Jdi na obsah Jdi na menu
 


POHOŠTĚNÍ-OSTATNÍ

Příspěvky

vejce-NALOŽENÁ VEJCE

19. 2. 2023

6 vařených vajec na tvrdo, 1 cibule, 6 stroužků česneku, 3 chilli papričky.
Nálev: 1,5 dl octa, 3 dl vody, sůl, pepř, bobkový list, nové koření.
-----
Nálev svaříme. Vejce skládáme do sklenice a prokládáme kroužky cibule, stroužky česneku a papričkami. Zalijeme vychladlým nálevem a necháme 4-5 dní uležet v chladu

 

vejce-VAJEČNÁ TLAČENKA

19. 2. 2023

8 vařených vajec, 300g šunkového salámu, 2 kyselé okurky, 2 vařené mrkve, 1 cibule, sterilovaná kapie, sterilovaný hrášek, 2 vaničky majolky, pepř, sůl, podle chuti ocet, 1/2 kostky masoxu, 60g želatiny,lžička hořčice.
-----
Vše nakrájíme na nudličky a promícháme s majolkou.
Do 1/2 l vody namočíme na 3 hodiny želatinu a necháme nabobtnat. Pak s masoxem přivedeme skoro k varu a odstavíme. Skoro studené vmícháme do směsi, promícháme a nalijeme do formy na srnčí hřbet vyložené potr. folií.
Toto množství vystačí na 2 formy.

 

VEKA JAKO ROLÁDA

18. 2. 2023

Z veky odkrojíme konce, podélně ji nařízneme, opatrně nožem pomalu řežeme až veku rozprostřeme na plát-trochu střídky skrojíme pryč,pokud je plát vysoký.
Plát z veky položíme na vlhkou utěrku, natřeme  libovolnou náplní a pomocí utěrky svineme do rolády. Zabalíme do alobalu a necháme ztuhnout v lednici.

 

VEKA PLNĚNÁ 1

18. 2. 2023

2 veky.
Náplň: 250g másla nebo tuku (Rama, Perla, pomazánkové máslo...), 200g strouhaného sýra, 1 olejovky i s olejem, 3 uvařená vejce, 300g salámu, 5 kyselých okurek, 1/2 sardelové pasty.
-----
Suroviny na náplň nakrájíme na malé kostičky a smícháme vše dohromady. Veku rozkrojíme, vydlabeme, naplníme, přiklopíme, zabalíme do alobalu a necháme v lednici ztuhnout do druhého dne. Krájíme na plátky a na míse obložíme čerstvou zeleninou.

 

VEKA PLNĚNÁ 2

18. 2. 2023

1 veka.
Náplň: 200g másla (rostlinného tuku nebo i pomazánkového másla), 20g sardelové pasty, 100g šunkového salámu, 50g trvanlivého salámu, 50 g tvrdého sýra, 50g kyselých okurek, 25g steril. kapie, 1 vařené vejce.
Suroviny na náplň nakrájíme nadrobno a smícháme s vyšlehaným máslem se sardelkou. Veku rozkrojíme, vydlabeme, naplníme, přiklopíme, zabalíme do alobalu a necháme v lednici ztuhnout do druhého dne. Krájíme na plátky a na míse obložíme čerstvou zeleninou.

 

VEKA PLNĚNÁ PAŠTIKOU

18. 2. 2023

1 veka, 1 lžíce másla nebo ramy.
Pomazánka: 2 játrovky nebo játrové paštiky, 2 lžíce másla, lžička hořčice-smícháme.
Náplň: 4 vařená vejce, 4 kyselé okurky, papriky, rajčata.
-----
Veku rozkrojíme, vydlabeme a tence potřeme máslem, natřeme polovinou paštikové pomazánky, poklademe nakrájenými vejci, okurkami, proužky paprik a rajčat bez jadřinců. Potřeme druhou polovinou paštikové pomazánky, přiklopíme, pevně zabalíme do alobalu a necháme v lednici ztuhnout.

 

VEPŘOVÁ PANENKA V LISTOVÉM TĚSTĚ

18. 2. 2023

500g vepřové panenky nebo kuřecích prsíček, grilovací koření, plátky anglické slaniny, plátkový sýr, olej, sůl, 1 balíček listového těsta..
Směs: 200g žampionů, 2 stroužky česneku, 1 cibule, sůl, pepř, olej.
-----
Maso osolíme, posypeme grilovacím kořením, silně potřeme olejem a ve folii nebo alobalu necháme do druhého dne odležet v lednici.
Na oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli, plátky žampionů a prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a chvíli podusíme.
Listové těsto vyválíme na plát, poklademe anglickou, sýrem, vychladlou směsí, položíme maso a zabalíme. Potřeme vejcem, můžeme posypat semínky, kmínem nebo drcenými mandlemi a pečeme v předehřáté troubě na 180°C.

