Jdi na obsah Jdi na menu
 


PŘÍLOHY

Příspěvky

brambory - BRAMBOROVÉ RÖSTI

21. 2. 2023

750g brambor, 1 cibule, sůl, pepř, olej.
-----
Brambory oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, dáme do mísy, zalijeme studenou vodou a necháme 10 minut odležet. Pak vodu scedíme, brambory v utěrce dobře vymačkáme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme a hmotu vložíme na rozpálený olej na pánev a vařečkou trochu umačkáme a uhladíme. Zvolna smažíme asi 15 minut dozlatova, pak pomocí talíře placku otočíme (vyklopíme na talíř, sesuneme zpět na pánev) a opékáme druhou stranu dozlatova. Před podáváním rozkrojíme na čtvrtiny.

 

brambory - ČESNEKOVÉ BRAMBORY

21. 2. 2023

Brambory, máslo, olej nebo sádlo na vymazání plechu.
Ochucené máslo: máslo, sůl, pepř, česnek, sladká paprika.
-----
Vymazaný plech poklademe těsně vedle sebe plátky brambor nakrájených na 0,5 cm kolečka a pečeme v troubě. Když mají hnědé "bublinky", na každý plátek dáme kousek ochuceného másla a ještě chvíli zapečeme.
Podáváme jako přílohu k masům nebo jako samostatné jídlo nebo chuťovku k televizi.

 

brambory - DAUPHINOVY BRAMBORY

21. 2. 2023

příloha k minutkám, rybě apod.
8 větších brambor, 4-6 stroužků česneku, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce provensálského koření.
+ 4 lžíce másla na vymazání formy, 3 vejce a 1 dl zakysané smetany na zalití.
-----
Oloupané syrové brambory nakrájíme na tenké plátky, promícháme se solí, česnekem a kořením a vložíme do bohatě vymazané formy. Pečeme v předehřáté troubě, když změknou, zalijeme smetanou smíchanou s vejci a zapečeme dozlatova.

 

brambory - HERMELÍNOVÉ BRAMBOROVÉ ČTVEREČKY

21. 2. 2023

1 kg brambor, , sůl, pepř, muškátový oříšek, 125ml mléka, máslo.
Směs: 2 Hermelíny, 3 lžíce másla, 3 cibule, kmín.
+ 2 lžíce strouhanky, 100g uzené slaniny (např. Gazdovské) a petrželka nebo pažitka.
-----
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Zapneme si troubu na 200°C.
Brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme mléko, sůl, trošku mušk. oříšku a promícháme těsto. Plech vymažeme máslem a vyložíme bramborovým těstem a trochu zapečeme. Pak vyndáme, potřeme směsí, na hermelínovou směs poházíme na kostičky nakrájenou slaninu, poprášíme strouhankou a dopečeme.
Krájíme na čtverečky, na talíři posypeme nasekanou petrželkou nebo pažitkou a podáváme se zeleninovým salátem nebo jako přílohu k masu-minutkám.
Směs: na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme vychladnout. Hermelíny rozmačkáme vidličkou, přidáme kmín, orestovanou cibuli i s máslem a dobře promícháme a utřeme.

 

brambory - PEČENÉ BRAMBORY V ALOBALU

21. 2. 2023

Na jednu porci počítáme 2 větší brambory.
Stejně velké brambory, sůl, máslo, alobal.
-----
Zapneme si troubu na 230-240°C.
Brambory omyjeme nebo vydrbeme kartáčkem (neloupeme), osušíme a každou zvlášť dobře zabalíme do alobalu.
Poskládáme na mřížku do trouby (mřížku dáme doprostřed trouby) a pečeme asi 3/4-1 hodinu podle velikosti brambor.
Upečené brambory vyndáme, i s alobalem nahoře nařízneme, lehce zmáčkneme, aby se trochu rozevřela a vnitřek osolíme a vložíme lžičku másla.
Dáváme jako přílohu k masu nebo studeným tvarohovým pomazánkám a dipům.

 

brambory - PEČENÉ PLNĚNÉ BRYMBORY

21. 2. 2023

4 stejné větší brambory, sůl, olej.
Náplň: 125g zakysané smetany, 2 žloutky, 3 lžíce másla, sůl, pepř.
+ lžíce rozpuštěného másla na potření, pažitka na posypání.
-----
Omyté brambory trochu osolíme, potřeme olejem a pečeme asi 1 hod. na 200°C na vymazaném plechu nebo plech vyložíme papírem.
Necháme zchladnout, rozkrojíme a vydlabeme. Vydlabané kousky brambor rozšťoucháme a smícháme s ostatními surovinami na kaši. Naplníme brambory, potřeme rozpuštěným máslem a zapečeme. Na talíři posypeme pažitkou.

