Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZELENINA

Příspěvky

KAPUSTOVÉ SMAŽENKY

1. 3. 2023

2 mladé kapusty, 2-3 vejce, 4 lžíce polohrubé mouky, 3 stroužky česneku, mléko, olej, sůl, pepř.
-----
Uvařené kapusty vymačkáme a rozsekáme. Z mouky, vajec a mléka připravíme těsto jako na kapání, opepříme a přidáme kapustu a utřený česnek se solí. Necháme chvíli odpočinout a na rozpáleném oleji smažíme placičky do zlatova.
Podáváme s bramborovou kaší.

 

KAPUSTOVÉ ZÁVITKY S VINNOU KLOBÁSOU

1. 3. 2023

1 menší kapusta, 1 velká cibule, 1-2 stroužky česneku, 500g vinné klobásy, 1 vejce, strouhanka podle potřeby (asi necelý hrnek), 50g anglické slaniny, sůl.
+ 50g strouhaného sýra
+ máslo na vymazání pekáčku
-----
Kapustu rozebereme na listy, spaříme ve vroucí vodě a necháme vychladnout. Na pánev dáme nadrobno nakrájenou slaninu a když pustí tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, orestujeme a necháme vychladnout.
Zapneme si troubu na cca 220°C a vymažeme pekáček.
Klobásu vymačkáme do mísy, přidáme vejce, cibuli se slaninou, polisovaný česnek, strouhanku, osolíme a dobře promícháme.
Na listy kapusty si rozdělíme náplň, zabalíme a závitky dáváme do vymazaného pekáčku. Posypeme strouhaným sýrem a upečeme v troubě.
Příloha: brambory

 

KAPUSTOVÉ ZÁVITKY SMAŽENÉ

1. 3. 2023

1 kapusta
Náplň: zbylé pečené nebo vařené maso nebo konzerva (asi 400g), 2 žemle, trochu mléka, 1 vejce, sůl, pepř, petrželka.
Těstíčko: hladká mouka, 3 vejce.
-----
Kapustu rozebereme na listy a spaříme.
Maso nasekáme nebo umeleme, smícháme s namočenými houskami v mléce a přidáme ostatní. Hmotou plníme kapustové listy, zabalíne do závitku, spíchneme párátkem, obalíme v těstíčku a smažíme.
Příloha: brambory

 

KAPUSTOVÝ EINTOPF

1. 3. 2023

1 větší kapusta, 500g brambor, 4 nožičky ostravské klobásy, 1 velká cibule, 2-3 stroužky česneku, sůl, 2 kostky masoxu, 3 lžíce polohrubé mouky, majoránka.
-----
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nasekanou kapustu (očistíme a zbavíme košťálů), osolíme a dusíme asi 10 minut bez vody. Pak přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, masox, oloupané na kostky nakrájené brambory, česnek, podlijeme asi 1/2 l vody a dusíme pod pokličkou skoro doměkka. Přidáme mouku, špetku majoránky, dochutíme a dovaříme doměkka.
Příloha: chléb

 

KEDLUBNOVÁ RYCHLOVKA

1. 3. 2023

4 větší kedlubny, 1 větší cibule, 50g šunky nebo šunkového salámu, 2-3 stroužky česneku, 1 lžička polohrubé mouky, máslo nebo olej, sojová omáčka, sůl, pepř.
-----
Kedlubny očistíme a nastrouháme nahrubo.
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kedlubnu, orestujeme, podlijeme troškou vody a dusíme téměř doměkka. Pak přidáme nakrájenou šunku, prolisovaný česnek, pepř, zakapeme sojovkou, zaprášíme moukou a za stálého míchání chvilku povaříme mouku. Pokud je potřeba, trošku podlijeme vodou a podle chuti přisolíme.
Přílohy: brambory

 