 

VEPŘOVÉ ŘÍZEČKY OŘECHOVÉ

18. 2. 2023

vepřová kýta, sůl, olej.
+ vejce, hladká mouka, strouhanka a strouhané ořechy na obalení
-----
Maso omyjeme, podélně rozkrojíme na 2-3 díly a ty nakrájíme na plátky.
Plátky naklepeme, osolíme a obalíme jako řízek v rozšlehaných vejcích ( s trochou mléka), hladké mouce a strouhance smíchané s ořechy (poměr 1:1).
Smažíme na oleji dozlatova a vyndaváme na papírovou utěrku, aby vysála přebytečný tuk.
Podáváme na míse jako pohoštění se zeleninovou oblohou.

 

vepřové-CIKÁNSKÝ CHLÉB

18. 2. 2023

1,5kg vepřového bůčku, sůl, pepř, kmín, 4 stroužky česneku.
+ chléb, hořčice, kapie na ozdobu, křen
-----
Bůček nakrájíme na tenčí plátky, lehce naklepeme, osolíme, lehce potřeme prolisovaným česnekem, posypeme kmínem, vložíme do pekáče nebo na plech s vyšším okrajem, trochu podlijeme vodou a rychleji upečeme. Plátky masa položíme na krajíčky chleba, potřeme hořčicí, posypeme strouhaným křenem a ozdobíme kapií.

 

vepřové-SALÁM Z BŮČKU 1

18. 2. 2023

1 kg mletého bůčku, 2 vejce, 1 šlehačka, 6 lžic Vegety-kari.
-----
Vše smícháme a směs dáme do sáčku na salám (tlačenku). Přes noc necháme uležet v lednici, druhý den vaříme po jedné straně 1 hodinu, obrátíme a další hodinu po druhé straně. Vychladlé krájíme na plátky a podáváme obložené čerstvou zeleninou.

 

VEPŘOVÉ-SALÁM Z BŮČKU 2

18. 2. 2023

1 kg bůčku, 3-5 stroužků česneku, 1/2 sáčku grilovacího koření, 6 vajec, sůl, koření podle chuti.
+ sladká paprika na obalení
-----
Maso s česnekem umeleme a necháme půl dne odležet. Pak přidáme celá vejce, sůl, koření a směsí naplníme 2 sáčky na salám. Konce dobře zavážeme a 2 hodiny vaříme ponořené ve vodě. Necháme ztuhnout, sejmeme obal a obalíme v paprice. Dáme do lednice a pak krájíme na tenké plátky.

 

VEPŘOVÝ BŮČEK ČESNEKOVÝ

18. 2. 2023

1 kg bůčku,10 stroužků česneku,10 kuliček pepře, 5 bobkových listů, sůl.
Kaše: 10 stroužků česneku-utřít, kari koření, sůl, sladká paprika, grilovací koření, worcester.
-----
Bůček podélně rozkrojíme na užší pruhy a uvaříme doměkka s česnekem,pepřem a bobkovým listem v osolené vodě.
Ještě teplý vykostíme a opatláme kolem dokola kaší. Jednotlivé pruhy hned pevně zabalíme do alobalu, necháme úplně vychladnout a dáme do lednice na 3-4 dny uležet. Krájíme na plátky a podáváme na chlebu na čtverečky-jako jednohubky.

 

VEPŘOVÝ BŮČEK KOŘENĚNÝ

18. 2. 2023

1 kg bůčku, sůl,grilovací koření, pepř, pokud máme rádi pálivější - chilli.
-----
Bůček klasicky upečeme-bez kmínu.
Ještě teplý vykostíme. Necháme vychladnout a pak ho podélně rozkrojíme na užší pruhy a ty pokrájíme na plátky (takže máme obdélníčky masa-jako na jednohubky).
Plátky z obou stran okořeníme -solí, grilovacím kořením a pepřem, popř. chilli. Podáváme na chlebu nakrájeném na čtverečky,jako česnekový bůček.

 

VEPŘOVÝ BŮČEK PAPRIKOVÝ

18. 2. 2023

1 kg bůčku, sůl, česnek, paprika.
-----
Maso uvaříme ve slané vodě doměkka, ještě teplé potřeme česnekem se solí a obalíme v paprice. Necháme vychladnout.

 

ŽABÍ OKA

18. 2. 2023

Množství podle počtu strávníků
Toustový chléb, sýr niva, anglická slanina-plátky, vejce, pepř.
-----
Plátky slaniny rozkrojíme na poloviny, nivu nakrájíme na kostičky.
Kostičky nivy obalíme ve slanině, spíchneme párátkem a dáme po jedné do lívanečníku. Jak se začne sýr trochu tavit a slanina zbělá, na každou kostičku nivy vyklepneme vejce a usmažíme volská oka.
Vyjmeme párátko a podáváme na krajičku toustového chleba, který upečeme v topinkovači nebo na lehce vymazaném plechu v troubě.

