Jdi na obsah Jdi na menu
 


POMAZÁNKY

Příspěvky

POMAZÁNKA UHERSKÁ PĚNA

21. 2. 2023

200g pomazánkového másla bez příchuti, 160g uheráku, 100g taveného sýra (pokud je slanější, dáme méně), 250ml šlehačky, kousek cibule.
-----
Uherák oloupeme a umeleme nebo nasekáme v robotu.
Do mísy dáme pomazánkové máslo, tekutou šlehačku, sýr, nasekaný uherák a vyšleháme elektrickým šlehačem na hustý krém.
Kousek cibule nastrouháme na jemném struhadle - vznikne kašička a asi půl lžičky lehce vmícháme do ušlehaného krému.

 

POMAZÁNKA VAJÍČKOVÁ BYLINKOVÁ

21. 2. 2023

125g bylinkového másla, 5 vařených vajec, pažitka, sůl.

 

POMAZÁNKA VAJÍČKOVÁ PIKANTNÍ

21. 2. 2023

3 vařená vejce-na kostičky, 1 menší cibule-nadrobno, 1 vanička majolky, 2 lžíce kremžské hořčice.

 

POMAZÁNKA VAJÍČKOVÁ S ANGLICKOU SLANINOU

21. 2. 2023

4-5 vařených vajec, 100g libové anglické slaniny, 1 menší cibule, pepř, sůl, pažitka.
-----
Vejce umeleme se slaninou a cibulí na mlýnku na maso. Přidáme pepř, sůl, pažitku a pokud je potřeba, kousek másla. Mažeme na tmavý chléb a zdobíme nudličkami papriky.

 

POMAZÁNKA VAJÍČKOVÁ S BRAMBORY

21. 2. 2023

6 vařených vajec, 5 vařených brambor, 1 větší vařenou mrkev, kousek vařeného celeru, 3 kyselé okurky, pepř, sůl, 3 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce oleje, 1 cibule, 15 dkg másla.
-----
Vejce, brambory, zeleninu a kyselé okurky umeleme, přidáme cibuli nadrobno, ostatní suroviny (máslo utřeme do pěny) a vymícháme hladkou pomazánku.
Mažeme na veku a zdobíme zeleninou a pažitkou nebo petrželkou..

 

POMAZÁNKA VAJÍČKOVÁ S CELEREM

21. 2. 2023

3 vařená vejce, 1/4 malého celeru-nastrouhat, 1/2 jablka-nastrouhat, lžička strouhaného křenu, 1,5 dl majonézy, sůl.

 

POMAZÁNKA VAJÍČKOVÁ S KAPIÍ

21. 2. 2023

Vařená vejce, kyselé okurky, cibule, pomazánkové máslo, sterilovaná kapie, sůl, hořčice.

 

POMAZÁNKA VAJÍČKOVÁ S OKURKOU

21. 2. 2023

Vařená vejce, majolka, cibule, kyselá okurka, sůl.
-----
Žloutky utřeme s hořčicí a solí a trochou majolky, pak přidáme majolku, nakrájenou okurku,bílky a cibuli nadrobno.Mažeme na chleba

 

POMAZÁNKA VAJÍČKOVÁ S PAŽITKOU

21. 2. 2023

Strouhaná vařená vejce, máslo (nebo rostliný tuk), cibule nadrobno, plnotučná hořčice, hodně pažitky, sůl.
-----
Vše umícháme na hladkou pomazánku a mažeme na chleba.

 

POMAZÁNKA VAJÍČKOVÁ S PÓRKEM

21. 2. 2023

8 vařených vajec, 200g strouhaného tvrdého sýra, 2 bílé jogurty, 2 lžíce zakysané smetany, kousek pórku, 2 stroužky česneku, pažitka, sůl.
-----
Mažeme na veku, zdobíme rajčaty.

 

POMAZÁNKA VAJÍČKOVÁ SE SALÁMEM

21. 2. 2023

120g másla nebo rostlinného tuku, 150g drůbežího salámu, 6 vařených vajec, 2 kyselé okurky, lžíce oleje, lžička hořčice, sůl.

 

POMAZÁNKA VAJÍČKOVÁ SE SMAŽENOU CIBULKOU

21. 2. 2023

Olej, cibule, vařená vejce, salám, hořčice, citronová šťáva, majolka, petrželka, sůl.
-----
Na trošce oleje orestujeme cibulku a necháme vychladnout. Pak přimícháme ostatní suroviny.

 

POMAZÁNKA VAJÍČKOVÁ SE SÝREM

21. 2. 2023

3 tavené sýry (asi 120g), 6 vařených vajec, cibule, hořčice, sůl, pažitka, 1 menší červená paprika nebo 1/2 větší, máslo, pažitka.
-----
Sýry, máslo, hořčici ušleháme, přidáme pokrájená vejce, cibuli, papriku, pažitku.
Mažeme na veku a zdobíme plátkem salámu a rajčetem a okurkou.

