Jdi na obsah Jdi na menu
 


MASO HOVĚZÍ

Příspěvky

ŘÍZKY Z VAŘENÉHO HOVĚZÍHO

13. 2. 2023

4 plátky vařeného hovězího masa, 4 plátky sýra, hořčice, olej.
+ hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení
-----
Plátky vařeného masa potřeme hořčicí, pokapeme olejem a necháme asi 1 hodinu odležet poskládané na sobě. pak na každý plátek masa přitiskneme plátek sýra a obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance jako řízek a dozlatova usmažíme na oleji.
Příloha: bramborová kaše + zeleninový salát

 

ROŠTĚNÁ V ZÁVĚJI

13. 2. 2023

4 roštěnky, sůl, pepř, olej, 50g másla, sladká paprika.
Sníh: 2 bílky, sůl, 50 g jemně strouhaného sýra.
-----
Maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Máslo rozpustíme a smícháme se sladkou paprikou (podle chuti).
Roštěnky po obou stranách potřeme paprikovým máslem, přendáme do pekáče, dáme do trouby a během pečení přeléváme výpekem a obracíme.
Ušleháme bílky, osolíme a vmícháme sýr. Na každý plátek měkkého masa dáme lžíci sněhu a krátce ještě zapečeme. Zdobíme pažitkou nebo petrželkou.
Příloha: opečené brambory + obloha

 

ROŠTĚNKY ĎÁBELSKÉ

13. 2. 2023

4 roštěnky, 1 cibule, 2 kapie, 1 lžička hořčice, 1 rajčatový protlak, worcester, tabasco (pokud nemáme - dáme chilli koření), 2 stroužky česneku, olej, pepř, sůl.
-----
Roštěnky naklepeme, na okrajích nařízneme, aby se pak nekroutily. Potřeme olejem nandáme na sebe a necháme v lednici nejméně hodinu proležet. Pak je osolíme, opepříme, do kastrolu dáme olej a roštěnky z obou stran zprudka opečeme. Vyndáme a necháme zatím stranou na talíři.
Do kastrolu dáme nadrobno nakrájenou cibuli, orestujeme, přidáme na nudličky nakrájenou kapii, nasekaný česnek, hořčici, protlak, zakapeme worcestrem a tabascem, promícháme, podlijeme, vložíme zpět roštěnky a dusíme do měkka. Dochutíme a odstavíme.
Příloha: rýže

 

ROŠTĚNKY ĎÁBELSKÉ 2

13. 2. 2023

4 roštěnky, sůl, pepř, olej.
Směs: cibule, olej, 2 zelené papriky, 1 rajský protlak, 2 stroužky  česneku, lžička kremžské hořčice.
+ tatarka, krenex nebo strouhaný křen.
-----
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme olejem a necháme odležet. Na pánvi zpěníme cibuli, přidáme na nudličky nakrájené papriky, rajský protlak, česnek, hořčici a podusíme doměkka.
Roštěnky opečeme na pánvi doměkka, dáme na talíř, překryjeme zeleninovou směsí a přelijeme tatarkou smíchanou s krenexem nebo strouhaným křenem.
Příloha: hranolky, opečené brambory, krokety

 

ROŠTĚNKY ESTERHÁZY

13. 2. 2023

4 roštěnky, sůl, pepř, hladká mouka, sádlo nebo olej, 1 střední mrkev, kousek petržele, 1 cibule, vývar, 200 ml zakysané smetany.
-----
Plátky masa nakrojíme na okrajích, aby se nekroutily. Naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce, na sádle nebo oleji opečeme po obou stranách doměkka a vyndáme.
Na výpeku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu (nebo nastrouháme nahrubo), podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme. Když je zelenina měkká, přidáme smetanu rozmíchanou se lžící mouky, uvedeme do varu, vrátíme maso dochutíme a odstavíme.
Příloha: rýže

 

ROŠTĚNKY NA HOUBÁCH

13. 2. 2023

1kg hovězího masa-roštěnky, olej, 1 velká cibule, 2 hrsti sušených hub, 1 lžička kmínu, grilovací koření, sůl, pepř, hladká mouka.
-----
Houby namočíme do skoro studené vody-nejlépe večer, den předem.
Plátky masa na okrajích nařízneme (aby se nekroutily), naklepeme, osolíme a opepříme. Na rozpálený olej dáváme postupně, jak se nám vejdou do kastrolu plátky masa, zprudka je orestujeme po obou stranách a vyndáme na připravený talíř nebo tácek. Když máme všechno maso orestované, orestujeme na tuku nadrobno nakrájenou cibuli, pak poskládáme maso, slijeme do kastrolu i štˇávu, která na talíři zůstala a zalijeme houbami s vodou. Vody dáváme tolik, aby maso bylo jen lehce ponořené a dusilo se. Přidáme kmín, trochu grilovacího koření a maso dusíme, až je měkké. Maso opět vyndáme a podle toho, kolik chceme a jak hustou omáčku nebo štˇávu- zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě. Chvilku povaříme, dochutíme, odstavíme a vložíme zpět maso.