KEDLUBNOVÉ PLACIČKY

1. 3. 2023

3 větší brambory, 3 kedlubny, 1 vejce, 100g měkkého salámu (točený,dietní, gothaj...), asi 100g strouhanky, olej, sůl, pepř.
1 cibule+kousek másla (asi 30g)
-----
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zchladnout.
Brambory a kedlubny oloupeme a nastrouháme. Salám nadrobno nakrájíme nebo nastrouháme nahrubo. Pak přidáme strouhanku, vejce, osmaženou cibuli, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Na oleji smažíme placičky po obou stranách dozlatova a vyndaváme na papírovou utěrku, aby vysála přebytečný tuk. Množství strouhanky je přibližně, protože záleží, jak jsou vodnaté brambory a kedlubny a jak je velké vejce. Pokud by se první placička trhala, trochu strouhanky přidáme.

 

květák - MRAŽENÝ OBALENÝ KVĚTÁK

1. 3. 2023

ZÁSOBY, CO SE HODÍ

Květák, sůl, hladká mouka, vejce, strouhanka.
-----
Když je sezóna květáku, dělám si zásobu obaleného do mrazáku.
Syrový květák rozdělíme na růžičky, osolíme a klasicky obalíme v trojobalu - hladká mouka, rozšlehaná vejce (s trochou mléka nebo vody), a strouhance.
Na tácu dám zmrazit, pak sesypu do sáčku a podle potřeby jen odeberu a zmrzlý květák smažím ve friťáku na 160°C.

 

květák - ZAPEČENÉ MASO S KVĚTÁKOVOU POKLIČKOU

1. 3. 2023

4 vepřové řízky (nebo kotlety, plátky krkovičky...), asi 500g květáku, 4 plátky salámu (např. šunkový), 4 plátky sýra, máslo, olej, sůl, pepř.
-----
Květák uvaříme ve slané vodě a necháme vychladnout.
Zapneme si troubu na 230°C.
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a z obou stran opečeme na oleji. Přendáme do zapékací misky, na každý plátek masa položíme salám, květák, dáme lžičku másla, přikryjeme plátkem sýra a zapečeme v troubě.
Příloha: brambory, bramborová kaše...

 

KVĚTÁK NA PAPRICE

1. 3. 2023

1 květák, 1 cibule, 1 drůbeží nebo zeleninový bujón, 1 zakysaná smetana, 1-2 lžíce hladké mouky, máslo nebo olej, 2-3 lžíce mleté sladké papriky, sůl.
-----
Květák uvaříme v osolené vodě, vývar si necháme stranou, květák necháme vychladnout a rozebereme na růžičky.
Na másle nebo na oleji (můžeme dát i oboje-máslo jídlo krásně ovoní) orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou, promíchneme, podlijeme vývarem z květáku a přidáme bujón. Mouku rozmícháme v zakys. smetaně, zředíme trochu vývarem, přidáme do kastrolu a povaříme. Pokud je potřeba, přisolíme a dochutíme, vložíme růžičky květáku, necháme přejít varem a odstavíme.
Příloha: brambory nebo pečivo

 

KVĚTÁK PO POLSKU

1. 3. 2023

1 květák. 3 vařená vejce, 60g másla, 4-5 lžic strouhanky, nasekaná pažitka, sůl.
-----
Květák uvaříme v osolené vodě doměkka a rozebereme na růžičky.
Mezitím, co se vaří květák nadrobno nasekáme vejce a na másle osmažíme strouhanku.
Na talíři květák posypeme pažitkou, nadrobno nasekanými vejci a nakonec osmaženou strouhankou s máslem.
Příloha: brambory nebo pečivo

 

