Jdi na obsah Jdi na menu
 


POHOŠTĚNÍ-OSTATNÍ

Příspěvky

TOPINKY S VOLSKÝM OKEM

18. 2. 2023

Chléb, sádlo nebo olej, česnek.
Pomazánka: 200g strouhaného sýra, 1 cibule, asi 2 lžíce plnotučné hořčice, asi 2 lžíce ostrého (nebo jemného) kečupu, worcester, sůl, pepř.
+ vejce na volská oka, případně pažitka
-----
Jemně nastrouhaný sýr smícháme s hořčicí a kečupem a podle chuti okořeníme.
Podle počtu strávníků a topinek usmažíme volská oka.
Krajíčky chleba osmažíme na sádle nebo oleji - lze i v troubě na dobře vymazaném plechu a v polovině pečení chleba otočíme.
Topinku potřeme česnekem, pomazánkou a na pomazánku položíme volské oko. Můžeme posypat pažitkou

 

TOPINKY ŠUMAVSKÉ

18. 2. 2023

8 krajíců chleba, olej, česnek, 4 vejce, sůl, nasekaná pažitka, sůl, 100-150g strouhaného sýra.
-----
Na oleji opečeme s obou stran krajíce chleba, a potřeme česnekem. Olej z pánve slijeme, vlijeme rozšlehaná vejce s trochou soli a nasekanou pažitkou a mícháme, až se srazí. Míchaná vajíčka rozdělíme na chleba a bohatě posypeme strouhaným sýrem. K topinkám je nejlepší horký čaj s citronem.

 

TOPINKY TROJOBLOHA

18. 2. 2023

1/2 velkého bochníku chleba, česnek, pokud budeme smažit na pánvi - tak olej..
Na ozdobu: 150g taveného sýra, 1 konzerva ďábelských toustů, olej nebo kousek másla, 1 menší cibule, sůl.
+ pórek
-----
Nejdříve si připravíme věci na ozdobu:
nakrájíme světlou část pórku na tenká kolečka nebo půlkolečka a rozebereme na kroužky. rozbalíme si sýr, oloupeme česnek a otevřeme konzervu.
Na trošce oleje nebo kousku másla orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme vejce a uděláme míchaná vajíčka.

Krajíčky chleba osmažíme na oleji a vyndaváme na papírovou utěrku, aby vysála přebytečný tuk. Nebo rozložíme na vymazaný plech, stříkneme olejem a opečeme v troubě (na nejvíc st.).
Každý opečený krajíček (hned horký) chleba potřeme česnekem, jeden konec potřeme sýrem, druhý konec směsí-ďábelské tousty, doprostřed dáme trochu míchaných vajíček a posypeme nakrájeným pórkem.
K topinkám je výborný teplý čaj s citronem

 

TOPINKY ZAPEČENÉ

18. 2. 2023

4 krajíce chleba, 2 cibule, 2 červené papriky, 1 lžíce másla, 8 plátků moravského uzeného, hořčice, 2 stroužky česneku, 4 lžíce strouhaného sýra, sůl, sádlo nebo olej na smažení.
-----
Cibuli nakrájíme na půlkolečka, papriky na nudličky a chvíli podusíme na másle.
Krajíce chleba osmažíme na sádle nebo oleji pouze po jedné straně. Osmaženou stranu osolíme, potřeme česnekem, hořčicí, obložíme masem, dáme cibulovo-paprikovou směs, posypeme strouhaným sýrem a na vymazaném plechu zapečeme, až se sýr rozteče a zrůžoví.

 

TOPINKY ZBOJNICKÉ

18. 2. 2023

Chléb, olej, česnek.
Směs: 250g vepřové kýty, 250g dobrého hovězího - roštěnce, 1 větší cibule, 50g feferonek, 100g sterilovaných kapií, lžička solamylu, olej, sůl, pepř.
-----
Maso nakrájíme na tenké nudličky. Na trošce oleje orestujeme maso, po chvilce přidáme na půlkroužky nakrájenou cibuli, nasekané feferonky a kapie, osolíme, opepříme a restujeme, až je maso měkké. Pak přidáme solamyl rozmíchaný se lžící vody, necháme přejít varem a odstavíme.
Krajíčky chleba osmažíme na oleji nebo si mezitím opečeme na dobře vymazaném plechu v troubě.
Topinky potřeme česnekem, poklademe směsí a podáváme - nejlépe k pivu.

