Jdi na obsah Jdi na menu
 


MASO MLETÉ

Příspěvky

PŠTROSÍ VEJCE

13. 2. 2023

500g mletého masa, sůl, 1 lžička grilovacího koření, 1 vejce, 1 menší cibule, asi 2 lžíce strouhanky, 4 vařená vejce.
+ 1 vejce a strouhanka na obalení, olej.
-----
Maso smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí a ostatními surovinami a rozdělíme na 8 dílů. Každé vajíčko podélně rozřízneme, uděláme si placku z masa, zabalíme do něj půlku vejce , dobře uzavřeme, obalíme v rozšlehaném vajíčku (rozšleháme se lžící vody) a ve strouhance. Smažíme na oleji.
Příloha: brambory, bramborová kaše

 

ROLÁDA S VEJCI

13. 2. 2023

600g mletého masa, sůl, pepř, 1 vejce, 2 lžíce vody, 1 lžíce Solamylu.
Náplň: 4 vařená vejce, 3 lžíce pažitky, 100g měkkého salámu nebo anglické slaniny.
+ 50g slaniny, kousek másla, hladká mouka.
-----
Maso smícháme s ostatním a hmotu rozetřeme na alobal vysypaný hladkou moukou. Poklademe plátky salámu nebo anglické slaniny, posypeme pažitkou, doprostřed dáme v řadě za sebou vejce (odkrojíme špičky) a zabalíme roládu.
Na pekáči rozškvaříme slaninu s kouskem másla, připravenou roládu sejmeme z alobalu, opečeme ze všech stran, podlijeme vodou a za častého polévání šťávou upečeme v troubě (pokud je potřeba, ještě podlijeme).
Příloha: brambory nebo bramborová kaše

 

RYCHLÉ ŠPAGETY

13. 2. 2023

1 balíček špaget
Směs: 300g mletého masa, 1 cibule, 1 krabička pasírovaných rajčat (500g) nebo kečup, trochu oleje, sůl.
+ strouhaný sýr parmaz. typu (např. Grana Padano)
-----
Špagety uvaříme v osolené vodě.
Na trošce oleje orestujeme cibuli, přidáme maso a vařečkou maso od sebe oddělujeme a mícháme, aby se rozdělilo a netvořilo hrudky. Maso orestujeme v kastrolu, osolíme, přidáme pasírovaná rajčata nebo kečup, pokud je potřeba - trochu vody a chvíli podusíme, až je maso hotové. Odstavíme a vmícháme uvařené špagety. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.


protlak-pasírovaná rajčata 500g z Lidlu

 

SEKANÁ

14. 2. 2023

750g mletého masa (směs vepřového a hovězího), 2 vejce (žloutky+sníh), 250ml vody, 100g anglické slaniny-plátky, 1 rohlík, 1 syrová brambora, 1 cibule, 1 lžíce solamylu, hrst strouhanky, 1 lžička sladké nebo pálivé papriky, sůl.
-----
Do mísy dáme maso, žloutky, nadrobno  nakrájenou slaninu, cibuli a rohlík, najemno nastrouhanou oloupanou bramboru, solamyl, strouhanku, vodu, papriku a sůl, vše dobře promícháme a necháme 1 hodinu rozležet. Předem si pak zapneme troubu na 250°C.
Po hodině znovu promícháme a zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
Hmotu vyklopíme na vál posypaný strouhankou a uděláme dvě šišky. Na pekáč dáme asi sklenici vody, vložíme šišky sekané a pečeme v předehřáté troubě asi 7 minut. Pak teplotu snížíme na 200°C a dopečeme. Pokud potřeba, ještě podlijeme a během pečení sekanou poléváne vypečenou šťávou.
Příloha: brambory, bramborová kaše, chléb...

