Jdi na obsah Jdi na menu
 


POLÉVKY

Příspěvky

KAPUSTOVÁ POLÉVKA S PÁRKEM A VLOČKAMI

19. 2. 2023

1 velká cibule, 2 lžíce ovesných vloček, 1 lžíce másla, 2 párky nebo klobásy, 1 vejce, 200g kapusty, 1 kostka masoxu, sůl, pepř.
-----
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené párky a ovesné vločky a osmahneme. Zalijeme asi 1 l vody, přidáme masox, pepř, na nudličky nakrájenou kapustu a uvaříme doměkka. Pokud se nám zdá polévka hustá, přidáme vodu. Do polévky rozklepneme vejce, rozšleháme v polévce - aby se nesrazilo na velký kus, dochutíme solí nebo vegetou, necháme přejít varem a odstavíme.

 

KEDLUBNOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA

19. 2. 2023

50g másla, 3 lžíce hladké mouky, 300g kedlubny - už oloupané, vegeta, sůj, pepř, petrželka.
-----
Na rozpuštěné máslo přidáme mouku a umícháme zlatavou jíšku. Postupně zaléváme studenou vodou a šleháme dohladka. Pak přidáme na jemné nudličky nakrájené kedlubny, přidáme trochu vegety, pepře a vaříme doměkka. Pokud je potřeba, osolíme, odstavíme a posypeme nasekanou petrželkou.

 

KUŘECÍ POLÉVKA S KVĚTÁKEM A KAPÁNÍM

19. 2. 2023

2 kuřecí stehna nebo 1/2 kuřete, větší hrst nahrubo strouhané kořenové zeleniny, 1/2 květáku (nebo malý), 1 menší pórek, slepičí bujon, vegeta, sůl, pažitka.
Kapání: 2 vejce, 150 ml mouky-asi 3/4 polohrubé a doplnit hrubou, špetka soli, trochu vody.
-----
Kuře uvaříme v papiňáku doměkka v mírně osolené vodě  (solíme opatrně-do polévky pak dáváme bujon a vegetu), vyndáme a do vývaru dáme vařit zeleninu, nakrájený pórek, nadrobno nasekaný květák, trochu vegety a kostičku bujonu. Mezitím obereme maso, pokrájíme na kousky a dáme vařit zpět k zelenině. Pokud je potřeba přidáme vodu.
Když je zelenina měkká, rozmícháme s vejcem mouku na řidší těstíčko (podle potřeby přidáme trošku vody), osolíme a vidličkou nabíráme a zavařujeme do vroucí polévky kapání.
Přidáme špetku mletého kmínu, špetku muškátového květu, necháme chvilku povařit, dochutíme a odstavíme.

 

KUŘECÍ POLÉVKA S NOČKY

19. 2. 2023

2 kuřecí stehna nebo skelety, větší hrst nahrubo strouhané kořenové zeleniny, 1 cibule, slepičí bujon, vegeta, sůl, pažitka.
Nočky: 2 vejce, 2 dl mouky-asi 3/4 polohrubé a doplnit hrubou, na špičku nože muškátového květu a soli.
-----
Stehna nebo skelety uvaříme v osolené vodě (solíme opatrně-do polévky dáváme bujon a vegetu), vyndáme a do vývaru dáme vařit zeleninu, nahrubo nakrájenou cibuli, trochu vegety a kostičku bujonu. Mezitím obereme maso, pokrájíme na kousky a dáme vařit se zeleninou. Přes haluškový cedník zavaříme nočky (pokud nemáme cedník, potáhneme těstem namočené prkénko, příborovým nožem rozdělíme na pruhy a z těch ukrajujeme-stahujeme příbor. nožem do vroucí polévky nočky), necháme chvilku povařit, dochutíme, odstavíme a do polévky dáme trochu nasekané pažitky.

