Jdi na obsah Jdi na menu
 


SALÁTY

Příspěvky

bramborové - BRAMBOROVÝ SALÁT

21. 2. 2023

1,80 kg už čistých vařených oloupaných brambor, 500g gothaje nebo jiného měkkého salámu, 400ml majolky, 1 střední cibule (80g), 320g okurek = 1 sklenička Znojmia, sůl (dala jsem necelou lžíci), asi 1/2 lžičky moučkového cukru, 2 rovné lžíce plnotučné hořčice.
-----
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout.
Cibuli nakrájíme nadrobno, já cibuli spařuji-aby salát nebyl tak těžký. Nakrájenou cibuli dám do cedníku, dám vařit ve varné konvici vodu, pomalu cibuli na cedníku prolévám vařící vodou a nechám vychladnout.
Mezitím si nadrobno nakrájíme salám, okurky, přidáme majolku, sůl, hořčici, cukr, vychladlou cibuli a promícháme. Oloupeme brambory a do připravené směsi vychladlé brambory vytlačíme přes kulaté sítko na salát - nebo brambory nakrájíme na kostičky. Dobře promícháme, případně dochutíme a salát necháme nejlépe do druhého dne proležet v lednici.


 

bramborové - BRAMBOROVÝ SALÁT S HRÁŠKEM A UZ. MASEM

21. 2. 2023

800g brambor, 300g mraženého hrášku, 300g uzeného masa, 1 cibule, 50g anglické slaniny, 2 lžíce oleje.
Zálivka: 1/2 hrnku vývaru z masa, 1 lžíce vinného octa, špetka sušeného mletého česneku, 1 lžička soli (záleží, jak je slané maso a vývar- dáme méně a raději podle potřeby přisolíme).
-----
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme.
Hrášek podlijeme trochu vodou. 3 minuty podusíme, scedíme a necháme vychladnout a okapat.
Slaninu nakrájíme nadrobno a osmahneme.
Vývar zahřejeme, smícháme s octem, česnekem a solí. Do mísy dáme nakrájené brambory, zalijeme ochuceným vývarem, promícháme a necháme pár minut odležet.
Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a maso, hrášek, slaninu, olej, promícháme, přiklopíme a necháme zase několik minut odležet. Pak ochutnáme a podle potřeby přisolíme a dochutíme.

 

bramborové - BRAMBOROVÝ SALÁT S JOGURTEM NEBO ZAKYSANOU

21. 2. 2023

940g už čistých oloupaných vařených brambor, 280g šunkového nebo jiného měkkého salámu (nebo šunky), 2 necelé smetanové bílé jogurty (á150g) nebo stejné množství zakysané smetany, 2 lžíce majolky, 1 malá cibule (30g), 4 střední okurky (140g), 1 necelá lžíce plnotučné hořčice, sůl (dala jsem 1 lžičku), 1 lžička cukru.
-----
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout.
Cibuli nakrájíme nadrobno, já cibuli spařuji-aby salát nebyl tak těžký. Nakrájenou cibuli dám do cedníku, dám vařit ve varné konvici vodu, pomalu cibuli na cedníku prolévám vařící vodou a nechám vychladnout.
Mezitím si nadrobno nakrájíme salám, okurky, přidáme asi 1,5 kelímku jogurtu nebo zakysané (pak můžeme podle chuti přidat), majolku, sůl, hořčici, cukr, vychladlou cibuli a promícháme. Oloupeme brambory a do připravené směsi vychladlé brambory vytlačíme přes kulaté sítko na salát - nebo brambory nakrájíme na kostičky. Dobře promícháme, případně dochutíme a salát necháme nejlépe do druhého dne proležet v lednici.


