Jdi na obsah Jdi na menu
 


SALÁTY

Příspěvky

z vajec - VAJEČNÝ SALÁT S OKURKOU

21. 2. 2023

400g světlé tlačenky, 1 konzerva sterilovaných červených fazolí (ve slaném nálevu), 1 velká cibule, 2 sterilované okurky, 1-2 feferonky, 1 lžíce plnotučné hořčice, 100g majonézy, podle chuti ocet. sůl, pepř.
-----
Tlačenku nakrájíme na nudličky, cibuli, feferonku a okurky nadrobno. Přidáme scezené fazole, ostatní suroviny a promícháme. Pokud je potřeba, dochutíme octem, promícháme a necháme proležet v lednici.
Podáváme s chlebem.

 

z vajec - VAJEČNÝ SALÁT S POLIČANEM

21. 2. 2023

8 vařených vajec, 5 vařených brambor, 1 cibule nebo nasekaná pažitka, 2 sterilované okurky, 1/2 kelímku bílého jogurtu, 100g tatarky nebo majolky, 1 lžíce plnotučné hořčice, 100g krájeného poličanu (nebo jiného trvanlivého salámu), sůl, pepř.
-----
Smícháme majolku, jogurt, sůl, pepř, hořčici a přidáme ostatní nakrájené suroviny. promícháme a necháme proležet.

 

z vajec - VAJEČNÝ SALÁT SE SÝREM

21. 2. 2023

8 brambor, 1 oloupané jablko, 8 vařených vajec, 150g tvrdého sýra, 150g měkkého salámu (šunkový,točený,gothaj...), 3 sterilované okurky, pažitka (nebo jarní cibulka, pórek nebo v nouzi i cibule), 1 lžíce kremžské hořčice, majolka, trochu láku z okurek, sůl, pepř.
-----
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme.
Brambory nakrájíme na kostičky nebo protlačíme sítkem na salát, ostatní nakrájíme nadrobno. Vše dáme do mísy, přidáme hořčici, majolku, trochu láku z okurek, osolíme, opepříme a zamícháme. Majolku přidáváme podle chuti postupně.

 

zeleninové - ČERVENÝ SALÁT

21. 2. 2023

1 červené zelí, 200g měkkého salámu, 200g tvrdého sýra, 4 vařená vejce, 1 cibule, 1 majolka, sůl, pepř.
-----
Salám, vejce, cibul nakrájíme nadrobno, zelí nakrájíme na tenké nudličky, sýr nahrubo nastrouháme, smícháme s majolkou (můžeme smíchat napůl s bílým jogurtem), a podle chuti osolíme a opepříme.

 

zeleninové - ČÍNSKÝ SALÁT

21. 2. 2023

1 čínské zelí, 2 mrkve, 1 červená a 1 žlutá paprika, 1/2 pórku, 1 chilli paprička nebo chili koření, 2 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, 1 lžíce sojové omáčky, ocet, cukr, sůl.
-----
Zelí nakrájíme na jemné nudličky, mrkev nastrouháme nahrubo a pórek na tenká půlkolečka. Přidáme nakrájené papriky na nudličky, nadrobno nakrájenou papričku, prolisovaný česnek, zakapeme olejem smíchaným se sojovkou, cukrem, octem a promícháme. Dochutíme, případně osolíme a necháme v chladu proležet.

 

zeleninové - HANÁCKÝ SALÁT

21. 2. 2023

1 sklenice červeného sterilovaného zelí, 1 cibule, 150g tvrdého sýra.
Zálivka: 3-4 lžíce majonézy, 2 lžíce bílého jogurtu, sůl, pepř, případně citr. šťáva.
+ vařená vejce na ozdobu
-----
Zelí scedíme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na kostičky nebo nudličky nakrájený sýr a promícháme se zálivkou. Můžeme podle chuti přidat pár kapek citronové šťávy a necháme v lednici chvíli proležet.
Ozdobíme na osminky nakrájeným vejcem a podáváme s pečivem.

 

zeleninové - KEDLUBNOVÝ SALÁT S JOGURTEM

21. 2. 2023

5 mladých kedluben, 1 cibule, 1 bílý jogurt, 1 lžička cukru, sůl, pepř, pažitka.
-----
Kedlubny oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme jogurt, cukr, osolíme, opepříme, promícháme a dochutíme nasekanou pažitkou.

