Jdi na obsah Jdi na menu
 


POLÉVKY

Příspěvky

ZIMNÍ POLÉVKA

19. 2. 2023

Balíček zmrazené zeleninové směsi (mrkev,celer,pórek, zelené lusky), 1 cibule, 2 větší brambory, hrst předvařených fazolí, hrst předvařeného hrachu, 2-3 stroužky česneku, 2 lžíce kečupu, 1-2 lžíce mouky, masox nebo bujón, vegeta, sůl.
-----
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme se zeleninou, hrachem, fazolemi vařit. Přidáme vegetu, masox, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli a vaříme doměkka. Pak zahustíme kečupem rozmíchaným s moukou. Dochutíme a odstavíme.

 

ZRZAVÁ "PUCÍKOVÁ" POLÉVKA

19. 2. 2023

Asi 2,5-3 l vývaru, 2 hrsti nahrubo strouhané kořenové zeleniny (směs mrkev, celer, petržel), 1 větší cibule, trochu vegety.
Pucíky-noky: 2 lžíce rostlinného másla, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek hrubé mouky, 2 vejce, 1 lžíce nasekané pažitky, 1 lžíce nasekané petrželky, 3 lžíce grilovacího koření, pokud je potřeba-trochu vody (záleží, jak jsou velká vejce).
-----
Do vývaru dáme vařit zeleninu a nakrájenou cibuli. Mezitím si připravíme těsto na noky (asi jako hustší krupicová kaše)-pokud je moc husté, zředíme trochu vodou. Těsto si rozetřeme na mokré prkénko, příborový nůž máčíme ve vroucí polévce a nejdřív si podélně těsto na prkénku rozdělíme na pruhy. Z pruhů pak odkrajujeme kousky do vroucí polévky-nůž vždy máčíme v polévce. Povaříme, jeden nok vyndáme a rozkrojíme, jestli je uvnitř uvařený, polévku dochutíme, případně osolíme a odstavíme.