 

TOUSTY CIBULOVÉ

18. 2. 2023

Toustový chléb
Směs: 200g taveného sýra, 1 velká cibule, 100g anglické slaniny. sůl, pepř.
+ máslo a zelenina na ozdobu.
-----
Sýr smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí a slaninou, podle chuti osolíme a opepříme. Plátky toustového chleba tence potřeme máslem, pak potřeme směsí a zapečeme na plechu v troubě. Zdobíme zeleninou.

 

TOUSTY CIBULOVÉ S KLOBÁSOU

18. 2. 2023

1 veka, 2 nožičky paprikové klobásy.
Cibulová směs: 4 velké cibule, 4 stroužky česneku, olej, sůl, pepř.
-----
Plátky veky rozložíme na vymazaný plech a opečeme v troubě.
Cibuli nakrájíme na poloviny, na plátky a rozebereme na "půlkroužky". Orestujeme je na oleji dozlatova, přidáme prolisovaný česnek, krátce orestujeme (aby česnek nezhořkl), osolíme, opepříme a odstavíme.
Klobásu nakrájíme na tenčí plátky a nasucho opečeme na pánvi.
Na opečený plátek veky dáme cibulovou směs a zdobíme opečenou klobásou.

 

TOUSTY CIKÁNSKÉ

18. 2. 2023

1 veka, česnek, olej, 2 sýry se šunkou, pažitka.
-----
Plátky veky opečeme na oleji po obou stranách a necháme chvilku okapat na ubrousku. Potřeme česnekem, ještě teplé namažeme sýrem a posypeme sekanou pažitkou. Podáváme s čajem nebo vínem.

 

TOUSTY DŘEVORUBECKÉ

18. 2. 2023

100g šunkového salámu, 200g strouhaného sýra, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 200g bílé veky nebo toustového chleba, kečup.
-----
Salám nakrájíme na jemné nudličky nebo nahrubo nastrouháme, přidáme strouhaný sýr, rozšlehané vejce, prolisovaný česnek a vše promícháme. Plátky veky nebo toust. chleba pokapeme kečupem, naneseme sýrovo-salámovou směs a v troubě prudce zapečeme.

 

TOUSTY HOUBOVO-SÝROVÉ S KŘENEM

18. 2. 2023

1 balení toustového chleba.
Směs: 50g másla, 1 cibule, 200g čerstvých hub, 1 balení taveného smetanového sýra, sůl, pepř, kmín.
+ strouhaný křen
-----
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme na kousky nakrájené houby, osolíme, opepříme, přidáme kmín a dusíme asi 10 minut. Pak přidáme sýr a necháme rozpustit až se hmota spojí. Směs mažeme na sucho opečené plátky toustového chleba a posypeme strouhaným křenem.

 

TOUSTY KŘENOVÉ

18. 2. 2023

1 veka, 2 stroužky česneku, olej.
Pomazánka: 3 tavené sýry, 100g uzeniny, 150g másla nebo Ramy, 1 stroužek česneku, sůl, pepř.
+ 100g strouhaného křenu na posypání
-----
Veku nakrájíme na 1 cm plátky. Plech hodně vymažeme olejem a plátky z jedné strany do oleje namočíme, obrátíme, druhou stranou položíme na plech a opečeme v troubě. Nebo pokud chceme, veku klasicky z obou stran opečeme na oleji na pánvi.
Pak potřeme česnekem, necháme vychladnout, potřeme pomazánkou a posypeme strouhaným křenem.