 

KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA

19. 2. 2023

Na tuto polévku využijeme vývar z vařených květáků na obalení, mozeček apod., zužitkujeme i vařené košťály a kousek vařeného květáku si necháme do polévky.
2.5 l vývaru z květáku, košťály z vařených květáků, 3-4 brambory (nemusí být), 1 menší cibule, lžička kmínu (nebo 1/2 lžičky drceného), špetka muškátového květu, kousek másla (asi 60-70g), 3-4 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 1 hrnek mléka, vegeta,sůl.
+ vařený květák
-----
Asi necelý 1/2 l vývaru si odebereme a necháme zchladnout. Ostatní vývar vaříme s nakrájenými bramborami, nadrobno nakrájenou cibulkou, košťály a kmínem a trochou vegety doměkka a mezitím si uděláme z másla a cca 2-3 lžic mouky zlatavou jíšku. Pak jíšku odstavíme a za stálého míchání postupně přidáváme odebraný vychladlý vývar. Takto zředěnou jíšku vmícháme do polévky, povaříme, v mléce rozšleháme podle potřeby trochu mouky a přidáme do polévky. Pokud je polévka dost hustá, už moukou nezahušťujeme a přidáme jen samotné mléko. Povaříme a vmícháme rozšlehaná vejce. Dochutíme špetkou muškátového květu, případně dosolíme, odstavíme a vmícháme nadrobno nasekaný vařený květák.

 

KYSELÁ HOUBOVÁ POLÉVKA

19. 2. 2023

250g čerstvých hub, 250g brambor, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml zakysané smetany, kmín, sůl, petrželka.
-----
Oloupané, na kostičky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem doměkka. Na másle podusíme nadrobno nakrájené houby a přidáme je do vody k bramborám. Promícháme, zahustíme smetanou rozmíchanou s moukou, povaříme a dochutíme. Na talíři posypeme nasekanou petrželkou.

 

PAPRIKOVÁ POLÉVKA S PÁRKEM

19. 2. 2023

1 cibule, 200g paprik bez jadřinců - zelené špičaté, 1 pórek, 1 kostka masoxu nebo bujónu, 1 celý stroužek česneku, 4 nožičky párku, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžíce pálivé papriky (kdo nemá rád, dá 2 lžíce sladké papriky), máslo nebo olej, sůl.
-----
Papriky nakrájíme na nudličky, pórek a párky na tenká kolečka.
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a umícháme cibulovou jíšku. Pak přidáme papriku, promíchneme a postupně přiléváme studenou vodu a dobře mícháme nebo šleháme dohladka, aby v polévce nebyly žmolky. Pak přidáme masox, česnek, pórek a papriky a povaříme asi 10 minut a přidáme párky. Chvíli povaříme, polévku dochutíme, vyndáme česnek a odstavíme.

 

POLÉVKA S BRAMBOROVÝMI KNEDLÍČKY

19. 2. 2023

Vepřový vývar, 1 cibule, 1 bobkový list, 2 lžičky hladké mouky, 1 zakysaná smetana, pepř, sůl.
Knedlíčky: 200g vařeného vepřového masa, 200g vařených brambor, 1-2 lžíce krupice, 1 vejce, 1-2 stroužky česneku, 1 lžička vegety, sůl, hladká mouka.
-----
Nejlépe den předem si uvaříme maso a druhý den vývar doplníme vodou, abychom měli asi 1,25 l a také si uvaříme brambory ve slupce.
Ve studeném vývaru rozšleháme smetanu smíchanou s moukou, přidáme bobkový list, pepř, nahrubo nakrájenou cibuli a dáme vařit. Pak asi po deseti minutách do vroucí polévky zavařujeme knedlíčky, necháme asi 5 minut povařit, jeden zkusíme, jestli je uprostřed uvařený, polévku dochutíme a odstavíme. Můžeme přidat nasekanou petrželku nebo pažitku.
Knedlíčky: studené vařené maso umeleme na masovém mlýnku nebo usekáme v robotu, brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Vše dáme do mísy, přidáme prolisovaný česnek a ostatní a uhněteme těsto. Krupice dáváme podle potřeby- záleží, jak je velké vejce a vodnaté brambory. Z těsta děláme kulaté knedlíčky a zavařujeme všechny najednou do vroucí polévky.