 

bramborové - BRAMBOROVÝ SALÁT S ŘEDKVIČKAMI A KŘENEM

21. 2. 2023

600g vařených brambor, 1 svazek ředkviček, 3 lžíce pažitky (nebo nať jarní cibulky), 1-2 lžíce strouhaného křenu, 1 zakysaná smetana, sůl, pepř.
-----
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme.
Do mísy dáme nakrájené brambory, ředkvičky nakrájené na tenká kolečka (nebo nastrouháme na plátky na struhadle na okurku), nasekanou pažitku, strouhaný křen, přidáme zakysanou, osolíme, opepříme a promícháme. Dochutíme a necháme chvíli proležet.

 

bramborové - BRAMBOROVÝ SALÁT SE ZAKYS. SMETANOU

21. 2. 2023

750g brambor, 1 mrkev, 1/2 menšího celeru, 1 petržel, 1 cibule, 3 kyselé okurky, 150g šunkového nebo jiného měkkého salámu, 1 vařené vejce, cukr, sůl, 300ml zakysané smetany, citronová šťáva.
-----
Uvařené studené brambory a zeleninu nakrájíme na kostičky. Přidáme drobně nakrájené okurky, salám vejce, přidáme smetanu a ochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou. Necháme v lednici proležet.

 

bramborové - RYCHLÝ BRAMBOROVÝ SALÁT

21. 2. 2023

500g koupeného vlašského salátu - používám salát, co prodávají v Lidlu.
500g vařených oloupaných brambor - vážila jsem již oloupané brambory, takže vařit víc brambor.
-----
Salát vyndáme s lednice, aby nebyl tak ledový a měl stejnou teplotu jako brambory.
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Oloupeme, nakrájíme na kostičky nebo protlačíme přes salátové sítko na brambory a smícháme se salátem. Ochutnáme, případně trochu osolíme-ale s tímto vlašským salátem už nepřidávám nic jiného. Na obrázku je již salát smíchaný s bramborami.


 

bramborové - SELSKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT

21. 2. 2023

1 kg brambor, 1 velká cibule, asi 6 sterilovaných okurek, sůl, pepř.
Zálivka: 3 lžíce octa, 3 lžíce oleje, 1 lžíce cukru - vše smícháme.
-----
Brambory uvaříme ve slupce necháme vychladnout a oloupeme.
Do mísy vytlačíme přes salátové sítko brambory nebo je nakrájíme na kostičky, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a okurky, osolíme, opepříme a zalijeme zálivkou. Promícháme a necháme několik hodin proležet.

 

bramborové - VLAŠSKÝ SALÁT

21. 2. 2023

250g vařených brambor, 250g šunky nebo šunkového salámu, 200g kyselých okurek, 80g cibule, 100g jablek, worcester, 350g majonézy, 1 lžíce octa, pepř, sůl, citronová šťáva, plnotučná hořčice.
-----
Brambory, šunku nebo salám nakrájíme na nudličky, cibuli, okurky a jablka nakrájíme nadrobno, dáme do mísy, osolíme, opepříme, pokapeme octem, worcestrem a přidáme majonézu smíchanou s citr., šťávou a hořčicí. Vše lehce promícháme a necháme v chladnu proležet.

 

FAZOLOVÝ SALÁT

21. 2. 2023

200g bílých fazolí (syrových), 200g uzeného vařeného masa nebo moravského uzeného, 1 cibule, 50g strouhaného křenu, 250g majonézy, ocet, cukr a sůl podle chuti.
-----
Fazole namočíme do studené vody přes noc. Druhý den vodu slijeme a uvaříme v nové vodě doměkka. Scedíme a necháme vychladnout.
Do mísy dáme nadrobno nakrájené maso a cibuli, strouhaný křen, vychladlé fazole a majonézu. Trochu cukru, octa, osolíme a promícháme. Pokud je potřeba, dochutíme a necháme proležet v lednici.

 

ovocné - JABLKOVÝ SALÁT

21. 2. 2023

500g oloupaných jablek, 1 lžíce rozinek, 50 ml ovocného džusu, 1 lžíce sekaných ořechů, 250g zakysané smetany.
-----
Rozinky si předem namočíme do džusu.
Jablka nakrájíme na kousky, přidáme oprané rozinky, ořechy a vše smícháme se zakysanou smetanou.

