEJL KEFÍROVÝ JAHODOVÝ

17. 2. 2023

500ml domácího kefíru, 200g čerstvých jahod, cukr podle chuti.
-----
Vychlazené jahody rozmixujeme se 2-3 lžičkami cukru, přidáme vychlazený kefír, lehce promícháme a pokud je potřeba, ještě dosladíme.

 

nealko - KOKTEJL OVOCNÝ ZMRZLINOVÝ

17. 2. 2023

250ml ovocné zmrzliny, 250ml vychlazeného mléka, 1-2 lžíce ovocného sirupu
-----
Vše rozmixujeme.

 

nealko - POMERANČOVÉ OSVĚŽENÍ

17. 2. 2023

NA 1 SKLENICI

2 lžíce ledové tříště, 50ml malinového sirupu, 150ml pomerančového džusu
+ případně kousek ovoce a meduňka na ozdobu
-----
Led zabalíme do čisté do utěrky a roztlučeme paličkou na maso na tříšť.
Do sklenice dáme ledovou tříšť, zalijeme malinovým sirupem, nakloníme trochu sklenici a opatrně pomalu po skle dolijeme pomerančovým džusem. Podáváme s brčkem a pokud chceme slavnostnější, ozdobíme okraj sklenice nakrojeným kouskem ovoce (např. nakrojíme jahodu apod.) a meduňkou.

 

nealko -LIMONÁDA MELOUNOVÁ

16. 2. 2023

1 meloun, 1 citron, cukr, sodovka, led.
-----
Vydlabaný meloun nakrájíme na kousky, odstraníme semena, dáme do mixéru, přidáme šťávu z 1 citronu, trochu cukru, trochu vody a rozmixujeme. Pokud je potřeba, tak dosladíme podle chuti. Sklenice naplníme do poloviny rozmixovanou směsí, přidáme led a doplníme sodovkou.