 

TOUSTY OD RUMCAJSE

18. 2. 2023

1 veka, olej.
Pomazánka: 400g sterilovaného paprikového salátu, 50g feferonek, 50g tvrdého sýra, 50g cibule, hořčice, olej, mletá paprika, pepř, sůl.
+ 150g strouhaného sýra, kapie na ozdobu.
-----
Veku nakrájíme na plátky a osmažíme na oleji nebo na hodně vymazaném plechu opečeme v troubě. Necháme vychladnout, namažeme pomazánkou, posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme kapií.
Pomazánka: Salát bez nálevu a feferonky umeleme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhaný sýr, hořčici, sůl, pepř, mletou papriku, zakápneme olejem a dobře promícháme.

 

TOUSTY OLOMOUCKÉ

18. 2. 2023

1 veka, 1,5-2 balíčky olomouckých tvarůžků, změklé máslo, pepř, mletá sladká a pálivá paprika.
-----
Zapneme si troubu na cca 240°C. Plech vymažeme máslem nebo olejem.
Tvarůžky necháme ztuhnout v lednici a nastrouháme nahrubo.
Plátky veky potřeme máslem, namazanou stranou namočíme do nastrouhaných tvarůžku, poskládáme na vymazaný plech a v předehřáté troubě zapečeme. Lehce opepříme a poprášíme paprikou.
Podáváme jako teplé pohoštění k pivu.

 

TOUSTY S KŘENOVOU POMAZÁNKOU

18. 2. 2023

1 veka, olej.
Pomazánka: 3 žervé (nebo lučinu), 100g šunky nebo měkkého salámu, 80g majonézy, 2-3 lžíce mléka, křen podle chuti, sůl.
-----
Plátky veky opečeme z obou stran na oleji, dáme na ubrousek nebo papírovou utěrku-odsát přebytečný tuk a hned horké mažeme pomazánkou. Podáváme teplé.
Pomazánka: šunku umeleme na masovém mlýnku nebo nasekáme v robotu. Žerve smícháme s mlékem, přidáme mletou šunku, osolíme a přimícháme strouhaný křen podle chuti.

 

TOUSTY S MOZZARELLOU

18. 2. 2023

1 veka, máslo, olej, 200g šunky, asi 2-3 balíčky mozzarelly, rajčata, sůl, pepř- nejlépe čerstvý v mlýnku.
-----
Zapneme si troubu na 220°C, vymažeme olejem plech - nebo vyložíme papírem na pečení.
Plátky veky potřeme máslem, na každý šunku, plátek mozzarelly a zapečeme v troubě, až se sýr roztaví.
Vyndáme, na každý toust dáme tenké kolečko rajčete, lehce osolíme, opepříme a podáváme. Můžeme ozdobit lístkem bazalky.

 

TOUSTY S OŠTĚPKOM

18. 2. 2023

1 veka
Směs: 150g másla, 1 syrové vejce, 150g strouh. sýra oštěpok, pepř, mletá paprika, sůl.
+ zelenina na ozdobu
-----
Suroviny na směs zamícháme, veku nakrájíme na plátky, potřeme směsí a zprudka zapečeme. Zdobíme rajčetem a paprikou.

 

TOUSTY S ŘEDKVIČKAMI

18. 2. 2023

1 veka, 2 žerve, 150g taveného sýra, trošku mléka, 1 stroužek česneku, olej, sůl, pepř.
+ ředkvičky
-----
Žerve smícháme s taveným sýrem, prolisovaným česnekem, zjemníme troškou mléka, osolíme, opepříme a promícháme. Ředkvičky nakrájíme na tenké plátky nebo nahrubo nastrouháme.
Plátky veky osmažíme na oleji nebo opečeme v troubě.
Na tousty mažeme pomazánku a bohatě zdobíme ředkvičkami.