 

POLÉVKA S JÁTROVOU RÝŽÍ

19. 2. 2023

1 cibule, 200g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), vývar nebo voda+bujon, vegeta.
Játr. rýže: 500g drůbežích jater, 2 vejce, cca 70g strouhanky (záleží na velikosti vajec), 3 stroužky česneku, 1,5 lžičky soli, 1,5 lžíce majoránky, 0,5 lžičky pepře, trochu vody.
Nočky: 1 vejce, 50g hrubé mouky, 50g polohrubé mouky, 50-80ml vody.
-----
Do vývaru dáme vařit nahrubo nastrouhanou zeleninu a nahrubo nakrájenou cibuli.
Mezitím si připravíme játr. rýži: játra umeleme nebo nožem naškrábeme, přidáme prolisovaný česnek a ostatní suroviny a umícháme  hustší těstíčko asi jako na halušky.
Na nočky rozmícháme suroviny také na hustší těstíčko.
Mezitím by cibule a zelenina měla být skoro měkká, tak do polévky přes haluškový cedník protlačíme nejdřív nočky, polévku promíchneme  a hned přes haluškový cedník protlačíme i játrovou zavářku. Chvíli povaříme a dochutíme vegetou.

 

POLÉVKA S JÁTROVÝMI KNEDLÍČKY

19. 2. 2023

Asi hrst nahrubo strouhané kořenové zeleniny, 1 masox nebo hovězí bujon, 1 cibule, 1,5-2 l vody, vegeta.
Knedlíčky: 200g jater, 1 vejce, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 2 lžičky majoránky, 1 hrnek strouhanky.
-----
Dáme vařit vodu, do ní zeleninu, nahrubo nakrájenou cibuli,masox. Když je zelenina měkká, zavaříme knedlíčky, když vyplavou, necháme chvilinku (asi 2-3 minuty) povařit a jeden vyndáme zkusíme rozkrojit, jestli je uvařený i uvnitř. Polévku ochutnáme a pokud není moc slaná, dochutíme vegetou a solí. Někdy s knedlíčky zavářím i nudle nebo strouhání.
Knedlíčky: játra umeleme nebo naškrábeme na prkénku nožem, smícháme s ostatními surovinami-strouhanku nedáváme najednou, přidáváme postupně podle toho, jak je husté těsto (záleží, jak máme velké vajíčko). Do misky si dáme vodu a prstem si vždycky dlaň druhé ruky namočíme, pak z hmoty lžičkou odkrojíme kousek, vložíme do dlaně a uválíme kuličku. Pokládám si je na tác vypláchnutý studenou vodou a pak je najednou opatrně sesypu do vařící polévky.


 

POLÉVKA S JÁTROVÝMI KNEDLÍČKY ZE ZAVÁŘKY

19. 2. 2023

2 hrsti nahrubo strouhané kořenové zeleniny, 1 kostka masoxu, 2 cibule, 1 lžička vegety.
Knedlíčky: 680g zavářky, 6 lžic strouhanky, 1 vejce, sůl (asi 2 špetky), 1-2 stroužky prolisovaného česneku, 1,5 lžičky majoránky.
+ 2-3 hrsti nudlí
-----
Do vody dáme vařit zeleninu, masox a nahrubo nakrájenou cibuli. Mezitím si uděláme knedlíčky, zavaříme majednou do polévky, když vyplavou přidáme nudle a vegetu, chvilku povaříme, dochutíme a odstavíme. Pokud máme, můžeme přidat trochu nasekané petrželky nebo pažitky.
Knedlíčky: v míse promícháme zavářku s ostatními surovinami (množství je orientační-každý řezník má jinak ochucenou zavářku), pak si dáme na talířek trochu vody a vypláchneme si vodou tác, na který budeme dávat knedlíčky. Lžičkou vykrojíme kousek hmoty, prstem si namočíme z talířku dlaň, vyválíme v dlaních kuličku a dáme na tác. Když máme všechny knedlíčky hotové, zavaříme je do vroucí polévky.


 

POLÉVKA S MLETÝM MASEM A HOUBAMI

19. 2. 2023

300g mletého masa, asi 2 hrsti nahrubo strouhané kořenové zeleniny-směs mrkve, petržele a celeru, 1 velká cibule, hrst namočených hub den předem, oloupané syrové brambory, hladká mouka. sůl, vegeta, kousek másla.
-----
Na másle orestujeme maso a zeleninu, zalijeme vodou, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, houby i s vodou, brambory na kostky a vaříme, až jsou brambory skoro měkké. Pak zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě (kdo chce jíškou) a necháme povařit.