 

zeleninové - OKURKOVÝ SALÁT S NIVOU

21. 2. 2023

1 větší salátová okurka, 50g Nivy, 1 kelímek smetanového bílého jogurtu (150g), 2-3 lžíce nasekané pažitky, sůl, pepř.
-----
Okurku oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. dáme do mísy, přidáme nastrouhanou nivu, pažitku, jogurt, osolíme, osolíme, opepříme, promícháme. Necháme v chladu chvíli proležet.

 

zeleninové - OKURKOVÝ SALÁT SE ZAKYSANOU SMETANOU

21. 2. 2023

1 větší salátová okurka, 1 lžička citronové šťávy, 6 lžic zakysané smetany (nejlépe krémovité), sůl, pepř.
-----
Okurku oloupeme a nahrubo nastrouháme, osolíme, opepříme, přidáme smetanu a lehce promícháme.

 

zeleninové - PAPRIKOVÝ SALÁT S OKURKOU

21. 2. 2023

4-5 paprik, 1 malá salátová okurka.
Zálivka: 1 kelímek bílého jogurtu, 3 lžíce jemného nebo ostrého kečupu, 3 lžíce oleje, sůl, pepř-vše smícháme.
-----
Okurku oloupeme a nastrouháme na plátky, papriky zbavené jadřinců nakrájíme na tenké nudličky. Přidáme zálivku, dobře promícháme a necháme v lednici chvilku rozležet.

 

zeleninové - PAPRIKOVÝ SALÁT SE SALÁMEM A SÝREM

21. 2. 2023

400g paprik (už bez jadřinců), 200g šunkového salámu, 150g tvrdého sýra, 1 cibule.
Zálivka: 3-4 lžíce oleje, 2 lžíce octa, 1 lžička kremžské hořčice, špetka cukru, sůl, pepř - vše vyšleháme.
-----
Papriky a salám nakrájíme na tenké nudličky, cibuli nadrobno, sýr nahrubo nastrouháme. Přidáme zálivku, dobře promícháme a necháme proležet v chladu.
Podáváme s pečivem.

 

zeleninové - PÓRKOVÝ SALÁT 1

21. 2. 2023

1 pórek, 3 vařená vejce, 1 velkou mrkev, 3 jablka 100 g šunky (nebo šunkového salámu), 1 konzervu v hrášku, 1 tatarku, sůl, pepř.
-----
Do mísy dáme pórek na tenká kolečka, vejce nadrobno, mrkev nahrubo nastrouhat, jablka na kostičky, šunku nadrobno, scezený hrášek, tatarku, sůl a pepř. Vše promícháme, dáme vychladit a podáváme s celozrnným pečivem

 

zeleninové - PÓRKOVÝ SALÁT 2

21. 2. 2023

3 pórky, 2 oloupaná jablka, 3 lžíce sterilovaného hrášku, 2 vařená vejce, 2 lžíce majolky, 2 lžíce bílého jogurtu, lžička hořčice, citronová šťáva, sůl.
-----
Pórek nakrájíme na tenká půlkolečka, jablka a vejce na kostičky a vše smícháme. Necháme chvíli rozležet v lednici a podáváme k masu nebo s pečivem či chlebem.

 

zeleninové - RAJČATOVÝ SALÁT

21. 2. 2023

700g rajčat, 250g uzeniny, 2 vařená vejce, 1/2 cibule, 1 paprika nebo půlku slovenské a půlku červené, 1 lžička kremžské hořčice, 3 lžíce majolky, sůl, pepř.
-----
Rajčata rozpůlíme, vykrojíme "bubáka" a nakrájíme na kostičky. Přidáme nadrobno nakrájenou uzeninu, papriku, cibuli, vejce, přidáme hořčici, majolku, osolíme, opepříme a promícháme.
Při nandavání vždy od spodu salát promíchneme - šťáva steče dolů a horní porce by byly suché.

 

zeleninové - RAJČATOVÝ SALÁT S VEJCI

21. 2. 2023

500g rajčat, 2 vejce vařená natvrdo, 1 malá cibule, 2 bílé jogurty nebo 1 jogurt a 3 lžíce tatarky, špetka cukru, špetka soli, špetka pepře.
-----
Cibuli nakrájíme nadrobno, rajčata a vejce na kousky a lehce promícháme ochuceným jogurtem. Podáváme vychlazené s pečivem.