 

ovocné - MRKVOVÝ SALÁT S POMERANČEM

21. 2. 2023

400g mrkve, 1 velký pomeranč, 100ml pomerančového džusu, citronová šťáva, cukr podle chuti.
-----
Mrkev očistíme a najemno nastrouháme. Pomeranč oloupeme, rozdělíme na dílky a nakrájíme na malé kousky. Přidáme džus, promícháme a podle chuti přidáme cukr a citronovou šťávu. Znovu promícháme a vychladíme.

 

ovocné - MRKVOVÝ SALÁT, jak ho máme rádi

21. 2. 2023

3 větší mrkve, 5 -6 jablek, citronová šťáva, multivitaminový nápoj nebo džus (může být pomerančový i jíný podle chuti), případně i cukr.
-----
Jablka oloupeme, mrkve oškrábeme a vše nastrouháme najemno. Podle chuti přidáme citronovovu šťávu a protože salát máme rádi hodně šťavnatý, postupně přidáváme multivitamin - množství záleží na chuti a jaká máme jablíčka. Já na toto množství dávám cca 400ml.
Promícháme, pokud je potřeba - podle chuti přisladíme. a necháme v lednici proležet. a dobře vychladit.

 

ovocné - OVOCNÝ SALÁT HAVANA

21. 2. 2023

600g oloupaných pomerančů, 500g oloupaných jablek, 600g oloupaných banánů, 1 ananasový kompot i s nálevem, rum (nejlépe kubánský).
Kokosový sirup: 250ml vody, 3 lžíce kokosu, 80g cukru.
+ hroznové víno na ozdobu
-----
Svaříme vodu s kokosem a cukrem a necháme vychladnout.
Ovoce nakrájíme, přidáme kompot i s nálevem, rum podle chuti, přelijeme kokosovým sirupem a promícháme. Dáme vychladit a proležet do lednice. Zdobíme hroznovým vínem.

 

ovocné - OVOCNÝ SALÁT S COTTAGE

21. 2. 2023

2 větší pomeranče, 1 jablko, 1 banán, 200g cottage, citronová šťáva a cukr nebo med podle chuti.
-----
Ovoce oloupeme a nakrájíme, přidáme cottage, citronovou šťávu a promícháme. Podle chuti můžeme přisladit cukrem nebo medem. Necháme proležet v lednici.

 

ovocné - OVOCNÝ SALÁT S JOGURTEM

21. 2. 2023

2 PORCE - jedna z nich na obrázku

1 větší banán, 2 nektarinky, 1 jablko, asi hrst hroznového vína, 1 bílý jogurt, trochu cukru - podle chuti
-----
Všechny suroviny by měly být vychlazené z lednice.
Ovoce nakrájíme na kousky (z vína vyndáme zrníčka), přidáme jogurt, trochu přisladíme a promícháme.

 

ovocné - OVOCNÝ SALÁT S MELOUNEM

21. 2. 2023

2 silnější krajíčky melouna, 1 nektarinka, 1 banán, citronová šťáva, 4-5 lžic 100% jablečného nebo jiného džusu.
-----
Melouna zbavíme jadérek a nakrájíme na kostky. Banán oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka, zakapeme citronovou šťávou a promícháme. Nektarinku nakrájíme na kousky, všechno ovoce dáme do mísy, přidáme trochu citr. šťávy, džus a promícháme. Necháme v lednici proležet a vychladit.
Z tohoto množství jsou 2 porce - jedna z nich je na obrázku

 

ovocné - OVOCNÝ SALÁT S TĚSTOVINAMI

21. 2. 2023

150-200g syrových těstovin, 2 banány, 2 jablka, 3 mandarinky nebo 2 pomeranče, 1 zakysaná smetana, 1 vanilkový cukr, cukr a citr. šťáva podle chuti.
-----
Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme, prolijeme studenou vodou a necháme okapat.
Ovoce oloupeme, nakrájíme do mísy, přidáme jogurt, osladíme a promícháme. Vmícháme těstoviny, dochutíme a necháme vychladit. Můžeme posypat sekanými ořechy.