 

brambory - ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY

21. 2. 2023

1 kg brambor, 150-200g slaniny (oravská, gazdovská nebo anglická), 1 velká cibule, 1-2 lžičky hořčice, drcený kmín, sůl, pepř.
-----
Brambory uvaříme ve slupce, ještě horké oloupeme a rozšťoucháme - ne úplně najemno jako na kaši.
Nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu orestujeme, přidáme do brambor, osolíme, opepříme, přidáme hořčici, trochu kmínu a promícháme.

 

brambory - ZAPEČENÉ PUSINKY Z BRAMBOROVÉ KAŠE

21. 2. 2023

Hustší bramborová kaše (asi 4 porce), 1 žloutek, 1-2 lžíce polohrubé mouky.
-----
Zapneme si troubu na 230°C.
Studenou bramborovou kaši (připravíme si ji předem) dáme do sáčku se zdobící špičkou a na plech vyložený papírem na pečení stříkáme pusinky- asi jako když děláme kokosky. Zapečeme v předehřáté troubě, až trochu zezlátnou.

 

HALUŠKY Z MOUKY

21. 2. 2023

500g hrubé mouky, 2 vejce, cca 360ml mléka (záleží na velikosti vajec), 1 lžička soli.
-----

Dáme si vařit vodu na halušky a  když voda začíná vřít, přidáme sůl  a teprve mícháme těsto.
Do mísy dáme všechny suroviny vařečkou promícháme a přes síto na halušky zaváříme do vroucí osolené vody halušky. Halušky po chvilce vyplavou nahoru,  necháme 2 minutky přejít varem, cedníkem vyndáme.

 

KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ

21. 2. 2023

650g vařených oloupaných brambor, cca 280g dětské krupičky, 1 žloutek, trochu soli.
-----
Brambory si den předem uvaříme ve slupce, vychladlé je oloupeme a dáme přikryté do lednice.
Druhý den si dáme vařit do hrnce vodu.
Když se voda skoro vaří, brambory najemno nastrouháme na vál, přidáme žloutek, trochu soli a krupičku-množství krupičky záleží, jak jsou brambory vodnaté, takže možná bude potřeba někdy trochu přidat.
Rukama na vále vypracujeme těsto-nemělo by se lepit na vál, rozdělíme na dva díly, uděláme 2 šišky a vložíme do osolené vroucí vody. Vařečkou jemně odpíchneme ode dna a vaříme celkem 30 minut. V polovině varu - po 15 minutách knedlíky otočíme.
Uvařené knedlíky vyndáme a nakrájíme na plátky. Asi 4 porce

 

KNEDLÍKY BRAMBOROVO-ROHLÍKOVÉ

21. 2. 2023

6 středních brambor, 6 rohlíků, sůl, solamyl.
-----
Syrové brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Smícháme s rohlíky nakrájenými na kostičky, osolíme, smícháme, uděláme koule, obalíme v solamylu, vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme zhruba 10 minut-jeden knedlík vyndáme a zkusíme, jestli je uvařený i uvnitř.
Tyto knedlíky se používají všude jako chlupaté knedlíky-hodí ke všem jídlům, kde se dává kyselé zelí.

 

KNEDLÍKY CHLUPATÉ

21. 2. 2023

1 kg syrových brambor, asi 500g hrubé mouky (podle brambor a velikosti vejce),1 vejce, sůl.
-----
Těsto začínáme dělat, až když se nám skoro vaří voda-aby se hned zavařovaly knedlíky a těsto nezřídlo a neztmavlo.
Brambory nastrouháme na jemno (jako na bramborák), přidáme vejce, sůl a postupně přidáváme a zamícháváme mouku. Zpracujeme v míse vařečkou tužší těsto, nabereme lžící, pomocí druhé lžíce uděláme noky a rovnou je lžící vkládáme do vařící osolené vody. Nejdřív si zkusíme jeden knedlík, jestli se nerozvařuje a není potřeba přidat ještě trochu mouky.
Knedlíky postupně vyplavou, chvilku (asi 2-3 minuty) je necháme ještě povařit aby byl provařený i uprostřed a pak vyndaváme.
Podáváme s pečeným vepřovým masem, vyškvařenou slaninou nebo škvarky a kysaným zelím.