 

POLÉVKA SPOKOJENKA

19. 2. 2023

2-3 drobně nakrájené brambory, 2 lžíce dětské krupičky, 1 mrkev, 1 pórek, zelený hrášek, 1 vejce, 2 stroužky česneku, vegeta, kmín, sůl, pepř, masox.
-----
Do vroucí vody dáme masox, brambory, kmín, krupičku a osolíme. Chvíli povaříme a přidáme mrkev nahrubo nastrouhanou nebo na nudličky, tenká kolečka pórku, hrášek a vaříme doměkka. Pak rozšleháme vejce, přidáme prolisovaný česnek, vegetu, špetku pepře a krátce povaříme.

 

POLÉVKA Z BRAMBOROVÉ KAŠE

19. 2. 2023

2 hrnky bramborové kaše - studená bramborová kaše, co zbyde od oběda
1 hrnek strouhané kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 3-4 hrnky vody, 1 hrnek mléka, 1 vejce, 1-2 lžíce másla, 100g taveného sýra se šunkou, masox, 1 lžička drceného kmínu, špetka majoránky, pepř, sůl, vegeta, pažtka nebo petrželka.
-----
Bramborovou kaši dáme do mísy a rozšleháme s mlékem a hrnkem vody.
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a zeleninu, zalijeme rozředěnou kaší, přidáme zbytek vody. koření, masox, trošku vegety a sýr (zatím nesolíme, aby nebyla polévka moc slaná) a vaříme. Když je zelenina měkká, polévku dochutíme, pokud je potřeba trochu rozředíme, pomalu šleháme a vléváme rozšlehané vejce, necháme srazit a přejít varem a odstavíme. Pak vmícháme čerstvou nasekanou pažitku nebo petrželku.

 

POLÉVKA Z KVAŠÁKŮ S MASOVÝMI KNEDLÍČKY

19. 2. 2023

1 šlehačka, 1 masox, 1 lžíce hladké mouky, 250g kvašených okurek, 1-2 vejce, sůl.
Knedlíčky: 200g mletého vepřového masa, 100g uvařené rýže, 1-2 stroužky česneku, 1 vejce, pepř, sůl.
+ vařené brambory
-----
Knedlíčky vaříme v mírně osolené vodě asi 10-15 minut-podle velikosti. Jeden vyndáme a rozkrojíme, zda jsou uvařené i uvnitř. Pak knedlíčky cedníkem vyndáme stranou a do vývaru přidáme masox , nahrubo nastrouhané okurky a rozšlehané vejce. Vaříme asi 3 minuty, vmícháme šlehačku smíchanou s moukou a ještě asi 3 minuty povaříme. Pak zpět vložíme knedlíčky, dochutíme, chvíli povaříme. Na talíř dáme vařené rozšťouchané brambory a zalijeme polévkou. Nebo podáváme rozšťouchané brambory zvlášť a každý si do polévky vloží sám podle chuti.
Knedlíčky: vše smícháme a z hmoty děláme menší kuličky.

 

POLÉVKA Z MLETÉHO SE SÝREM

19. 2. 2023

300g mletého masa (směs hovězí a vepřové), asi 100g másla, , 100g smetanového sýra, 100g sýra s příchutí (např. se zeleninou a masem), 1 velká cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 pórek, 2-3 lžíce hladké mouky, masox, vegeta, sůl, pažitka nebo petrželka.
-----
Na polovině másla orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso a mícháme, aby se netvořily velké hrudky. Zalijeme vodou (asi 2-2,5 l), přidáme nastrouhanou zeleninu, nakrájený pórek, koření, masox a vaříme skoro doměkka. Přimícháme oba sýry a necháme rozpustit.
Mezitím rozpustíme druhou polovinu másla, přidáme mouku a umícháme jíšku. Jíšku zavaříme do polévky, necháme povařit, dochutíme, odstavíme a vmícháme nasekanou pažitku.
Podáváme s nasucho opečenými tousty nebo bagetou.