 

TOUSTY SALÁMOVÉ S NIVOU

18. 2. 2023

1 veka, máslo, 200g šunkového salámu, 150g nivy, kečup.
+ olej na vymazání plechu a okurky na ozdobu
-----
Zapneme si troubu na 200°C, nivu najemno nastrouháme. Plech lehce vymažeme olejem.
Plátky veky tence potřeme máslem, poklademe šunkovým salámem, pokapeme kečupem, posypeme strouhanou nivou a zapečeme.
Zdobíme okurkou.

 

TOUSTY SARDELOVÉ

18. 2. 2023

Utřeme máslo se sardelovou pastou. Natřeme na plátky veky, vyrovnáme na vymazaný plech, na každý plátek veky dáme kolečko rajčete, hustě posypeme sýrem a zapečeme.
Podáváme teplé.

 

TOUSTY SÝROVO-KŘENOVÉ

18. 2. 2023

1 veka
Směs: 4-6 vajec, 100g strouhaného sýra, 2 lžíce strouhaného křenu, stroužek prolisovaného česneku, sůl-vše smícháme
-----
Plátky veky potřeme směsí a zapečeme v troubě.

 

TOUSTY SÝROVO-SALÁMOVÉ

18. 2. 2023

1 veka
150g tvrdého sýra, 150g měkkého salámu (dietní, šunkový, gothaj...), změklé máslo
-----
Zapneme si troubu na 200°C. Plech vyložíme papírem na pečení.
Sýr a salám nahrubo nastrouháme a promícháme.
Veku nakrájíme na plátky (asi 2 cm), namažeme máslem, dáme směs sýra a salámu, naskládáme na plech a zapečeme v předehřátéí troubě.

 

uzeniny-ŠUNKOVÁ ROLÁDA 1

19. 2. 2023

9 plátků obdélníkové šunky.
Náplň: 125g másla, 2 lžíce strouhaného křenu, 6 trojuhelníčků taveného sýra, 2 vařená vejce, sůl, vegeta.
-----
Plátky šunky položíme na alobal vedle sebe tak, aby se malinko překrývaly. Potřeme náplní, pomocí alobalu pevně zabalíme jako roládu a necháme do druhého dne ztuhnout v lednici.

 

uzeniny-ŠUNKOVÁ ROLÁDA 2

19. 2. 2023

2 rolády:
1. roláda- 5 plátků obdélníkové šunky, 5 tenkých plátků sýra (např. Madeland je krájený tence).
Náplň: 200 g Budapeštské pomazánky nebo pomazánkového másla s kapií, 1 zelená paprika.
2. roláda- 5 plátků obdélníkové šunky, 5 tenkých plátků sýra (např. Madeland).
Náplň: 200g pažitkové pomazánky nebo pažitkového pomazánkového másla, 1 červená paprika.
-----
Plátky šunky položíme vedle sebe na alobal, tak, aby se trošku překrývaly, na šunku položíme plátky sýra. Potřeme 3/4 pomazánky, uprostřed poklademe paprikou nakrájenou na proužky, papriku potřeme zbytkem pomazánky a pomocí alobalu zabalíme roládu. Dobře upevníme a necháme ztuhnout v lednici.

 

uzeniny-ŠUNKOVÉ ZÁVITKY

19. 2. 2023

na 9 ks - do klasického pekáče

Závitky: 9 plátků šunky = cca 200 g  šunky, asi 600g bramborového salátu.
Na ozdobu: vařená vejce, steril okurky, červená paprika nebo steril. kapie, plátkový sýr.
Želatina: cca 1,3 l vody, ocet, cukr a sůl podle chuti (já dala 2 lžíce octa, 4 pecky sladidla a 3 špetky soli), 2 sáčky želatiny na vaječnou tlačenku nebo želatina na cca 1,3 l vody.
-----
Připravíme si šunkové závitky a nakrájíme věci na ozdobu.
Želatinu si připravíme podle návodu -  ale nejdříve z vody odebereme 2 lžíce vody a ochutíme octem, cukrem a solí. Trochu želatiny vlijeme na dno pekáče (jen potáhneme dno pekáče) a dáme do lednice ztuhnout - ostatní želatinu udržujeme stále na lehce vlažné plotýnce (vypnuté se zbytkem tepla), aby nám netuhla.
Po ztuhnutí naskládáme na dno pekáče závitky a zalijeme želatinou tak, aby vršky závitků byly těsně pod hladinkou. Dáme ztuhnout, pak na závitky dáme ozdoby a lehce je zalijeme želatinou tak, aby byly lehce ponořené - jinak by nám odplavaly.
Dáme ztuhnout a nakonec vlijeme zbytek želatiny. Necháme v lednici ztuhnout a krájíme na porce.