 

POMAZÁNKA VAJÍČKOVÁ SE SÝREM 2

21. 2. 2023

2 vařená vejce, 100g strouhaného sýra, 1 malá cibulka, majolka podle chuti, sůl, pepř, plnotučná hořčice.

 

POMAZÁNKA Z ČERVENÉHO ZELÍ

21. 2. 2023

1 sklenice červeného steril. zelí, 1 menší cibule, 3 vařená vejce, 200g měkkého salámu (točený, šunkový, junior, špekáčky...), 200g zakysané smetany, 100g majonézy, sůl, pepř.
-----
Zelí na cedníku propláchneme, necháme dobře okapat a nadrobno pokrájíme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhaná vejce a salám, zakysanou smetanu, majonézu, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
Mažeme na plátky veky.

 

POMAZÁNKA Z HOVĚZÍHO MASA

21. 2. 2023

250g vařeného hovězího masa, 100g másla, 100g taveného sýra, 1 cibule, nasekaná pažitka nebo petrželka, 1 lžíce kremžské hořčice, sůl, pepř.
-----
Maso umeleme nebo nasekáme v robotu. Máslo vyšleháme se sýrem, přidáme maso, hořčici, osolíme, opepříme a znovu vyšleháme. Pokud je potřeba zředíme lžící mléka nebo smetany. Nakonec vmícháme nadrobno nakrájenou cibulku a nasekanou pažitku. Promícháme a necháme proležet.
Mažeme na chléb nebo tmavé pečivo

 

POMAZÁNKA Z KUŘECÍHO MASA

21. 2. 2023

300g pečeného kuřecího masa, 100g majolky, 100g sterilovaných okurek, 50g cibule, sůl, pepř, worcester.
-----
Maso umeleme, okurky a cibuli nakrájíme nadrobno, smícháme s majolkou, zakápneme worcesterem, osolíme a opepříme, promícháme a necháme v lednici rozležet. Mažeme na bílé pečivo.

 

POMAZÁNKA Z MAKRELY

20. 2. 2023

1 uzená makrela (měla jsem 300g), 100g taveného sýra, 100-125g změklého (nebo rostlinného) másla, 1 cibule, 2 vařená vejce, 3-4 sterilované okurky, 2 lžičky hořčice, sůl.
-----
Makrelu zbavíme kostí a kůže, nakrájíme nadrobno, přidáme sýr a máslo a dobře rozetřeme-spojíme s makrelou. Pak přidáme nadrobno nakrájené okurky, vejce, cibuli, hořčici, promícháme a podle chuti dosolíme.Necháme v lednici proležet.
Mažeme na pečivo i na chléb.

 

POMAZÁNKA Z MAKRELY S POM. MÁSLEM

20. 2. 2023

1 uzená makrela, 1 pomazánkové máslo, 2 kyselé okurky, 2 vařená vejce, 1 lžíce kremžské hořčice, 1 lžička sardelové pasty, 1 menší cibule.
-----
Makrelu zbavíme kůže, vykostíme,vše nakrájíme nadrobno, cibuli nakrájíme také nadrobno nebo nastrouháme na jemném struhadle (vlastně bude na kaši), dobře promícháme a necháme rozležet v lednici.

 

POMAZÁNKA Z MAKRELY S TVAROHEM

20. 2. 2023

Z grilování mi zbyla makrela - ale dělávám i z uzené makrely.
1 grilovaná makrela bez kůže a kostí (nebo uzená makrela), 1 měkký tvaroh (250g), 4 trojuhelníčky taveného sýra (70g), 3 středně velké kyselé okurky, 1 cibule, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžička kremžské hořčice, 2 lžičky sardelové pasty, 2 vrchovaté lžíce másla (nebo Ramy, Perly apod.), 1 vařené vejce.
-----
Makrelu utřeme se sýrem a máslem, pak přidáme tvaroh a smícháme. Cibuli, okurky a vejce nadrobno nakrájíme a přidáme s ostatními surovinami do tvarohu s rybou a vymícháme pomazánku. Mažeme na chleba i na pečivo.


 

POMAZÁNKA Z MASA VE VL. ŠŤÁVĚ

21. 2. 2023

600g vepřového (nebo kuřecího) masa ve vl. šťávě - dobrou konzervu nebo 1 sklenice domácího zavařeného (viz ZAVAŘOVÁNÍ), 1 cibule, 4 větší steril. okurky, 2 vařená vejce, 4 lžičky hořčice, 2 trojúhelníčky taveného sýra, případně trochu láku z okurek a sůl.
-----
Maso i s rosolem a tukem vyklopíme do mísy, utřeme se sýrem, přidáme ostatní nadrobno nakrájené suroviny a dobře promícháme. Podle chuti podle potřeby přisolíme a přidáme asi lžíci láku z okurek. Znovu promícháme a necháme v lednici proležet.
Mažeme na chléb i pečivo, ale lepší je s chlebem.