 

ZAPEČENÉ ŽEMLE S JÁTROVOU PAŠTIKOU A JABLKY

18. 2. 2023

Žemle podle počtu strávníků, játrová paštika, plátkový sýr, máslo, jablka.
-----
Rozkrojené žemle tence potřeme máslem, poklademe plátkem paštiky, plátkem jablka a plátkem sýra. Zapékáme v rozpálené troubě, až se sýr roztaví a zezlátne.

 

ZAPEČENÉ ŽEMLE S MASEM

18. 2. 2023

8 žemlí, olej.
Náplň: 400g mletého masa, sůl, 1 vejce, 1/2 cibule, grilovací koření, sůl, pepř.
+ 8 menších plátků sýra, plátky rajčat.
-----
Horní části žemlí odkrojíme, vnitřek vydlabeme, vytřeme olejem a naplníme ochuceným masem. Pečeme na plechu v předehřáté troubě asi na 180°C, před dopečením na vršky položíme plátek rajčete a sýra a necháme ještě zapéct, až se sýr rozteče.

 

ZAPEČENÉ ŽEMLE S RAJČATY

18. 2. 2023

4 žemle nebo hamburgerové bulky, máslo, 4 střední rajčata, 8 plátků šunkového salámu nebo libové anglické slaniny, 8 plátků plátkového sýra (nebo tavené plátky), 1 velká cibule, 2 lžíce majonézy, sůl, pepř.
-----
Zapneme si troubu na 250°C.
Majonézu osolíme, opepříme a zamícháme. Cibuli nakrájíme nadrobno a rajčata na kolečka.
Žemle podélně rozkrojíme, každou potřeme máslem, položíme kolečko salámu, nakrájené rajče, dáme trochu majonézy, posypeme cibulí a položíme plátek sýra.
Takto připravené žemle naskládáme na plech vyložený pečícím papírem (můžeme vymazat máslem) a zapečeme v předehřáté troubě.

 

zelenina-PLNĚNÁ RAJČATA 1

19. 2. 2023

8 rajčat, sůl, citronová šťáva.
Náplň: 2 lučiny, 100g šunkového salámu, 100g tvrdého sýra, 2 lžíce smetany, sůl, pepř, petrželka.
-----
Lučiny vyšleháme se smetanou, vmícháme drobně nakrájený salám, strouhaný sýr a ochutíme.
Rajčata vydlabeme, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a naplníme a ozdobíme petrželkou. Podáváme na obložených mísách nebo jako večeři s pečivem.

 

zelenina-PLNĚNÁ RAJČATA 2

19. 2. 2023

8 rajčat.
Náplň: 4 vařená vejce, 100g cibule, 100g majolky, 1,5 lžíce sojové omáčky.
-----
Z rajčat seřízneme vršky a vydlabeme. Na náplň vše nakrájíme nadrobno, smícháme a naplníme rajčata. Podáváme s pečivem.

 

zelenina-PLNĚNÁ RAJČATA 3

19. 2. 2023

Rajčata.
Salát: sterilovaný hrášek s mrkví, vařené vejce, šunka, majolka, jogurt, pepř, sůl.
-----
Vše na salát nakrájíme nadrobno, podle chuti smícháme s majolkou a jogurtem a naplníme vydlabaná rajčata. Podáváme jako doplněk na obložených mísách nebo s pečivem.

 

zelenina-PLNĚNÉ OLIVY V KABÁTKU

19. 2. 2023

asi 40ks vypeckovaných černých oliv, 100g nivy, 20 plátků anglické slaniny, olej.
-----
Nivu nakrájíme na malé kousky, plátky anglické rozpůlíme. Olivy naplníme kouskem nivy, zabalíme do slaniny, spíchneme párátkem a orestujeme na oleji. Necháme okapat na ubrousku.

 

zelenina-PLNĚNÉ PAPRIKY

19. 2. 2023

Papriky-nejlépe silnostěné.
Náplň: 300g salámu, 2 tavené sýry, sůl, pepř, 4 vařená vejce, 200g pomazánkového másla,50g másla, kyselá okurka, 1 rajče.
-----
Ukrojíme z paprik vršky, vydlabeme, naplníme náplní, dáme ztuhnout do lednice a druhý den krájíme na plátky.
Náplň: ušleháme máslo, sýry a pomazánkové máslo a smícháme s ostatními drobně nakrájenými surovinami.

 

zelenina-RAJČATA S NIVOU

19. 2. 2023

Rajčata, niva.
+případně zakysaná smetana nebo light majolka
-----
Rajčata nakrájíme na plátky, pokládáme na talíř - např. ozdobně kousek přes sebe do vějíře a posypeme nastrouhanou nivou.
Pokud máme rádi, můžeme lehce lžičkou pokapat zakysanou smetanou nebo majolkou.
Podáváme s pečivem.

 

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4