 

KNEDLÍKY HOUSKOVÉ KYNUTÉ

21. 2. 2023

1 kg hrubé mouky, 1 vejce, 1 žloutek, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička soli, 300 ml vlažné vody, 2 starší rohlíky.
Kvásek: 1 kostka droždí (42g), 1 lžíce mouky, 1 lžička cukru, 200 ml vlažného mléka nebo vody.
+ trochu mouky na vál
-----
Droždí rozmícháme s cukrem, moukou a vlažným mlékem na kvásek a necháme vzejít.
Do mísy dáme mouku, zamícháme do ní prášek do pečiva a sůl, přidáme nakrájené rohlíky, vejce, vzešlý kvásek, vlažnou vodu a dobře promícháme a zpracujeme těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme nejméně 1 hodinu kynout.
Dobře vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na 4 díly, vypracujeme 4 šišky, přikryjeme utěrkou a necháme kynout, než se nám začne vařit voda. Raději vaříme 2+2 šišky zvlášť - při vaření hodně nabydou.
Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 25-30 minut - v polovině vaření knedlíky otočíme.
Uvařený knedlík vyndáme z vody, rychle propícháme několikrát špejlí, aby vyšla pára a nesrazil se a nakrájíme na plátky. Pak vyndáme postupně po jednom všechny knedlíky a teprve po vyndání a nakrájení posledního knedlíku vypínáme vodu.

 

KNEDLÍKY HOUSKOVÉ S POLOHRUBOU MOUKOU A PR. DO PEČIVA

21. 2. 2023

1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 2 rohlíky od předešlého dne, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva ( cca 1,5 lžičky). 1 lžička soli, 1 hrnek sodovky.
+ mouka na vál
-----
Do mísy dáme mouky, sůl a prášek do pečiva a zamícháme. přidáme vejce, sodovku, promícháme a nakonec vmícháme na kostky pokrájené rohlíky. Těsto necháme v míse asi 20 minut odpočinout, pak vyklopíme na pomoučněný vál, rozdělíme na 2 díly, podsypeme moukou a rukou těsto prohněteme. Uděláme 2 šišky, vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 20 minut. V polovině vaření knedlíky otočíme. Po vyndání z vody propícháme několikrát špejlí a nakrájíme na plátky.

 

KNEDLÍKY HOUSKOVÉ S PR. DO PEČIVA A MLÉKEM

21. 2. 2023

2 hrnky hrubé mouky (455g), 1 lžička soli (5g), 1 prášek do pečiva, 2 rohlíky, 1 vejce, 250ml mléka.
-----
Dáme si vařit vodu na knedlíky. Když se skoro začne vařit, uděláme těsto.
Do mísy dáme mouku, zamícháme do ní sůl, prášek do pečiva, přidáme na kostičky nakrájené rohlíky, vejce a mléko. Vařečkou vymícháme těsto, rozdělíme na 2 díly a na pomoučeném vále uděláme 2 šišky.
Vroucí vodu na knedlíky osolíme, vložime šišky knedlíků, vařečkou zamíchneme ode dna a necháme vařit 15 minut. Pak knedlíky obrátíme a vaříme i po druhé straně 15 minut.
Knedlíky vyndáme, propícháme špejlí a nakrájíme na plátky.
Z tohoto množství 4-5 porcí

 

KNEDLÍKY HOUSKOVÉ S PR. DO PEČIVA A SODOVKOU

21. 2. 2023

2 hrnky hrubé mouky, 1 vejce, 2 rohlíky, 1/2 prášku do pečiva ( cca 1,5 lžičky). 1 lžička soli, 1 hrnek sodovky.
-----
Rohlíky (nejlépe od předešlého dne) nakrájíme na kostičky.
Do mísy dáme mouku, zamícháme do ní prášek do pečiva, sůl, přidáme vejce, rohlíky, sodovku a promícháme. Z těsta uděláme 2 šišky, dáme do vroucí osolené vody a vaříme po každé straně 12 minut. Pak vyndáme, propícháme špejlí a nakrájíme na plátky.