KVĚTÁK ZAPEČENÝ S NIVOU

1. 3. 2023

1 květák, sůl.
Směs: 150g nivy, 3 vejce (žloutky+sníh), 100ml zakysané smetany, 2 lžíce hrubé mouky, nasekaná pažitka nebo petrželka.
+ máslo na vymazání a strouhanka na vysypání pekáčku
-----
Květák uvaříme do poloměkka, necháme vychladnout a rozebereme na menší růžičky.
Zapneme si troubu na cca 180-190°C, dobře vymažeme a vysypeme pekáček nebo zapékací mísu..
Nivu nastrouháme nahrubo a trochu si odebereme na posypání. Ušleháme bílky a necháme stranou.
Do vymazaného a vysypaného pekáčku vložíme vychladlý květák.
Do mísy dáme všechny suroviny na směs, vymícháme těstíčko a lehce vmícháme ušlehaný sníh. Směsí zalijeme květák a pečeme v předehřáté troubě. Před dopečením posypeme zbylou nastrouhanou nivou a dopečeme.
Příloha: brambory nebo bramborová kaše

 

KVĚTÁKOVÁ ZAPEČENÁ SCHOVANKA

1. 3. 2023

1 květák, 150g na plátky nakrájené anglické slaniny, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 2 dl smetany, 3 vejce, 1 kostka zeleninového bujonu, kousek másla, sůl, pepř.
Na posypání: 100g eidamu, 50g nivy
-----
Květák rozebereme na růžičky a uvaříme vo vodě se zeleninovým bujonem (pokud je potřeba, přisolíme) do poloměkka. Každou růžičku květáku zabalíme do plátku slaniny a naskládáme je do máslem vymazaného pekáče. Posypeme paprikami na nudličky, zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně (osolíme a opepříme), posypeme nahrubo nastrouhanými sýry a zapečeme v troubě.

 

KVĚTÁKOVÁ ŽEMLOVKA

1. 3. 2023

12 rohlíků, 800ml mléka, 2 vejce, pažitka, sůl, pepř.
Náplň: 1 květák, 1 cibule, 150g anglické slaniny nebo salámu, máslo, sůl, pepř.
+ máslo na vymazání pekáče
-----
Květák uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout.
Pak květák nasekáme nadrobno, na másle orestujeme cibuli a nadrobno nakrájenou slaninu nebo salám, přidáme květák, promícháme, osolíme a opepříme a odstavíme.
Zapneme si troubu na 190-200°C, dobře vymažeme máslem pekáček.
Rohlíky nakrájíme na kostičky, přidáme rozšlehaná vejce, mléko, sůl, pepř, nasekanou pažitku, dobře promícháme a necháme nasáknout.
Do vymazaného pekáčku dáme polovinu hmoty, uhladíme, dáme náplň, na náplň rozetřeme zbytek rohlíkové hmoty, poklademe lupínky másla a zapečeme v troubě.

 

KVĚTÁKOVÉ KARBANÁTKY

1. 3. 2023

500g mletého masa, 1 menší uvařený květák (ccca 600g), 1 hrnek strouhanky, 1 cibule, 1 vejce, 1-2 stroužky česneku, sůl, pepř.
+ pečící papír
-----
Zapneme si troubu cca 230-250°C, plech vyložíme papírem na pečení.
K masu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vychladlý nadrobno nasekaný květák, ostatní suroviny a dobře promícháme.
Z hmoty děláme karbanátky, pokládáme na připravený plech a v předehřáté troubě upečeme.
Příloha: brambory, bramborová kaše ...

 

