Jdi na obsah Jdi na menu
 


DIARECEPTY-CUKROVÍ

Příspěvky

DIA-ŠPALÍČKY

11. 2. 2023

40g hladké mouky, 105g hery, 20g ovocného cukru (Fruktopur, Fruktóza), 20g rozinek, 50g ořechů, 1 žloutek, pár kapek vanilkového aroma (pokud máme - jinak nemusí být).
+dia "vanilkový" cukr na obalení
+ hladká mouka na vál, papír na pečení nebo tuk na vymazání plechu
-----
Rozinky namočíme přes noc v rumu a pak pokrájíme nadrobno, ořechy nasekáme nahrubo.
Na vále zpracujeme těsto a necháme v mikrotenu v lednici odležet. Z těsta děláme váleček, silný asi jako prst a krájíme rovně nebo šikmo na špalíčky - pokud je potřeba, vál si trošku poprášíme hl. moukou.
Špalíčky klademe na plech a upečeme v předehřáté troubě na 180°C. Necháme zchladnout a obalujeme v DIA "VANILKOVÉM" CUKRU - obalujeme lehce vlažné, aby nebyly v ovoc. cukru moc obalené a přeslazené.

 

DIA-TRUBIČKY

11. 2. 2023

Těsto: 500g hladké mouky, 140g hery, 200-250ml šlehačky.
Náplň: 75g mletých ořechů, 40g mletých dia piškotů, asi 120ml dia medu (prodává se náhražka medu pro diabetiky), špetka skořice-do dia medu nasypeme ořechy a zahustíme piškoty podle potřeby.
Nebo jiná náplň- směs sekaných ořechů a rozinek namočených v rumu apod.
+ žloutek na potření a dia čokoládová poleva (dia hořká čokoláda a kousek Omegy)
-----
Těsto zpracujeme na vále, dáme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici.
Pak těsto necháme povolit při pokojové teplotě, vyválíme, nakrájíme na obdélníčky (vykrajuji formičkou na kartu), potřeme medovou náplní nebo dáme druhou náplň a svineme do trubiček (jako roládu-kratší stranu).
Potřeme žloutkem (rozšleháme vidličkou se lžičkou vody nebo mléka), pečeme na vymazaném plechu v předehřáté mírné troubě (cca 170°C), až spodek lehce zrůžoví a trubičky jsou světlé. Když se víc upečou, jsou tvrdé.
Konce máčíme v dia čokoládě.
Na obrázku - jako  náplň rozinky namočené v rumu a sekané ořechy. Trubičky jsem potírala zbylou směsí zakysané smetany z dia plněného cukroví.

 

DIA-VANILKOVÉ ROHLÍČKY

14. 12. 2023

240g hladké mouky, 160g Hery, 50g moučkové Frktozy, 100g mletých vlašskžch ořechů, 1 žloutek.                                               

+ moučkový Xylitol s vanilkou na obalení
Uděláme těsto a dáme odležet do lednice. Pak uděláme válečky, krájíme na stejné kousky a děláme rohlíčky. Pečeme v předehřáté troubě na 170-180°C a ještě teplé obalujeme v moučkovém Xylitolu s vanilkou.

 

zz...DIA MOUČKOVÝ "VANILKOVÝ" CUKR

11. 2. 2023

Ovocný cukr (Fruktopur nebo Fruktóza), lusk vanilky nebo uzavřené sáčky vanilkového nebo vanilinového cukru.
-----
Ovocný cukr nasekáme najemno (na moučkový ovocný cukr) v robotu, dáme do sklenice nebo dózy s víčkem a vložíme vanilkový lusk nebo proložíme uzavřenými sáčky vanilkového cukru. Uzavřeme a necháme proležet nejméně do druhého dne.
Pak můžeme použít na obalení cukroví, do cukřenky na moučníky, ovocné knedlíky apod.