 

ovocné - SALÁT Z POMERANČŮ S OŘECHY

21. 2. 2023

4 velké pomeranče, 400g hroznového kompotovaného vína, citr. šťáva, cukr podle chuti, 2 lžíce rumu, hrst sekaných ořechů.
-----
Pomeranče oloupeme a nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, přidáme hroznové víno, ořechy, rum, citr. šťávu a cukr podle chuti a promícháme. Necháme v lednici rozležet.

 

ovocné - ZIMNÍ OVOCNÝ SALÁT

21. 2. 2023

2 jablka, 2 hrušky,
Zálivka: 200ml 100% jablečného džusu, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce medu.
Na ozdobu: 1 lžíce medu, 2 lžíce sekaných lískových oříšků na ozdobu
-----
Jablka a hrušky zbavíme jadřince a nakrájíme na nudličky. Promícháme se zálivkou, rozdělíme do pohárů, pokapeme medem a posypeme oříšky.

 

rybí - KRABÍ SALÁT S PÓRKEM A BROSKVEMI

21. 2. 2023

250g krabích tyčinek, 1 pórek, 4 půlky kompotovaných broskví (loupaných), 100g tvrdého sýra, 200ml tatarské omáčky, sůl, pepř.
-----
Krabí tyčinky vybalíme z obalů a necháme rozmrznout. Pak překrojíme podélně na polovinu a nakrájíme na kousky.
Pórek - odkrojíme zelenou tvrdou část, rozkrojíme podélně na polovinu, dobře omyjeme a nakrájíme na půkroužky. Sýr nastrouháme nahrubo, broskve nakrájíme nadrobno.
Vše dáme do mísy, přidáme tatarku, osolíme, opepříme, promícháme, dochutíme a necháme v chladu proležet.

 

rybí - KRABÍ SALÁT S RÝŽÍ A PAPRIKAMI

21. 2. 2023

250g krabích tyčinek, 250g vařené rýže, 1 cibule, 1 konzerva steril kukuřice, 1 sklenička steril. paprikového salátu, 1 kelímek bílého jogurtu, majonéza podle chuti (cca 1 malá sklenička), citronová šťáva, pepř, sůl.
-----
Tyčinky vybalíme z obalů, necháme rozmrznout a nakrájíme nadrobno.
Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vychladlou rýži, paprikový salát a kukuřici bez nálevu, jogurt, majonézu (přidáváme postupně podle chuti), osolíme, opepříme a promícháme. Dochutíme citronovou šťávou a necháme v lednici proležet.

 

rybí - NEPRAVÝ HUMROVÝ SALÁT Z RYBÍHO FILÉ

21. 2. 2023

400g rybího filé, 100g očištěného celeru, ocet, bobkový list, 2 zrnka celého pepře, sůl.
150g majonézy, 1 malá mrkev, citr. šťáva, špetka cukru, worcester.
-----
Vodu osolíme, mírně okyselíme octem, vložíme koření, celer, po chvilce vaření přidáme filé - uvaříme skoro doměkka a necháme ve vývaru vychladnout.
Pak filé a celer nakrájíme na nudličky, přidáme najemno nastrouhanou mrkev, majonézu, zakápneme worcestrem a podle chuti přidáme citr. šťávu a cukr.
Promícháme, dochutíme a necháme v lednici proležet.

 

rybí - POMSTA PYTLÁKA SAMUELA

21. 2. 2023

300g kyselých ryb, 1 malá sklenička sterilovaného zelí, 2 malé cibulky, 1 sterilovaná červená paprika (kapie), 2 lžíce oleje, 2 feferonky.
-----
Kyselé ryby nakrájíme na malé kousky, přidáme okapané překrájené zelí, nadrobno nakrájenou červenou papriku, cibuli a feferonky, zalijeme olejem, promícháme a necháme v lednici proležet.