 

ROŠTĚNKY NA PAPRICE

13. 2. 2023

4 roštěnky, 1 cibule, 30g slaniny, 2 lžičky sladké papriky, 1 kapie nebo červená paprika, 1 smetana, 1-2 lžíce hladké mouky, trochu oleje.
-----
Roštěnky na okrajích nařízneme, naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran.
Na oleji orestujeme z obou stran maso, až se zatáhne (zšedne) a vyndáme stranou. Přidáme nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli a orestujeme, přidáme na kostičky nakrájenou kapii, po chvilce sladkou papriku, promíchneme a podlijeme. Vložíme zpět maso a dusíme doměkka.
Měkké maso vyndáme stranou, přidáme smetanu rozmíchanou s moukou, dochutíme, necháme chvilku povařit, odstavíme a maso vložíme zpět do omáčky.
Příloha: rýže, brambory, knedlíky, noky...

 

ROŠTĚNKY NA PIVĚ

13. 2. 2023

4 roštěnky, 3 cibule, 0,5 l piva -světlá 10°, 1 lžíce kečupu, olej, polohrubá mouka, pepř, sůl.
-----
Maso naklepeme, osolíme a opepříme. V tlakovém hrnci orestujeme na oleji cibuli, pak maso, podlijeme pivem smíchaným s kečupem, zavřeme a dusíme doměkka. Maso vyndáme, zaprášíme šťávu moukou a krátce povaříme.
Příloha: knedlíky

 

ROŠTĚNKY NA VÍNĚ

13. 2. 2023

4 roštěnky, 1 cibule, 1 sterilovaná nebo čerstvá kapie, 3 lžíce kečupu, 100ml červeného vína, 1 lžička hladké mouky,1 lžička másla, olej, sůl, pepř.
-----
Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a nakrájíme na nudličky.
Na oleji orestujeme nudličky masa doměkka, vyndáme stranou, orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme máslo a mouku a umícháme světlou jíšku.
Pak přidáme kečup, na nudličky nakrájenou kapii, víno, trochu vody a chvilku podusíme. Pak vložíme zpět maso, necháme přejít varem, dochutíme a odstavíme.
Příloha: rýže

 

ROŠTĚNKY PLZEŇSKÉ

13. 2. 2023

4 roštěnky, cibule, hladká mouka, 3 kuličky nového koření, hřebíček, celý pepř, necelé 2 dl 12°piva Plzeň, sůl, pepř.
-----
Maso mírně naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Na oleji orestujeme cibuli, roštěnky z obou stran, podlijeme a dusíme. Přidáme koření a když je maso měkké, zalijeme pivem. Necháme ještě přejít varem.
Příloha: výhradně bramborová kaše

 

ROŠTĚNKY PO MILÁNSKU

13. 2. 2023

4 roštěnky, sůl, pepř, 2 lžičky oregana, 4 stroužky česneku, olej, 2-3 lžíce kečupu, 2 dl vývaru, kousek másla (asi 30g), 300g rajčat.
-----
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme oreganem, zakapeme olejem a necháme v chladu proležet. Pak roštěnky opečeme na oleji po obou stranách doměkka, vyndáme, přidáme na tenké plátky nakrájený česnek, krátce orestujeme (aby nezhnědl a nezhořkl), přidáme kečup, vývar, krátce podusíme, zjemníme máslem, vložíme na plátky nakrájená rajčata, jen prohřejeme a dochutíme. Na talíř dáme roštěnky, poklademe rajčaty a přelijeme šťávou.
Příloha: těstoviny, rýže, různě upravené brambory

 

ROŠTĚNKY S BRUSINKOVÝM PŘELIVEM

13. 2. 2023

4 roštěnky, olej, sůl, pepř.
Přeliv: 1 šlehačka, sůl, pepř, 2 lžíce zavařených brusinek, 1 lžíce strouhaného křenu, citronová šťáva.
-----
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji z obou stran doměkka. Na talíři přelijeme přelivem.
Přeliv: vše smícháme a ochutíme citr. šťávou.
Příloha: pečené pusinky z bramborové kaše, bramborové krokety, brambory...