 

SEKANÁ S JÁTRY A ŽAMPIONY

14. 2. 2023

500g mletého masa (směs hovězí a vepřové), 250g vepřových jater, 1 cibule, 150g žampionů, 2 housky, 3 stroužky česneku, 2 vejce, podle potřeby strouhanka, sůl, pepř.
-----
Zapneme si troubu na 200°C. Do pekáče nebo na vyšší plech si nalijeme trochu vody.
Housky nakrájíme na kostičky, dáme do misky, zalijeme hrnkem vody a necháme nasáknout. Cibuli, játra a žampiony (očistíme) nakrájíme nadrobno.
Do mísy dáme maso, cibuli, játra, žampiony, vymačkanou housku, prolisovaný česnek, vejce, osolíme, opepříme a dobře rukou promícháme. Pokud se nám zdá hmota řídká, přidáme trochu strouhanky. Uděláme 1 větší nebo 2 menší šišky, vložíme do pekáče a upečeme v předehřáté troubě. Během pečení sekanou poléváme vypečenou šťávou a pokud je potřeba, podlijeme.

 

SEKANÁ TROCHU JINAK

14. 2. 2023

1 kg mletého masa (směs vepřové a hovězí), 1-2 nožičky paprikové klobásy, 1 nadrobno nakrájená cibule, 1 směs - Bramborák v prášku, 1 vejce, 1-2 stroužky prolisovaného česneku, majoránka, sůl, voda.
+ 100g tvrdého sýra.
-----
Zapneme si stroubu na 220°C
Maso smícháme s ostatními surovinami, pokud je potřeba-přidáme trochu studené vody a hmotu dobře propracujeme.
Na pekáč dáme trochu vody. Z masa uděláme šišku jako na sekanou, dáme na pekáč, shora do ní opatrně vmáčkneme klobásu (znovu zformujeme, aby šiška nepraskla) a pečeme v troubě. Během pečení poléváme šťávou a podle potřeby podléváme vodou.
Když je maso upečené, doprostřed na klobásu dáme nahrubo strouhaný sýr a zapečeme.
Příloha: bramborová kaše a zeleninový salát

 

VÁLEČKY SE SÝREM

13. 2. 2023

700g mletého masa (směs vepřového a hovězího), 1 cibule, 2 rohlíky nebo housky, asi 1 dl mléka, + 1-2 vejce, sůl, nasekaná petrželka nebo pažitka, pepř, hladká mouka, olej.
+ 8 plátků slaniny a 100g tvrdého sýra vcelku.
-----
Rohlíky namočíme v mléce a vymačkáme. Přidáme maso, nadrobno nakrájenou cibuli, vejce, sůl, pepř, petrželku a dobře prohněteme rukou. Maso rozdělíme na 8 dílů, každý rozplácneme na placičku, dáme slaninu, hranolek sýra, namočenýma rukama sbalíme, uzavřeme a uděláme váleček. Válečky obalíme v hladké mouce a smažíme dozlatova.
Příloha: brambory, bramborová kaše a zeleninový salát (např. rajčatový nebo okurkový)

 

ZAPEČENÉ BRAMBORY S MLETÝM A ZELENINOU

14. 2. 2023

Asi 1,5 kg oloupaných vařených brambor, sůl, pepř.
Náplň: 500g mletého masa (směs vepřové a hovězí), 250 g mrkve, 250g pórku, asi 3 lžíce strouhanky, 1 cibule, 1 lžíce hořčice, 3 stroužky česneku, 1 vejce, sůl, pepř, necelý 1 dl studené vody.
+ máslo nebo sádlo na vymazání pekáče, alobal a 100g strouhaného sýra
-----
Zapneme si troubu na cca 220-230°C. Dobře vymažeme pekáč.
Na náplň: mrkev nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na drobno, pórek nakrájíme na tenké půlkroužky, prolisujeme česnek, cibuli nakrájíme nadrobno. Vše smícháme s masem.
Na dno pekáče dáme polovinu brambor nakrájených na plátky, osolíme, opepříme, dáme náplň, uhladíme a poklademe druhou polovinou plátků brambor. Osolíme, opepříme, pekáč zakryjeme alobalem a utěsníme a pečeme v troubě asi hodinu.
Pak odstraníme alobal, posypeme sýrem a dopečeme.