KVĚTÁKOVÉ KOLÁČKY

1. 3. 2023

6 kusů

250g listového těsta
Náplň: 1 vařený menší květák (cca 600g), 1 cibule, 1-2 nožičky klobásy (cca 250g), 6 koleček šunkového salámu, 1 vejce, 50g strouhaného sýra, sůl, pepř, olej.
+ strouhaný sýr na posypání
+ hladká mouka na vál a kulaté formičky na malé koláčky o průměru 10-12cm
-----
Zapneme si troubu na cca 220°C.
Na pomoučeném vále vyválíme těsto a vykrájíme 6 koleček ( na těsto formičku položíme dnem vzhůru formičku a cca o 2 cm okolo vykrojíme těsto).
Formičky vypláchneme studenou vodou a vložíme vykrojené těsto. Dno vyložíme kolečkem šunkového salámu, dáme náplň a formičky dáme na plech.
Pečeme v předehřáté troubě cca 20 minut, pak posypeme sýrem a dopečeme. Podáváme teplé nebo i studené.
Náplň: na lžíci oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a klobásu, přidáme nasekaný květák, promíchneme a odstavíme. Do studené směsi přimícháme sýr, podle chuti osolíme a opepříme a nakonec vmícháme vejce.

 

KVĚTÁKOVÉ PLACIČKY V PIVNÍM TĚSTÍČKU

1. 3. 2023

1 květák, 1 vejce, 200g vařeného nebo pečeného kuřecího masa, 1 lžíce strouhanky, sůl, pepř.
Těstíčko: 4 lžíce piva (nejlépe 12°Plzeň), 2 vejce, 1 lžíce solamylu, případně hladká mouka na zahuštění.
+ olej na smažení
-----
Květák uvaříme v osolené vodě doměkka. Necháme vychladnout a rozmačkáme vidličkou. Smícháme s umletým kuřecím masem, rozšlehaným vejcem, strouhankou, osolíme a opepříme. Pokud je těsto moc řídké, zahustíme ještě strouhankou. Děláme placičky vysoké asi 1 cm, obalíme v těstíčku a smažíme dozlatova.
Příloha: bramborová kaše + zeleninový salát
Těstíčko: Vejce rozšleháme se solamylem, osolíme, opepříme, smícháme s pivem. Pokud je těstíčko moc řídké, zahustíme ještě trochou hladké mouky.

 

KVĚTÁKOVO-BRAMBOROVÉ PLACIČKY

1. 3. 2023

ANEB, KDYŽ DĚLÁTE MOZEČEK Z VĚTŠÍHO KVĚTÁKU A SNÍTE JEN PŮLKU

Studený mozeček z půlky květáku - asi 500g, 200g měkkého salámu nebo špekáčků, 300g vařených studených brambor, 2 vejce, 1 cibule, 100g tvrdého sýra, cca 200g polohrubé mouky, sůl, pepř.
+ strouhanka na obalení a olej
-----
Zapneme si troubu na 230-240°C, plech vyložíme papírem na pečení a vymažeme olejem.
Cibuli, uzeninu a sýr nakrájíme nadrobno, brambory nastrouháme najemno.
Všechny suroviny smícháme v hmotu, děláme placičky a obalíme ve strouhance. Placičky poskládáme na připravený plech, stříkneme olejem a pečeme v troubě dozlatova.

 

KVĚTÁKOVÝ MOZEČEK

1. 3. 2023

1 květák, 1 cibule, máslo, 4 vejce, kmín, sůl.
-----
Květák uvaříme doměkka v osolené vodě. Nožem ho nasekáme, na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přidáme květák, kmín, chvilku restujeme, zalijeme rozšlehanými vejci, osolíme a necháme vejce srazit.
Příloha: brambory

 

LEČO

1. 3. 2023

1 kg paprik, 1 kg rajčat, 1 cibule, 5-6 špekáčků nebo jiná uzenina, 5 vajec, sůl.
----
Dáme si do kastrolu vařit vodu, rajčata nahoře (jen slupku) do kříže nakrojíme. Vložíme na několik vteřin do vroucí vody, vyndáme, slupku sloupneme a necháme zchladnout. Pak pokrájíme na větší kostky. Pokud se nám nechce rajčata loupat, musíme je pokrájet nadrobno, abychom pak z leča nelovili kousky srolované tvrdé rajčatové slupky.
Papriky zbavíme jadřinců a nakrájíme na nudličky.
Špekáčky oloupeme a nakrájíme na půlkolečka.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rajčata a necháme zprudka trochu odvařit tekutinu. Pak přidáme papriky, špekáčky a dusíme, až se tekutina vydusí - ke konci mícháme, aby se lečo nepřipálilo.. Přidáme rozšlehaná a trochu osolená vejce, mícháme, až se srazí, lečo dochutíme a odstavíme.
Příloha: chléb, brambory, ale i rýže (v tom případě necháme v leču víc šťávy)