 

PÓRKOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA

19. 2. 2023

1 větší pórek, 1 střední brambora, cca 1 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl, pepř, 50g másla, 2 lžíce hladké mouky, případně mléko nebo smetana.
-----
Na másle orestujeme nakrájený pórek, přidáme mouku a umícháme zeleninovou jíšku. Zalijeme vodou, přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou bramboru, bujon, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Rozmixujeme dohladka, dochutíme a pokud je potřeba - trochu zředíme mlékem (nebo smetanou) a necháme přejít varem.
Podáváme s osmaženým rohlíkem (stačí na vymazané teflonové pánvi)

 

PÓRKOVÁ POLÉVKA S NOKY

19. 2. 2023

3 střední pórky, 1 masový bujón, pepř, sůl, kmín, 2 vejce, 50g másla, 3 lžíce hladké mouky, 1 cibule.
Noky: 1 vejce, cca 10 lžic hrubé mouky, trochu vody podle potřeby.
-----
Pórek nakrájíme na půlkolečka, zalijeme vodou (asi 1,5-2 l vody), přidáme lžičku kmínu, bujón, špetku pepře a dáme vařit.
Mezitím si uděláme cibulovou jíšku- v kastrole rozpustíme máslo, na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a umícháme zlatavou jíšku. Odstavíme a postupně ředíme studenou vodou a vymícháme řidší kaši-tu přidáme do vroucí polévky. V misce rozšleháme vejce, přimícháme mouku a pokud je potřeba, zředíme vodou tak, abychom vymíchali hustší těstíčko. Do vroucí polévky z něj vykrajujeme lžičkou malé nočky a chvilku povaříme. Mezitím polévku podle chuti dosolíme, v hrnečku rozšleháme vejce a za stálého šlehání (vidličkou ve vroucí polévce) pomalu vejce vlijeme do polévky. Necháme vejce srazit, polévku odstavíme a chvilku necháme proležet.
Vodu přidáváme postupně, jak máme rádi hustou polévku.

 

PÓRKOVÁ RYCHLÁ POLÉVKA

19. 2. 2023

2 pórky, lžíce sádla nebo oleje, 2 lžíce dětské krupičky, 2 vejce, vegeta nebo zeleninový bujón, sůl, pepř.
-----
Na sádle orestujeme nakrájený pórek na kolečka, přidáme krupičku a vejce, mícháme, až se vejce srazí a za stálého míchání zředíme vodou. Přidáme vegetu nebo bujón, pepř a povaříme. Pokud je potřeba, dochutíme solí.

 

ROKYTNICKÁ POLÉVKA

19. 2. 2023

80g másla, 1 velká cibule, 1/2 celeru, 3 mrkve, 3 vrchovaté lžíce mouky, 1 l kuřecího vývaru (nebo voda a drůbeží bujón), 2 kuřecí prsa, sůl, pepř, pažitka.
-----
Celer a mrkve očistíme, nastrouháme nahrubo a smícháme. Cibuli nakrájíme nadrobno, maso na kostičky.
Na másle orestujeme cibuli, postupně přidáváme nastrouhanou zeleninu, orestujeme, když začne růžovět a vonět, přidáme mouku, mícháme a orestujeme. Za stálého míchání pomalu přiléváme vývar, dobře rozmícháme, přidáme maso, osolíme, opepříme a vaříme doměkka - občas promícháme, aby se mouka nepřichytávala na dno. Dochutíme, přidáme nasekanou pažitku a odstavíme.

 

RYBÍ POLÉVKA

19. 2. 2023

350g očištěných rybích vnitřností, 100g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 malinká cibule, 40g másla, 3,5 lžíce hladké mouky, špetka muškátového květu, sůl.
-----
Vnitřnosti máčíme ve studené vodě a vodu vyměňujeme. Zeleninu nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme nadrobno, zalijeme vodou a dáme vařit. Já zeleninu nerestuji na másle, aby polévka nebyla tak těžká. Vnitřnosti nakrájíme na kousky a když je zelenina skoro měkká, dáme do vroucí polévky, jak se začne znovu vařit, přidáme zředěnou jíšku, povaříme, přidáme špetku muškátového květu, podle potřeby dosolíme, odstavíme a necháme do druhého dne rozležet.
Mezitím, co jsme dali vařit polévku si připravíme jíšku - v kastrolku rozpustíme máslo, přidáme mouku a umícháme zlatavou jíšku. Hned horkou postupně ředíme studenou vodou (za stálého míchání nebo šlehání metličkou) a umícháme řidší kaši.
Podáváme s osmaženou houskou na másle.