 

ZÁVITKY Z MLETÉHO S KLOBÁSOU

13. 2. 2023

600g mletého masa (směs vepřové + hovězí), 1 vejce, 1 cibule, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce strouhanky, sůl, pepř, grilovací koření, 100g anglické slaniny - plátky, plnotučná hořčice, 2 nožičky ostravské nebo paprikové klobásy.
+ 500g kysaného zelí, 1 cibule, 1 jablko, cukr
-----
Zapneme si troubu na 200°C.
Do mísy dáme maso, vejce, strouhanku, nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme sůl (opatrně-grilovací koření bývá solené), pepř, trochu grilovacího koření a rukou zpracujeme. Pak si rozdělíme na 4 díly a každý díl masa splácneme na plátek.
Potřeme hořčicí, dáme půlku klobásy (lepší je oloupat slupku), zavineme a rukou ještě upěchujeme na závitek.
Druhou cibuli nadrobno nakrájíme, jablko oloupeme a nahrubo nastrouháme a v míse promícháme s překrájeným zelím. Pokud se nám zdá hodně kyselé, podle chuti přisladíme. Promíchané zelí dáme na dno pekáčku (formy apod.),  přidáme trochu vody, každý závitek obalíme v anglické a poskládáme na zelí do pekáčku. Pečeme v troubě.
Příloha: bramborové nebo chlupaté knedlíky, brambory apod.

 

ZELNÁ SEKANÁ

14. 2. 2023

400g předního hovězího masa, 300g uzeného masa (nejlépe plec), 1/2 hlávky menšího bílého zelí, 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, 2 vejce, 2 housky, drcený kmín, pepř, sůl.
+ sádlo na vymazání pekáče
-----
Zelí překrojíme, vykrojíme košťál a uvaříme v osolené vodě. Vyndáme, necháme vychladnout a vymáčkneme přebytečnou vodu.
Housky nakrájíme a namočíme vývarem ze zelí. Maso nakrájíme na kostky.
Zapneme si troubu na 200°C. Vymažeme si pekáč a na dno dáme trochu vody.
Maso, zelí a housky umeleme na masovém mlýnku, přidáme vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, kmín, osolíme, opepříme a dobře masovou hmotu promícháme. Mokrýma rukama uděláme 2 šišky, vložíme do připraveného pekáče a pečeme v předehřáté troubě. Během pečení sekanou poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vodou.
Příloha: brambory, bramborová kaše... a zeleninový salát

 

ZELO-MASO V BRAMBORÁKU

14. 2. 2023

Těsto: 1,5 oloupaných syrových brambor, 2 vejce, 2 stroužky česneku, 250g hladké mouky, sůl, pepř, špetka majoránky.
Náplň: 500g kysaného zelí, 1 jablko, 1 cibule, cukr podle chuti, 500g mletého masa (směs vepřové a hovězí), sůl.
+ sádlo nebo máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání pekáče.
-----
Zapneme si troubu na 200-220°C. Vymažeme a vysypeme pekáč.
Nejdříve připravíme náplň: jablko oloupeme a nahrubo nastrouháme. Přidáme překrájené zelí, nadrobno nakrájenou cibuli, promícháme a podle chuti přisladíme. Pak osolíme, přidáme maso a promícháme.
Brambory najemno nastrouháme, hned zasypeme moukou (aby nezhnědly), osolíme, opepříme, přidáme majoránku, prolisovaný česnek, vejce a promícháme.
Polovinu těsta dáme do vymazaného a vysypaného pekáče, uhladíme, dáme náplň, uhladíme a dáme zbytek těsta. Uhladíme a upečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Z tohoto množství je cca 5 porcí.