 

LEČO PEČENÉ

1. 3. 2023

6 vajec, 400g měkkého salámu, trochu mléka, asi 6 rajčat, 5 paprik, pažitka, 100g strouhaného sýra, 50g másla, sůl, pepř.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
-----
Zapneme si troubu na cca 200°C, vymažeme a vysypeme kulatou formu.
Salám nahrubo nastrouháme, přidáme 4 rozšlehaná vejce, nasekanou pažitku, osolíme, opepříme a uhladíme na dno formy.
Poklademe na plátky nakrájenými rajčaty, na nudličky nakrájenými paprikami, zalijeme zbývajícími rozšlehanými vejci, posypeme sýrem, na sýr rozdělíme na lupínky nakrájené máslo a upečeme v troubě.
Příloha: chléb, pečivo, brambory...

 

MRKEV S MLETÝM MASEM

1. 3. 2023

500g mletého masa (směs vepřové a hovězí), 500g mrkve, 1 cibule, 1 lžička polohrubé mouky, asi 100ml vody, máslo nebo olej, sůl.
-----
Mrkev očistíme nakrájíme na tenoučké plátky (můžeme nastrouhat na struhadle na okurku).
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso a mícháme a oddělujeme od sebe, aby se nesrazilo do velkých kousků. Pak přidáme mrkev, chvilku orestujeme, osolíme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Dochutíme, zaprášíme lžičkou mouky, chvilku povaříme a odstavíme.
Příloha: brambory

 

PATIZONY SMAŽENÉ

1. 3. 2023

1 velký nebo 3 malé patizony, sůl, 100g šunky, 50g plátkového sýra, olej
Na obalení: 2 vejce, hladká mouka, strouhanka
-----
Patisony oloupeme a nakrájíme na 1 cm plátky. Mezi 2 plátky dáme plátek šunky a sýra, obalíme v mouce, vejcích a strouhance a smažíme na oleji.
Příloha: brambory + tatarka

 

PÓREK ZAPEČENÝ

1. 3. 2023

4 pórky, 150g anglické slaniny, 100g plátkového sýra, 4 porce hustší bramborové kaše (nebo uděláme instantní ze sáčku-např. Maggi), sůl, pepř.
+ máslo na vymazání a strouhanka na vysypání pekáčku
+ pokud chceme-strouhaný sýr
-----
Pórky očistíme, nakrájíme na 15cm dlouhé kousky, dáme do vroucí osolené vody, vypneme a necháme asi 3 minuty. Pak vyndáme a necháme okapat.
Zapneme si troubu na 180-190°C, vymažeme a vysypeme zapékací mísu nebo pekáček.
Každý kousek pórku obalíme nejprve sýrem a pak slaninou.
Do připraveného pekáčku dáme bramborovou kaši, uhladíme, opepříme a pak vmáčkneme připravené pórky - aby trochu vyčnívaly z kaše. Pečeme v předehřáté troubě a můžeme ještě před dopečením posypat strouhaným sýrem.