 

ZELENINOVÁ KMÍNOVÁ POLÉVKA

19. 2. 2023

1,5 l vývaru - nebo voda a masox (bujón), 1 cibule, 100g kořenové zeleniny (směs mrkev+celer+petržel), 2 lžíce másla nebo sádla, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 1 lžíce kmínu, sůl, vegeta, pažitka.
-----
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a umícháme zlatavou jíšku. Postupně za stálého míchání nebo šlehání metličkou přiléváme vývar a dobře rozšleháme. Přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu, nadrobno nakrájenou cibuli, kmín, vegetu, sůl a vaříme, až je zelenina měkká-občas promícháme.
V hrnečku si rozšleháme vejce a za stálého míchání ho pomalu přiléváme do polévky, necháme srazit, polévku dochutíme, odstavíme a nakonec přidáme nasekanou pažitku.

 

ZELENINOVÁ POLÉVKA S KLOBÁSOU

19. 2. 2023

1 velká cibule (nebo menší a kousek pórku), 100g mrkve, 100g kedlubny, 1 petržel, 2 větší brambory, máslo nebo olej, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, petrželka nebo pažitka.
+ 2 papriky, 1 rajče, 2 nožičky klobásy, máslo nebo olej, zakysaná smetana (lepší je krémovitá).
-----
Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou zeleninu, chvilku osmažíme (až začne vonět), přidáme brambory, promíchneme a podlijeme vodou tak, aby bylo vše lehce ponořené. Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a dusíme doměkka.
Meztím si připravíme paprikovou směs: sloupneme slupku z klobásy a rajčete (to lehce nakrojíme nahoře do kříže a na chvilku ponoříme do vroucí vody a slupka jde dobře sloupnout). Klobásu a papriky nakrájíme, osmahneme na kousku másla a nakonec přimíchneme nakrájené rajče.
Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji, zředíme podle chuti vroucí vodou z konvice, přidáme osmahnutou paprikovou směs, dochutíme a ještě chvilku povaříme.
Na talíři zdobíme nasekanou petrželkou nebo pažitkou a zakysanou smetanou

 

ZELENINOVÁ POLÉVKA S UZENINOU A SÝREM

19. 2. 2023

Kousek celeru, mrkve a petržele= celkem asi 200g kořenové zeleniny, 1 cibule, 40g másla, 200g syrových oloupaných brambor, 1-2 lžíce sterilovaného hrášku, masox, sůl, pepř, 100g uzeniny (párek, klobása, točený), 100g tvrdého sýra.
-----
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu, nakrájenou uzeninu a osmažíme. Zalijeme vodou, přidáme nakrájené brambory, masox, podle chuti osolíme a vaříme doměkka.
Na talíře rozdělíme nahrubo nastrouhaný sýr a přelijeme polévkou.

 

ZELŇAČKA

19. 2. 2023

500g kysaného zelí, 300g uzeného masa, 1 velká cibule, 200g klobásy, sádlo nebo olej, asi 4 lžíce hladké mouky, 4-5 brambor, 2 lžíce sladké papriky, 2 lžíce grilovacího koření, 2 lžíce gulášového koření, sůl, pepř.
-----
Maso uvaříme v papiňáku doměkka - já vařila cca 1 kg uzeného na oběd a 300g jsem pak dala do polévky. Vývar jsem použila celý z toho kila, ale můžeme použít i vývar z hovězího nebo vepřového masa.
Brambory oloupeme, nakrájíme a v osolené vodě uvaříme doměkka.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou klobásu, orestujeme a přidáme překrájené zelí, všechno koření, opepříme, promíchneme, podlijeme vývarem a vaříme skoro doměkka. Zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, přivedeme k varu, přidáme nakrájené maso a uvařené brambory, chvilku povaříme, dochutíme a odstavíme.