 

zeleninové - RAJČATOVÝ SALÁT SE SÝREM

21. 2. 2023

500g rajčat, 150g tvrdého sýra, 1 cibule, 2 jablka, pažitka, 125 ml zakysané smetany, pepř, cukr, citr. šťáva, sůl.
-----
Nakrájíme rajčata, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, nahrubo nastrouhaná oloupaná jablka, nadrobno nakrájenou cibuli a pažitku, osolíme, opepříme a zalijeme smetanou rozmíchanou s trochou citr. šťávy a špetkou cukru. Promícháme a podáváme s pečivem.

 

zeleninové - RAJČATOVÝ SALÁT SE SÝREM A POLIČANEM

21. 2. 2023

700g rajčat, 1 pomazánkové máslo bez příchuti, 140g taveného sýra (jakýkoliv), 150-200g poličanu, 1 cibule, asi 1/2 salátové okurky, 1 slovenská paprika, pepř, sůl.
-----
Cibuli a papriku nakrájíme nadrobno. Okurku oloupeme, z rajčat vykrájíme "bubáky" a obojí nakrájíme na menší kousky.
Poličan nastrouháme na hrubém struhadle a smícháme se sýrem a pomazánkovým máslem. Pak přidáme nakrájenou zeleninu, opepříme a promícháme. Ochutnáme a teprve osolíme podle chuti. Salát necháme v lednici proležet.

 

zeleninové - ŘEDKVIČKOVÝ SALÁT

21. 2. 2023

Asi 20 větších ředkviček, 100g měkkého salámu (šunkový, točený...), 1 vařené vejce, 1 lžička hořčice, 2 lžíce majolky, 2 lžíce bílého jogurtu, sůl, pepř.
-----
Ředkvičky a vejce najemno nastrouháme, salám nastrouháme nahrubo a vše smícháme. Podle chuti osolíme, opepříme a necháme v lednici proležet.

 

zeleninové - SALÁT S ANANASEM

21. 2. 2023

1 čerstvý ananas nebo ananasový kompot (bez nálevu), 2 oloupaná jablka, 1 ledový salát, kousek oloupaného celeru (velký asi jako 1 jablko), 4 papriky.
Zálivka: 3 lžíce majonézy, 4 lžíce bílého jogurtu, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžička kremžské hořčice, 2 lžičky soli, větší špetka pálivé papriky, 2 lžíce citronové šťávy, 1/2 lžičky cukru - vše smícháme.
-----
Celer uvaříme doměkka a necháme vychladnout.
Očištěný ananas, jablka a celer nakrájíme na kostky, papriky a salát na nudličky. vše dáme do mísy, přidáme zálivku a vše dobře promícháme. Pokud je potřeba, dochutíme a necháme v chladu proležet.

 

zeleninové - SALÁT Z ČERVENÉHO ZELÍ

21. 2. 2023

500g červeného hlávkového zelí, 1 jablko, 1 cibule, 1-2 lžíce oleje, cukr, ocet, sůl.
-----
Zelí nakrájíme na drobné nudličky a ve vroucí osolené vodě spaříme asi 5 minut. Scedíme (vývar si necháme stranou), dáme do mísy a necháme vychladnout.
Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhané oloupané jablko, olej, asi 3 lžíce vychladlého vývaru ze zelí, sůl, podle chuti cukr a ocet, dobře promícháme a necháme proležet.

 

zeleninové - SALÁT Z HLÁVKOVÉHO ZELÍ

21. 2. 2023

500g bílého hlávkového zelí, 1 cibule, 1 velké jablko, 3 lžíce oleje, citr. šťáva nebo ocet, cukr, sůl, pepř.
-----
Očištěné zelí nakrájíme nebo nakrouháme na jemné nudličky, osolíme, opepříme a promícháme. Po chvilce přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a jablko, přidáme olej, podle chuti citr. šťávu a cukr, promícháme, dochutíme a necháme v chladu proležet.

 

zeleninové - SALÁT ZE STERILOVANÉHO ZELÍ

21. 2. 2023

250g sterilovaného zelí (je jedno, jestli červené nebo bílé), 1 cibule, 2 velká jablka (lepší jsou trochu kyselejší).
Zálivka: 2 lžíce oleje, lák z okurek nebo zelí, podle chuti trochu cukru, soli a citr. šťávy
-----
Do mísy dáme překrájené zelí, nahrubo nastrouhaná oloupaná jablka, nadrobno nakrájenou cibuli, zalijeme zálivkou, promícháme a necháme chvilku v lednici rozležet.
Tento salát je výborný k masitým jídlům.