 

rybí - RYBÍ SALÁT

21. 2. 2023

400g kyselých ryb, 200g sterilovaného zeleninového salátu (např. Kunovjanka), 1 sterilovaná okurka, 2 cibule, 100g majolky, 2 lžíce bílého jogurtu, sůl, pepř, špetka cukru, worcester.
-----
Ryby nakrájíme na nudličky, cibuli na tenká půlkolečka a rozebereme na proužky, ostatní nadrobno a vše smícháme. Pokud je potřeba dochutíme a dosolíme. Podáváme vychlazené s pečivem.

 

rybí - RYBÍ SALÁT S MORAVANKOU

21. 2. 2023

1/2 kg rybího filé, 6 kuliček nového koření, 12 kuliček pepře, sůl, 1 kelímek octa, 2 kelímky vody.
Základ: 1 Moravanka bez nálevu a feferonky, 1 větší cibule, 2 kyselé okurky, podle chuti majolka nebo tatarka.
-----
Filé uvaříme s kořením v octové vodě a necháme vychladnout. Nakrájíme nadrobno, vmícháme do základu a podle chuti dosolíme. Podáváme vychlazené s pečivem.
Základ: vše nakrájíme nadrobno a smícháme.

 

rybí - RYCHLÝ RYBÍ SALÁT

21. 2. 2023

1 velký zavináč (200g), 1 bílý jogurt, špetka cukru, špetka pepře, kousek červené papriky, 1-2 lžíce tatarky.
-----
Zavináč i s náplní nakrájíme a smícháme s ostatním. Dochutíme a dáme na chvíli rozležet do lednice. Podáváme s pečivem.


 

rybí - SALÁT Z RYBÍHO FILÉ

21. 2. 2023

300g vařeného nebo dušeného filé, 2 sterilované okurky, 2 rajčata, 1 menší cibule, 2 nakyslá jablka, 100g tatarské omáčky, sůl, pepř.
-----
Rajčata nahoře do kříže nařízneme, spaříme ve vroucí vodě, sloupneme slupku a necháme vychladnout.
Vše nakrájíme nadrobno, filé rozebereme na menší kousky, osolíme, opepříme a promícháme s tatarkou. Necháme v lednici rozležet.

 

rybí - SALÁT Z RYBÍHO FILÉ S CELEREM

21. 2. 2023

500g rybího filé, 2 nakyslá jablka, 1 menší syrový celer, 200g majonézy, sůl.
-----
Filé osolíme, uvaříme v páře a necháme vychladnout. Jablka a celer oloupeme a nastrouháme, přidáme nakrájené filé, promícháme s majonézou a osolíme podle chuti. Pokud je potřeba, můžeme přidat trochu citr. šťávy.

 

RÝŽOVÝ SALÁT

21. 2. 2023

2 varné sáčky rýže, sůl.
100g trvanlivého salámu (Vysočina, Poličan, Herkules...), 1 paprika, 2 rajčata, 100g tvrdého sýra.
Zálivka: 3 lžíce oleje, 2 lžíce vinného octa, 4 lžíce kečupu (kdo má rád, dá pálivý), sůl, pepř, cukr podle chuti.
-----
Rýži uvaříme v osolené vodě podle návodu, vysypeme do mísy, necháme trochu zchladnout, ještě teplou lehce promícháme se zálivkou
a necháme chvíli proležet.
Mezitím si nakrájíme salám, sýr a zeleninu a zlehka promícháme s rýží.
Podáváme vychlazené.

 

sýrové - HERMELÍNOVÝ SALÁT 1

21. 2. 2023

1 hermelín, 1/2 cibule, 60g šunkového nebo jiného měkkého slámu, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 sterilovaná okurka, 1 vařené vejce, sůl, 1-2 lžíce majolky.
-----
Hermelín ztuhlý z lednice nahrubo nastrouháme. Nastrouháme nahrubo salám, okurku, nastrouháme najemno vejce, cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme hořčici, 1 lžíci majolky a promícháme. Podle chuti osolíme a přidáme majolku. Necháme proležet v lednici.