 

KNEDLÍKY HRNKOVÉ V MIKROVLNCE

21. 2. 2023

1 hrnek (klasický hrnek na čaj, cca 0,3 dl), hrubé mouky, 1 hrnek mléka, 2 vejce (žloutky+ sníh), 1 lžička soli, trochu prášku do pečiva (já dala asi 1/2 lžičky), 2 rohlíky.
+ sádlo nebo máslo na vymazání a hrnky
-----
Nejdříve si z bílků ušleháme sníh a vymažeme si změklým máslem nebo sádlem 4 hrnky.
V míse smícháme žloutky (s moukou smíchanou s práškem), solí a mlékem v řídké těsto. Vmícháme na kostičky nakrájené rohlíky a lehce vmícháme ušlehaný sníh.
Těsto rozdělíme do vymazaných hrnků, vložíme je do mikrovlnky a uvaříme knedlíky. V Kuchařce nebyl uveden čas (každá trouba má jiný výkon). Proto jeden hrnek vyndáme a zkusíme špejlí, zda je knedlík hotový. Já jsem vařila knedlíky 7 minut na nejvyšší. Pak knedlíky vyklopíme, nakrájíme na plátky nebo propícháme, aby se nesrazily.


 

KNEDLÍKY STROUHANKOVÉ

21. 2. 2023

1 kg strouhanky, 0,75 l mléka, 2 vejce, 1/2 lžičky strouh. muškátového oříšku, sůl.
-----
Vše smícháme a vypracujeme těsto asi jako na bramborové knedlíky.
Uděláme koule (asi 4 cm průměr) a vaříme cca 7 minut v osolené vodě. Po vyndání knedlíky rozpůlíme

 

NOKY

21. 2. 2023

60g másla, 1 vejce, sůl, špetka kypřícího prášku, 500g hladké mouky, 3/8 mléka.
-----
Změklé máslo se solí utřeme do pěny. Přidáme vejce a třeme asi 7 minut, až se napění. Stranou si dáme hrst mouky s práškem do pečiva. K napěněnému máslu s vejcem postupně přidáváme mléko a mouku, vypracujeme těsto a necháme 1/2 hodiny odpočinout. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva a do osolené vroucí vody zavařujeme lžící vykrojené noky. Vaříme podle velikosti 8-10 minut.

 

NOKY JEMNÉ

21. 2. 2023

90g másla, sůl, 3-4 vejce (žloutky+sníh), špetka prášku do pečiva, 3/8 l mléka, 500g hrubé mouky.
-----
Máslo utřeme se solí do pěny, žloutky zatíráme postupně, pak si dáme stranou hrst mouky s práškem do pečiva a postupně přidáváme mouku a mléko. Těsto dáme na půl hodiny odpočinout, pak přidáme mouku s práškem do pečiva a lehce vmícháme sníh z bílků. Do vroucí osolené vody zaváříme noky, vaříme podle velikosti cca 8 minut. Jeden vyndáme a zkusíme, jestli je uvařený i uprostřed.

 

NOKY TÁBORNICKÉ

21. 2. 2023

Ze směsi na houskové knedlíky uděláme těsto podle návodu. Lžící namočenou ve vodě vykrajujeme z těsta noky a vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme podle velikosti asi 6-8 minut. Nejdříve klesnou ke dnu a když vyplavou, jsou téměř hotové. Necháme ještě chvíli povařit, jeden vyndáme a překrojíme jestli je uvařený.

 

pečivo - ČESNEKOVÁ BAGETA

21. 2. 2023

2 bagety, 8 stroužků česneku, 125g másla, sůl, 50g petrželky.
-----
Utřeme česnek, sůl, máslo, nasekanou petrželku. Do baget uděláme 3cm od sebe zářezy, vetřeme do nich směs, zabalíme do alobalu a pečeme v troubě.

 

pečivo - VEKA KE GRILOVANÉMU MASU

21. 2. 2023

3 veky, 300g másla, 2 lžíce utřeného česneku, 2 lžíce feferonkové pasty.
-----
Veky nakrájíme na plátky tak, že je úplně nedokrojíme. Máslo rozdělíme na 2 díly, 1 smícháme s česnekem a druhý s feferon. pastou. Střídavě mažeme do zářezů česnek a feferonky, dáme na plech a těsně před dokončením masa zapečeme si 10 minut v troubě.

 

RÝŽE V TROUBĚ

21. 2. 2023

1 hrnek rýže, 1,5 hrnku vroucí vody, sůl, 1 cibule, 2-3 hřebíčky.
-----
Než začneme dělat rýži, předehřejeme si troubu na nejvyšší stupeň.
Do varné konvice si dáme vařit vodu. 1 hrnek rýže dáme do cedníku a vroucí vodou z konve spaříme. V kastrolu rozpálíme olej, přidáme rýži a orestujeme, až zbělá. Odstavíme, zalijeme 1,5-2 hrnkami vroucí vody, osolíme, zamícháme a vložíme oloupanou cibuli, do které jsme zapíchli hřebíčky.
Přikryjeme pokličkou, vložíme do předehřáté trouby a troubu hned vypneme. Rýže je cca za půl hodiny hotová, ale ve stejném stavu vydrží dlouho teplá. Já jí dávala na talíř až po 1,5 hod. a byla pořád horká.
Z tohoto množství bylo 7 kopečků.