 

ZELŇAČKA S ČOČKOU A HOUBAMI

19. 2. 2023

150g čočky, 300g kysaného zelí, hrst sušených hub, olej nebo sádlo, 1 menší cibule, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 1 bobkový list, kmín, mletý pepř, sladká paprika, sůl.
-----
Houby namočíme přes noc do studené nebo lehce vlažné vody. Čočku přebereme od kamínků a propláchneme studenou vodou. Pak namočíme přes noc nebo nejméně na 2-3 hodiny do studené vody, pak jí ve stejné vodě dáme vařit. Přidáme nasekané houby, kmín a bobkový list.
Když je čočka poloměkká, přidáme nasekané zelí a vaříme dál.
Na oleji nebo sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přimícháme mouku, když je jíška skoro zlatavá, přimícháme papriku a krátce osmahneme. Odstavíme a za postupného zalévání studenou vodou rozmícháme nebo rozšleháme na hladkou řidší kaši. Tu přidáme do polévky. Podle potřeby ještě přilijeme horkou vodu.
Když je vše měkké, osolíme a opepříme. Do polévky můžeme přidat ke konci vaření nakrájenou uzeninu.

 

ZELŇAČKA TŘÍ MAS

19. 2. 2023

350g hovězího žebra, 350g vepřové plece, 350g uzené plece, 350g klobásy
1 kg kysaného zelí i s nálevem, 1 hrst sušených hub, 1 lžíce pálivé papriky, asi 3-4 stroužky česneku, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 1 masox, sůl.
Jíška: 3 vrchovaté lžíce sádla, 3 lžíce hladké mouky, 1-2 lžíce sladké papriky.
Do velkého hrnce dáme vařit maso, zelí, masox, koření a trochu přisolíme. Když je maso napůl měkké, přidáme houby, prolisovaný česnek a připravíme si jíšku. Rozpustíme sádlo, přidáme mouku, papriku a umícháme jíšku.
Když je maso měkké, vyndáme ho, do polévky zavaříme vychladlou jíšku (je lepší si jí předem rozředit-mícháme a postupně přidáváme trochu čisté horké polévky, až jíšku zředíme na hladkou řidší kaši), do polévky přidáme klobásu nakrájenou na kolečka, dochutíme a povaříme. Mezitím si nakrájíme maso a vrátíme do polévky.

 

ZELŇAČKA ZE STERILOVANÉHO ZELÍ

19. 2. 2023

1 l masového vývaru nebo voda a masox (bujón), 5 syrových brambor, 2 větší hrst sušených hub, 1/2 sklenice sladokyselého sterilovaného zelí, 3-4 lžíce hladké mouky, 1 zakysaná smetana, sůl, pepř, 1 lžíce kmínu.
-----
Houby namočíme do 3 dl lehce vlažné vody přes noc.
Do vývaru dáme vařit oloupané na kostky nakrájené brambory, překrájené zelí, houby i s vodou, kmín, osolíme a opepříme. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme smetanu rozmíchanou s moukou (trochu zředíme vodou), povaříme, dochutíme a odstavíme.

 

zelňačka-BABIČČINA ZELNICA

19. 2. 2023

500g hlávkového zelí, 300g brambor, 300ml kyselé (pokud nemáme dáme zakysanou) smetany, 2 vejce, ocet, kmín, sůl.
-----
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, zelí na jemno, zalijeme litrem vody, osolíme, přidáme asi 1/2 lžíce kmínu a uvaříme doměkka- pokud se nám zdá polévka moc hustá, můžeme vodu přidat. Pak vlijeme smetanu rozšlehanou s vejci, necháme minutku povařit, dochutíme solí a převařeným octem a odstavíme

 

zelňačka-COURAČKA

19. 2. 2023

200g kysaného zelí, 200g uzeného masa, 2-3 brambory, 350ml kyselé smetany, 1 vrchovatá lžíce polohrubé mouky, 1 lžička kmínu, sůl, ocet, kousek másla.
-----
Zelí trochu překrájíme, pokud máme lák, necháme si ho stranou v hrnku.
Maso nakrájíme na kostičky a se zelím dáme vařit do 1 l vody, přidáme kmín. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme zvlášť vařit do 1/2 l trochu osolené vody.
Když je zelí a maso měkké přidáme kyselou smetanu rozmíchanou s moukou, když se znovu polévka začne vařit, přidáme měkké brambory i s vodou a ochutnáme.
Pokud je potřeba- přichutíme solí, lákem ze zelí nebo octem, pokud je polévka moc hustá- rozředíme vodou. Nakonec do polévky přidáme lžičku másla, necháme ho rozpustit, promíchneme a odstavíme.