 

PÓRKOVÉ PLACIČKY

1. 3. 2023

300g pórku, 150g hladké mouky, 3 vejce, 2 dl mléka, 100g měkkého salámu, sůl, olej.
-----
Pórek nakrájíme nadrobno a spaříme na cedníku vařící vodou z konve. Z mléka, mouky, vajec a soli uděláme těstíčko, přidáme vychladlý pórek a nakrájený salám a promícháme. Do rozpáleného oleje klademe malé hromádky, lžící trochu stlačíme na placičku a smažíme po obou stranách.
Příloha: Brambory, bramborová kaše

 

PÓRKOVÝ NÁKYP S UZENÝM MASEM

1. 3. 2023

2 větší pórky, 250g libového vařeného uzeného masa, 50g slaniny.
Těsto: 3 vejce, 300g polohrubé mouky, 1/2 l mléka, špetka pepře, asi 1 lžička soli.
+ tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání pekáčku
-----
Pórky očistíme, nakrájíme na kolečka a vložíme na pár minut do vroucí osolené vody. Pak scedíme a necháme okapat.
Zapneme si troubu na 200°C.
Na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu a necháme zchladnout. Mezitím si nakrájíme na kostičky uzené maso.
Pekáček vymažeme a vysypeme. Na dno dáme kostičky slaniny, na ní rozložíme pórek a na pórek rozházíme maso.
Vyšleháme vejce s mlékem a moukou, osolíme, opepříme a opatrně nalijeme do pekáčku. Upečeme v předehřáté troubě dozlatova. Zkusíme špejlí, zda je nákyp propečený a podáváme se zeleninovým salátem.

 

SALÁTOVÉ OMELETKY

1. 3. 2023

2 hlávkové saláty, 1 cibule, 150g strouhaného sýra, 5 vajec, olej, sůl, pepř.
-----
Saláty nasekáme,podlijeme lžící vody, pár minut podusíme a necháme vychladnout.
Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, sýr, rozšlehaná vejce, osolíme, opepříme, dobře promícháme a na oleji smažíme placičky.
Příloha: bramborová kaše nebo chléb

 

ZELENINOVÉ PLACIČKY

1. 3. 2023

300g mražené zeleninové směsi, 200g hladké mouky, 4 vejce, 100g uzeniny nebo uzeného vařeného masa, cca 250 ml mléka, olej, nasekaná pažitka nebo petrželka, sůl, pepř.
-----
Zeleninu uvaříme v malém množství vody, scedíme, necháme vychladnout a nasekáme na drobnější kousky.
Rozšleháme vejce, mouku a a asi 200ml mléka, osolíme, opepříme, vmícháme zeleninu, pažitku a pokud je potřeba, mléko přidáme - záleží na velikosti vajec. Na oleji smažíme po obou stranách placičky.
Příloha: brambory nebo bramborová kaše

 

ZELENINOVÝ NÁKYP

1. 3. 2023

150g mraženého hrášku, 350g pórku, 200g mrkve, asi 6 lžic vody, vegeta, pepř, sůl.
Těstíčko: 100g hladké mouky, na špičku nože prášku do pečiva, 200ml mléka, 4 celá vejce, sůl - vše vyšleháme.
+ máslo na vymazání pekáčku
-----
Zapneme si troubu na 180-190°C.
Pórek a mrkev nakrájíme, přidáme hrášek, osolíme, opepříme, dáme trochu vegety, vodu a promícháme. Přendáme do zapékací misky nebo pekáčku, vložíme do trouby a pečeme asi 15-20 minut. Pak zalijeme těstíčkem a upečeme dozlatova.
Příloha: bramborová kaše nebo jíme bez přílohy

 

ZELÍ S TĚSTOVINAMI

1. 3. 2023

400g hlávkového zelí, 400g širokých nudlí, 100g anglické slaniny (nebo 2 lžíce škvarků), cibule, olej, sůl.
-----
Na oleji orestujeme cibuli, přidáme pokrájené zelí a dusíme. Uvařené nudle smícháme s vyškvařenou slaninou a přidáme k měkkému zelí. Zlehka promícháme a podáváme.

 

ZELŇÁKY

1. 3. 2023

500g kysaného zelí, 100g šunky (nebo anglické slaniny), 1 celé vejce, 2 lžíce polohrubé mouky, špetka soli, pepře, kmínu.
-----
Smícháme a smažíme placičky.