My máme rádi v závitku hodně salátu, takže aspik se trochu zkalí. Aby aspik zůstal čirý, nesmí se dát salát až do konce závitku



 

uzeniny-UTOPENCI

19. 2. 2023

1 kg špekáčků, 3 cibule.
Nálev: cca 1,5 -  2 hrnky octa, 3 hrnky vody, špetka soli, špetka pepře, špetka cukru.
-----
Svaříme nálev a necháme vychladnout. Do sklenice naskládáme střídavě kolečka špekáčků a cibule, zalijeme vychladlým nálevem a necháme týden uležet v chladnu.

 

uzeniny-UTOPENCI 2

19. 2. 2023

1 kg špekáčků, cibule.
Nálev: 0,5 l octa, 0,25 l vody, 1 lžíce pálivé papriky, 1 lžíce mletého pepře, 1 lžíce celého pepře, 1 lžíce nového koření, 4 bobkové listy, 3 hřebíčky, 50g soli, 150g cukru.

 

uzeniny-UTOPENCI RYCHLOVKA

19. 2. 2023

500g kabanosu (špekáčků), 4 cibule.
Lák: 5 lžic octa, 5 lžic oleje, 5 lžic plnotučné hořčice, 5 lžic kečupu, 4 lžíce worcesteru, 9 lžic vody, 1/2 lžičky chilli, sůl, pepř, paprika.
-----
Salám a cibuli na kolečka naplníme střídavě do poloviny sklenice. Lák svaříme na mírném ohni do hladké hmoty. Teplý nalijeme do sklenice, urovnáme zbylý salám a cibuli, upěchujeme, zavřeme víčkem. Po vychladnutí konzumujeme.
Skladujeme v lednici až jeden měsíc.

 

uzeniny-UTOPENCI S MORAVANKOU

19. 2. 2023

500g točeného salámu nebo špekáčků, 1 Moravanka, 1-2 cibule, pepř.
-----
Salám oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Moravanku vyklopíme do mísy, větší kousky pokrájíme, přidáme cibuli nakrájenou na kroužky, nakrájený salám, opepříme a promícháme. Vše dáme do dózy s víčkem nebo do šroubovací větší sklenice a necháme nejméně den rozležet v lednici.

 

uzeniny-UTOPENCI V KYSANÉM ZELÍ

19. 2. 2023

800g špekáčků, 400g kysaného zelí, 100g cibule, 100g červené a zelené papriky, hořčice, feferonky, divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list),špetka soli.
-----
Zelí překrájíme, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájené papriky, koření, zalijeme asi 300-400ml vody a vaříme na mírném ohni asi 30 minut.
Špekáčky oloupeme, nakrojíme podélně v polovině, v nakrojení potřeme hořčicí, vložíme kousek feferonky, naskládáme do sklenice a zalijeme vychladlou směsí.
Připravujeme alespoň 3 dny před podáváním.

 

uzeniny-UTOPENCI V PIVNÍM NÁLEVU

19. 2. 2023

10 špekáčků, 4 cibule, 4 feferonky.
Nálev: 1/2 l černého piva, 1 lžička chilli koření, 10 kuliček celého pepře, sůl.
-----
Nejdřív svaříme nálev- pivo s kořením a necháme zchladnout.
Špekáčky oloupeme, podélně nařízneme a do zářezu dáme kolečko cibule. Pak je naskládáme do sklenice a prokládáme zbylou cibulí. Zalijeme nálevem a necháme týden rozležet.