 

SMĚSKA PODLE CASANOVY

13. 2. 2023

100g hovězí svíčkové nebo roštěné, 100g vepřové kýty, 100g kuřecích prsíček, 100g klobásy, 50g anglické slaniny, 100g sterilovaných okurek, 100g sterilované kapie, 1 cibule, 2 lžičky dijonské hořčice, tabasco, worcester, sůl, pepř, olej.
-----
Klobásu nakrájíme na kolečka, ostatní suroviny na nudličky, cibuli na tenká půlkolečka.
Na oleji orestujeme slaninu, přidáme všechno maso a cibuli za stálého míchání opečeme. Pak přidáme, klobásu, okurky, kapie, osolíme, opepříme, přidáme hořčici, zakápneme tabascem, worcestrem, promíchneme a podáváme.
Příloha: hranolky

 

STAROČESKÉ ROŠTĚNKY

13. 2. 2023

4 roštěnky, 1-2 stroužky česneku, 250ml zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, máslo, sůl, pepř.
-----
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a orestujeme na másle. Přidáme prolisovaný česnek, podlijeme trochu vodou a dusíme doměkka. Pak zahustíme moukou rozmíchanou v zakysané smetaně, chvíli povaříme, dochutíme a odstavíme.
Příloha: rýže, noky ...

 

STRAKONICKÉ HOVĚZÍ PLÁTKY

13. 2. 2023

750g zadního hovězího nebo roštěnek, sůl, pepř, 50g hladké mouky, olej, 100g tenkých párků, 80g sterilovaných okurek, 120g sterilovaného zelen. salátu (např. Kunovjanka, Moravanka), hořčice, worcester.
+ strouhaný křen
-----
Maso nakrájíme na plátky, na okrajích lehce nařízneme a naklepeme. Osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce a na oleji orestujeme po obou stranách. Podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme do poloměkka. Pak přidáme na kolečka nakrájený párek, na kostičky nakrájené okurky, steril. zeleninu, hořčici, zakápneme worcestrem, trochu podlijeme a dusíme do měkka. Dochutíme a na talíři posypeme strouhaným křenem.
Příloha: pečivo, brambory, bramborový knedlík, rýže

 

TOKÁŇ NA MAJORÁNCE

13. 2. 2023

500g zadního hovězího masa, 1 velká cibule, 150g anglické slaniny, 100ml bílého vína, 250ml zakysané smetany, 1-2 lžíce hladké mouky, olej, asi 1 lžíci majoránky, sůl, pepř.
-----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu, přidáme na nudličky nakrájené maso a restujeme, až maso zšedne a pustí štávu. Přidáme majoránku, osolíme, opepříme, podlijeme vínem a dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme vodou. Když je maso měkké, zahustíme smetanou rozmíchanou s moukou, chvilku povaříme, dochutíme a odstavíme.
Příloha: houskové knedlíky

 

TOKÁŇ Z HOVĚZÍHO MASA

13. 2. 2023

600g hovězího masa (zadní), 2 velké cibule, 100g slaniny, 1 zelená paprika, 2 rajčata, 125 ml zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, sůl, 1 lžička sladké papriky.
-----
Nadrobno nakrájenou slaninu dáme do kastrolu, když pustí tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme. Pak přidáme na nudličky nakrájené maso, orestujeme, až se maso zatáhne (zšedne), přidáme sladkou papriku, promíchneme a podlijeme trochu vodou. Za chvíli přidáme nakrájené papriky a rajčata, osolíme, dusíme  a když je maso měkké, zahustíme smetanou rozmíchanou s moukou. Chvilku povaříme, dochutíme a odstavíme.
Příloha: rýže, těstoviny, noky...

 

ZAPEČENÉ ROŠTĚNKY

13. 2. 2023

4 roštěnky, sůl, pepř, olej,  1 cibule, 2 stroužky česneku, polohrubá mouka.
+ 4 plátky anglické staniny, šunky nebo šunkového salámu a sýra.
-----
Maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme, orestujeme na oleji s cibulí a česnekem, trošku podlijeme a dusíme doměkka. Vyndáme a šťávu zaprášíme moukou. Maso přendáme do pekáčku, každý plátek poklademe slaninou, šunkou (salámem), sýrem a zapečeme v troubě, Na talíři poléváme šťávou.
Příloha: brambory, hranolky, bramborová kaše + obloha

 

ZAPEČENÉ ROŠTĚNKY S PLÍSŇOVÝM SÝREM

13. 2. 2023

4 roštěnky, sůl, pepř, olej.
+ 4 velké půlky loupaných kompot. broskví, 2 Camemberty nebo Hermelíny, špejle
-----
Maso si připravíme den předem:
plátky lehce naklepeme, z obou stran osolíme a opepříme, potřeme olejem, naskládáme do misky na sebe a přikryté necháme do druhého dne odležet v lednici.
Druhý den si zapneme troubu na 250°C. Camembert nebo Hermelín podélně rozkrojíme na 2 kolečka.
Pak na pánvi maso z obou stran opečeme doměkka a naskládáme do vymazaného pekáče vedle sebe. Na každý plátek masa dáme půlku broskve, na broskev položíme plísní nahoru kolečko sýra a zapíchneme špejli, aby nesjel. Pekáč s takto připraveným masem vložíme do předehřáté trouby a zapečeme, až sýr povolí a udělá na broskvi "čepičku".
Příloha: hranolky, krokety, opečené brambory, bramborová kaše...+ tatarka, obloha, zeleninový salát apod.