 

zeleninové - KŘEN JABLEČNÝ K MASU

21. 2. 2023

100g křenu, 2dl vychladlého hovězího vývaru, 2 kyselejší jablka, sůl, ocet (nebo citr. šťáva), cukr.
-----
Ve vývaru rozmícháme trochu octa, cukru a osolíme. Křen najemno nastrouháme a zalijeme ochuceným vývarem. Přidáme nastrouhaná jablka, vše promícháme a dochutíme. Necháme v lednici proležet.

 

zeleninové - KŘEN LAHŮDKOVÝ

21. 2. 2023

450g křenu, 100ml oleje, 300ml vody, 100ml octa, 50g cukru, sůl.
-----
Křen očistíme, pokrájíme a s vodou a cukrem rozmixujeme dohladka. Přimícháme olej, ocet, podle chuti osolíme a pokud je potřeba, přisladíme. Nandáme do čistých skleniček, uzavřeme a skladujeme v lednici - vydží cca měsíc.

 

zeleninové - ŠPENÁT

21. 2. 2023

2 balíčky mraženého špenátu, olej, 1 cibule, 1 hrnek strouhanky, 1 hrnek mléka, 2 vejce, sůl, 2-3 stroužky česneku.
-----
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme špenát, trochu zalijeme mlékem, osolíme a necháme rozmrazit. Jak je rozmrzlý a začne bublat, hned přidáme asi 2/3 prolisovaného česneku, strouhanku, mícháme a po částech zamícháváme mléko. Ochutnáme, jestli není potřeba přisolit nebo přidat česnek, vlijeme vejce a mícháme, dokud se vejce nesrazí a chvíli nepovaří.

 

zeleninové - ZELÍ DUŠENÉ ČERVENÉ HLÁVKOVÉ

21. 2. 2023

SUROVINY JSOU PSÁNY NA VELKOU HLÁVKU ZELÍ - 2,5 KG

Hlávka zelí, 2 lžíce másla, trochu oleje, 2 větší cibule, 2 dl octa, 2 lžičky soli, 3 lžičky kmínu, 4 lžíce cukru, voda podle potřeby.
-----
Zelí překrájíme, vykrojíme košťál a nakrájíme nebo nakrouháme na nudličky.
Do kastrolu dáme máslo a olej, rozehřejeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme. Pak postupně přidáváme nakrájené zelí - když je v kastrolu všechno - dáme sůl, cukr, kmín, ocet, hned trochu zalijeme vodou a promícháme. Za občasného míchání a podlévání vodou (vody dáváme vždy jen trochu) dusíme zelí doměkka.
Zelí dochutíme (pokud je potřeba ještě přidáme sůl,ocet nebo cukr), vydusíme všechnu vodu a odstavíme.

 

zeleninové - ZELÍ DUŠENÉ ČERVENÉ S VÍNEM

21. 2. 2023

cca 1,2 Kg hlávkového červeného zelí, 2 cibule, 2 větší jablka, olej, máslo, 200ml červeného vína, cukr, ocet, sůl.
-----
Zelí nakrájíme nebo nakrouháme na tenké nudličky.
Na másle a oleji (dáváme 1:1) orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zelí a orestujeme, podlijeme polovinou vína, a chvíli podusíme. Pak přidáme oloupaná nahrubo nastrouhaná jablka, zbytek vína, sůl, trochu octa a cukru a dusíme doměkka. Pokud je potřeba, podle potřeby trochu podlijeme vodou, ale zelí i jablka pustí šťávu. Dochutíme a odstavíme.

 

zeleninové - ZELÍ DUŠENÉ KYSANÉ

21. 2. 2023

Zelí: 500g kysaného zelí v sáčku, olej, 1 cibule, kmín, sůl, cukr.
-----
Zelí několikrát překrojíme a šťávu si necháme stranou v hrnečku.Na oleji orestujeme cibuli, přidáme překrojené zelí, trochu cukru, kmínu a dusíme. Pokud je potřeba, podlijeme trochou vody nebo šťávy z hrnečku-podle toho jak chceme zelí kyselé. Dusíme, až je zelí měkké a tekutina vyvařená.