 

POMAZÁNKA Z MORAVANKY

21. 2. 2023

1 naložená zelenina Moravanka, 5 vařených vajec, 400g měkkého salámu (šunkový, gothaj...), 2 lžíce kremžské hořčice (může být i jiná), 200g majonézy (majolky), sůl.
-----
Vše umeleme na masovém mlýnku nebo rozsekáme v robotu, přidáme majonézu, hořčici, dobře promícháme a pokud je potřeba, osolíme. Necháme proležet.
Mažeme na veku nebo jednohubky.

 

POMAZÁNKA Z NIVY S LUČINOU

20. 2. 2023

150g nivy, 2 lžíce másla, 1 lučina.
+ sekané ořechy na ozdobu
-----
Lučinu našleháme s máslem a vmícháme jemně nastrouhanou nivu. Mažeme na jednohubky a zdobíme ořechy.

 

POMAZÁNKA Z NIVY S TZATZIKY

20. 2. 2023

1 Niva (150g), 250g Ramy nebo Perly, koření tzatziky.
-----
Nivu jemně nastrouháme, smícháme s rostlinným máslem, přidáme koření (podle chuti-klidně i lžičku) A NECHÁME DO DRUHÉHO DNE ROZLEŽET.


 

POMAZÁNKA Z NIVY S ŽERVEM

20. 2. 2023

1 Niva (150g), 100g pikantního salámu nebo klobásy, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička ostré hořčice, 1 žerve, 3 lžíce másla nebo ramy, sůl, pepř, pažitka nebo petrželka.
-----
Nastrouháme najemno Nivu, nahrubo salám, smícháme s žervem, hořčicí, máslem, přidáme utřený česnek, sůl, pepř. Mažeme na chleba nebo pečivo a posypeme nasekanou pažitkou nebo petrželkou.

 

POMAZÁNKA Z RYBÍHO FILÉ

20. 2. 2023

LEHČÍ VERZE

1 kg rybího filé (použila jsem filety z tresky), 1 bílý jogurt (více % tuku) nebo zakysaná smetana, 3-4 lžíce majolky, citronová šťáva podle chuti (dala jsem z jednoho citronu), sůl podle chuti.

KLASICKÁ VERZE
1 kg rybího filé, cca 250 g majolky (pokud je potřeba i víc, když je filé sušší), sůl, citr, šťáva podle chuti
----
Filé uvaříme, nejlépe v páře (nebo v osolené vodě). Necháme vychladnout, pak rozmačkáme a vybereme kostičky. Vmícháme ostatní suroviny a dochutíme. Necháme v lednici proležet- nejlépe do druhého dne.

 

POMAZÁNKA Z TRESČÍCH JATER S PAPRIKOU

20. 2. 2023

100g másla (nebo Ramy, Perly...), 100g tresčích jater, 1 menší slovenská paprika, 1 cibule, 2 vařená vejce, sůl, citronová šťáva.
-----
Máslo ušleháme s tresčími játry a přidáme vše nakrájené nadrobno. Podle chuti přisolíme a ochutíme citr. šťávou.
Mažeme na chléb i pečivo.

 

POMAZÁNKA Z TRESČÍCH JATER SE SÝREM

20. 2. 2023

100g másla, 200g tresčích jater, 50g tvrdého sýra, 2 vařená vejce, 1 lžíce hořčice, sekaná pažitka, sůl.
-----
Změklé máslo vyšleháme tresčími játry a hořčicí, přidáme nastrouhaný sýr, nastrouhaná vejce, nasekanou pažitku, osolíme a vše dobře vyšleháme.
Mažeme na kolečka rohlíků a zdobíme cibulkou.

 

POMAZÁNKA Z UZENÉHO MASA

21. 2. 2023

250g uzeného bůčku, 50g změklého másla, 1/2 lžičky sardelové pasty, lžička hořčice, 1 menší cibule, 2 vařená vejce, 2 kyselé okurky, sůl, pepř.
-----
Maso uvaříme, vychladlé umeleme, našleháme s máslem, okurky, vejce a cibuli nakrájíme nadrobno a všechny suroviny smícháme. Podle chuti osolíme a opepříme

 

POMAZÁNKA Z UZENÉHO MASA S KŘENEM

21. 2. 2023

200g vařeného uzeného masa, 2 lžíce strouhaného křenu, 200 g majolky.
-----
Maso jemně umeleme a smícháme s majolkou a křenem. Pokud je potřeba-osolíme. Krajíčky tmavého chleba tence potřeme máslem, pak pomazánkou a zdobíme sekanou petrželkou a čerstvou zeleninou.