 

zeleninové - ZELENINOVÝ SALÁT MIX

21. 2. 2023

1/2 salátové okurky, 2 slovenské papriky, 2 rajčata, 1/2 malé cibule, sůl, 2 lžíce octa, 1 lžíce cukru, 250 ml vody, sůl, špetka pepře.
-----
Okurku oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme papriky na nudličky, cibuli nadrobno, nakrájená rajčata, ocet, cukr, osolíme, opepříme, promícháme a necháme chvíli odležet, aby pustila zelenina šťávu. Pak přidáme ledovou vodu, dochutíme a než budeme podávat, necháme v lednici.

 

zeleninové - ZELENINOVÝ SALÁT S KUŘECÍM MASEM

21. 2. 2023

1 oloupaná salátová okurka, 2 velká rajčata, asi 12 kuliček hroznového vína (nebo jablko), 1 ledový salát, 1/4 pečeného kuřete bez kůže (nejlépe prsíčka)..
Směs: 2 bílé jogurty, 4 trojuhelníčky taveného sýra, sůl (výborná je bylinková česneková sůl), asi 3 lžičky kremžské hořčice.
-----
Do mísy dáme nakrájené maso, sýr, hořčici, sůl, 1/3 jogurtu a utřeme. Přidáme zbytek jogurtu, nadrobno nakrájené hroznové víno nebo oloupané jablíčko, promícháme a vmícháme nakrájenou zeleninu. Nakonec lehce vmícháme na kousky natrhaný salát.

 

zeleninové - ZELENINOVÝ SALÁT S VEJCI A KUŘECÍM MASEM

21. 2. 2023

2-3 kuřecí prsíčka, olej, sůl, pepř.
Zelenina: 1 ledový salát, 1 salátová okurka, 2 rajčata, 1 kedlubna, 1 svazek ředkviček + 3 vařená vejce.
Zálivka: 250ml zakysané smetany, 1 bílý jogurt (150 g), 1 stroužek česneku, 1 vrchovatá lžíce nasekané pažitky, sůl, pepř.
-----
Salát děláme na plochou mísu nebo každému uděláme na talíř porci.
Maso omyjeme, nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji.
Na mísu dáme na kousky natrhaný ledový salát, na salát vrstvu - na plátky nakrájené salátové okurky, na okurku přijde vrstva - na tenká kolečka nakrájená rajčata, lehce osolíme a opepříme, posypeme na nudličky nakrájenou kedlubnou, dáme opečené maso, posypeme nakrájenými ředkvičkami, rozložíme na čtvrtiny nakrájená vejce, lehce osolíme a opepříme a lžící po celé ploše rozdělíme zálivku.

 

zeleninové - ZELNÝ SALÁT

21. 2. 2023

200g kysaného zelí, 100g zelených paprik, 100g oloupaných jablek, 60g cibule, 1 dl jablečného džusu, 1 lžíce oleje, mletá paprika.
-----
Zelí překrájíme, papriky nakrájíme na nudličky, jablka a cibuli nadrobno, dáme do mísy a přidáme špetku papriky. Olej rozmícháme s džusem a dobře vše v míse promícháme.

 

zeleninové - ZELNÝ SALÁT SE SÝREM

21. 2. 2023

1/2 hlávky mladého zelí, 200g tvrdého sýra, 1 jablko, 1 červená paprika nebo kapie, 1 zakysaná smetana, asi 3 lžíce bílého jogurtu, nasekaná pažitka, sůl, pepř.
-----
Jablko oloupeme.
Zelí nakrájíme na tenké nudličky nebo nakrouháme, papriku nakrájíme na nudličky, sýr a jablko na kostičky. Vše dáme do mísy, přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme. Dochutíme a necháme v lednici proležet.

 

zeleninové - ZIMNÍ SALÁT

21. 2. 2023

4 větší mrkve, 1 střední celer, 2 cibule, hrst kysaného zelí, 1 malá konzerva sterilovaného hrášku, 3 lžíce oleje, sůl, cukr, ocet nebo citr. šťáva.
-----
Mrkev a celer očistíme a nahrubo nastrouháme, dáme do kastrolu a přelijeme vařící vodou z konvice. Za pár minut scedíme a necháme zeleninu vychladnout a okapat.
Pak přidáme nadrobno nakrájené cibule, překrájené zelí, scezený hrášek, olej podle chuti ocet, cukr a sůl.